sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:8/101)

Karmel solony i test patelni Ballarini 168

mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Pamiętajcie, żeby nie próbować dotykać sosu palcem, ani nie lizać łyżki ;) Masa jest taka gorąca, że w przypadku spróbowania bąble gotowe! Lekko przestudzony sos przelać do słoika (wyjdzie ok 500 ml). Ja część wlałam do słoika 300 ml, a resztę wykorzystałam do zrobienia kremu chałwowego. Składniki: - ok 200 ml sosu karmelowego, - 5 łyżek tahiny. Wykonanie(...)sosu karmelowego dodajemy tahinę, dokładnie mieszamy, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy przez 2 minuty, aż się dokładnie składniki połączą. Przekładamy do słoika i czekamy aż przestygnie. Takie domowe sosy mogą być świetnym prezentem dla najbliższych lubiących słodycze :) Ale również patelnia Lucca firmy Ballarini ucieszy osoby które kochają gotować (można ją teraz kupić z 70% rabatem). Z czystym sercem mogę

Co na wege obiad?
Śledzie z Suszonymi Pomidorami 195

oleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy lub 2 mniejsze słoiki Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia(...)cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: pomidory, przecier pomidorowy ocet, cukier, rodzynki, imbir, ziele angielskie, listek laurowy. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Teraz śledzie oraz sos nakładam do słoików. Warstwę śledzi, warstwę sosu

Uwaga Babcia Gotuje
Sos tatarski 166

schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany z pewnością będzie dużo zdrowszy! Zresztą zrobienie sosu tatarskiego zajmuję chwilkę i łatwo można go też trochę zindywidualizować

Eat me! Fit me!
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym 109

przed wyjazdem na wakacje, musimy przygotować nasze żołądki na śródziemnomorskie pyszności :) Tym razem Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 300-400 g makaronu mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym) 2 puszki pomidorów krojonych 100ml białego wina 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia Cebulki  pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.Cebulę

MarciochaKucharzy
Sałatka z miętowym sosem 175

przygotować sos do sałatki na bazie mięty, pietruszki z odrobiną czosnku. I nie smakuje on w cale jak pasta do zębów, świetnie sprawdza się w różnych kombinacjach sałatkowych. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 filiżankę bulguru (przed ugotowaniem) małą garść świeżej pietruszki 2 garście pomidorków koktajlowych Ugotowany, ostudzony bulgur mieszamy z pietruszką i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Do przygotowania sosu potrzebujemy(...)blenderze i miksujemy, aż całość się zblenduje (ok 1 minuta). Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić do smaku dodając sok z cytryny, sól czy pieprz. Na dnie słoika umieszczamy sos a następnie dodajemy bulgur. Na wierzchu dekorujemy pomidorkami. Tak przygotowaną sałatkę zamykamy (zakręcając słoik) i wkładamy do lodówki. Zabieramy na piknik. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica 191

przypomina trochę Chilli con carne i jest równie smaczne. Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica było bardzo smaczne jak powiedział Piotrek. 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 puszka 4 odmian fasoli sól pieprz czarny mielony ognista mieszanka przypraw 1 łyżeczka pikantnego sosu chili natka pietruszki(...)łyżka oleju ryżowego W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone, lekko obrumieniamy cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli  wlewamy cały słoik z sosem lutenica, dusimy ok. 5 minut, następnie dodajemy  puszkę mieszanki fasoli wraz z zalewą, sos chili oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy , dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem.  Rozkładamy mielone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Pizza" z bakłażana z mozzarellą i pomidorami 209

łyżek tartego sera mozzarella 3 łyżki sera parmezan 1 pomidor garść liści bazylii oliwa sól, świeżo mielony pieprz * Jako sosu możecie użyć passaty pomidorowej (kupnej lub domowej ), kupnego sosu pomidorowego w słoiku lub też przygotować sos samodzielnie z pomidorów z puszki. Krojone pomidory z 1 puszki należy przełożyć do rondelka i gotować 15 minut, aż pomidory się rozgotują

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantna sałatka marchewkowa do słoików. 151

godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie przerzucić wszystko do dużego garnka i powoli zagotować, gotować 3 minuty od zawrzenia. Można jeszcze doprawić. Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać wytworzonym sosem, zakręcić i postawić słoiki do góry dnem. Przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sos pomidorowy na zimę 447

przygotowania tego sosu muszą być świeże pomidory Lima, które są bardzo mięsiste i nie mają dużo gniazdek nasiennych. Ważne jest też 1,5 godzinne gotowanie na wolnym ogniu, aby sos odparował i zgęstniał. Aksamitną konsystencję tego sosu uzyskuje się dzięki dodatku oliwy i zmiksowaniu na samym końcu. Nalepszy Sos pomidorowy na zimę: Składniki na 4 słoiki(...)uzyska gładką konsystencję. Sos przekładamy do słoików, na wierzch wlewamy po pół łyżeczki oliwy, zakręcamy nakrętki. Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy słoiki 15 minut. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Idealny do wszelakich dań obiadowych.   The post Sos pomidorowy na zimę appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROGALIKI Z WODY 145

układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego(...)gęsty, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić salsę oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem. Przygotować słoiki. Bardzo dokładnie wyparzyć słoiki oraz przykrywki. Wysuszyć. Do słoików nakładać gorący sos pozostawiając około 3 cm przestrzeni od pokrywki. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odczekać aż sos się wystudzi, a wieczka będą wklęsłe

w mojej kuchni
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kaszą 74

znudzenia. Tylko, że kurczak w sosie słodko-kwaśnym nigdy się nie nudzi. Czas: 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Jedzenie to przyjemność, ale kurczak w sosie słodko-kwaśnym to po prostu rozkosz. Przy tym osiągnięta małym kosztem i w krótkim czasie. Chrupiący, delikatny, słodki z kwaskową nutą – taki jest kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Idealne danie o każdej(...)Kurczak w sosie słodko kwaśnym jest daniem super prostym i do mega szybkiego ogarnięcia. Jeśli masz gotowy ryż, makaron, kaszę, to obiad stawiasz na stół w 15 minut od rozpoczęcia gotowania. Albo i szybciej. Jak go zrobić? Dwa są najważniejsze czynniki decydujące o tym czym kurczak w sosie słodko-kwaśnym będzie dobry: panierka i sposób smażenia oraz sos. Panierka jest

Niedzielny kucharz
Klopsiki 136

Klopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku

Eli Gotowanie
Sledzie z papryka i jablkiem w sosie majonezowym czyli Srodowe Rybki odc.61 162

Prosta i szybka wariacja na temat śledzi w słoiku.  Pyszne na co dzień ale i w Święta będą idealne. Śledzie z papryka, cebula i jabłkiem w sosie majonezowym tacka śledzi a'la matias 1 czerwona cebulka pół czerwonej papryki pół jabłka ze skórką, bez pestek(...)łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Śledzie odsączamy i kroimy w dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, jabłko w niedużą kostkę. Mieszamy majonez z musztardą. W słoiku przekładamy: sos majonezowy, śledzie, po trochu cebuli, papryki i jabłka i tak do skończenia składników. Zakręcamy i chowamy do lodówki na kilka godzin

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 459

czosnku, posiekany sól, pieprz Przygotowanie: Namocz fasolę przez noc. Następnie ugotuj ją do miękkości (potrwa to ok. 40 min.), posól wodę po 15 minutach gotowania. Umieść wszystkie składniki sosu w słoiku, zakręć go i energicznie wstrząśnij. Odcedź fasolę, przełóż do miski i polej większością sosu póki jest jeszcze gorąca. Wymieszaj. W małej misce umieść pokrojoną cebulę i natkę i zalej

Chilli Czosnek i Oliwa
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 460

Sos wyszedł przepyszny i podbił wszystkie serca na rodzinnym grillu! Tak więc zapraszam was dziś na mój sprawdzony przepis na ajwar, a także na zestawienie podobnych paprykowo-bakłażanowych sosów rodem z różnych zakątków Śródziemnomorza i nie tylko:) A jaki jest wasz ulubiony sos do dań z grilla?P.s. Tego posta dedykuję mojemu teściowi, któremu tak smakował ajwar, że wyczyścił słoik(...)solą i cukrem.  Pastę dusiłam przez 45 minut - nie jest to sztywny czas. Bardziej chodzi o przegryzienie się smaków i uzyskanie gęstej i kremowej konsystencji. Gorący sos przełożyłam do czystych, małych słoików, dobrze zakręciłam i ustawiłam do góry dnem do ostygnięcia. Nie pasteryzowałam sosu, bo wiedziałam, że szybko go zjemy:) Bliżej jesieni, gdy papryki i bakłażany stanieją, zrobię większe

Chilli Czosnek i Oliwa