Składniki : Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz
Weekendy w domu i ogrodziewcale ochoty spędzać połowy dnia w kuchni. Wtedy sprawdzają się przepisy błyskawiczne i nie wymagające zbyt wiele zaangażowania. I chociaż nie lubię gotowców i nie uznaję np. sosów ze słoika czy z papierka, a na co dzień staram się wszystko robić sama, to czasami korzystam z gotowych produktów lub półproduktów. Robienie w domu np. ciasta francuskiego może być super pomysłem(...)prostokątów. Koncentrat pomidorowy mieszamy z solą, pieprzem, cukrem i posiekaną natką pietruszki. Paprykę kroimy w niewielką kostkę, a oliwki i kurczaka w plasterki. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym (zostawiając wolny brzeg), posypujemy serem i obkładamy dodatkami. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 18-20 min. (do lekkiego zrumienienia). Podajemy na ciepłą kolację lub jako zimną przystawkę. Miłej niedzieli
Ratunku obiadzestawy – wytrawny obiad i słodki deser do końca najbliższego kwartału. Genialny pomysł dla singla, chociaż słoiki można łatwo skalować przygotowując je dla każdego członka rodziny. Jeśli będziemy w biegu, nie potrzebujemy nawet talerza, bo taki obiad można zjeść widelcem prosto ze słoika. Można go też oczywiście podgrzać i wyłożyć na talerz. Każdy przepis to ułożone graficznie składniki i finalny(...)propozycja wariantu, gdzie zamieniając 1 lub 2 składniki uzyskamy zupełnie inny efekt. Ważne jest tylko, żeby gotować składniki al dente, bo będą kilka godzin kisić się w słoiku i żeby ewentualne sosy były na dnie słoika, tak żeby nie moczyć w nich sałaty czy bardziej delikatnych składników. Jaki obiady chciałabym zabrać ze sobą do biura? Dobrze wygląda słoik po kreolsku
Ugotowane pozamiatanektórą szybko możesz zrobić, gdy np. niespodziewanie wylądujecie u Ciebie po wyjściu z kina . Składniki (dla dwóch osób): Paczka solonych chipsów nachos z dyskontu na L 1,5 słoika paprykowego sosu salsa, ostrego z dyskontu na L 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego mała czerwona cebula (może być biała) 3 ząbki czosnku szczypta ziaren kolendry mała czerwona papryka dużo
manslogblogJest piątek i jest rybka. Tym razem przepyszny łosoś w sosie słodko-kwaśnym. Uwielbiam takie błyskawiczne obiady. Kwestia wcześniejszego przygotowania sosu bądź kupienia gotowego. Polecam! Smacznego! Składniki : * 400g fileta z łososia * pół cytryny * sól, pieprz * 3 łyżki oleju do smażenia Sos : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego * kolorowe papryki * mała marchewka * ananas(...)mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Usmażyć z obu stron, w yłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym. Danie można przygotować z gotowym sosem ze słoika
Magiczne Życie MartyDziś proponuję kurczaka słodkowkaśnego z pędami fasoli i pysznym makaronem. SKŁADNIKI: 1 Papryka 2 Średnie Marchewki 10 dag Pędów Fasoli 1 Opakowanie Makaronu do Woka 1 słoik dowolnedo sosu słodkokwaśnego sól i pieprz 1 Filet z kurczaka sos sojowy ciemny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron zalewam wrzątkiem i pozostgawiam na 3-4 min. Makaron odcedzam
Gotowanie Patkicukru 250 ml wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki wędlina salami kukurydza konserwowa papryka cebula pieczarki 1-2 ostre papryczki jalapeno (u mnie takie ze słoika) olej sos na spód pizzy z tego przepisu lub ketchup albo koncentrat pomidorowy sos czosnkowy i pomidorowy do polania gotowej pizzy np z tego przepisu Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki
Piekielna Kuchnia Patigórę daję odrobinę oleju kokosowego, który pod wpływem ciepła rozpuszcza się i daje fajny maślany posmak i do tego np.: - jagody lub dowolne konfitury, - krem czekoladowy ze słoika albo sos czekoladowy zrobiony w międzyczasie, - zestaw wiśnie + czekolada, moja miłość :) - cukier kokosowy albo syrop klonowy, - zamiast oleju kokosowego olej sezamowy + sezam albo - olej konopny + łuskane nasiona konopi, - albo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkaszy jęczmiennej • 500 g mięsa mielonego z karczku • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 1 jajko • tarta bułka • olej • przyprawa do hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie mąki • ok 300 ml wody • sól • pieprz • tymianek • 1 czubata łyżka papryki słodkiej • ząbek czosnku Sposób przygotowania
W królestwie smaków Beatypieprzem. Gorący ajwar rozlewamy do czystych, suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy i układamy do góry dnem na suchej ściereczce. Odstawiamy do dokładnego wystygnięcia. Jeśli nie lubimy przekładać gorącego sosu do słoików możemy go ostudzić, przełożyć do słoików a następnie pasteryzować ok 10 minut od chwili zagotowania wody. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnigęsta (to kwestia gustu), dolać wodę. Doprowadzić całość do ponownego wrzenia. Pogotować ok. 5 minut lub dłużej, jeśli uważacie, że sos jest zbyt rzadki. Wyłączyć palnik i przełożyć sos do słoików. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej. I jak tu nie jeść codziennie śliwek, jak od rana nawet niebo
Weekendy w domu i ogrodziepodpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Smacznego
GRUBY WAŁEKużyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej
Co w głowie piszczyporanków przetwarzają je i obdzielają rodzinę pysznym sugo. Niemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich garach, bulgoczą hektolitry czerwonego sosu. A po poludniu już przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butelek i słoików. Strasznie blado wypadam z moimi potrzebami, rozmiarami kuchni i skromnymi 20 kg pomidorów, na tle “przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej(...)ostygnięcia i zassania. Analogicznie postępujemy z pomidorami przetwarzanymi bez warzyw. W ten sposób otrzymamy wyjątkowo gęsty sos, nadający się zarówo na spód pizzy, jak i do makaronu czy sosu bolońskiego. Moje dzieci uwielbiają wyjadać taki swieży, pachnący sos prosto ze słoika! Dla nich to już jest ich wyjątkowy, bo i dobry i zdrowy comford food
Mia Cucina Sofietarozdałam :) Wcześniej zrobiłam jeszcze kilka słoików przecieru pomidorowego (tym razem z czerwonych Bawolich Serc). Zapełniłam całą "pomidorową" półkę w piwnicy, więc postanowiłam zrobić gotowy sos na zimę z pomidorów i papryki. Składniki (na 9 słoików o pojemności 0,5 litra) : 4 kg pomidorów (oczywiście można mniej) 6 papryk 0,5 kg cebuli 2 chili ok. 10 cm świeżego imbiru(...)angielskie i pieprz ziarnisty. Sos ponownie doprowadzić do wrzenia. Dolać ocet, cukier i sól. Gotować na małym ogniu do żądanej konsystencji (u mnie to była prawie godzina). Sos (niekoniecznie gorący) przelewać do słoików do wysokości szyjek. Na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę kuchenną. Ustawić słoiki. Zalać wodą do wysokości ich szyjek. Gotować (od momentu zawrzenia ok. 5 minut). Pozostawić
Weekendy w domu i ogrodzie