smaku kotletów warzywnych np. ziemniaczanych czy dodać do ciasta chlebowego . Doskonale nadaje się do doprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak a do tego jako posypka dodaje potrawie chrupkości. Ja staram się mieć ją zawsze w słoiku w szafce z przyprawami i Wam też radzę ją zrobić. Wiele innych przypraw można przygotować sobie samemu
Smaczna Pyzaprzecież on już z głodu umiera!!! W takich, bądź co bądź rzadkich przypadkach przygotowuję pysznego kurczaka w sosie śmietanowym , do tego makaron (bo się szybko gotuje) i właśnie taką suróweczkę. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i stanowi ciekawą alternatywę dla gotowców ze słoika (pomimo, że sama je przygotowuje i to w dużych ilościach, to jednak czasami lubię taką na świeżo
Rozpustne gotowanieolej w butelkach litrowych, a tego ziołowego w takich ilościach robić nie ma potrzeby. Trzymanie go w słoiku, czy plastikowej butelce jest nieestetyczne, a nie każdy z nas ma odpowiedni na oliwę pojemnik. Ja używam do niego więc dobrze oczyszczonej butelki po sosie sojowym TAO TAO. Po pierwsze - ma ona odpowiednią pojemność, zakrętkę, która daje pewność szczelności i korek niekapek
Kuchenna KontrrewolucyaKokosowa nocna owsianka*; z kakaowym sosem śliwkowym *z mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, na mleku i jogurcie Powoli czyszczę do końca zamrażalkę z zapasów i czekam już na te świeże owoce ;) Słoik do torby, a przede mną takie tam tylko 9 godz lekcji ( w całym tygodniu
More food, love and dreamsMały słoik selera konserwowego Puszka kukurydzy Por ½ białej części korzenia 2 jajka Ser żółty (ja dałam 4 plasterki) można kupić w kostce i zetrzeć na tarce. SOS CZOSNKOWY
Zdrowo i kolorowopolecam Wam żurawinę firmy Łowicz, w małym, okrągłym słoiczku. Klopsiki podałam z moim ukochanym puree ziemniaczanym i jednym z najlepszych sosów ever:)))) Bulion wołowy, maślana zasmażka, gęsta kremówka i odrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty, pyyyyyssszny obiad czeka:) Bardzo polecam!Przepis ten zgłaszam do akcji Mopsa w kuchni Kuchnia skandynawska(...)energicznie, aby nie powstały grudki.Dolej gorący bulion i cały czas mieszaj sos rózgą kuchenną, aż zgęstnieje.Dodaj do niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę.Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyCzekoladowy deser ryżowy z gorącym sosem wiśniowym i kremówką. Prawdziwa rozpusta i bomba kaloryczna ;) Idealny na grudniowy, zimny wieczór. Składniki na 2-3 porcje: 100 g ryżu 500 ml mleka 25 g kakao 50 g gorzkiej czekolady słoik wiśni (mój miał 570 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100-150 g śmietany(...)ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, dodać sok z mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając gotować przez minutę. Dodać wiśnie. Odstawić z ognia. 3. Kremówkę ubić. 4. Na talerz nałożyć czekoladowy ryż, polać sosem z wiśniami, dodać kremówkę. Smacznego. Przepis pochodzi z magazynu "To jest PYSZNE
Moja Galeria SmakuJeśli macie ochotę na wyjątkowe danie musicie wypróbować kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i białym winie...obłędne zestawienie... Do kurczaka czerwony ryż od skworcu.com.plSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 3-4 łyżki oliwy z oliwek, lub zalewy oliwnej z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku 1 szklanka wytrawnego wina 2/3 szk śmietany kremówki 1/2 szk suszonych pomidorów w oliwie(...)stron na oliwie na złoty kolor,(lepsza jest oliwa ze słoika z pomidorów). Dodać czosnek, smażyć przez chwile, uważając żeby się nie przypalił. Wlać na patelnie wino, śmietankę i pomidory; doprowadzić do wrzenia. Przykryć, dusić przez 5 minut na małym ogniu. Przełożyć mięso na talerz, do sosu dodać posikaną bazylie i pietruszkę. Gotować 5-10 minut na dużym ogniu
Apetyczna babeczkaDoskonały dodatek do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego. Składniki: 1 szklanka majonezu 5 ogórków konserwowych mały słoik grzybów marynowanych 1 mała cebula 1 łyżka musztardy sok
Bajeczna Kuchniataka z kukurydzą , fasolką lub tuńczykiem , a najlepiej wszystkie plus słoik ogórków ze spiżarki . Liście pietruszki to już pikuś zawsze gdzieś tam sobie rosną , jak nie u nas , to u sąsiada . Taka szybciutka , zastępująca obiadek sałatka . Składniki : 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 1 pęczek
Ogrodnik w podróżysprzyja gromadzeniu zapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 190 g - 2 główki czosnku - 30 dag cukru lub miodu(...)rondla wkładamy wszystkie podane składniki, dusimy na małym ogniu przez ok. 45-60 minut, wyjmujemy liście laurowe i blenderem miksujemy pozostałe składniki. Jeśli chcecie mieć umiarkowaną ostrość sosu ( ja tak robię ze względu na dzieci ), to razem z listkami laurowymi wyciągam również paprykę chili i zostawiam tylko zwykłą czerwona paprykę, wtedy ostrość jest umiarkowana. 3. Powstały gładki sos odparowujemy
Apetyczna babeczkaoraz ocet ryżowy mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie korimy w nieduże kawałki i wrzucamy do sosu. Ananasa odsączamy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Całość przekłądamy do słoika i odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia. Smacznego
DefinicjaSmakucyklu czyszczenie lodówki. W lodówce od dawna leżało tofu, miałam też dwie puszki makreli, w słoikach zostały mi dwa ogórki oraz odrobina majonezu. Wszystko wymieszałam i wyszła pyszna sałatka, którą podałam z chrupkim pieczywem.składniki: 2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym, użyłam Graal200 g tofu2 małe ogórki konserwowe2 łyżki majonezu1 łyżka posiekanego szczypiorkuDo miski przełożyć makrelę razem
Monia miesza i gotujeuzyskania zielonej papki, którą następnie doprawiamy do smaku i chowamy do lodówki. Albo do słoika. Albo zużywamy od razu :DA do czego zużywamy? Tak naprawdę zależy to tylko od naszej wyobraźni. Świetnie pasuje do mięs i serów, może być bazą sosu do sałatki, można smarować nim chleb i tworzyć dzięki temu wspaniałe kanapki... Albo pójść na łatwiznę i połączyć
Kulinarne zapędy Kokosaspore ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 jajo pół szklanki otrąb owsianych pół słoika czarnych oliwek odsączonych z zalewy ok. pół szklanki startego lub pociętego sera twardego dojrzewającego (u mnie) lub 3/4 sera feta pokrojonego w kostkę 4 łyżki sosu sojowego 1,5 mała łyżeczka octu balsamicznego odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia
Symfonia Smaków