wyczuwalny smak zarówno grzybów jak i cebulki. – pojemność – z jednego słoika przyrządziłam obiad dla 6 osób i jeszcze można było sięgnąć po dokładkę- – za szybko znika ;)A teraz przejdźmy do przepisu …Postawiłam na wołowinę , a dokładnie polędwicę wołową.Z maślaków zasmażanych przyrządziłam sos , który tylko odrobinę doprawiłam , a potem w nim udusiłam do końca wołowinę
Ostra na SłodkoDziś na tapetę bierzemy kuchnię azjatycką - zamiast kupować gotowy sos słodko - kwaśny w sklepie możemy minimalnym kosztem w kilka minut przygotować własny, do tego z produktów, które większość z nas zawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję.Składniki:- 3 łyżki ketchupu- 3 łyżki sosu sojowego- 3 łyżki cukru- 3 łyżki octu- 3 łyżeczki mielonego imbiru(...)sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste, że nie jest
Kulinarne zapędy Kokosasłoiki? Jak zrobić schab na kanapki? Nasz przepis jest godną uwagi koncepcją na pachnącą wieprzowinę, która nie wymaga wiele wysiłku. To idealny przepis na schab w słoiku w pysznej galarecie. Schab do kanapek przepis, który przygotujesz bez żadnego problemu. Proponujemy skuteczne zamarynowanie odpowiedniej wielkości kawałków mięsa, dopasowanych do objętości słoików. Dzięki temu po ugotowaniu i wystudzeniu wyjmujesz ze słoika konkretną(...)Poza tym przygotowany w ten sposób schab możesz wykorzystać jako pomysł na szybki mięsny obiad. Wystarczy, że pokroisz go w odpowiedniej grubości plastry i podasz na gorąco z ulubionym sosem. Domowy schab na kanapki to świetna wędlina bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Tylko czyste mięso i aromatyczne przyprawy. W naszym przepisie na gotowany schab na kanapki nie znajdziesz również
Kuchnia Na WypasiePesto z jarmużu jest moim ulubionym pesto . Jarmuż można kupić teraz przez cały rok, więc co i rusz przyrządzam słoik domowego pesto. Tym razem zmiksowałam pesto
codojedzeniaJeżeli szukacie przepisów na dania, które możecie przelać do słoików i spakować na dłuższy wyjazd lub delegację to zachęcam do przygotowania poniższych dań. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) W szczególności polecam przepisy na chili con carne , karkówkę w sosie cebulowym i gulasz wieprzowy . 1. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili
Ugotowaćgazie, wlewamy mieszaninę mąki, śmietany i wody. Jeśli zrobią się grudki nie panikujcie – sos spokojnie możecie zmiksować lub przetrzeć przez sitko i po problemie. Próbujemy, solimy i pieprzymy do smaku. A na koniec jeszcze łyżka chrzanu, jeśli lubicie może być więcej. Ja dają chrzan i ze słoika, i świeży (mam zawsze zapas w zamrażalce). Bardzo klasyczny obiad to bitki
Karo in the Kitchenpuszki można użyć Do zup ,sosów ,farszów lub spaghetti Składniki - pomidory mięsiste Sposób przygotowania - Pomidory sparzyć obrać ze skórki usunąć pestki - Pokroić na małe kawałki zostawić w misce co jakiś czas przemieszać aby puściły sok - Przekładać do wyparzonych słoików pasteryzować 40 minut
W królestwie smaków Beatytrzepaczką w misce. Dodawać powoli schłodzone i rozpuszczone masło. Miskę z sosem umieścić w kąpieli wodnej, nie przestając mieszać. Krem będzie powoli gęstniał. Po 3-5 minutach krem należy wyjąć z kąpieli. Krem przelać przez sitko (będzie gładki i kremowy) do innej miseczki lub słoika i schłodzić w lodówce przez minimum 0,5 godziny. Krem zgęstnieje jeszcze bardziej
Garniec Magalietrzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty lub ze słoika) sok z 1 cytryny (lub więcej) sól, pieprz Obierz jabłko i buraki
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko w małym słoiku, energicznie potrząsając]. Tak przygotowane składniki ułóż na talerzach, podaj gościom i wysłuchuj pochwał
Gotuj z Natkązewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się połączą. Tuż przed
mojewypiekiinietylkonaleśniki* z waniliowym serkiem homogenizowanym i sosem truskawkowym***z masłem** część truskawek gotowana, część świeżaNaleśniki z tym konkretnym serkiem(chodzi o firmę) to smak mojego dzieciństwa, jeżeli były naleśniki to on też musiał być na przemian z jabłkami ze słoika. Ma w sobie wyjątkowy smak, żaden inny serek tak nie smakuje
More food, love and dreamsrobić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 6 miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego 1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kaffir House Of Asia(...)kolendry 2 papryczki chilli 10 pomidorków koktajlowych jedno opakowanie grzybów enoki 5 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) ćwiartka kalafora 10 kolb mini kukurydzy ( najlepiej świeże ale mogą być ze słoika ) 2-4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę pęczek szczypiorku Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną i pokrojoną
Jemy PijemyNajczęściej sos tatarski podajemy do wędlin i jajek. Ja natomiast bardzo lubię go też jako dodatek do kiełbasek z grilla i dlatego u mnie gości kilka razy w roku. N ajczęściej robię z go z podgrzybkami i tym razem wykorzystałam pyszne podgrzybki marynowane z firmy Nasza Chata . Firma oferuje do sprzedaży smaczne i aromatyczne produkty pochodzące z Borów Tucholskich(...)chrzanu z słoika 1 łyżka płaska musztarda kremska 5-6 łyżek majonezu * 1-2 łyżki gęstej słodkiej śmietany * sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Podgrzybki, ogórki, cebulę, drobno pokrojone jajko, chrzan, musztardę, majonez i śmietanę wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do lodówki by sos się schłodził
Ala piecze i gotujeCzas przygotowania i gotowania : 25 minut Szybki, łatwy i smaczny domowy sosu z dużą ilością bazylii! Składniki 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka płatków papryki 500 ml soku pomidorowego tutaj słoik pomidorów w zalewie własnej ,lub 1 puszka pomidorów całych 1 średnia cebula, obrana
w mojej kuchni