środku zimy otworzyć słoik z pysznymi, pachnącymi pomidorami i zrobić jeszcze lepszą pomidorówkę, gołąbki w sosie pomidorowym czy spaghetti.Składniki: 5 kg soczystych i słodkich pomidorów, 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis, sól morska Specialite Kamis, pieprz czarny Specialite Kamis. Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, wycinamy zieloną część z każdego pomidora. Kroimy w kawałki(...)przekładamy do garnka. Gotujemy, aż do rozgotowania się pomidorów. Na koniec pomidorki miksujemy blenderem, przyprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz pieprz, sól. Gorący koncentrat przekładamy do słoików, zakręcamy. Słoiki gotujemy około 15 minut, zalane do 3/4 objętości wodą. Jeśli komuś przeszkadzają pestki i drobne skórki to może koncentrat przetrzeć przez sito - przed wlaniem do słoików
Aga w kuchniNasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku albo wekujemy w słoiku Ja osobiście wolę ta metodę,i zjadam dopiero po tygodniu kiedy ryba przesiaknie sosem. Smacznego
Viola cooks with passionnigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek, mięs, do pizzy, z tej ilości wychodzi 9 x 0,5 litrowych słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2,5 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa) 2 ostre papryczki 1,5 kg bakłażanów 3 kg mięsistych pomidorów Lima 2 duże cebule 4 ząbki(...)czosnkiem i czubrycą. Całość gotujemy jeszcze ok. 45 minut, aby składniki się połączyły, doprawiłam jeszcze solą i cukrem. Gotujemy tak długo, aż konsystencja sosu będzie zwarta i dosyć gęsta. Gotową ljutenicę przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki ustawiamy „do góry dnem” i pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowanie nie wymagają dalszej pasteryzacji. Ale jeśli ktoś chce mieć pewność można je pasteryzować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. W takim razie dziś zapraszam na szybkie jesienne danie z makaronem i słodko-kwaskowym sosem pomidorowo-paprykowym. Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Proporcje dla 4 osób
Kulinarne przygody Gatityksiążkę kucharską. Nie żałuję, gdyż można w niej znaleźć niesamowite i mega proste przepisy. Jednym z nich jest właśnie kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przyznam, że ich wersja jest o wiele smaczniejsza niż gotowiec ze słoika, a do tego zdrowa i nie wejdzie w boczki - idealnie! :) W przepisie pojawia się kilka składników, które zamieniłam lub ich nie dodałam
Cooking MonsterPasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra Pasta paprykowa dostałam jeden słoik od naszej sąsiadki i zapragnęłam przepisu natychmiast .. już ! Na całe szczęście Sąsiadka była taka miła, że się przepisem swym ze mną podzieliła, jako, że przepis lekko zmodyfikowałam to tu go podaję. Sos polecam ! Pasta paprykowa 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej(...)garnka dodajemy cukier, ziele angielski, ocet i olej zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe. Smacznego ! Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra
Kuchnia na wzgórzuminuty mieszając gotować wsypać z 2 szklanki cukru, łyżę soli i z 3 minuty gotować mieszając gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciepło. Na zimno - jako wyśmienity dodatek do kanapek, a po podgrzaniu, ewentualnie dodaniu np. kiełbasy - jako danie obiadowe. Mnie z takiej ilości składników wyszło 6 litrowych słoików oraz 10 mniejszych ( o różnych pojemnościach). Składniki: 6 cukinii 1 kg cebuli 8 czerwonych papryk 5 kg pomidorów Lima olej liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Przygotowanie: Cebulę(...)dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu aż cukinia zmięknie. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na sam koniec - dusimy aż powstanie sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut. Smacznego
Taste Therapysmacznej, lekko kwaskowatej zupy. ( źródło ) Ja dziś przedstawiam swój ulubiony przepis z użyciem tej pysznej i zdrowej roślinki- przecier do słoików. Choć składa się zaledwie z dwóch składników to jest bardzo użyteczny. Tak przygotowany szczaw dodaję do zup, sosów itp. Składniki: 1 kg młodego szczawiu 2 dag soli Wykonanie: Szczaw przebrać, dokładnie opłukać, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Następnie posolić
Tradycyjna KuchniaSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!środowisku wegetariańskim. Wyglądem i smakiem przypomina groch. 1 op.makaronu 1 puszka pomidorów w zalewie 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik ciecierzycy w zalewie 1 pietruszka 3 łyżki startego parmezanu do sosu i 1 łyżka do posypania potrawy sól pieprz oregano oliwa z oliwek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Makaron gotujemy al'dente.Cebule i czosnek obieramy i myjemy,siekamy drobno.Ciecierzycę odsączamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigorzkie środki. Pokrój w paseczki i dodaj do miski. Pokrój drobno fenkuła. Do słoiczka wlej jogurt, dopraw go solą, pieprzem i miodem - zakręć słoik po czym energicznie wstrząsaj. Gdy składniki się połączą polej surówkę sosem. Wymieszaj. Na końcu dodaj uprażone orzechy
Gotuj Sam!pokroić na kawałki, suszone pomidory pokroić w paseczki. Ziemniaki, pomidory, kapary i koperek delikatnie wymieszać. Do zamarynowanej cebuli dodać olej (może być olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Po dokładnym wymieszaniu dodać cebulę z powstałym sosem do pozostałych składników sałatki. Sałatkę odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się. Smacznego
Codziennik Kuchennyktóra sprawdzi się nie tylko jako pyszna kolacja, ale również można ją zabrać w pojemniku na śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 100 g ryżu (1 torebka) 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich opcjonalnie do dekoracji
Passions hobbies lifeczubrycą. Do odparowanych pomidorów dodać posiekane bakłażany, papryki i i cebulę z czosnkiem. Dusić wszystko ok 40 minut, aby składniki się przegryzły, a sos będzie gęsty. Doprawić solą. Gotową ljutenicę przekładać do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego
Stare Garydodatku wody, polepszaczy smakowych, z pomidorów, które wyrosły na sandomierskiej ziemi... Zrobiłam sok-bazę, który będę mogła po otwarciu doprawić dowolnie, ząbkiem czosnku, sosem tabasco, octem balsamicznym lub szczyptą chili. Zróbcie sobie chociaż parę słoików, póki są pomidory! ;) Domowy sok pomidorowy Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów sól (ja dałam 2,5 łyżki na 5 kg , ale wszystko zależy
Kuchnia Prezydentowejsmażenia Wszystkie składniki mieszamy i łączymy. W wilgotnych rękach formujemy kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju z różnych stron. Proponuję podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry z marchewki i kiełki gorczycy. I jeszcze fotka dzisiejszego zaćmienia, na deser
Weekendy w domu i ogrodzie