sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:15/101)

317. 178

Makaron/Kasza/Ryż w warzywami i kurczakiem6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju  "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika?Nie. Kiedyś je uwielbiałam, ale gdy odkryłam, że sos słodko-kwaśny(czy też coś innego) można zrobić samemu, to poszły w niepamięć.7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast

More food, love and dreams
sos paprykowy z pomidorami,jabłkami z goździkami,cynamonem... 167

laske cynamonu, blenderem wszystko zmiksować, wsypać żelfix 3:1 i dać cukru mniej niż podano na opakowaniu - czyli dać 20 dag na opakowanie, zagotować mieszając i gorący sos przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do wystudzenia na zakrętkach sos smakuje do ryby smażonej, do matiasów, do pulpetów, makaronów, zapiekanek, pizzy............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem 236

chyba tyle w temacie tej sałatki, bo nas nie trzeba było długo namawiać do jej wypróbowania;) Polecam;)  Składniki: mieszanka sałat 2 opakowania tuńczyka w sosie własnym  pół słoika kiszonych ogórków 3 łyżki naturalnego jogurtu  pół szklanki kaszy kuskus 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki

Krakowskie smaki Ani
Spaghetti po mojemu 200

cebulki i żółtego sera, jest daniem dosyć kalorycznym, ale jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie

W poszukiwaniu inspiracji
Chili con carne na szybko. 131

Bonduelle , mięso mielone oraz sos boloński :) Danie jest pyszne, można je podać z bułką lub makaronem :)  Składniki : 1/2 kg mięsa mielonego z indyka lub szynki 1 sos boloński ze słoika Pudliszki 500 g 1 puszka chili con carne od Bonduelle   sól, pieprz do smaku 1/2  łyżki   oregano 1 łyżka bazylii suszonej 3 łyżki oliwy Wykonanie

Sama słodycz i szczypta chili
Przepastny tajlandzki kociołek 104

patelni ok 15 minut, do momentu zarumienienia się cukinii. Dodajemy mięso mielone oraz pędy bambusa i podsmażamy wszystko razem. Gdy mięsko będzie już gotowe (lekko podrumienione) dodajemy 1/2 słoika z czosnkowym sosem chilli. W osobnym garnku gotujemy makaron. Podajemy wszystko razem. Naprawdę pyszności

upichcona
Sos słodko-kwaśny z cukinią 251

Nigdy nie robiłam takiego sosu ale dostałam przepis od znajomej i postanowiłam wypróbować. Cukinii w warzywniaczku sporo więc warto zrobić zapasy na zimę. Potem wystarczy do sosiku dodać tylko mięsko i już mamy obiadek na szybko.składniki: 3 kg obranej cukinii1 kg cebuli1 kg papryki0,6 kg cukruok 1,5 szklanki octu 10% (ja dałam tylko szklankę)3 słoiczki(...)warzywa odsączyć z soku. Ocet zagotować z cukrem i wystudzić, dodać warzywa i gotować 30 minut. Dodać koncentrat i przyprawy i gotować jeszcze 10 minut, a następnie gorący sos przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż wystygnie. Ja jestem wyczulona na kwaśne smaki i od razu gdy robię przetwory (szczególnie takie których jeszcze nigdy nie robiłam) nieco

Monia miesza i gotuje
Sałata z grzankami i kaszanką 217

plastry. Podsmażyć plasterki na maśle, z obu stron, na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić na bok. Wymieszać składniki sosu ( najwygodniej w słoiku - zakręcić i dobrze wstrząsnąć), doprawić solą i pieprzem. Na patelnię dolać oliwy i usmażyć na niej grzanki z bułki, często obracając, tak aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron

Stare Gary
Sałatka kalafiorowo- brokułowa 217

Sałatka kalafiorowo- brokułowa Składniki : brokuł mały - 1 szt kalafior - 1/2 szt ser feta - 1 opak jajka - 4 szt pomidor - 2 szt sos czosnkowy w słoiku - 180 g   SPOŁEM sól i pieprz szczypiorek pokrojony - 2 łyżki Przygotowanie : Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, al dente. pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę

Kuchnia Danusi
Domowe przetwory. Dżem truskawkowo-ananasowy z bazylią 203

Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów, konfitury, galaretki i powidła. Kiszę ogórki i kalafiora. Robię domowy ketchup, chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne, pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej kilka słoiczków z rodzaju tych letnich i jesiennych skarbów

Smaczna Pyza
Burak pieczony z cukinią i serem feta 173

kabanosa, więc osoby nie jedzące mięsa mogą je również przygotować. Składniki: (dla 2 osób) 2 średnie buraki 1 cukinia 100 g sera feta 2 kabanosy (opcjonalnie) świeży rozmaryn (opcjonalnie) sos winegret: 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 2 łyżki oliwy pieprz i sól do smaku dodatkowo: oliwa do posmarowania cukinii Przygotowanie(...)delikatnie oprószyć solą i położyć na nim listki rozmarynu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 - 18 minut, wystudzić. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ma być jednolita konsystencja. Zazwyczaj składniki sosu wkładam do słoika po musztardzie, zakręcam i potrząsam nim do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ser feta pokroić w cienkie plastry, wielkości 1/2 plastra cukinii. Kabanosy pokroić w skośne

Kuchcik gotuje
Żeberka w sosie barbecue 130

natomiast prezentuję danie z wykorzystaniem tego sosu. Sos idealnie do tego pasuje. Nadaje żeberkom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania obu przepisów. Składniki: 1 ½ kg żeberek ( paski ) Sól Pieprz Sos barbecue – mały słoik ( wielkość szklanki ) Bulion około 300 - 400 ml olej Wykonanie: Żeberka kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Następnie podsmażamy z każdej

Smaki Ewy
Domowa kiełbasa w słoiku – jak zrobić? 195

słoiku to domowy produkt, który możesz poddać pasteryzacji i przechowywać w lodówce do 2 – 3 tygodni. Taką kiełbasę wieprzową możesz również zakonserwować metodą tyndalizacji, czyli 3 krotnej pasteryzacji w kolejnych dniach od momentu przygotowania kiełbasy w słoikach. Tak zakonserwowana domowa kiełbasa w słoiku może stać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy. Domowa konserwa wieprzowa w słoiku(...)każdego czystego, wyparzonego słoika wkładamy pół liścia laurowego. Jeśli ktoś lubi, może dołożyć 2 – 3 kulki jałowca. Napełniamy słoiki, dokładnie ubijając łyżką, aby nie zostały puste przestrzenie wypełnione powietrzem. Zakręcamy słoiki. Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę, wstawiamy słoiki w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Następnie zalewamy zimną wodą do takiej wysokości słoika, aby nakrętka była

Kuchnia Na Wypasie
Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy 342

zrobi nam doskonały, szybki obiad na lato. Nie potrzeba do sosu wielu składników. Wystarczy oliwa, czosnek, bazylia, sól i pieprz do tego blender i masz pyszny sos. Sos przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce 1-2 tyg. Jeśli użyliście do wykonania sosu dobrej jakości oliwy, to przed użyciem sosu, trzeba wyjąć go ok 0,5-1h wcześniej z lodówki

Mieszam w Garnku
Sałatka z kurczakiem, makaronem i sałatą 220

pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać do nich mix sałat. Wymieszać. Sos: wszystkie składniki sosu ze sobą dobrze wymieszać. Ja to robię w małym słoiki poprzez potrząsanie. Polać sosem sałatkę. Wymieszać. Odstawić do lodówki by się przegryzła. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania