sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:57/101)

Makaron z sosem z mascarpone, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami 263

Dziś prosty i bardzo szybki przepis na wyśmienity sos do makaronu.  Robi się go niezwykle szybko, a jest fantastyczny w smaku. Jego kremowa konsystencja sprawia, że doskonale pasuje praktycznie do każdego typu makaronu, a szynka i suszone pomidory nadają mu unikatowy smak. Za polecenie Nam tego wspaniałego przepisu podziękowania należą się Oli :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji(...)oleju) Cebula 2 ząbki czosnku Makaron Najpierw kroimy cebulę i smażymy na patelni. Idealnie jeśli mamy suszone pomidory w oleju, gdyż do smażenia cebuli proponuje użyć oleju ze słoika, nada cebuli wspaniały aromat. W między czasie możemy nastawić wodę na makaron i ugotować go. Gdy cebula nam się zarumieni, kroimy suszone pomidory i szynkę szwarcwaldzką i dorzucamy do cebuli

Kolizje Smaków
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 162

wykorzystania ich w kuchni. Jednym ze znanych mi przepisów, na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa, są właśnie muszelki (po włosku conchiglioni) faszerowane smażonym na klarowanym maśle karczochem w klasycznym włoskim sosie marinara. Jeżeli nie znajdziecie karczochów w formie świeżej, warto wykorzystać te w zalewie. Składniki (na 2-3 porcje):3 karczochy16-18 makaronowych muszelek typu conchiglioni50 g masła50 g mascarponegałka(...)korzystamy z karczochów ze słoika, powyższe pierwsze etapy pomijamy i kroimy je tylko na mniejsze cząstki.Gotujemy muszelki w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej

Food Square
duszone żeberka cielęce w sosie grzybowym... 211

grzyby (mam swoje suszone prawdziwki i zmielone w młynku, w słoiku przechowuję z liściem laurowym), dodać paprykę ostrą wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości żeberek, żeberka wyjąć na talerz i wywar zmiksować blenderem, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, żeberka włożyć do sosu, podawać z czym się lubi - żeberka

W Mojej Kuchni Lubię
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung 160

dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki 1 szalotka 2 łyżki masła curry, pieprz czarny, kmin

Gotowanie i blogowanie
Paprykarz z tuńczykiem 169

pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku  i gotować do zgęstnienia sosu. -Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/. -W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. -Ugotowany ryż połączyć z warzywami. -Do wystudzonej masy dodać odsączonego tuńczyka . -Wymieszać  / ewentualnie doprawić/i przełożyć do słoika. -Przechowywać w lodówce. -Zamiast ryżu można użyć kaszy jaglanej

Zakamarki mojej kuchni
Konserwa rybna domowa 197

składników.Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cna godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę.Na ostatnią, trzecią godzinę temperaturę obniżamy do 100 st. C.   Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez

Maminek kulinarny
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 915

akurat w lodówce jest na zbyciu. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. /zbyt popularna, by była autorska;/ 4 zupki chińskie 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek posiekanego szczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Makaron z zupek rozkruszam w misce(...)kosteczkę, a białą część pora w półtalarki.  Przyprawy z zupek mieszam z jogurtem i majonezem.  Do makaronu dodaję wszystkie składniki, na końcu mieszając z jogurtowo-majonezowym sosem. *   zabieg ten spowoduje, że makaron nie wchłonie aż tyle płynu, a więc zapobiegnie to dodawaniu      kolejnych porcji jogurtu lub majonezu, przez co nie zwiększy się kaloryczność

W kuchni Karmel-itki
Surówka jak od Chińczyka 1337

trzymać spokojnie przez kilka dni w lodówce najlepiej w słoiku. Surówka z białej kapusty do obiadu to ulubiony przez nas dodatek do mięs pieczonych oraz duszonych. Jest idealnym niskokalorycznym dodatkiem do domowych fast food oraz dań z grilla. Może być świetną bazą do sałatek z dodatkiem majonezu lub sosu czosnkowego. Poza tym biała kapusta to skarbnica wielu cennych witamin oraz

Kuchnia Na Wypasie
Polędwiczka marynowana w majeranku 183

którzy lubią majeranek. Gra on tu pierwsze skrzypce. Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje. Przygotowałam danie z delikatnego mięsa obranego z tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie i delikatne. Nie potrzeba ich już

Posadzone i zjedzone
Meksykańska salsa 220

dobra, że wyjadałam ją łyżka z garnka! To znakomity sos, który możecie wykorzystać do burgerów, posmarować nim tortillę czy podać z kurczakiem do makaronu albo ryżu.  Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku  Składniki na ok. 4 słoiki po 240ml: 2 małe cebule 2-3 małe papryki

Fabryka pomysłów
Soczewica w sosie curry 300

dania, które chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad.Składniki:cebula4 ząbki czosnku2 marchewki2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej)7-8 pieczarekpół czerwonej paprykimały słoik przecieru pomidorowegosólpieprz2 łyżeczki curryłyżeczka bazylii (ja dałam oregano)olejWykonanie:1. Soczewicę gotujemy

Pasja Smaku
Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym 173

duszenia roznosi się wspaniały cynamonowy zapach, który sprowadza wszystkie łakomczuchy do kuchni ;) Naleśniki: 250ml mleka 400ml wody   2 jajka 3 łyżki oleju   300-400g mąki Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru cynamonowego DIAMANT odrobina oleju do smażenia   Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki(...)patelnię. Naleśniki posmarować powidłami, złożyć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni. Zwinięte naleśniki zalać śmietanką wymieszaną z 2 łyżkami cukru cynamonowego. Podgrzewać na średnim ogniu kilkanaście minut aż sos się zredukuje

Smakołyki Asi
Kimchi 232

białą kapustę. Tylko składniki i czynności są inne. I czas oczekiwania nieco krótszy. A smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być(...)ilości  są zbyt ostre nawet jak dla mnie 2-3 ząbki czosnku (1 łyżka przeciśniętego przez praskę) 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (1 łyżka utartego) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1/2 utartego jabłka 1/2 utartej gruszki   3-4 zielone cebulki Z kapusty ściągam zewnętrzne 2-3 liście, płuczę, osuszam, kroję

Kuchnia Prezydentowej
Puree z dyni 165

Pure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw.Składniki:około kilograma dynisól i pieprzDynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni. Odcinamy skórkę a miąższ mielimy blenderem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadmiar przekładam do słoików i pasteryzuję

prawdziwe jedzenie
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 218

Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie warto dodać(...)wielkości kciuka lub większy 1 papryczka chili, w całości 1 pełna łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3-4 kulki ziela angielskiego DO PRZYPRAWIENIA aminokwasy kokosowe (czyli sos z fermentowanego soku kokosowego z solą, zamiennie – sos Tamari lub sos sojowy jasny) drożdże odżywcze – płatki drożdżowe nieaktywne (do kupienia w sklepach z żywnością bio i eko) 1/2- 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen