smaczny jak ten.. sos pieczarkowy Orzechmakaronu spaghetticebulakiełbasaCebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oliwie.Dodać pokrojoną kiełbasę i razem smażyć kilka minut.Dodać również sos ze słoika oraz trochę wody.Wymieszać i chwilkę jeszcze poddusić.Makaron ugotować i odcedzić .Podawać z sosem
Moje domowe kucharzenieteraz czas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym nie wypróbowała czegoś nowego . W internecie jest pełno fasolki w sosie pomidorowym , ale nie do końca mi ona odpowiada , więc wymyśliłam swoja wersję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest bardzo smaczna i mega szybka do odgrzania . Pasuje(...)ząbki czosnku ( wmieszane w fasolkę ) . Teraz czas na zalewę – sos . Do garnka o nieprzywierającym dnie , wkładamy cebulę , razem z sokiem , który puściła , przykrywamy i dusimy , mieszając często ,aż zmięknie .Wlewamy wodę , koncentrat oraz resztę składników zalewy, blendujemy na gładką masę i doprowadzamy do wrzenia . Gorącym sosem , zalewamy słoiki z fasolką , zakręcamy i ustawiamy dnem do góry . Pasteryzujemy przez
Ogrodnik w podróżyugotowanej, ciętej fasolki szparagowej 100 g wędzonego łososia albo tuńczyka z puszki 2 garści roszponki 2 ugotowane jajka kilka czarnych oliwek ulubiony dressing do sałatki Ulubiony sos wlewamy do słoika, potem układamy w nim kolejno: pokrojone ziemniaki, fasolkę szparagową, oliwki, roszponkę, łososia oraz ćwiartki jajka. Sałatkę szczelnie zamykamy wieczkiem. Przed spożyciem energicznie potrząsamy słoik, żeby wymieszać składniki ze sosem
Bon Appetit Małgorzatymakaron z sosem pomidorowym i... parówką. To opcja, którą na pewno pokochają dzieci. Używam spaghetti i przygotowuję najprostszy sos marinara, czasami ratuję się także gotowymi sosami ze słoika (np. Łowicz do spaghetti), wiem, że nie są one najzdrowsze i warto wybrać wariant z sosem domowej roboty, ale raz na jakiś czas ta opcja też nikogo nie zabije
Cooking Monstermakaron z sosem pomidorowym i... parówką. To opcja, którą na pewno pokochają dzieci. Używam spaghetti i przygotowuję najprostszy sos marinara, czasami ratuję się także gotowymi sosami ze słoika (np. Łowicz do spaghetti), wiem, że nie są one najzdrowsze i warto wybrać wariant z sosem domowej roboty, ale raz na jakiś czas ta opcja też nikogo nie zabije
Cooking Monsterdzisiaj na pyszna lazanię :) Połączenie pysznego makaronu z mięsem oraz sosem z dodatkiem wyśmienitej Przyprawy Hiszpańskiej Rafex , pieczarek i mięsa daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 2 słoiki dowolnego sosu bolońskiego po 520 g 1/2 kg mięsa mielonego 1 opakowanie płatów lasagne Primo Gusto 500 g 6 pieczarek 1 cebula Vegeta , pieprz do smaku 1 łyżka
Sama słodycz i szczypta chiliszybko gęstnieje przy studzeniu, więc do deserów podawaj na ciepło. Po całkowitym wystudzeniu można zjeść jak budyń. Można go też zamknąć w słoiku i długo przechowywać. Ja gorący sos wlałam do słoika, zamknęłam i odwróciłam do góry dnem. Zimny odwróciłam i wstawiłam do lodówki. Wytrzymał ponad dwa miesiące. Co prawda rozwarstwił się i przypominał śmietankowy słodki serek w serwatce(...)wymieszaniu i podgrzaniu wrócił do właściwej konsystencji. Ważne, by słoik dobrze się zamknął. Ale o domowym wekowaniu i pasteryzacji już wkrótce. :) Składniki: 200 ml śmietanki 30% 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki kilka kropel aromatu wanilinowego lub małe opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii 2-3 łyżeczki cukru sok z połówki cytryny Przygotowanie: Śmietankę zagotuj. Jeśli masz laskę wanilii, przetnij
Anioszek w kuchnidanie z makaronem. Przepis podpatrzyłam w programie Andrzeja Polana „Czy na pewno umiesz gotować?”. Głównym bohaterem był w nim sympatyczny student, który przyrządził dla pana Polana makaron z sosem ze słoika. Następnie wspólnie przyrządzili danie podobne do przepisu widocznego poniżej. W trakcie programu ów student parokrotnie wspominał, że w sosie brakuje mu „nutki pomidora” i taką też miał puentę
Bazując na smakupropozycja to sałatka z bardzo ciekawym, aromatycznym w smaku sosem. Składniki:- 1 filet podwójny z kurczaka- 1 puszka ananasa w plastrach- 1/2 puszki groszki- 1/2 puszki kukurydzy- 1 słoik szparagówNa sos:- 1 mały jogurt gęsty- 4 łyżki majonezu- 4 łyżki soku ananasowego- 2 ząbki czosnku (drobniutko kroimy)- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka cukru- sól do smakuPrzygotowanie:Filet
Zainspirowana w kuchniNastępnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku
Miód i pieprzSos pomidorowy z wolnowaru / slowcooker i nie tylko :) Sos pomidorowy z wolnowaru. Sos pomidorowy z wolnowaru, to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wymyślić. Potrzebne są trzy składniki + słoiki i mamy sos pomidorowy na zimę gotowy :) A teraz pomidory jeszcze są w super cenie, ja wykorzystuje limę – dzisiaj widziałam ją w cenie(...)czasie miksujemy ( lub nie ) pomidory przelewamy do słoików nim zamkniemy słoik nalewamy na nasze pomidory łyżkę oleju tak żeby przykryła ostatnią warstwę pomidorów, zakręcamy odstawiamy do górny dnem i zostawiamy do wystygnięcia. W zimie sięgamy do spiżarki po słoik i wyciągamy pyszne pomidory pełne słońca :) Smacznego ! Przepisy na wykorzystanie sosu pomidorowego : Kurczak duszony w sosie pomidorowym Kalmary
Kuchnia na wzgórzujest dosyć gęsty, ostrożnie przelewamy go do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki dokładnie zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy dla bezpieczeństwa. Chociaż niektórzy uważają, że jak wlejemy wrzący sos/ przecier/ koncentrat/ passatę i dobrze zakręcimy słoiki, odwrócimy je do góry dnem to produkt nie wymaga już pasteryzacji. Ja jednak wolę mieć pewność, że sos się nie popsuje. Jeszcze pół godziny pasteryzowania(...)słoiki nie mogą się dotykać z innymi słoikami, bo mogą pęknąć, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Jeszcze gorące słoiki ustawiamy „do góry nogami”. Tak przygotowany domowy sos pomidorowy na zimę przechowujemy w chłodnym miejscu przez sezon zimowy. Sos to świetna baza do spaghetti, zupy pomidorowej, czy też do innego wykorzystania. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakiegoś czasu miałam w planach zrobienie sosu czekoladowego w celu nauki latte art. W końcu znalazłam trochę czasu i oto on: Składniki: 3/4 szklanki (250ml) ciemnego mocnego kakao 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki wody szczypta soli (wydobędzie słodycz z sosu) według upodobań: kilkanaście kropli aromatu do ciasta np. waniliowego szczypta chilli Do garnka wsypujemy kakao, cukier(...)szczyptę soli i w moim przypadku szczyptę chilli, w tym momencie dodajemy również wybrany aromat i dokładnie mieszamy.Zosatawiamy do lekkiego wystygnięcia, po czym przelewamy do czystej butelki do sosów lub słoika czy innego naczynia z pokrywką. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie zamykamy naczyń!), po czym przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany sos przechowujemy, aż do całkowitego wykorzystania.Świetnie pasuje
Pudełko rozmaitościjest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam 2 a nie 3 szklanki) i dodałam mniej curry. Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików każdy po 0,5 l Składniki: 3 kg pomidorów 1 czerwona papryka 80 dag cebuli 1 puszka(...)ananasa dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Zawiesinę wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez parę minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawić ewentualnie do smaku pieprzem). Gorącym sosem napełnić słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli ktoś jest bardziej ostrożny, można słoiki krótko zapasteryzować (gotować max 5-7 minut
My simple kitchenSezon pomidorowy zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do słoików a później wystarczy podsmażyć mięso, dodać zawartość słoika, podgrzać, dodać do makaronu. I danie gotowe. Składniki: Przepis na 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki(...)sporą ilością ziół ( ja uwielbiam oregano ). Pod koniec dodajemy mąkę (posypujemy i mieszamy aby nie zrobić grudek). Gotujemy jeszcze chwilę i całość miksujemy. Można użyć blendera. Przygotowany sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 – 30 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewy