sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:21/101)

Sałatka brokułowa z żurawiną 214

bałkański pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki delikatnie połączyć. Przygotować sos. Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, miód i zioła przełożyć do niedużego słoiczka. Zamknąć słoik i potrząsać energicznie, aż sos zmieni się w gładką emulsję. Tuż przed podaniem polać sałatkę brokułową sosem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka z jarmużem (Marty Gessler) 183

zaletę, że w przeciwieństwie do sałaty, może stać wymieszany z sosem kilka godzin. Mam nawet wrażenie, że wtedy jest jeszcze smaczniejszy.  Przepis na tę sałatkę podpatrzyłam w październikowym Palce Lizać .  W oryginale był jeszcze granat, ja niestety akurat go nie miałam.  Dodam, że sos żurawinowy warto sobie zapamiętać, bo tak dobrego chyba jeszcze nie jedliście(...)imbiru sól, pieprz  Wykonanie: Żurawinę zmiksować (ponieważ użyłam mrożonej, chwilę odczekałam po zmiksowaniu, aby się ociepliła).    W słoiku wymieszać ocet, miód i sok.  Dolać oliwę i zakręcić słoik.  Dokładnie wymieszać, aż sos ładnie zgęstnieje.  Dodać zmiksowaną żurawinę, sól i pieprz i ponownie wymieszać.  Odstawić. Pomarańczę i grejpfrut  obrać ze skóry

Sto kolorów kuchni
Karkówka duszona w sosie 83

duszona w sosie z cebulą i przyprawami. Prosty przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym, to klasyczny domowy obiad.   Idealny gęsty sos, aromatyczne mięso to propozycja nie tylko dla mięsożerców. Sos z karkówki to jedno z naszych ulubionych dań, które niewątpliwie współgra z wieloma dodatkami.  Jak zrobić sos z karkówki ? Proponuję prosty przepis na sos z karkówki wieprzowej(...)czym podawać karkówkę duszoną w sosie?  Do takiej pysznej wieprzowiny pasują ziemniaki, kluski śląskie ( PRZEPIS na kluski ), kopytka, kasza a także makaron. Karkówka duszona w sosie i placki ziemniaczane to zestaw godny uwagi. Dodatkowo taki sos można zrobić z wyprzedzeniem i wykorzystać na obiad następnego dnia. Znakomicie także przechowuje się karkówka w słoiku lub mrożona.  Jak zrobić sos

Dieta moja pasja
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 110

side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds(...)awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko

Martyna Cooks
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 105

side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds(...)awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko

Martyna Cooks
Fasolka w pomidorach na zimę 243

ciepłą (nie gorącą) pulpą pomidorową do szyjek słoików. Szczelnie zakręcić. Dno szerokiego garnka (w którym zmieszczą się słoiki) wyłożyć ściereczką kuchenną, ustawić na niej słoiki i wlać do garnka ciepłej wody tak, by woda sięgała ok. centymetra poniżej szyjek słoików. Pasteryzować (gotować na palniku o małej mocy od momentu zagotowania) 20 minut. Słoiki wyjąć z garnka zaraz po wyłączeniu palnika(...)odstawić do powolnego stygnięcia. Przechowywać w piwnicy lub w dolnej szafce kuchennej. ----- Podobne: Przecier pomidorowy do słoików Fasolka do obiadu Sos pomidorowo-paprykowy na zimę

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z wędzonym filetem z indyka 163

plasterki ogórka oraz pomidora, posypujemy osączoną z zalewy kukurydzą, wędzonego fileta z kurczaka kroimy w kostkę łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy kuleczki mozzarelli, delikatnie mieszamy . Przygotowujemy sos: Cebulkę drobniutko siekamy umieszczamy w słoiku, wlewamy oliwę , ocet winny i wino, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i Peiperem zakręcamy słoik i wstrząsamy aż składniki się połączą i powstanie gęsty kremowy

Wanilia i Kardamon
Południowo-kalifornijski Tapatio to prawdziwy ostrzacha… jak na sos z chili przystało 253

Ostry sos a’la Tapatio Składniki : ¼ kg ostrych czerwonych papryk chili (typu jelapeno lub ostrzejszych; usunąć łodygi, ale pozostawić pestki, bo to właśnie w nich jest „ogień”) 1 łyżka soli ¾ szkanki octu W blenderze z pokrywką dokładnie zmiksować chili wraz z solą na gładkie puree (uważać, żeby nie chlapało, bo ostra mikstura może poparzyć skórę) . Przelać do słoika(...)pokrywką na 5-7 dni (pokrywka nie musi być szczelnie zakręcona i im dłużej sos stoi, tym będzie ostrzejszy) . Po 7 dniach ponownie przelać zawartość słoika do blendera i dokładnie zmiksować. Jeśli w sosie pozostały kawałki pestek lub skóry, należy przetrzeć zawartość przez sito. Przelać sos do sterylnej butelki i zakręcić. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem dobrze wymieszać

Jem więc Jestem
Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata 176

Zbliża się jesień, najwyższa więc pora na otwarcie sezonu zapiekankowego. Nie mam na myśli jednak zapiekanek z gotowymi sosami z torebek czy słoików kupowanych w sklepie, odrobina wyobraźni wystarczy, aby samodzielnie w domu stworzyć przesmaczną zapiekankę, taką właśnie zrobiłam dzisiaj.  Połączyłam ze sobą ulubione i łatwodostępne o tej porze roku składniki, pojawił się i makaron, którego tak dawno(...)oraz brokuła podzielonego na mniejsze różyczki. Oprószamy warzywa słodką papryką w proszku. Mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, suszone oregano i ocet balsamiczny, czekamy, aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami, oprószamy płatkami chili, doprawiamy do smaku, mieszamy. Całość przekładamy do formy żaroodpornej, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 - 15 minut

Moja smaczna kuchnia
Penne z paprykowymi klopsikami i suszonymi pomidorami 166

Kilka tygodni temu została mi niewielka ilość mięsa mielonego, ale za mało na kotlety czy sos bolognese, a w słoiku ostatnie połówki suszonych pomidorów - jeszcze tych kupionych, bo już zrobiłam własne! Miałam za to sporą ilość penne, kupionego w promocji.  I tak po chwili namysłu powstał w Monachium (za sprawą Polki!) naprawdę świetny (jak się okazało) i zupełnie włoski(...)małe kawałeczki, chwilkę smażyłam mieszając, wlałam śmietanę, dodałam zioła i listki tymianku, doprowadziłam do wrzenia, gotowałam 3 minuty. 5. Dodałam makaron, klopsiki i dusiłam dokładnie mieszając, aby cały sos pokrył makaron. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, posypałam siekanym szczypiorkiem i parmezanem. Podawałam z surówką z cykorii w winnym sosie

Kuchnia Prezydentowej
Sos ciemny pieczeniowy domowy 184

brązowy kolor, między czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni- jak obsmażymy kości wkładamy je jeszcze na 20 min do piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe to ciemniejszy sos)- gdy kości dochodzą w piekarniku, obieramy warzywa kroimy na większe kawałki, układamy na blaszce polewamy oliwą i posypujemy solą morską.- wkładamy na 15 minut do piekarnika(...)kawę zbożową i dodać ja do sosu ja ten sposób wykorzystałam - aby sos był gęściejszy możemy go powoli odparowywać lub zagęścić zasmażką - zasmażkę ( upala się na suchej patelni mąkę i podlewa wodą ) wlewamy do sosu i zagęszczamy go chwilę podgotujemy - sos jest już gotowy WSKAZÓWKI :- sos gorący możemy wlać do słoików odwrócić do góry dnem tak przygotowany potrzyma

Basia w kuchni
Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :) 250

słoika, zostawić zalewę w słoiku, duże przyprawy z zalewy można wyrzucić, ale nie trzeba. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na pieczarki. A z zalewy z ogórków robimy sos do pieczenia - dodać do słoika z zalewą keczup, wymieszać dokładnie i zalać karkówkę. Dzięki zawartości octu w zalewie mięso podczas pieczenia kruszeje, staje się delikatne, aż rozpływa się w ustach

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory. 120

boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję zawartość słoika i obiad gotowy. Jeśli nie mam ochoty na mięso, dodaję ryż, lub makaron i jest wyśmienita potrawa jarska. Także polecam, jeśli macie taką możliwość przygotujcie sobie parę słoików na potem. Będą jak znalazł, zwłaszcza wtedy kiedy nie macie czasu na gotowanie. Składniki ( na 5 słojów(...)dodaję pomidory. Gotuję około 10-15 minut aż pomidory puszczą sok, wtedy dodaję wszystkie przyprawy i sól do smaku. Gorące leczo przekładam do wcześniej umytych i wyprażonych słoików. Nakładam razem z sosem prawie do pełna, starając się aby warzywa były pokryte sosem. Słoje mocno zakręcam i pasteryzuje około 20-25 minut. Po pasteryzacji słoje na chwilę zostawiam w garnku

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta kanapkowa z fasoli jaś 205

miksujemy blenderem dodając po troszeczku zimnej wody aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy cebulkę (przyprawy wyjmujemy) i chwilę razem miksujemy. Dodajemy kminek, majeranek - mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Przekładamy do słoika i zajadamy się z dobrym chlebem Smacznego!!! Artykuł Pasta kanapkowa z fasoli jaś pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Śledzie w sosie z masła orzechowego 173

przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Sos cukiniowo-paprykowy 103

