sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:48/101)

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz sałata z musztardą dijon 187

mieszamy energicznie, co by się nam nic nie przypaliło i wszystko elegancko zgęstniało.  Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty na początku ser. Na samym końcu mieszamy wszystko z sosem z mięsa oraz pieczarkami. Kolejność warstw w naczyniu żaroodpornym: schab, beszamel z pieczarkami, ser Gran Padano. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (funkcja termoobieg bądź grill) przez jakieś 5 minut(...)pieprz Przygotowanie sałaty: Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do przygotowanej miski. W słoiku umieszczamy: musztardę, oliwę i ocet. Zamykamy go i energicznie potrząsamy tak, aby zawartość mogła się porządnie wymieszać. Odkręcamy i dodajemy wodę, znowu potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatę  i mieszamy. Voila! Smacznego :) Zainspirowane: kuchnialidla.pl (function

Życie zamknięte w smaku
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach 150

był pyszny, ale to jakby oczywiste. Taki lekko ścisły wyszedł. Taki trochę do krojenia, trochę do smarowania, taki pół na pół. Składniki  na 1 duży lub 2 małe słoiki 170 g szynki 70 g słoniny bez skóry 180 g cielęciny 1 średnia cebula 1 sucha kajzerka 2 jajka połowa liścia laurowego 1 ziarno ziela angielskiego sól i pieprz(...)się zredukuje). Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i odcedzamy całość. W pozostałym sosie namaczamy bułkę. Mięso, cebulę i bułkę mielimy dwukrotnie na małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz

Marder&Marder Manufacture
Pieczony pstrąg na puree z marchewki 197

mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mascarpone 2 łyżki tartego chrzanu (ze słoika) 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry (roztartych w moździerzu) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na początku przygotowujemy glazurę (można to zrobić wcześniej). Do małego rondelka wlewamy sos sojowy. Odcinamy mniej niż pół limonki i wyciskamy do sosu

Poezja smaku
Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika 141

dalej w kuchni, już mi się słoiki po nocach będą śnić!. Przetwarzania ciąg dalszy :). Mamy teraz pierwsze najlepsze fasolki, bo jeszcze nie łykowate. Smakowo trio fasolowe z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym sprawia, że to pyszna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło jak również na zimno. Moje już gotowe, pasteryzują się.... Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 10 dużych(...)kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i marchewkę, gdy zmiękną dodajemy resztę składników, dusimy razem ok. 15 minut. Na końcu dodajemy fasolkę i mieszamy.  3. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 minut

Apetyczna babeczka
Domowy keczup pikantny 104

ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i wszystko dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wlać keczup do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć grubym ręcznikiem i zostawić, aż ostygnie. Idealny do pizzy, kanapek, jako dodatek do sosów

Kuchnia Pokoleń
KALAFIOR POD BESZAMELEM 137

różyczki,gotujemy w osolonej wodzie z cukrem.Odsączamy na sicie.Układamy na wysmarowanej lekko olejem formie żaroodpornej.Przygotowujemy sos beszamelowy.Podam Wam jak szybko i bez problemu go zrobić bez grudek . Do słoiczka wsypujemy mąkę,mleko,sól,gałkę muszkatołową,zakręcamy słoik i wstrząsamy.Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy całą zawartość na patelnię,mieszamy a jak trzeba przyprawiamy,zagotowujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 208

żółty pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy lub naturalny. Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w lodówce w słoiku lub w miseczce przykrytej folią spożywczą przez kilka dni. Szukacie pomysłu na obiad? Zastąpcie majonez/jogurt oliwą, a będziecie mieć pyszny sos pesto do makaronu. Możecie dodać natkę czy jakieś ulubione przyprawy, jednak nam w tym wariancie, pasta smakuje najlepiej. Spróbujcie jej również

Mieszam w Garnku
Tortilla ze szpinakiem i fetą 127

dodać do całości. Tortille podgrzać na gorącej, suchej patelni.  Nałożyć na nie farsz, zawinąć, jak Wam się podoba;) Sos czosnkowy duży jogurt grecki 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej 2-3 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku Jogurt wrzucić do słoika, dodać musztardę, majonez. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do reszty składników. Wymieszać łyżką. Zakręcić słoik, wstrząsnąć porządnie. Gotowe! www.kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
Sałatka z tuńczyka i brokuła 194

Sałatka z tuńczyka i brokuła Składniki: brokuł mały - 1 szt pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 3 szt 1 woreczek ryżu  tuńczyk w kawałkach w oleju - 1 puszka  szczypiorek - 1 łyżka natka pietruszki do dekoracji Sos: jogurt grecki  light  - 5 łyżek czosnek - 1 ząbek 1 łyżeczka oregano sól, pieprz - do smaku Przygotowanie : Brokuła podzielić na różyczki, ugotować

Kuchnia Danusi
Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami 154

grzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik zielonych oliwek słoik suszonych pomidorów 15 dag kaszy gryczanej 10 dag tartej mozarelli oliwa z oliwek sól ziołowa RAFEX pieprz tłuszcz do smażenia sos: 6 łyżek zalewy z pomidorów 3-4 ząbki czosnku   łyżeczka ziół prowansalskich   łyżeczka oregano sól, pieprz Sposób

Pobite gary Barbary
Ogórki z przyprawą do grilla do słoików na zimę 108

To moja tegoroczna nowość, zalewa wyszła bardzo dobra smakuje bardzo podobnie jak sos sałatkowy. Jedyny błąd jaki popełniłam to użycie słabej przyprawy do grilla, co prawda

Pychotkaaa
Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików 148

Dziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce. Mix sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy.   Składniki: (na 4 słoiki 1l) 10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula 2 średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie

Pyry na Gaz
Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym. Klasyka ze słoika w pysznym, banalnie prostym i domowym wydaniu obiadowym. 320

ananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy. Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać do sosu i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Myślę, że dokąd Babci nie powiedziałam była ona przekonana, że to ten ze słoika. Bardzo smakowało. Mi i Synowi również. Dosłownie się opychał. Z resztą stan paszczy mojej Pociechy mówi wszystko ;) Polecam

Kuchnia po mojemu
Sos Pomidorowy 127

Uwielbiam pomidorowy sos z świeżych pomidorów LIMA. Charakteryzują się tym, że są bardzo mięsiste i soczyste.Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresemdo robienia z nich przetworów.Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych.Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów- 3 średnie cebule posiekane- sól, pieprz,- 4 pełne(...)jeżeli jest taka potrzeba.Pozostaje nam już terazdusić, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić.Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie pyrkać ok. 1,5 godziny, aż zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i jeszcze gorące wkładamy do wyparzonych słoików. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Pomidory ze słoika, zamiast z puszki :) 169

mamy stojącej ciągle w kuchni i ładującej różne przysmaki do słoików :) ...ale Was serdecznie namawiam, abyście się pokusili zrobić takie pomidorki, zwłaszcza, że to także chyba już ostatni dzwonek w tym roku. U nas pomidorki już niestety drożeją :( Przydadzą się w sam raz jako dodatek do spaghetti czy innych sosów. Składniki: 3 kg pomidorów, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki

Delicious Titbits