Dekorujemy jajka według uznania np. świeżą rzeżuchą. Domowy sos tatarski mimo, że nie ma konserwantów można przygotować tydzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, do świąt wielkanocnych wytrzyma spokojnie. Smacznego The post Sos tatarski appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwy lub oleju,1 łyżka ziół prowansalskich,duża szczypta soli,2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Wszystkie składniki połączyć. Jeśli często robicie pizzę, to taki sos może stać w lodówce w zakręconym słoiku przez 3-4 dni.Tak przygotowaną pizzę przekładamy na wyjętą z nagrzanego piekarnika blachę i pieczemy przez kilkanaście minut. (Przy włączonym termoobiegu trwa to krócej.)Kiedy pizza(...)ruszt żeby lekko odparowała i nie zaparzyła się (można wykorzystać kratkę z piekarnika) i po chwili podawać na stół. Pizza powinna być chrupiąca ale jednocześnie miękka.Jako dodatek proponuję sos czosnkowy:kubeczek kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,starty na średniej tarce czosnek - ilość według smaku,sól, biały pieprz - ilość według smaku.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki
Codzienna kuchnia niecodziennaLubię podawać jajka przepiórcze w pikantnym sosie tatarskim.Zawsze robię je na święta wielkanocne,ogólnie bardzo często je przyrządzam w ten sposób. Składniki: ok.20 jajek przepiórek Sos tatarski: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Dodatkowo: liście sałaty Sposób przygotowania: Jajka(...)skorupek. Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i cukrem do smaku. Na półmisek układamy liście sałaty,wykładamy sos tatarski i układamy na nim ugotowane jajka.Podajemy od razu po przyrządzeniu. Jajka najlepiej ugotować w osolonej wodzie ,będą się lepiej obierały.Podczas obierania trzeba je dość mocno ostukać ,ułatwi to obieranie
Bajeczna Kuchniagoloneczki z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Papryka słodka mielona Bulion warzywny Olej do obsmażenia Sos: Chrzan tarty Żurawina do mięs ( ze słoika ) Majonez Wykonanie: Goloneczki przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania ( na około godzinę ). Po tym czasie goloneczki wraz z cebulą (przekrojoną na pół) podsmażamy(...)ziele angielskie ). Dusimy do miękkości mięsa. Do naczynia dodajemy łyżkę żurawiny, 2 łyżki chrzanu i łyżkę majonezu ( można zmienić proporcje i dostosować do własnych upodobań ). Goloneczki podajemy z dodatkiem sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyWitajcie :) Zostałam zaproszona przez firmę PAMAPOL do wspólnej zabawy jak wykorzystać gotowe dania ze słoika do przygotowania szybkiego, pysznego i nietypowego dania. Ja mam dzisiaj propozycję wykorzystania pysznego sosu gulaszowego w lazanii.Powiem Wam że wyszła pyszna. Dla zapracowanych taka wersja dania jest w sam raz:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 słoik Gulaszu firmy Pamapol 1 szklanka startego parmezanu lub zwykłego
Sama słodycz i szczypta chilisię karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron. Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny(...)plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę. Pieczemy około 1 ½ godziny w temp. 190 o C, pod folia aluminiową. SMACZNEGO
Smaki Ewylżejszych smakach. Filety łososia zanurzone w kremowym sosie z trzema rodzajami pomidorów i żurawiną, podkręcone aromatem wędzonej papryki i oregano to poezja smaków! Do tego wyraziste wiórki pamezanu, które podbijają smak sosu i ryby. Początkowo planowałam zrobić klasyczny sos pomidorowy ale kiedy sięgałam do szafki po zioła, a mój wzrok spoczął na słoiku z żurawiną...pierwsze plany się rozmyły ;) Dodałam
Kuchnia w Słońcu Skąpanazrobić sobie kilka słoików tych warzyw w soli, aby mieć "na czarną godzinę" :))) Bo takie warzywka mogą stanowić fajną bazę do zupy, sosu czy wzbogacić smak naszych dań jednogarnkowych ... Składniki: na 3 słoiki widoczne na zdjęciu 2 kg marchwi 1 kg selera 1 kg pietruszki 4 -5 szt pora 4 łodygi selera naciowego 1kg soli Wykonanie: Wszystkie
Walijskie PichcenieZima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków(...)już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż u innych. Taki sos to absolutna klasyka, ale uznałam, że nie ma sensu kombinować skoro proste jest najsmaczniejsze. :-)1 słoik Podgrzybków - Nasza Chata (danie gotowe)1 filet z kurczaka 250ml śmietany 12-18%1 średnia cebula (opcjonalnie)sól, pieprz1. Cebulę i filet
Szefowa kuchniłatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać(...)kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut i studzimy. W słoiku układamy warstwami kawałki filetów śledziowych i sosu
Smakowity Blog Kulinarnydodatek jakim jest sól, też pozostawiam Waszemu wyborowi. Ja nie solę, więc soli u mnie też brak w przyprawie. Do jakich dań przydaje się taka uniwersalna przyprawa? Do zup, sosów, duszonego mięsa…wszędzie tam gdzie chcemy coś na szybko „dosmaczyć”. To Ty decydujesz o składzie swojej przyprawy. Jedni wolą więcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora(...)wody warzywa, ładnie pęcznieją i nadają smaku, a o to właśnie nam chodzi. Ja przechowuję moją przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik. Drukuj Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 3 pieczarki lub inne grzyby Sposób przygotowania Warzywa
Mieszam w GarnkuNiesamowicie pyszne śledzie! Przynajmniej dla mnie i dla mojej rodzinki. Mięciutkie kawałki ryby w towarzystwie cebuli, sosu pomidorowego i rodzynek wyjątkowo nam posmakowały. Są proste w przygotowaniu i zawsze się udają ;) Przepis podpatrzyłam u Krysi i na kilku innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku(...)dodajemy gorczycę, odsączone rodzynki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy w 4 centymetrowe kawałki. W misce (najlepiej przeźroczystej) lub w słoiku układamy warstwę śledzi, przykrywamy porcją letniego sosu, później znowu śledzie, sos i tak do zakończenia składników, pamiętając, że wierzch ma stanowić sos. Wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe
Rozpustne gotowaniesałaty. Do oleju dodajemy cukier, pieprz czarny i cayenne, sok z cytryny i sól. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej w shakerze lub w szczelnie zamkniętym słoiku). Przed samym podaniem polewamy sałatę i mieszamy, aby sos dokładnie pokrył wszystkie liście. Na patelni roztapiamy 2-3 łyżki masła (może być też klarowane) i wrzucamy pokrojone na niezbyt cienkie plasterki pieczarki. Delikatnie solimy
MyCookBook.plrzodkiewki. Składniki. Sos kimizu. 3 żółtka szczypta soli duża 1 łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki wasabi Towarzystwo. 8 cm ogórka 1 topinambur 4 krewetki Wykonanie. Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie błyszczeć. Schłodzić. Można zamknąć w słoiku i przechowywać
Kulinarny karnet ChristopheraNajbardziej znane nazwy – Vegeta, Kucharek, Jarzynka, Warzywko, Ziarenka smaku… i nie tylko. Wszystkie służą do przyprawiania zup, sosów i innych dań. Oczywiście są to przyprawy kupne, więc warto mieć w swojej kuchni ich… domowy odpowiednik. Nie powiem, że będzie taki sam… będzie o wiele lepszy. Domowy susz warzywny. Składniki: - marchew – 1500g - seler – ½ - pasternak – 5 - pietruszka(...)zamykanych, suchych pojemników. Domowy susz warzywny to przyprawa, którą można skomponować według własnego gustu. Dobór warzyw i pozostałych składników oraz odrobina chęci wystarczy, aby zmknąć w słoiku swój ulubiony smak do doprawiania zup, sosów… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Domowy susz warzywny appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko