zdejmij z nich skórkę. Poukładaj je ciasno w słoikach ( jeśli są duże możesz je pokroić na połówki lub ćwiartki ). Do każdego słoika wsyp po jednej płaskiej łyżeczce soli. Słoiki szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 15- 20 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Przed dodaniem pomidorów np. do zupy czy sosu wystarczy je dokładnie zmiksować np. za pomocą miksera
Przepisy i porady kulinarnerybach i owocach morza. Zaś głąb lądu to królestwo mięs i kiełbas. A na koniec przepis! Do przygotowania hiszpańskiego sosu pomidorowego potrzebujemy: – 2 puszki pomidorów – papryki grillowane (daję zazwyczaj 2-3 sztuki, mogą być ze słoika) – oliwki czarne (mały słoiczek) – 2/3 ząbki czosnku – sól, pieprz – chleb bez skórki (najlepiej zacząć od jednej skibki
Szybko Tanio Smacznietakich „wynalazków” jednak bardzo polubił keczup z cukinii i na pewno zrobimy jeszcze kilka słoików na zimę. W przepisie znajdziecie koncentrat pomidorowy, ale możecie użyć równie dobrze przecieru pomidorowego tylko trzeba użyć większej jego ilości i dłużej redukować sos. Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąć z keczupu ziele angielskie, goździki i listki laurowe, bo blender nie radzi sobie
Mieszam w GarnkuWitajcie z samego rana. Dziś przedstawiam przepis na pyszne leczo które pakuję do słoika na zimę. Przepis odkryłam na blogu Kuchenny bałagan już w ubiegłym roku, a w tym roku robię go ponownie tylko dużo więcej, bo jest naprawdę pyszny. Trzeba trochę czasu poświęcić, aby zrobić to leczo, ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów(...)leczo solą i pozostałymi przyprawami, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zgęstnieje. Będzie to trwało około 30-60 minut. Gotowe leczo przelewamy do słoików, zalewamy 1-2 łyżkami oleju i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 30 minut. Z tej porcji wychodzi tak plus minus 4 słoiki 0,9 litra
Ewusiowe SmakiNajpierw poszłam do stoiska ze swieżymi rybami. Rozejrzałam się, nosem pokręciłam bo na nic nie mogłam się zdecydować, po czym poszłam do ryb pakowanych w pudełka, słoiki, na tackach i... wróciłam do świeżych :) Tam właśnie kupiłam filet z łososia ze skórą :) Składniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania(...)szczypiorek - mieszamy Łączymy sos z zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków . Na zdrowie:) Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwolnym ogniu. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i lubczyk i blendujemy wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. I tak jak naszą poprzednią bulionetkę , możemy ją dodawać do zup, sosów, gulaszy, bulionów czy gdzie tylko chcemy. Smacznego
Marder&Marder Manufacturesałatek ze świeżych warzyw, ziemniaków i potraw z grilla. Jeśli do oleju dodamy sok z cytryny lub ocet balsamiczny - otrzymamy pyszny i oryginalny sos do sałatek. W lodówce przestoją nawet 3 tygodnie (Proporcje na 1 słoik o pojemności 500 ml) Serek: 700g jogurtu greckiego (2 opakowania po 350g) Dodatkowo: sól do smaku czarnuszka papryka w proszku lubczyk suszony Zalewa: oliwa
Di gotujeplacków użyłam wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami z Ogródka Dziadunia , powiem Wam że nie spotkałam się jeszcze z tak pyszną kapustą ze słoika , no po prostu palce lizać. Jako dodatek do placków użyłam przepysznego Sosu kebab gyros i Sosu madziarów firmy Folwark .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 małe marchewki 1 szklanka posiekanej Kiszonej
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 35 dag kabanosów, 1 czerwona papryka, słoik ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, 25 dag. żółtego sera.; sos: 5 łyżek majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w plasterki. Ogórki, paprykę kroimy kostkę. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach
Pobite gary Barbarydziś przygotowałam szybki deser z nią w roli głównej. Pudding przygotowujemy nie dłużej niż w 15 minut i możemy zaszaleć z owocowymi sosami lub innymi dodatkami. U mnie w lodówce znalazły się wiśnie w słoiku, które wpasowały się idealnie. Składniki 250 ml mleka 4 płaskie łyżki kaszy manny pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania Mleko wlać
pink envelopepomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko). Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia do góry dnem, lub pasteryzować na mokro.** Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, tak żeby się nie stykały, zalać
SzczyptaSmaQjedne z moich ulubionych roladek. Farsz z suszonych pomidorów i czarnych oliwek, a wszystko polane sosem ze świeżej bazylii… mniam Składniki:Roladki:1 kg szynki wieprzowej1,5 słoika suszonych pomidorów (około 430 g)1 słoik czarnych oliwek (290 g)sólpieprzSos bazyliowy:2 pęczki bazylii200 g jogurtu naturalnego100 g gęstej śmietany 18%1/2 łyżeczki soku z cytrynysólpieprzszczyptę cukruPrzygotowanie:Roladki:Szynkę
Oryginalny smakkawałki [31] pokroić [32] każdy [33] wrzućcie [34] porządnie wymieszajcie [35] proszę dać [36] roztrzepcie, rozmieszajcie [37] też wlać [38] słoika [39] wstrząsnąć nim [40] jeszcze brudzić [41] jej [42] ile będzie chciał [43] od razu [44] oblali tym sosem [45] zostało [46] będziecie [47] zwiędnięte
Chop w kuchniprezentuję. Składniki: 40 dag fileta z pstrąga łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 50 gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik dyni marynowanej Sól Pieprz biały 2 – 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: Ryby kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej(...)zacznie gęstnieć. Po tym czasie dodajemy drobniutko pokrojoną dynię oraz musztardę. Od tego momentu tylko podgrzewamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ryby smażymy na oleju i podajemy z sosem dyniowym. SMACZNEGO
Smaki Ewyprzetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki: 1 kg niewielkich patisonów gałązki z liśćmi selera ziele
Codzienna kuchnia niecodzienna