Doskonała alternatywa kupnego sosu do spaghetti na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce. Składniki: 5 kg cukinii 3 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1/3 szkl octu 10% 1/3 szkl oleju 2 szklanki cukru 3 łyżki soli 4 słoiczki koncentratu pomidorowego(...)czasu na wolnym ogniu, pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania, Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Sałatka ze szpinakiem 115

szpinakiem, są bardzo smaczne i delikatne w smaku.   Składniki: 200 gram szpinaku 200 gram małych pomidorków 2 małe cebulki 1 opakowanie mini mozzarelli 0,5 słoika zielonych oliwek Ole! Sos: 1/3 szklanki oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu Szczypta soli Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, układamy na półmisku lub talerzu. Umyte pomidorki kroimy na pół

Bajeczna Kuchnia
Paluchy pizzowe z ciasta francuskiego 785

Bardzo prosta trzyskładnikowa przekąska. Składniki: -ciasto francuskie -sos pomidorowy  (gotowy ze słoika, domowy z pomidorów w puszce, przecier pomidorowy lub po prostu keczup) -ser żółty

Ditecz
PULPECIKI WIEPRZOWE W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM 226

CUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Jesienią zaszalałem i narobiłem ponad normę słoików z pysznym pomidorowym sosem. Zimą, gdy tylko jest taka potrzeba sięgam do zapasów, by po kilku minutach cieszyć się wspomnieniem lata. Taki sos można zrobić i teraz, ale pomidory nie są tak pachnące i smaczne. Zajrzyjcie do przepisu na SOS POMIDOROWY może się przyda na... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Boczniaki w sosie śliwkowym z migdałami 123

dodaj łyżeczkę, jeszcze bardziej podkręci smak grzybów)   Wymieszaj wszystko dokładnie. Może nie wygląda to najpiękniej, ale skosztuj smarując odrobiną kawek grzyba- oszalejesz Przekładaj grzyby warstwą sosu do szklanego naczynia (słoik najlepszy, wiadomo) i wstaw do lodówki

greenscarf
Sałatka ryżowa mozaika 431

woreczki ryżu po 100 g 1 puszka kukurydzy 3-4 duże ogórki kiszone 1 duża cebula 3-4 jajka na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duży słoik majonezu 1 duży słoik ketchupu Wykonanie: Ogórki pokroić w dość drobną kostkę i odsączyć. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Jajka pokroić w średnią kostkę. Tuńczyka odsączyć

Pociąg Do Kuchni
Sos pomidorowy do pizzy (i nie tylko) 141

czasu do czasu mieszając przez ok. 10 minut. Po tym czasie (przy użyciu blendera) miksujemy pomidory na gładki sos. Na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowy gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie pozostawiamy słoiki odwrócone do góry dnem i pozostawiamy na ściereczce najlepiej na całą

Emcia Pichci
LIEBSTER BLOG AWARD 123

Twoje danie w 15 minut to... 6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju  "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Jeśli tak, to których używasz najczęściej? (nie muszą być te wymienione przeze mnie - to tylko przykłady) 7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych? 8. Jakie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałata z fasolą, mozzarellą i pomidorkami 188

gustu... Składniki: 3 mini główki sałaty rzymskiej lub główka lodowej opakowanie mozzarelli mini ok. szklanki czerwonej fasoli odsączonej z puszki opakowanie pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli mały słoik zielonych oliwek (niekoniecznie) Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok i skórka starta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy sól i biały pieprz szczypta cukru

Czerwień i błękit
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 122

czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem. Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Słodko - pikantny sos chili 249

limonki;6 łyżek mąki ziemniaczanej + 100 - 120 ml zimnej wody.Sposób przygotowania:Garnek, w którym będzie gotowany sos lekko zwilżyć wodą. Wsypać do niego cukier, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu.Paparyczki umyć, oczyścić z ziaren (3 pozostawić z zieranami, aby sos zyskał na ostrości) i drobno posiekać.Czosnek i imbir drobno posiekać.Z limonek wycisnąć sok.Do gotującej się wody(...)limonki. Zagotować.W miseczce rozrobić mąkę ziemniaczaną z 100 - 120 ml zimnej wody. Dodać do sosu i stale mieszając gotować, aż sos uzyska odpowiednią gęstość.Zestwić z ognia i odstawić do wystygnięcia.Lekko ciepły sos rozlewać do butelek, słoików i ustawić je dnem do góry, aby się szczelnie zamknęły.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania