Dzisiaj prezentuję z pieczone piersi z gęsi z sosem żurawinowym. Oczywiście najlepiej smakują podane z kluskami. Można być daniem świątecznym. Podczas pieczenia gęsi, na ogół wytapia się dużo tłuszczu, warto go wykorzystać do zrobienia smalcu w słoikach, ale to już inna bajka. Składniki: Dowolna ilość piersi z gęsi ( miałam 2 pojedyncze ) Sól pieprz Garść suszonej żurawiny Żurawina ze słoika ( konfitura(...)miałam wiejską gęś, więc czas w tym przypadku jest dłuższy ), warto sprawdzać. Po upieczeniu, zbieramy wytopiony tłuszcz, pozostały płyn zlewamy, miksujemy, dodajemy śmietanę i mąkę, wlewamy do garnka. Jeżeli sosu jest zbyt mało możemy dodać trochę wody. Całość doprawiamy solą do smaku i pieprzem cayenne. Zagotowujemy. Podajemy razem z pokrojoną piersią z gęsi. SMACZNEGO
Smaki Ewyświderki 100 g potartego sera żółtego 1 mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie: Kroimy w kostkę i układamy warstwami: sałatę pekińską, pomidor, następnie dajemy kukurydzę,pokrojone jajka, fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty na grubych oczkach żółty ser, sos Sos: Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli
W Moim Magicznym Domumasę na pulpę. Dodać resztę składników i gotować kolejne 20 minut (od momentu zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka
Weekendy w domu i ogrodziewołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie: Fasolę czerwoną zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Do garnka wlewamy cienką warstwę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i smażymy na niej mięso. Ja użyłam(...)miałam, ale dodałam galaretkę wieprzową (bez mięsa), którą miałam jeszcze w słoiku. Było tego ok. pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe z gałązką, która daje bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać czerwoną fasolę i gotować na mniejszym już ogniu, jeszcze ok. 20 min. Cały sos przelać do mięsnej
Ukojenie PodniebieniaProsty i szybki sposób na smaczne kotlety i surówkę w nieco innym wydaniu. Seler panierujemy w orzeszkach, a surówka to zwykłe kapusta, marchewka i cebula ale w nowym sosie. Do tego kasza lub ziemniaki i obiad gotowy. P.S. Coleslaw to nie słowo (ani tym bardziej surówka) pochodzenia polskiego, choć zapis słowny może to sugerować. Wymawia się(...)tradycyjnego) 4 łyżki ulubionego mleka lub jogurtu naturalnego (sojowego lub zwykłego) 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika) 2-3 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego sól, pieprz Drobno pokrój kapustę, marchewkę i cebulę (np. za pomocą blendera). Wymieszaj dokładnie składniki sosu. Następnie wymieszaj go z warzywami. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Konkurs na Vegespot.pl Przypominam
Qlinarnie i Qlinarniecebulę i por w krążki, a ryby w plasterki. Ułóż w słoiku śledzie na przemian z cebulą. Ugotuj zalewę octową i ostudzoną zalej śledzie. Zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie muszą się przegryść ale już po dwóch dniach smakują wyśmienicie. Do śledzika proponuję ugotowane jajko i sos kawiorowy. Sos kawiorowy to sos z pasty kawiorowej i cremé fraiche. Wystarczy
codojedzeniaosobiście lubię bigosik z cukinii w najprostszej postaci, choć można oczywiście go wzbogacić dokładając do składników czerwoną paprykę, sos sojowy, bazylię ... według własnego uznania. Warto eksperymentować! Jak przygotowuję zawsze tyle, że mogłabym obdzielić pół bloku, zwielokrotniając składniki, by zawekować do słoików . Warto zostawić jednak na następny dzień, bo jak się składniki przegryzą jest jeszcze smaczniejszy. Składniki: 1 duża cukinia
Z notatnikaGołąbki to danie bardzo pracochłonne, ale ich smak zawsze wynagradza poświęcony czas🙂 Dzięki gołąbkom ze słoika Pamapol obiad przygotujecie zaledwie w 40 minut🙂 Skład zachęca do wypróbowania, próżno w nim szukać sztucznych … Czytaj dalej Szybkie gołąbki w sosie
czarrna od kuchnismakuje następnego dnia. Składniki: 3-4 garście pokrojonej zielonej lub żółtej fasolki 6 liści kapusty włoskiej, pokrojone 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie (ok. 140 g) 1 pęczek dymki, pokrojony 1 duża czerwona papryka, pokrojona 1 duża żółta papryka, pokrojona sos: kilka łyżek oliwy + sok z cytryny + sól + pieprz (+sos sojowy) Fasolkę i kapustę ugotuj oddzielnie na parze (kilka minut
Qlinarnie i Qlinarniepoczątku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest
cool and mintyjeśli odwiedzą nas niespodziewani goście – możemy szybko zagotować makaron, równolegle przygotowując wspomniany sos. Po trzecie: jest przejrzysty. Gotowych sosów w sklepach nie brakuje, jednak zazwyczaj po przeczytaniu składu zastanawiamy się, czy na pewno chcemy to jeść. Jednak czemu by – zamiast słoika – nie kupić pomidorów w puszce i suszonych oraz warzyw i samemu czegoś nie zmajstrować
Proste-przepisy.plminut na małym ogniu. Przechowywać w chłodnym miejscu. Po pasteryzowaniu jabłka są jaśniejsze niż w momencie wkładania do słoików. Kiedyś zrobiłam próbę tych jabłek z cynamonem. Nie polecam! Wyszły gorzkie. Lepiej dosypać cynamon tuż przed pieczeniem szarlotki. ------------ Podobne: Jeżyny w sosie własnym
Weekendy w domu i ogrodziesklepach mnóstwo jest gotowych do spożycia dipów w słoikach, czy w proszku - do rozrobienia. Smaczne są przeważnie - jednak co w nich jest - strach czytać na etykiecie. Oto pomysł na domowy sos, który doskonale nada się jako dodatek do ryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki
Kuchnia po mojemusmakować. Za to dla wielbicieli i fanów - prawdziwy rarytas! PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ. /własny;/ na słoik 400ml 1 szklanka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka łyżka oleju do smażenia sok z 1/2 cytryny 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz 4 łyżki zimnej wody oliwa z oliwek Soczewicę gotuję do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzam płyn. Dymkę
W kuchni Karmel-itkioliwie, a nie oleju, co według mnie świadczy o jego wysokiej jakości. Tuńczyk został zapakowany w szklany słoik, a nie puszkę, dzięki czemu można ocenić jego wygląd jeszcze przed zakupem. Jedyna uwaga - w smaku był bardzo słony, dlatego do sosu sałatkowego dodałam niewiele soli. Niestety nie zrobiłam zdjęcia opakowania, ale możecie zobaczyć go tutaj. Ogólnie oceniam go pozytywnie i mogę
Chilli Czosnek i Oliwa