pyszne i ma dobry skład, wiec czego chcieć więcej :) Kolejnym ulubieńcem jest również produkt z Lidla. Sos słodko-kwaśny, który można tam znaleźć tak mi zasmakował, że zużyłam kilka opakowań w ciągu miesiąca. Jego smak kojarzy mi się z sosem do nuggetsów z McDonalda. Jem go na kanapkach, z pierogami czy wege kotletami. W lipcu często zbierałam(...)koktajli i zrobiłam dużo przetworów na zimę. Polecam każdemu wybranie się do lasu i uzbieranie choćby słoika jagód. Warto! Lipiec to początek sezonu na moje ulubione grzyby, czyli kurki. Najbardziej smakują kurki, które samemu się zbiera:) . Najczęściej jadałam je w tofucznicy albo z sosem a'la śmietanowym. Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową
wegujemyupieczeniu długo zachowują świeżość. Proponuję je zrobić dzisiaj w jednej z dwóch wersji: bianca e verde ze śmietanowym sosem na bazie szalotek i mascarpone, a do tego szpinak i gorgonzolla oraz rosso z nieklasycznym sosem marinara (bo z dodatkiem powideł śliwkowych) z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Obie są pyszne! Jednak nie ograniczajcie się wyłącznie do moich propozycji(...)pasty pomidorowej3 łyżki powideł śliwkowycholiwa z oliwekświeżo mielony pieprzsuszone zioła: tymianek, bazylia, oreganosól1 słoik suszonych pomidorów, pokrojonych w paski1 mozzarella, pokrojona w kostkęCebulę oraz czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, pod koniec dodając powidła. Następnie wlać pastę pomidorową i gotować wszystko aż do zgęstnienia sosu. Zdjąć z ognia Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Posmarować kawałki pizzerek sosem, następnie
Food Squarezdrowego, wigilijnego menu ;) Trochę roboty przy nich miałam, ale opłacało się, można podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p ) Składniki (4 krokiety) : naleśniki z TEGO PRZEPISU farsz: 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam domowej produkcji i była dość(...)mocno upchana do słoika;p) 500g pieczarek 1 cebula sól, pieprz wg. smaku panierka: mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych) 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę (do wysokości połowy kapusty) i gotujemy, aż będzie miękka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćumieszczę zdjęcia oraz linki do wszystkich sałatek warzywnych i sosów które umieściłam na blogu aby łatwiej było je znaleźć. Dzięki czemu może znajdą państwo coś ciekawe dla siebie lub się zainspirują przepisem i przygotują taką samą lub podobną sałatkę w domu na zimę. Zestawienie zacznę od p ysznej papryki w słoikach, pomidorów czerwonych, cukinii marynowanej oraz sałatki ryżowej. Papryka(...)buraczkami w roli głównej oraz botwinka w słoikach. Buraczki z Marchwią i Jabłkami na Zimę Buraczki z Papryką Buraczki z Cukinią Botwinka No to teraz przyszedł czas na kilka propozycji przetworów z pomidorów. Całe Pomidory w Zalewie Pomidory Kiszone Sos Pomidorowy z Bazylią Pikantny
Uwaga Babcia GotujeJeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki
Even Better Foodjedzenia, jakżeby inaczej. Sos tatarski. Jest sos, są święta. Cała reszta może nie istnieć. Dzisiaj zapraszam Was na domowy sos tatarski. Podejrzewam, że przepis pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze starszy. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprawdzą się też pieczarki z puszki lub ze słoika) – 3 jajka
Szybko Tanio Smacznieokoło 3 minuty od zagotowania wody). Następnie wystudź je przez kwadrans w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Włóż do słoika, zalej zimną marynatą i wstaw na jedną dobę do lodówki. Wyjmij, odcedź i podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym. Po marynowaniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce
Food Squarewyciśnięty przez praskę czosnek.Składniki zalewy łączymy, wlewamy do kapusty, mieszamy, zalewamy wodą mineralną. GOTOWE. Nakładamy do dużego słoika (3 litrowy) zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce. Finalnie do surówki można dodać paprykę, doprawić jeszcze jakimś sosem. Chociaż uważam ,że sama w sobie jest idealna. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewychutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku a tu nijak nie pasuje ;) Chutney to gęsty sos, który może być słony, słodki, ostry, słodko-kwaśny... tylko po polsku nie da się go nazwać :) niestety. W każdym razie ja nie znalazłam polskiego odpowiednika tej nazwy(...)sól, miód i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Przed przełożeniem do słoików doprawić do smaku. Słoiki pasteryzować przez pół godziny. Doskonały opis w jaki sposób to robić znalazłam dla Was na blogu Pozytywna Kuchnia :)Taki sos bardzo dobrze smakuje do mięs, potraw z grilla czy smażonej kiełbasy :) z bułką też smakował ;) Smak ma dość intensywny
Codzienna kuchnia niecodziennagarnuszka łyżeczkę masła , dodamy odrobinę słodkiej śmietanki, pieprzu , 2-3 łyżki tej przyprawy i mamy doskonały sos grzybowy w pięć minut…bez mąki , bez chemii , doskonały , smaczny a nade wszystko zdrowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na słoik o pojemności 1 L : 1 gruby , okazały por 1 L , słoik suszonych grzybów leśnych – najlepiej(...)mieszamy i przekładamy do suchego słoika ze szczelnym zamknięciem . Gotowe , używamy kiedy chcemy i jak długo nam starczy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przyprawa jest naprawdę doskonała , no i nie zawiera konserwantów , chemii i innego świństwa , ja używam jej jako sosu , tak jak pisałam we wstępie
Ogrodnik w podróżySkładniki: 5 dużych jaj; 7 średnich ogórków konserwowych; Duży słoik marynowanych pieczarek (o wadze netto, po odsączeniu ok. 420 g); 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa); 2 łyżki kwaśnej, gestęj smietany 18 %; 6 łyżek majonezu; Sól; Pieprz; Szczypta białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Drobno pokroić. Ogórki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do posiekanych jajek(...)Pieczarki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do jajek z ogórkami. Dokładnie wymieszać. Do miski z jajkami, ogórkami i pieczarkami dodać majonez, śmietanę i musztardę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sos, do czasu podania, przechowywać w lodówce. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja sosu. Sos jest idealny do mięs, wędlin
Gospodyni Miejskaumieć! Sos z marynowanego pieprzu należy do sosów kremowych. Przy tego typu sosach bardzo ważna jest kolejność i określony moment dodawania kolejnych składników – jeśli już opanujecie te podstawy, a przy tym i płonącą patelnię, niewiele sosów będzie Wam strasznych. Najważniejsze – wszystko gotowe, na miejscu, czyli mise en place. Odmierzamy i szykujemy sobie wszystkie składniki przed robieniem sosu – później, gdy patelnia/rondelek(...)pieczonych wołowych kościach – używam ich. Ale równie dobrze do sosu (mam nadzieję że zaraz nie zostanę „zjdzona”) nada się ¼ kostki wołowego bulionu lub jeszcze lepiej – kostka pieczeniowa, świetnie naśladująca pełny, mocny smak demi-glace . ŚMIETANA Jaka śmietana będzie najlepsza do tego sosu? Rzadka i lejąca – płynna, ale bardzo tłusta . Sos dwa razy redukujemy, czyli odparowujemy po to, żeby nabrał
Karo in the KitchenSuper łatwy przepis na sos kakaowy z nasionami chia. Składniki należy tylko zmieszać i odstawić do lodówki. Świetny do lodów, owsianek, owoców, musli i smoothies. Składniki: 4 łyżki nasion chia Opis produktu <klik> 1 szklanka mleka roślinnego lub innego przez nas wybranego 1 łyżka kakao 1 łyżka syropu (np. golden(...)mocno trzęsiemy aż do połączenia składników - odkładamy na noc do lodówki - po wyjęciu słoika następnego dnia ponownie trzęsiemy. Jeśli wolimy bardziej płynną konsystencję to dolewamy mleka (ja dodałam 1/2 szklanki) SMACZNEGO! Propozycja podania: Bananowo-pomarańczowa kasza jaglana z sosem kakaowym <klik
Pora na pora i pomidorawięc spore ilości do obrobienia. A taki pikantny ketchup z cukinii to będzie fajna baza do przygotowania pizzy, zapiekanek, czy też innych potraw do których potrzebny jest ketchup lub sos pomidorowy. Wykorzystałam pieprz cayenne i paprykę słodką od Kotanyi. Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml. Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate(...)małym ogniu pod przykryciem (UWAGA PRYSKA).Podczas gotowania keczupu mieszamy masę od czasu do czasu. Gorący ketchup przelewamy do słoików, dokładnie zakręcamy.Pasteryzujemy przez ok. 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Świetny naturalny dodatek do pizzy, zapiekanek, czy baza do sosu pomidorowego. The post Pikantny ketchup z cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięidealną lekką kolację. Ja dodaję przeważnie buraczki gotowane bez dodatków, ale można wykorzystać również buraczki z zalewy, ze słoika.Składniki na 4 porcje:- dowolna sałata, np.lodowa, rukola, roszponka, itp.- 2 roladki kozie- 1-2 buraki (ugotowane, mogą być z zalewy)- sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy Dijon - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 2-3 łyżki octu jabłkowego
Smaczne Zdrowe