sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:47/101)

Chilli con carne a'la Heston 229

wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie: Fasolę czerwoną zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Do garnka wlewamy cienką warstwę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i smażymy na niej mięso. Ja użyłam(...)miałam, ale dodałam galaretkę wieprzową (bez mięsa), którą miałam jeszcze w słoiku. Było tego ok. pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe z gałązką, która daje bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać czerwoną fasolę i gotować na mniejszym już ogniu, jeszcze ok. 20 min. Cały sos przelać do mięsnej

Ukojenie Podniebienia
Kotlety selerowe i coleslaw, konkurs na Vegespot 239

Prosty i szybki sposób na smaczne kotlety i surówkę w nieco innym wydaniu. Seler panierujemy w orzeszkach, a surówka to zwykłe kapusta, marchewka i cebula ale w nowym sosie. Do tego kasza lub ziemniaki i obiad gotowy.  P.S. Coleslaw to nie słowo (ani tym bardziej surówka) pochodzenia polskiego, choć zapis słowny może to sugerować. Wymawia się(...)tradycyjnego) 4 łyżki ulubionego mleka lub jogurtu naturalnego (sojowego lub zwykłego) 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika) 2-3 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego sól, pieprz Drobno pokrój kapustę, marchewkę i cebulę (np. za pomocą blendera). Wymieszaj dokładnie składniki sosu. Następnie wymieszaj go z warzywami. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Konkurs na Vegespot.pl Przypominam

Qlinarnie i Qlinarnie
Śledź marynowany z cebulą 217

cebulę i por w krążki, a ryby w plasterki. Ułóż w słoiku śledzie na przemian z cebulą. Ugotuj zalewę octową i ostudzoną zalej śledzie. Zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie muszą się przegryść ale już po dwóch dniach smakują wyśmienicie. Do śledzika proponuję ugotowane jajko i sos kawiorowy. Sos kawiorowy to sos z pasty kawiorowej i cremé fraiche. Wystarczy

codojedzenia
Lekki bigosik z cukinii 166

osobiście lubię bigosik z cukinii w najprostszej postaci, choć można oczywiście go wzbogacić dokładając do składników czerwoną paprykę, sos sojowy, bazylię ... według własnego uznania. Warto eksperymentować! Jak przygotowuję zawsze tyle, że mogłabym obdzielić pół bloku, zwielokrotniając składniki, by zawekować do słoików . Warto zostawić jednak na następny dzień, bo jak się składniki przegryzą jest jeszcze smaczniejszy. Składniki: 1 duża cukinia

Z notatnika
Szybkie gołąbki w sosie 446

Gołąbki to danie bardzo pracochłonne, ale ich smak zawsze wynagradza poświęcony czas🙂 Dzięki gołąbkom ze słoika Pamapol obiad przygotujecie zaledwie w 40 minut🙂 Skład zachęca do wypróbowania, próżno w nim szukać sztucznych … Czytaj dalej Szybkie gołąbki w sosie

czarrna od kuchni
Sałatka z fasolką, Pecans (Seinfeld) 216

smakuje następnego dnia. Składniki: 3-4 garście pokrojonej zielonej lub żółtej fasolki 6 liści kapusty włoskiej, pokrojone 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie (ok. 140 g) 1 pęczek dymki, pokrojony 1 duża czerwona papryka, pokrojona 1 duża żółta papryka, pokrojona sos: kilka łyżek oliwy + sok z cytryny + sól + pieprz (+sos sojowy) Fasolkę i kapustę ugotuj oddzielnie na parze (kilka minut

Qlinarnie i Qlinarnie
EMPANADAS 187

początku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów.  Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i  przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest

cool and minty
Uniwersalny sos pomidorowy 176

jeśli odwiedzą nas niespodziewani goście – możemy szybko zagotować makaron, równolegle przygotowując wspomniany sos. Po trzecie: jest przejrzysty. Gotowych sosów w sklepach nie brakuje, jednak zazwyczaj po przeczytaniu składu zastanawiamy się, czy na pewno chcemy to jeść. Jednak czemu by – zamiast słoika – nie kupić pomidorów w puszce i suszonych oraz warzyw i samemu czegoś nie zmajstrować

Proste-przepisy.pl
Jabłka na zimę do szarlotki i nie tylko - łatwizna 158

minut na małym ogniu. Przechowywać w chłodnym miejscu. Po pasteryzowaniu jabłka są jaśniejsze niż w momencie wkładania do słoików. Kiedyś zrobiłam próbę tych jabłek z cynamonem. Nie polecam! Wyszły gorzkie. Lepiej dosypać cynamon tuż przed pieczeniem szarlotki. ------------ Podobne: Jeżyny w sosie własnym

Weekendy w domu i ogrodzie
Słodko pikantna salsa. Lekki dodatek doskonały do ryb i mięs z grilla czy zwykłych chipsów 181

sklepach mnóstwo jest gotowych do spożycia dipów w słoikach, czy w proszku - do rozrobienia. Smaczne są przeważnie - jednak co w nich jest - strach czytać na etykiecie. Oto pomysł na domowy sos, który doskonale nada się jako dodatek do ryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki

Kuchnia po mojemu
PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ NA KANAPKI. 231

smakować. Za to dla wielbicieli i fanów - prawdziwy rarytas! PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ. /własny;/ na słoik 400ml 1 szklanka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka łyżka oleju do smażenia sok z 1/2 cytryny 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz 4 łyżki zimnej wody oliwa z oliwek Soczewicę gotuję do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzam płyn. Dymkę

W kuchni Karmel-itki
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 260

oliwie, a nie oleju, co według mnie świadczy o jego wysokiej jakości. Tuńczyk został zapakowany w szklany słoik, a nie puszkę, dzięki czemu można ocenić jego wygląd jeszcze przed zakupem. Jedyna uwaga - w smaku był bardzo słony, dlatego do sosu sałatkowego dodałam niewiele soli. Niestety nie zrobiłam zdjęcia opakowania, ale możecie zobaczyć go tutaj. Ogólnie oceniam go pozytywnie i mogę

Chilli Czosnek i Oliwa
"Hummus z południowych Włoch" 183

pikantną nutą. Zamiast dodawać oliwę, wykorzystałam olej znajdujący się w słoiku z suszonymi pomidorami. Jest bardzo aromatyczny, przesiąknięty smakiem pomidorów i doskonale aromatyzuje doprawiane nim produkty. Nigdy go nie wylewam, tylko trzymam w lodówce i dodaję po troszku do różnych dań. Taki olej będzie stanowił np. wspaniałą bazę do sosów sałatkowych. Podawajcie ten hummus z opieczonym w piekarniku pieczywem

Chilli Czosnek i Oliwa
Przetwory domowe: leczo do słoików na zimę 206

cukini - sól, pieprz, słodka papryka - 1 łyżka masła Składniki na 7 słoików o pojemności 0,7l. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Wszystko razem dusimy aż sos pomidorowy trochę zgęstnieje. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Gdy cukinia(...)miękkie to dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki którą wcześniej osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na koniec leczo doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Leczo przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni przez 20 minut. Jak słoiki trochę ostygną przekładamy na ściereczkę do góry dnem i czekamy jak ostygną. Potem słoiki odwracamy

Kuchenne Wariacje
Racuszki cynamonowe z sosem wiśniowym 159

jajko - 2 łyżki oleju - olej do smażenia Sos wiśniowy: - 150 g dżemu wiśniowego Łowicz - 10 g mąki ziemniaczanej - 0,5 szklanki śmietany 30 % - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Przygotowanie: Racuszki cynamonowe: Mieszamy mąkę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przesypujemy do szczelnego pojemnika, może to być np. słoik. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać do 6 miesięcy

Kulinarne życie