dniach trochę popadało. A po deszczu wiadomo, można się wybrać do lasu na grzyby. Tak też zrobiłem i dlatego dziś mogę zaprezentować przepis na grzyby w pysznym pomidorowym sosie. Ja nazbierałem kołpaków, ale równie dobrze możemy użyć maślaków, opieniek, czy tez podgrzybków ( byle by były to okazy jędrne i twarde). składniki 10 litrów leśnych grzybów(...)Całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych ( najlepiej wyparzonych słoików). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ( ja użyłem w tym celu piekarnika) w temperaturze 80-85 stopni przez 30-40 minut. Tak przygotowane grzyby możemy przechowywać przez całą
Miód i pieprzWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego sosu słodko- kwaśnego. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek do pieczonych mięs oraz wędlin. Taki sos często używam np : do gulaszu , danie wtedy smakuje wyśmienicie:) Przepis na ten sos znalazłam w gazetce Działkowiec ale troszkę go ulepszyłam:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 3 kg pomidorów lima 1 kg jabłek najlepiej papierówek 1 kg śliwek(...)dodajemy przyprawy. Sos smażymy tak długo aż zgęstnieje.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku : solą, pieprzem, cukrem lub chili, w zależności jak lubicie , słono czy bardziej słodko. Wszystko można jeszcze zmiksować blenderem na gładki sos. Słoiczki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, nakrętki również.Przekładamy sos i dobrze zakręcamy.Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i zalewamy letnią
Sama słodycz i szczypta chilikoncentrat, gotuję na małym ogniu znacznie dłużej, bez przykrycia, do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Przelewam do wyparzonych, gorących słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Nie zagotowuję słoików. Takie przetwory idealne są do zupy pomidorowej czy jako sos do spaghetti, gołąbków lub lasagne. SMACZNEGO
WielopokoleniowoPolecam wybierać mix sałaty z rukolą, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. składniki: opakowanie mixu sałat 500 g pieczarek 125 g sera feta 2 pomidory mały słoik zielonych oliwek 100 g orzechów włoskich 3 łyżki oliwy sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżka pikantnego keczupu łyżeczka soku z cytryny ew sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, spróbować i ew. doprawić
6nieboSkładniki: 3/4 kg schabu 1/2 słoika pędów bambusa 1 szklanka fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej sos teryiaki sól i pieprz do panierowania: 1 jajko sos teryiaki 1 łyżka przyprawy do … Czytaj dalej Roladki schabowe z bambusem
czarrna od kuchnijogurt, oraz świeże warzywa pokrojone w słupki do maczania w sosie. To Fit danie jest idealne do chrupania na śniadanie! Można warzywa i sos zapakować aby zabrać do pracy, podobnie jak sałatkę w słoiku. Danie jest lekkie, kolorowe, zdrowe i bardzo smaczne! Wystarczy chudy twaróg (1/2 op.) utrzeć z posiekanymi 3-4 rzodkiewkami i 1-2 łyżkami jogurtu, doprawić odrobiną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Do przestudzonego sosu dodać śledzie, wymieszać, przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka lub słoika i odstawić do lodówki. Smacznego
Moja Galeria Smakusię połączenia ananasa z tuńczykiem, ale całość wyszła pyszna :) Przepis na sałatkę znalazłam już kilka lat temu tutaj ( klik ) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka ananasa 2-3 małe pory 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 20-30 dag żółtego sera 3-4 jajka ugotowane na twardo majonez (kilka łyżek) Jajka kroimy w kostkę, ananasa
My simple kitchenPrzy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów, ketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom, skąd czerpię różne inspiracje.Domowy ketchup Składniki:4 kg podłużnych pomidorów2 cebule4 ząbki czosnku50 octu winnego1 łyżka soli3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka(...)wodniste, po czym go miksujemy i odstawiamy na noc do przestygnięcia.Następnego dnia sos doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli konsystencja sosu nas zadowala możemy go od razu przelać do wyparzonych słoików, jeśli ketchup jest za rzadki zostawiamy go na gazie do dalszego odparowania
Kulinarne przygody Gatityśrodku zimy otworzyć słoik z pysznymi, pachnącymi pomidorami i zrobić jeszcze lepszą pomidorówkę, gołąbki w sosie pomidorowym czy spaghetti.Składniki: 5 kg soczystych i słodkich pomidorów, 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis, sól morska Specialite Kamis, pieprz czarny Specialite Kamis. Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, wycinamy zieloną część z każdego pomidora. Kroimy w kawałki(...)przekładamy do garnka. Gotujemy, aż do rozgotowania się pomidorów. Na koniec pomidorki miksujemy blenderem, przyprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz pieprz, sól. Gorący koncentrat przekładamy do słoików, zakręcamy. Słoiki gotujemy około 15 minut, zalane do 3/4 objętości wodą. Jeśli komuś przeszkadzają pestki i drobne skórki to może koncentrat przetrzeć przez sito - przed wlaniem do słoików
Aga w kuchniNasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku albo wekujemy w słoiku Ja osobiście wolę ta metodę,i zjadam dopiero po tygodniu kiedy ryba przesiaknie sosem. Smacznego
Viola cooks with passionnigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek, mięs, do pizzy, z tej ilości wychodzi 9 x 0,5 litrowych słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2,5 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa) 2 ostre papryczki 1,5 kg bakłażanów 3 kg mięsistych pomidorów Lima 2 duże cebule 4 ząbki(...)czosnkiem i czubrycą. Całość gotujemy jeszcze ok. 45 minut, aby składniki się połączyły, doprawiłam jeszcze solą i cukrem. Gotujemy tak długo, aż konsystencja sosu będzie zwarta i dosyć gęsta. Gotową ljutenicę przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki ustawiamy „do góry dnem” i pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowanie nie wymagają dalszej pasteryzacji. Ale jeśli ktoś chce mieć pewność można je pasteryzować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. W takim razie dziś zapraszam na szybkie jesienne danie z makaronem i słodko-kwaskowym sosem pomidorowo-paprykowym. Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Proporcje dla 4 osób
Kulinarne przygody Gatityzdrowych składników. Panna Cotta paleo dopieścimy aksamitnym truskawkowym sosem , który nada jemu obłędnego aromatu i smaku (możemy go wykorzystać także na kilka innych sposobów, np. do dziecięcych naleśników, chlebków naan, deserów smoothie ). Tylko uważajcie jak dajecie komuś na spróbowanie bo w tajemniczy sposób błyskawicznie znika. Moje dzieci potrafią wyjeść łyżeczką cały słoik w czasie krótszym, niż powiedzenie dwa razy PANNA(...)mieszamy, kolejno przelewamy ze szklanki do garnka z mlekiem i znowu mieszamy. Do ramekinów albo do słoika (jak na zdjęciu) nalewamy przygotowane mleko. Czekamy, aż ostygnie do temperatury pokojowej, przykrywamy folią i odkładamy na min 5h lub na całą noc do lodówki. Przygotowanie sosu truskawkowego: W garnku doprowadzamy do wrzenia ocet balsamiczny i redukujemy jego ilość o mniej więcej połowę
PaleoLifeksiążkę kucharską. Nie żałuję, gdyż można w niej znaleźć niesamowite i mega proste przepisy. Jednym z nich jest właśnie kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przyznam, że ich wersja jest o wiele smaczniejsza niż gotowiec ze słoika, a do tego zdrowa i nie wejdzie w boczki - idealnie! :) W przepisie pojawia się kilka składników, które zamieniłam lub ich nie dodałam
Cooking MonsterPasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra Pasta paprykowa dostałam jeden słoik od naszej sąsiadki i zapragnęłam przepisu natychmiast .. już ! Na całe szczęście Sąsiadka była taka miła, że się przepisem swym ze mną podzieliła, jako, że przepis lekko zmodyfikowałam to tu go podaję. Sos polecam ! Pasta paprykowa 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej(...)garnka dodajemy cukier, ziele angielski, ocet i olej zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe. Smacznego ! Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra
Kuchnia na wzgórzuminuty mieszając gotować wsypać z 2 szklanki cukru, łyżę soli i z 3 minuty gotować mieszając gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciepło. Na zimno - jako wyśmienity dodatek do kanapek, a po podgrzaniu, ewentualnie dodaniu np. kiełbasy - jako danie obiadowe. Mnie z takiej ilości składników wyszło 6 litrowych słoików oraz 10 mniejszych ( o różnych pojemnościach). Składniki: 6 cukinii 1 kg cebuli 8 czerwonych papryk 5 kg pomidorów Lima olej liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Przygotowanie: Cebulę(...)dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu aż cukinia zmięknie. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na sam koniec - dusimy aż powstanie sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut. Smacznego
Taste Therapysmacznej, lekko kwaskowatej zupy. ( źródło ) Ja dziś przedstawiam swój ulubiony przepis z użyciem tej pysznej i zdrowej roślinki- przecier do słoików. Choć składa się zaledwie z dwóch składników to jest bardzo użyteczny. Tak przygotowany szczaw dodaję do zup, sosów itp. Składniki: 1 kg młodego szczawiu 2 dag soli Wykonanie: Szczaw przebrać, dokładnie opłukać, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Następnie posolić
Tradycyjna KuchniaSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!środowisku wegetariańskim. Wyglądem i smakiem przypomina groch. 1 op.makaronu 1 puszka pomidorów w zalewie 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik ciecierzycy w zalewie 1 pietruszka 3 łyżki startego parmezanu do sosu i 1 łyżka do posypania potrawy sól pieprz oregano oliwa z oliwek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Makaron gotujemy al'dente.Cebule i czosnek obieramy i myjemy,siekamy drobno.Ciecierzycę odsączamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigorzkie środki. Pokrój w paseczki i dodaj do miski. Pokrój drobno fenkuła. Do słoiczka wlej jogurt, dopraw go solą, pieprzem i miodem - zakręć słoik po czym energicznie wstrząsaj. Gdy składniki się połączą polej surówkę sosem. Wymieszaj. Na końcu dodaj uprażone orzechy
Gotuj Sam!pokroić na kawałki, suszone pomidory pokroić w paseczki. Ziemniaki, pomidory, kapary i koperek delikatnie wymieszać. Do zamarynowanej cebuli dodać olej (może być olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Po dokładnym wymieszaniu dodać cebulę z powstałym sosem do pozostałych składników sałatki. Sałatkę odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się. Smacznego
Codziennik Kuchennyktóra sprawdzi się nie tylko jako pyszna kolacja, ale również można ją zabrać w pojemniku na śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 100 g ryżu (1 torebka) 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich opcjonalnie do dekoracji
Passions hobbies lifeczubrycą. Do odparowanych pomidorów dodać posiekane bakłażany, papryki i i cebulę z czosnkiem. Dusić wszystko ok 40 minut, aby składniki się przegryzły, a sos będzie gęsty. Doprawić solą. Gotową ljutenicę przekładać do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego
Stare Garydodatku wody, polepszaczy smakowych, z pomidorów, które wyrosły na sandomierskiej ziemi... Zrobiłam sok-bazę, który będę mogła po otwarciu doprawić dowolnie, ząbkiem czosnku, sosem tabasco, octem balsamicznym lub szczyptą chili. Zróbcie sobie chociaż parę słoików, póki są pomidory! ;) Domowy sok pomidorowy Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów sól (ja dałam 2,5 łyżki na 5 kg , ale wszystko zależy
Kuchnia Prezydentowejsmażenia Wszystkie składniki mieszamy i łączymy. W wilgotnych rękach formujemy kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju z różnych stron. Proponuję podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry z marchewki i kiełki gorczycy. I jeszcze fotka dzisiejszego zaćmienia, na deser
Weekendy w domu i ogrodzie