mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mascarpone 2 łyżki tartego chrzanu (ze słoika) 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry (roztartych w moździerzu) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na początku przygotowujemy glazurę (można to zrobić wcześniej). Do małego rondelka wlewamy sos sojowy. Odcinamy mniej niż pół limonki i wyciskamy do sosu
Poezja smakudalej w kuchni, już mi się słoiki po nocach będą śnić!. Przetwarzania ciąg dalszy :). Mamy teraz pierwsze najlepsze fasolki, bo jeszcze nie łykowate. Smakowo trio fasolowe z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym sprawia, że to pyszna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło jak również na zimno. Moje już gotowe, pasteryzują się.... Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 10 dużych(...)kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i marchewkę, gdy zmiękną dodajemy resztę składników, dusimy razem ok. 15 minut. Na końcu dodajemy fasolkę i mieszamy. 3. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 minut
Apetyczna babeczkaogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i wszystko dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wlać keczup do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć grubym ręcznikiem i zostawić, aż ostygnie. Idealny do pizzy, kanapek, jako dodatek do sosów
Kuchnia Pokoleńżółty pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy lub naturalny. Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w lodówce w słoiku lub w miseczce przykrytej folią spożywczą przez kilka dni. Szukacie pomysłu na obiad? Zastąpcie majonez/jogurt oliwą, a będziecie mieć pyszny sos pesto do makaronu. Możecie dodać natkę czy jakieś ulubione przyprawy, jednak nam w tym wariancie, pasta smakuje najlepiej. Spróbujcie jej również
Mieszam w Garnkudodać do całości. Tortille podgrzać na gorącej, suchej patelni. Nałożyć na nie farsz, zawinąć, jak Wam się podoba;) Sos czosnkowy duży jogurt grecki 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej 2-3 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku Jogurt wrzucić do słoika, dodać musztardę, majonez. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do reszty składników. Wymieszać łyżką. Zakręcić słoik, wstrząsnąć porządnie. Gotowe! www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówSałatka z tuńczyka i brokuła Składniki: brokuł mały - 1 szt pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 3 szt 1 woreczek ryżu tuńczyk w kawałkach w oleju - 1 puszka szczypiorek - 1 łyżka natka pietruszki do dekoracji Sos: jogurt grecki light - 5 łyżek czosnek - 1 ząbek 1 łyżeczka oregano sól, pieprz - do smaku Przygotowanie : Brokuła podzielić na różyczki, ugotować
Kuchnia Danusigrzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik zielonych oliwek słoik suszonych pomidorów 15 dag kaszy gryczanej 10 dag tartej mozarelli oliwa z oliwek sól ziołowa RAFEX pieprz tłuszcz do smażenia sos: 6 łyżek zalewy z pomidorów 3-4 ząbki czosnku łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka oregano sól, pieprz Sposób
Pobite gary BarbaryTo moja tegoroczna nowość, zalewa wyszła bardzo dobra smakuje bardzo podobnie jak sos sałatkowy. Jedyny błąd jaki popełniłam to użycie słabej przyprawy do grilla, co prawda
PychotkaaaDziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce. Mix sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy. Składniki: (na 4 słoiki 1l) 10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula 2 średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie
Pyry na Gazananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy. Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać do sosu i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Myślę, że dokąd Babci nie powiedziałam była ona przekonana, że to ten ze słoika. Bardzo smakowało. Mi i Synowi również. Dosłownie się opychał. Z resztą stan paszczy mojej Pociechy mówi wszystko ;) Polecam
Kuchnia po mojemuUwielbiam pomidorowy sos z świeżych pomidorów LIMA. Charakteryzują się tym, że są bardzo mięsiste i soczyste.Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresemdo robienia z nich przetworów.Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych.Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów- 3 średnie cebule posiekane- sól, pieprz,- 4 pełne(...)jeżeli jest taka potrzeba.Pozostaje nam już terazdusić, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić.Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie pyrkać ok. 1,5 godziny, aż zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i jeszcze gorące wkładamy do wyparzonych słoików. SMACZNEGO
Pasje Jolkimamy stojącej ciągle w kuchni i ładującej różne przysmaki do słoików :) ...ale Was serdecznie namawiam, abyście się pokusili zrobić takie pomidorki, zwłaszcza, że to także chyba już ostatni dzwonek w tym roku. U nas pomidorki już niestety drożeją :( Przydadzą się w sam raz jako dodatek do spaghetti czy innych sosów. Składniki: 3 kg pomidorów, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki
Delicious TitbitsDzisiaj prezentuję z pieczone piersi z gęsi z sosem żurawinowym. Oczywiście najlepiej smakują podane z kluskami. Można być daniem świątecznym. Podczas pieczenia gęsi, na ogół wytapia się dużo tłuszczu, warto go wykorzystać do zrobienia smalcu w słoikach, ale to już inna bajka. Składniki: Dowolna ilość piersi z gęsi ( miałam 2 pojedyncze ) Sól pieprz Garść suszonej żurawiny Żurawina ze słoika ( konfitura(...)miałam wiejską gęś, więc czas w tym przypadku jest dłuższy ), warto sprawdzać. Po upieczeniu, zbieramy wytopiony tłuszcz, pozostały płyn zlewamy, miksujemy, dodajemy śmietanę i mąkę, wlewamy do garnka. Jeżeli sosu jest zbyt mało możemy dodać trochę wody. Całość doprawiamy solą do smaku i pieprzem cayenne. Zagotowujemy. Podajemy razem z pokrojoną piersią z gęsi. SMACZNEGO
Smaki Ewyświderki 100 g potartego sera żółtego 1 mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie: Kroimy w kostkę i układamy warstwami: sałatę pekińską, pomidor, następnie dajemy kukurydzę,pokrojone jajka, fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty na grubych oczkach żółty ser, sos Sos: Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli
W Moim Magicznym Domumasę na pulpę. Dodać resztę składników i gotować kolejne 20 minut (od momentu zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka
Weekendy w domu i ogrodzie