książkę kucharską. Nie żałuję, gdyż można w niej znaleźć niesamowite i mega proste przepisy. Jednym z nich jest właśnie kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przyznam, że ich wersja jest o wiele smaczniejsza niż gotowiec ze słoika, a do tego zdrowa i nie wejdzie w boczki - idealnie! :) W przepisie pojawia się kilka składników, które zamieniłam lub ich nie dodałam
Cooking MonsterPasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra Pasta paprykowa dostałam jeden słoik od naszej sąsiadki i zapragnęłam przepisu natychmiast .. już ! Na całe szczęście Sąsiadka była taka miła, że się przepisem swym ze mną podzieliła, jako, że przepis lekko zmodyfikowałam to tu go podaję. Sos polecam ! Pasta paprykowa 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej(...)garnka dodajemy cukier, ziele angielski, ocet i olej zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe. Smacznego ! Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra
Kuchnia na wzgórzuminuty mieszając gotować wsypać z 2 szklanki cukru, łyżę soli i z 3 minuty gotować mieszając gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciepło. Na zimno - jako wyśmienity dodatek do kanapek, a po podgrzaniu, ewentualnie dodaniu np. kiełbasy - jako danie obiadowe. Mnie z takiej ilości składników wyszło 6 litrowych słoików oraz 10 mniejszych ( o różnych pojemnościach). Składniki: 6 cukinii 1 kg cebuli 8 czerwonych papryk 5 kg pomidorów Lima olej liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Przygotowanie: Cebulę(...)dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu aż cukinia zmięknie. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na sam koniec - dusimy aż powstanie sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut. Smacznego
Taste Therapysmacznej, lekko kwaskowatej zupy. ( źródło ) Ja dziś przedstawiam swój ulubiony przepis z użyciem tej pysznej i zdrowej roślinki- przecier do słoików. Choć składa się zaledwie z dwóch składników to jest bardzo użyteczny. Tak przygotowany szczaw dodaję do zup, sosów itp. Składniki: 1 kg młodego szczawiu 2 dag soli Wykonanie: Szczaw przebrać, dokładnie opłukać, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Następnie posolić
Tradycyjna KuchniaSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!środowisku wegetariańskim. Wyglądem i smakiem przypomina groch. 1 op.makaronu 1 puszka pomidorów w zalewie 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik ciecierzycy w zalewie 1 pietruszka 3 łyżki startego parmezanu do sosu i 1 łyżka do posypania potrawy sól pieprz oregano oliwa z oliwek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Makaron gotujemy al'dente.Cebule i czosnek obieramy i myjemy,siekamy drobno.Ciecierzycę odsączamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigorzkie środki. Pokrój w paseczki i dodaj do miski. Pokrój drobno fenkuła. Do słoiczka wlej jogurt, dopraw go solą, pieprzem i miodem - zakręć słoik po czym energicznie wstrząsaj. Gdy składniki się połączą polej surówkę sosem. Wymieszaj. Na końcu dodaj uprażone orzechy
Gotuj Sam!pokroić na kawałki, suszone pomidory pokroić w paseczki. Ziemniaki, pomidory, kapary i koperek delikatnie wymieszać. Do zamarynowanej cebuli dodać olej (może być olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Po dokładnym wymieszaniu dodać cebulę z powstałym sosem do pozostałych składników sałatki. Sałatkę odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się. Smacznego
Codziennik Kuchennyktóra sprawdzi się nie tylko jako pyszna kolacja, ale również można ją zabrać w pojemniku na śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 100 g ryżu (1 torebka) 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich opcjonalnie do dekoracji
Passions hobbies lifeczubrycą. Do odparowanych pomidorów dodać posiekane bakłażany, papryki i i cebulę z czosnkiem. Dusić wszystko ok 40 minut, aby składniki się przegryzły, a sos będzie gęsty. Doprawić solą. Gotową ljutenicę przekładać do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego
Stare Garydodatku wody, polepszaczy smakowych, z pomidorów, które wyrosły na sandomierskiej ziemi... Zrobiłam sok-bazę, który będę mogła po otwarciu doprawić dowolnie, ząbkiem czosnku, sosem tabasco, octem balsamicznym lub szczyptą chili. Zróbcie sobie chociaż parę słoików, póki są pomidory! ;) Domowy sok pomidorowy Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów sól (ja dałam 2,5 łyżki na 5 kg , ale wszystko zależy
Kuchnia Prezydentowejsmażenia Wszystkie składniki mieszamy i łączymy. W wilgotnych rękach formujemy kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju z różnych stron. Proponuję podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry z marchewki i kiełki gorczycy. I jeszcze fotka dzisiejszego zaćmienia, na deser
Weekendy w domu i ogrodziekulinarny autorytet. Każdy kucharz, prędzej czy później, sięgnie po jej przepisy. Moja kolej właśnie nadeszła. Zaczynam od tego, co najprostsze. W książce „Gotuj z Julią” znalazłam przepis na klasyczny sos winegret, który idealnie pasuje do sałat, po które tak chętnie sięgamy podczas letnich biesiad w upalne dni. Dzisiejszym wpisem włączam się do akcji: Lato 2014 w kuchni z Julią Child(...)oliwę z oliwek. Jeśli nie lubicie jej smaku, możecie połowę oliwy z oliwek zastąpić innym olejem, dobrej jakości. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 4. Słoik dokładnie zakręcić. Przez kilka minut energicznie potrząsać, aż powstanie emulsja. 5. Przygotowanym sosem polać porwaną na małe kawałeczki sałatę. Smacznego. Przepis dodaję do akcji: Lato 2014 w kuchni z Julią Child
W mojej kuchniPrzygotowanie tej wspaniałej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego kurczaka, delikatnej mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia słodki sos żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na 2 porcje:1 filet z piersi kurczaka2 figi2 garści rukoli4 orzechy włoskie3 łyżki żurawiny ze słoika2 łyżki gorącej wody1 gałązka rozmarynu2 łyżeczki skórki(...)plasterki.Na rukoli rozłóż naprzemiennie mozzarellę, plaster figi i kurczaka, i tak w kółko do wyczerpania się składników.Do trzech łyżek żurawiny ze słoika dolej 2 łyżki gorącej wody i dobrze zamieszaj, aby powstał gęsty sos. Polej nim sałatkę.Orzechy włoskie rozłup, posiekaj i posyp nimi po wierzchu gotową sałatkę. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony