sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:9/101)

Sałatka ze szparagami 266

propozycja to sałatka z bardzo ciekawym, aromatycznym w smaku sosem. Składniki:- 1 filet podwójny z kurczaka- 1 puszka ananasa w plastrach- 1/2 puszki groszki- 1/2 puszki kukurydzy- 1 słoik szparagówNa sos:- 1 mały jogurt gęsty- 4 łyżki majonezu- 4 łyżki soku ananasowego- 2 ząbki czosnku (drobniutko kroimy)- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka cukru- sól do smakuPrzygotowanie:Filet

Zainspirowana w kuchni
wątróbki dorszowe w sosie kaukaskim 191

Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól,  cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z  cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku

Miód i pieprz
Sos pomidorowy z wolnowaru / slowcooker i nie tylko :) 303

Sos pomidorowy z wolnowaru / slowcooker i nie tylko :) Sos pomidorowy z wolnowaru.  Sos pomidorowy z wolnowaru, to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wymyślić. Potrzebne są trzy składniki + słoiki i mamy sos pomidorowy na zimę gotowy :) A teraz pomidory jeszcze są w super cenie, ja wykorzystuje limę – dzisiaj widziałam ją w cenie(...)czasie miksujemy ( lub nie ) pomidory przelewamy do słoików nim zamkniemy słoik nalewamy na nasze pomidory łyżkę oleju tak żeby przykryła ostatnią warstwę pomidorów, zakręcamy odstawiamy do górny dnem i zostawiamy do wystygnięcia. W zimie sięgamy do spiżarki po słoik i wyciągamy pyszne pomidory pełne słońca :)   Smacznego !    Przepisy na wykorzystanie sosu pomidorowego : Kurczak duszony w sosie pomidorowym Kalmary

Kuchnia na wzgórzu
Sos pomidorowy na zimę 612

jest dosyć gęsty, ostrożnie przelewamy go do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki dokładnie zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy dla bezpieczeństwa. Chociaż niektórzy uważają, że jak wlejemy wrzący sos/ przecier/ koncentrat/ passatę i dobrze zakręcimy słoiki, odwrócimy je do góry dnem to produkt nie wymaga już pasteryzacji. Ja jednak wolę mieć pewność, że sos się nie popsuje. Jeszcze pół godziny pasteryzowania(...)słoiki nie mogą się dotykać z innymi słoikami, bo mogą pęknąć, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Jeszcze gorące słoiki ustawiamy „do góry nogami”. Tak przygotowany domowy sos pomidorowy na zimę przechowujemy w chłodnym miejscu przez sezon zimowy. Sos to świetna baza do spaghetti, zupy pomidorowej, czy też do innego wykorzystania. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos czekoladowy 168

jakiegoś czasu miałam w planach zrobienie sosu czekoladowego w celu nauki latte art. W końcu znalazłam trochę czasu i oto on:   Składniki: 3/4 szklanki (250ml) ciemnego mocnego kakao 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki wody szczypta soli (wydobędzie słodycz z sosu) według upodobań: kilkanaście kropli aromatu do ciasta np. waniliowego szczypta chilli Do garnka wsypujemy kakao, cukier(...)szczyptę soli i w moim przypadku szczyptę chilli, w tym momencie dodajemy również wybrany aromat i dokładnie mieszamy.Zosatawiamy do lekkiego wystygnięcia, po czym przelewamy do czystej butelki do sosów lub słoika czy innego naczynia z pokrywką. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie zamykamy naczyń!), po czym przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany sos przechowujemy, aż do całkowitego wykorzystania.Świetnie pasuje

Pudełko rozmaitości
Sos słodko - ostry do słoików 238

jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam 2 a nie 3 szklanki) i dodałam mniej curry. Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików każdy po 0,5 l Składniki: 3 kg pomidorów 1 czerwona papryka 80 dag cebuli 1 puszka(...)ananasa dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Zawiesinę wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez parę minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawić ewentualnie do smaku pieprzem). Gorącym sosem napełnić słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli ktoś jest bardziej ostrożny, można słoiki krótko zapasteryzować (gotować max 5-7 minut

My simple kitchen
Sos pomidorowy do spaghetti – do słoików 206

Sezon pomidorowy zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do słoików a później wystarczy podsmażyć mięso, dodać zawartość słoika, podgrzać, dodać do makaronu. I danie gotowe. Składniki: Przepis na 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki(...)sporą ilością ziół ( ja uwielbiam oregano ). Pod koniec dodajemy mąkę (posypujemy i mieszamy aby nie zrobić grudek). Gotujemy jeszcze chwilę i całość miksujemy. Można użyć blendera. Przygotowany sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 – 30 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
15 pysznych przepisów na piknik 146

zmieszamy je jeszcze z sosem, to po kilku godzinach przemienią się w nieapatyczne koszmarki. Lepiej więc nie mieszać ze sobą składników, tylko ułożyć je warstwowo np. w dużym słoiku, a sos zapakować osobno. Na piknik polecam Wam sycące sałatki na bazie warzyw strączkowych oraz kasz: piyaz czyli turecką sałatkę z białą fasolą i jajkiem na twardo , również turecką sałatkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti 166

małym ogniu wolno podgrzewam w tym czasie nastawiam wodę z solą i olejem na makaron i w drugim garnku robię sos według przepisu z opakowania czasami daję sosy ze słoika. Podsumowanie: Myślę, że jeśli będziecie mieć inwencję twórcza albo smaki jak to się mówi "nie wiadomo na co " warto wtedy zafundować sobie tę potrawę bo możliwości w robieniu sosów

Tanio smacznie i prosto
Najlepszy sos pomidorowy - moja sekretna receptura :) 191

kuchnię włoską, gości ona bardzo często na moim stole. Podstawą najlepszych dań tej kuchni jest sos pomidorowy. Bardzo długo używałam gotowych sosów, np. z firmy Łowicz, które są naprawdę smaczne. Mój M. (o dziwo wielki przeciwnikiem wszelkich gotowców i fixów) wolał sos ze słoika, niż ten domowy, ponieważ ich smak jest o wiele bardziej wyrazisty. Choć nie widzę nic złego

Mania Gotowania
Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi 160

odetnij zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie liście. Następnie pokrój brukselkę na bardzo cienkie plasterki. Pomocna okaże się tutaj mandolina lub robot kuchenny. Pokrojoną brukselkę przełóż do miski. Przygotuj sos. W słoiku umieść ocet i musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość. Teraz dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję.  Parmezan zetrzyj na tarce

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekka sałatka z sosem winegret 874

Zdrowa i pyszna sałatka z sosem winegretLekka sałatka z sosem winegret SKŁADNIKI:1 op. mieszanki sałatsałata lodowa-1 główkapomidory -2 sztSos Winegret:1 łyżka soku z cytryny3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy dijonsól i pieprzPRZYGOTOWANIE:Sos: Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcić słoik i energicznie

Kuchnia Danusi
Czas na przetwory : Sos z pieczonych pomidorów z blendera, bez obierania ! 222

był już bardzo stary 15 lat temu :)  Do czego można wykorzystać taki sos ? :  1. Wystarczy dodać trochę jogurtu lub śmietanki, żeby otrzymać pyszną zupę pomidorową 2. Jako sos do pysznych wegańskich kotletów  3. Jako idealny sos do pizzy i lasagne 4. Jako sos do  ravioli, polenty, gnocchi, idealny do gulaszu po prostu do wszystkiego :)  Składniki(...)stopniach, następnie pomidory przekładamy do blendera i miksujemy na głaski mus, próbujemy i doprawiamy, solą, pieprzem, czosnkiem, ziłami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelewamy do słoików i pasteryzujemy (najlepiej słoiki ułożyć w garnku wyścielonym ściereczką i gotować ok 15-20 minut

zdrowa vege kuchnia
Razowe spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym 221

Ciekawa jestem czy kupujecie gotowe sosy w słoikach ? Jest ich na rynku sporo - różnych firm i różnie przyprawiane. Ale jak wybrać spomiędzy nich te dobre jakościowo i smaczne ? Otóż trzeba czytać etykiety na opakowaniach, dotyczy to zresztą także innych produktów spożywczych. W sosach pomidorowych najważniejsze jest ile świeżych, dojrzałych i pysznych pomidorów zużyto do wyprodukowania sosu a ile jego masy

Smaczna Pyza
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 218

miętowy to sos używany przez anglików do jagnięciny, ale i w tym połączeniu sprawdził się znakomicie. Można kupić go w słoiczku, np. w delikatesach Alma. Jeśli nie macie sosu w słoiku, posiekajcie kilka dużych, dorodnych listków mięty, skropcie je sokiem z cytryny, dodajcie szczyptę soli, cukru i pieprzu. Przeciśnijcie ząbek czosnku przez praskę. Czosnek i miętę wymieszajcie z jogurtem, doprawcie

Karo in the Kitchen