sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:45/101)

Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 68

Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki

Even Better Food
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 197

jedzenia, jakżeby inaczej. Sos tatarski. Jest sos, są święta. Cała reszta może nie istnieć. Dzisiaj zapraszam Was na domowy sos tatarski. Podejrzewam, że przepis pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze starszy. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprawdzą się też pieczarki z puszki lub ze słoika) – 3 jajka

Szybko Tanio Smacznie
Jajka przepiórcze marynowane w burakach 113

około 3 minuty od zagotowania wody). Następnie wystudź je przez kwadrans w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Włóż do słoika, zalej zimną marynatą i wstaw na jedną dobę do lodówki. Wyjmij, odcedź i podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym. Po marynowaniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce

Food Square
Surówka z kapusty 797

wyciśnięty przez praskę czosnek.Składniki zalewy łączymy,  wlewamy do kapusty, mieszamy, zalewamy wodą mineralną. GOTOWE. Nakładamy do dużego słoika (3 litrowy) zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce.  Finalnie do surówki można dodać paprykę, doprawić jeszcze jakimś sosem. Chociaż uważam ,że sama w sobie jest idealna. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Chutney śliwkowy z cebulą 195

chutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku a tu nijak nie pasuje ;) Chutney to gęsty sos, który może być słony, słodki, ostry, słodko-kwaśny... tylko po polsku nie da się go nazwać :) niestety. W każdym razie ja nie znalazłam polskiego odpowiednika tej nazwy(...)sól, miód i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Przed przełożeniem do słoików doprawić do smaku. Słoiki pasteryzować przez pół godziny. Doskonały opis w jaki sposób to robić znalazłam dla Was na blogu Pozytywna Kuchnia :)Taki sos bardzo dobrze smakuje do mięs, potraw z grilla czy smażonej kiełbasy :) z bułką też smakował ;) Smak ma dość intensywny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 470

garnuszka łyżeczkę masła , dodamy odrobinę słodkiej śmietanki, pieprzu , 2-3 łyżki tej przyprawy i mamy doskonały sos grzybowy w pięć minut…bez mąki , bez chemii , doskonały , smaczny a nade wszystko zdrowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na słoik o pojemności 1 L : 1 gruby , okazały por 1 L , słoik suszonych grzybów leśnych – najlepiej(...)mieszamy i przekładamy do suchego słoika ze szczelnym zamknięciem . Gotowe , używamy kiedy chcemy i jak długo nam starczy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przyprawa jest naprawdę doskonała , no i nie zawiera konserwantów , chemii i innego świństwa , ja używam jej jako sosu , tak jak pisałam we wstępie

Ogrodnik w podróży
Sos tatarski 180

Składniki: 5 dużych jaj; 7 średnich ogórków konserwowych; Duży słoik marynowanych pieczarek (o wadze netto, po odsączeniu ok. 420 g); 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa); 2 łyżki kwaśnej, gestęj smietany 18 %; 6 łyżek majonezu; Sól; Pieprz; Szczypta białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Drobno pokroić. Ogórki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do posiekanych jajek(...)Pieczarki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do jajek z ogórkami. Dokładnie wymieszać. Do miski z jajkami, ogórkami i pieczarkami dodać majonez, śmietanę i musztardę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sos, do czasu podania, przechowywać w lodówce. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja sosu. Sos jest idealny do mięs, wędlin

Gospodyni Miejska
Sos z marynowanego zielonego pieprzu. Klasyczny francuski sos do steków 368

umieć! Sos z marynowanego pieprzu należy do sosów kremowych. Przy tego typu sosach bardzo ważna jest kolejność i określony moment dodawania kolejnych składników – jeśli już opanujecie te podstawy, a przy tym i płonącą patelnię, niewiele sosów będzie Wam strasznych. Najważniejsze – wszystko gotowe, na miejscu, czyli mise en place. Odmierzamy i szykujemy sobie wszystkie składniki przed robieniem sosu – później, gdy patelnia/rondelek(...)pieczonych wołowych kościach – używam ich. Ale równie dobrze do sosu (mam nadzieję że zaraz nie zostanę „zjdzona”) nada się ¼ kostki wołowego bulionu lub jeszcze lepiej – kostka pieczeniowa, świetnie naśladująca pełny, mocny smak demi-glace .   ŚMIETANA Jaka śmietana będzie najlepsza do tego sosu? Rzadka i lejąca – płynna, ale bardzo tłusta . Sos dwa razy redukujemy, czyli odparowujemy po to, żeby nabrał

Karo in the Kitchen
Sos kakaowy z nasion chia 153

Super łatwy przepis na sos kakaowy z nasionami chia. Składniki należy tylko zmieszać i odstawić do lodówki. Świetny do lodów, owsianek, owoców, musli i smoothies.  Składniki: 4 łyżki nasion chia           Opis produktu <klik> 1 szklanka mleka roślinnego lub innego przez nas wybranego 1 łyżka kakao 1 łyżka syropu (np. golden(...)mocno trzęsiemy aż do połączenia składników - odkładamy na noc do lodówki - po wyjęciu słoika następnego dnia ponownie trzęsiemy. Jeśli wolimy bardziej płynną konsystencję to dolewamy mleka (ja dodałam 1/2 szklanki) SMACZNEGO! Propozycja podania: Bananowo-pomarańczowa kasza jaglana z sosem kakaowym <klik

Pora na pora i pomidora
Pikantny ketchup z cukinii 165

więc spore ilości do obrobienia. A taki pikantny ketchup z cukinii to będzie fajna baza do przygotowania pizzy, zapiekanek, czy też innych potraw do których potrzebny jest ketchup lub sos pomidorowy. Wykorzystałam pieprz cayenne i paprykę słodką od Kotanyi. Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml. Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate(...)małym ogniu pod przykryciem (UWAGA PRYSKA).Podczas gotowania keczupu mieszamy masę od czasu do czasu. Gorący ketchup przelewamy do słoików, dokładnie zakręcamy.Pasteryzujemy przez ok. 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Świetny naturalny dodatek do pizzy, zapiekanek, czy baza do sosu pomidorowego. The post Pikantny ketchup z cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATA Z SERKIEM KOZIM I BURACZKAMI 183

idealną lekką kolację. Ja dodaję przeważnie buraczki gotowane bez dodatków, ale można wykorzystać również buraczki z zalewy, ze słoika.Składniki na 4 porcje:- dowolna sałata, np.lodowa, rukola, roszponka, itp.- 2 roladki kozie- 1-2 buraki (ugotowane, mogą być z zalewy)- sos do sałaty:  - 1 łyżeczka musztardy Dijon  - 1 łyżeczka musztardy francuskiej  - 2-3 łyżki octu jabłkowego

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym 221

sosie chrzanowym...Złociste, opieczone kawałki ziemniaków.Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli.Oblane sosem chrzanowym z koperkiem.Pyszna, wiejska zapiekanka.Zapraszam! Składniki:1,5 kg ziemniaków;2 duże cebule;400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);200 g wędzonego boczku;150 g chrzanu ze słoika;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;Olej;Pieprz;Sól.Sposób

Gospodyni Miejska
Wegańskie kimchi, czyli koreańska kiszonka z wodorostami wakame 63

smak sosu rybnego zastępujemy glonami. Glony wakame (brunatnice) nazywane są morską sałatą i znane są ze swoich cennych właściwości prozdrowotnych. W kuchni wykorzystuje się je w bulionach, zupach, sałatkach, daniach z ryżem i makaronem. Wakame kimchi to nie tylko wersja dla wegan, to również pomysł na danie dla wszystkich amatorów morskich wodorostów i kiszonek.   Gochugaru, wodorosty wakame, sos sojowy(...)gochugaru, sos sojowy, mieszamy. Białą rzodkiew i marchewkę obieramy, kroimy na cienkie plastry, następnie w słupki, tzw. julienne. Dymkę kroimy na 2-3 cm kawałki.   Namoczona kapustę odsączamy dokładnie z solanki, dodajemy pastę kimchi, rzodkiew, marchewkę, dymkę i całość dokładnie mieszamy. Polecam do tej czynności założyć rękawiczki. Wymieszane warzywa przekładamy do dużego słoja lub kamionki. Obciążamy (np. słoikiem

Tajemnice Smaku
Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 221

panierowania: 1 jajko 1/2 filiżanki panierki panko lub mąki kukurydzianej olej kukurydziany lub rzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 8 plasterków kiszonej cytryny  (jeśli nie możecie kupić - zróbcie taki zamiennik :  2 limonki wyszorujcie, sparzcie i pokrojone w plastry w niedużym słoiku zalejcie marynatą - 1/4 szklanki octu winnego białego, 1/4 wrzącej wody, 4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru -i odstawcie(...)ewentualnie kilka łyżek wody - ewentualnie 1 . Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej - pokrojonego w podłużne kawałki natrzeć solą, cukrem, wymieszać z plastrami limonki i zalać sokiem z limonki. 2 . Zrobić sos - rozpuścić na niewielkiej patelni cukier biały i brązowy, melasę, plastry kiszonej cytryny i lekko gotować 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Jeśli jednak będzie rzadkie, zagęścić mąką ziemniaczaną, wymieszaną z wodą

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków - na zimę. 1032

bardzo smaczna, lekko słodka ale i lekko pikantna z pomidorowym sosem, natomiast sam przepis poszedł w świat zanim jeszcze go spisałam, bo już znalazł swoich wielbicieli. Można zmodyfikować składniki np. dodać też paprykę czy pomidory i zrobić coś jeszcze bogatszego w smaku. Zachęcam do przygotowania, bo lato w słoiku zamknięte musi być :-) Składniki (wyjdzie około 7-8 litrów(...)dodać cukier, ocet itd. Połączyć ze sobą i zostawić na 1-2 godziny do przegryzienia. Co jakiś czas można przemieszać. Tak przygotowaną sałatkę nakładać do słoiczków, wlewając także trochę sosu. Zakręcać i pasteryzować przez 10 minut we wrzącej wodzie. Wystawić i chłodne zanieść do spiżarni :-) Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
PUREE Z DYNI 239

Hokkaido, chociaż inne gatunki dyń jadalnych również z powodzeniem wchodzą w grę. Moje puree z dyni wykorzystuję do ciasta, do sosów, zup, past do chleba a nawet dodaję do różnych zapiekanek, klusek i ciast. Zamrażam dynię lub wekuję w słoikach, co jest świetnym rozwiązaniem ułatwiającym codzienne gotowanie, gdy najdzie was chęć na jakieś danie z dynią. Osobiście uważam, że jednorazowe

Gotowanie-uk
Rurki z kremem pomarańczowo-dyniowym 159

pokroić dynię na mniejsze kawałki, upiec w piekarniku a kiedy już będzie miękka, oddzielić od skórki, zblendować i przełożyć do słoika. Takie puree przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć go również

Ze smakiem i z pasją
Dziś zrobiłem jarzynkę na zimę. 114

itam serdecznie !   Dziś zrobiłem jarzynkę w słoikach na zimę. Trochę się przy niej napracowałem, ale za to w zimie będę maił gotowe warzywa do zupy, sosu. Wato ją sobie zrobić. Tutaj znajdziesz przepis : Jarzynka

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 830

Składniki: 1 puszka kukurydzy  puszka czerwonej fasolki duży słoik pieczarek marynowanych  2 filety z kurczaka czyli jeden podwójny 6 jajek  1 brokuł sól, pieprz, papryka mielona ostra  Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu  3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%  5 ząbków czosnku  sól, pieprz Przygotowanie : Brokuł gotujemy w posolonej wodzie, jajka

Proste Potrawy
Sałatka z marynowaną cebulką 187

sałatka z marynowaną cebulką, pomidorami i papryką. Letnią porą idealnie pasuje do mięsa grillowanego. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! 250 gram pomidorów koktajlowych Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Pęczek szczypiorku 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Paprykę myjemy

Bajeczna Kuchnia
Smażony makaron z kurczakiem w chińskim sosie 190

Szybki, orientalny obiad. Składniki makaron do dań z woka 1 opakowanie filet z kurczaka 1 pojedynczy kiełki sojowe 1 słoik grzyby mun 1 garść kapusta biała 2 garści przyprawa orientalna … Czytaj dalej Smażony makaron z kurczakiem w chińskim sosie

czarrna od kuchni
Zielone Spaghetti z gulaszem mielonym-wołowym 163

minut, aż mięso będzie złotawe. 9. Do odobnej miseczki wlewam 500 ml wody, wkładam koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz słoik z przecierem pomidorowym. 10. Całość mieszam ze sobą i wylewam na mięso.  11.Duszę ok 10 min aż sos stanie się gęstszy. 12. Między czasie przygotowuję makaron.  13. Makaron wyjmuję z opakowania.  15.Zagotowuję wodę i solę szczyptą

Gotowanie Patki
Sos do lasagne w słoikach 133

wszystkie możliwe sposoby. Nie mam niestety czasu by to wszystko opisać i tu dodać. Moim ostatnim produktem, jest sos pomidorowy z papryką, cukinią i cebulą, który świetnie się sprawdził do lasagne. Zrobiłam większą ilość i zapakowałam w słoiki. Zimą będzie jak znalazł. Dobrze się komponuje zarówno z wieprzowiną jak i mięsem drobiowym.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 202

Natomiast, robiąc przedstawianą dziś sałatkę, nauczyłam się dwóch rzeczy. Po pierwsze, zamiast kupować słoik gotowej tahini po prostu będę mieć słoik łuskanego sezamu i zawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń.  Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się

W kuchni wieczorem
Sałatka z małych ziemniaczków w mundurkach 192

sałatkę z bardzo małych ziemniaczków, których skórka jest bardzo delikatna i zjadliwa. Z młodych ziemniaczków w mundurkach z odpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie. 0,5 kg młodych i małych ziemniaków 1 średni słoik oliwek 1 saszetka Kujawski ze smakiem - czosnek i bazylia 3 ząbki czosnku 1 mały ogórek wężowy 1 mała cebula natka

Jadło i czytadło
pasteryzowane w zalewie solnej kurki... 180

zostawić do obcieknięcia wody do wyparzonych słoików nakładać grzyby zagotować odpowiednią ilość wody - na 1 litr 2 czubate łyżeczki soli kamiennej, gorącą zalać grzyby, zakręcić słoiki mocno, do garnka na dno rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki na denkach i pasteryzować z 40 minut wystudzone słoiki schować w ciemnym i chłodnym miejscu grzyby po otwarciu słoika na durszlaku przelać zimną wodą(...)nowej wodzie zagotować i mamy pyszne kurki np. do jajecznicy, sosu, zapiekanek, zupy...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię