sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:43/101)

Pasta orzechowo-pomidorowa do chleba, Bagels (Seinfeld) 156

dodać do swojej diety (tylko 3 orzechy pokrywają zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3). Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich ½ słoika suszonych pomidorów (+ opcjonalnie: kilka łyżek oleju z pomidorów) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 2 łyżki: sosu sojowego, soku z cytryny sól, pieprz Podpraż orzechy na suchej patelni. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj/zmiksuj na gładką pastę. Jeśli

Qlinarnie i Qlinarnie
Pikantny sos tatarski 147

Bardzo smaczny sos do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego.Idealny na Święta Wielkanocne. Składniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko  1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z łososia, szparagów i jajka 207

Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki. składniki ( 2 - 3 porcje)100 g wędzonego łososia7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych1 jajko ugotowane na twardokoperekkapary do posypaniasos2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnegosólpieprzpapryka przygotowanieWymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej.( odłamujemy koniec szparaga, nie obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na patelnię

Stare Gary
Majonez – ulubiony sos wicehrabiego de Valmonta 74

jaja na twardo. Żeby przeszły gładko przez arystokratyczny przełyk, zdesperowany kataloński karczmarz polał je znanym tu od wieków sosem aioli na bazie żółtka, soku z cytryny i oliwy. Książę był zapewne głodny, więc zjadł ze smakiem, a przepis na sos „mahoneński” (mahonaise) przywiózł ze sobą do Paryża. Tyle legenda. I już w niej zawarta jest wiadomość, że mieszkańcy Katalonii jako(...)świat dobrą nowinę i skłonili rozmaite narody do eksperymentowania. Największym konsumentem majonezu jest Rosja, gdzie tony sosu lądują w tradycyjnej sałatce jarzynowej (bez której przecież nie obędzie się żadna – także polska – impreza). Na Słowacji wiele potraw podaje się z tatárską omáčką (czyli sosem na bazie majonezu z korniszonami i ziołami). Belgowie swoje słynne frytki maczają w majonezie. Japończycy do sushi

smakowitehistorie.com
Sos chrzanowo - cytrynowy na zimno. Do ryb i mięs być może. 205

Ponieważ czasu i chęci na długie pisanie mało, to wstawiam szybko - krótki przepis na orzeźwiający sos. Powinien nadać się do mięs i ryb, które zamierzacie grillować i pochłaniać w najbliższych dniach ;) Składniki (na małą miseczkę): 1 łyżka chrzanu tartego (samodzielnie bądź ostrego ze słoika) 1 łyżka majonezu 1- 2 łyżki śmietany (którą można zastąpić gęstym jogurtem greckim) 1 łyżka soku

Kuchnia po mojemu
Nogi z kaczki w żubrowej trawie 85

można podsmażyć, aby nadać im ładniejszy kolor. Podałam z sosem* z wiśniami i karmelizowaną gruszką. *Sos korpus z gęsi, skrzydełka, szyjka, 1 nieduża marchewka, kawałek (1/6 średniego) selera, 1/2 pietruszki, 2 średnie cebule, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1/2 szklanki wiśni ze słoika   2 łyżki masła Kości z gęsi podsmażyć w mocno rozgrzanym garnku z grubym dnem, dodać

królestwo garów
Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą. 155

dużych liści salaty duży pęczek botwinki (tylko same liście) 120 g pomidorków truskawkowych 1 cebula czerwona 6 - 7 sztuk rzodkiewki 1 kulka sera mozzarella (125 g) Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu sól pieprz ziołowy            Sposób przyrządzania(...)Całość delikatnie przemieszać. Olej lub oliwę z oliwek wlać do małego słoiczka, dodać miód, ocet z czerwonego wina i musztardę. Słoik zamknąć i energicznie wymieszać, aby składniki się połączyły. Następnie dodać sól i pieprz ziołowy, ponownie zamieszać. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.  Smacznego !!! Po więcej inspiracji na potrawy z użyciem warzyw Bonduelle zapraszam na stronę  http://warzywneinspiracje.pl

Zakątek rozkoszy kulinarnych
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

zapachem, zaś o aromatycznym ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę(...)wykorzystywane są do gotowania, zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie

Ciastka - domowe słodkości
KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM 121

równoważy smaki.Doskonały duet. Składniki:   1 kg karkówki cebula czosnek,przyprawa do karczku,sól,pieprz    Sos: 2 szkl wody  1 łyżeczka białego i czarnego pieprzu ok 1 łyżeczka soli łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego Mięso pokroić w plastry ok 1 cm,przyprawić czosnkiem,solą,pieprzem i przyprawą do karkówki.Zostawić najlepiej(...)mnie tym razem na gazie,ale doskonale sprawdza się również piekarnik.Na przełożonym mięsie poukładać pokrojoną w plastry cebulę,po 1 - 2 plastry w zależności od jej wielkości.Składniki na sos połączyć i zagotować.Karkówkę polać sosem,wstawić do piekarnika lub na gaz i dusić do miękkości ok 50 min.W piekarniku w 200 st C,natomiast na gazie na mniejszym ogniu

Niespełnione zdolności kulinarne
SAŁATKA CHRZANOWA 139

Podaję ją z pysznym PIECZYWEM CHRUPKIM WASA WIELOZIARNISTYM NA ZAKWASIE. Zapraszam :) SKŁADNIKI: Sałatka: 10 dag Polędwicy Sopockiej  1/2 słoika selera konserwowego  10 dag sera żółtego tartego  2 jajka 3 ogórki kiszone  1 łyżka natki pietruszki  Sos: 3 łyżki majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  1 łyżka tartego chrzanu  sól i pieprz do smaku

Gotowanie Patki
Sos pomidorowy z cukinią do słoików na zimę 166

Sos pomidorowy przygotowuje każdego roku, dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu. Jak mam dzień tzw. "lenia" wówczas otwieram słoik, dodaje makaron,ser i gotowe :) Składniki:  2 ½  kg pomidorów 4 żółte papryki 2 młode cukinie 1 pęczek świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru ½ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki soli 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć

Tradycyjna Kuchnia
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 174

słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba, że ktoś mnie powstrzyma

Karo in the Kitchen
sałatka curry z kurczakiem i pomarańczą 221

żeby smaki się "przegryzły". Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację. składniki: podwójna pierś kurczaka 2 woreczki brązowego ryżu słoik selera konserwowego (mój domowy ) 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich puszka kukurydzy pomarańcza 2-3 ogórki konserwowe sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżeczka curry łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku ponadto: przyprawa curry oliwa

6niebo
Sałatka z suszonymi pomidorami i salami 168

Składniki: * 30 dag makaronu * słoik suszonych pomidorów * 10 dag salami * 10 dag żółtego sera * 1 średnia cebula * 10 dag czarnych oliwek sos: * 8 łyżek zalewy z pomidorów * łyżka oregano * łyżka ziół prowansalskich * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory, salami, żółty ser kroimy w podłużne paseczki. Cebulę kroimy

Pobite gary Barbary
Makaron z owocami morza 119

krewetki, oczywiście najlepiej świeże, ale mogą być także mrożone koktajlowe – małże – jak wyżej, mogą być ze słoika – świeże zioła – rozmaryn, tymianek, można zastąpić suszonymi – świeża bazylia – pomidorki koktajlowe – śmietana 18% (do zup i sosów) – groszek konserwowy – cebula – 2 ząbki czosnku – oliwa z oliwek – sól i pieprz   Makaron

Pociąg Do Kuchni