sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:54/101)

szybka i zdrowa sałatka 223

grecką to nie ma w nich sałaty ale wśród naszych znajomych jakoś wszyscy ją dodają co osobiście mi bardzo smakuje. A Wy jak robicie sałatkę grecką? Dodajecie sałatę? Do sosu winegret dodajecie musztardę?   Jednak ile można jeść grecką? Wczoraj postanowiłam spróbować małej odmiany i oto jest wynik kombinacji. Przyznam, że całkiem smaczny Sałatka z kurczakiem curry ok 15 minut(...)cytryny wlewamy do małego pojemniczka - najlepiej słoika - dokładnie zakręcamy i mieszamy potrząsając aż składniki dobrze się połączą. Pierś kroimy w małe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i curry (curry według uznania jednak trzeba uważać aby nie przesadzić) i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Studzimy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Polewamy sosem i odstawiamy na 5 minut. Następnie zjadamy ze smakiem Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Bakłażany w adżice 278

jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od Elki. Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną. Bakłażany w adżice Czas przygotowania(...)również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki, papryczkę wraz  z nasionkami  kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Następnie do sosu dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy na średnim  ogniu przez 20 minut, żeby sos lekko zgęstniał. Bakłażana kroimy w grube krążki

Kulinarne przygody Gatity
Przecier pomidorowy z kawałkami pomidorów 185

przetwory nadają się pomidory odmiany podłużnej, ponieważ mają w sobie dużo miąższu. SKŁADNIKI Podaję na małą porcję 2 kg. pomidorów podłużnych 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru olej do słoików na wierzch po 1 łyżce opcjonalnie lubczyk ( nie dużo) WYKONANIE Pomidory sparzamy wrzątkiem ok. 2 min. Zalewamy zimną woda i skórka powinna zejść bez problemu. Należy również wykroić twarde miejsca(...)Konsystencja taka jak sos i wystarczy. Dodaje sól, cukier- mieszam. Można sobie posmakować i dodać np,  więcej cukru lub mniej soli ( kwestia gustu).  Do takiej konsystencji dodajemy pomidory , które zostawiliśmy w całości. Można przekroić na dwie lub trzy części. Wrzucamy do garnka i jeszcze gotujemy ok. 5 min.   Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i zalewamy 1 łyżką

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad 196

żeby wszystkie składniki pokryły się dressingiem i gotowe! Dlatego też wygodnie przewozić je w szczelnym słoiku bo nic się nie wyleje i nie zabrudzi torebki:) Dziś proponuję łatwą i szybką w przygotowaniu sałatkę z pełnoziarnistymi kokardkami Lubelli , z tuńczykiem, kukurydzą i korniszonami, w pysznym sosie musztardowo-majonezowym. Taka sałatka sprawdzi się też świetnie na wszelakie imprezy! Zapraszam Scroll down

karmelowy
SAŁATKA BROKUŁOWA 133

robi się ją szybciutko i wszystkim smakuje. SKŁADNIKI: 1 brokuł 1/2 op. makaronu ryżowego 1/2 słoika marynowanych pieczarek 1 świeży ogórek 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku pieprz sól Gotujemy brokuł w osolonej wodzie, wyjmujemy i studzimy. Ogórka i pieczarki kroimy w plastry, robimy sos: do majonezu wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i sos podajemy osobno. Makaron zalewamy wrzątkiem, solimy

harrisa
Sałatka gyros (warstwowa) 2661

taką sałatkę - niektórzy nie łączą ketchupu i majonezu, a jeszcze inny łączą poszczególne warstwy sosem czosnkowym. Poniżej prezentuje Wam moją wariację na temat sałatki gyros. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg) 3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały kilogram)  3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz olej

Ugotować
Sałatka z indyka z brzoskwinią 178

wędzona) pół puszki brzoskwiń 3 jajka 15 dag sera żółtego- parmezan  mały słoik selera naciowego majonez jogurt naturalny sól, pieprz, curry WYKONANIESkładniki sałatki typu jajka, wędlina, brzoskwinie, ser kroimy w drobną kostkę, Dodajemy, ryż, kukurydzę, seler osączony z zalewy i pokrojony.  Sos w proporcji 3 łyżki majonezu 2 jogurtu mieszamy, dodajemy odrobinę soli pieprzu, łyżeczkę curry. Mieszamy Gotowe

W kuchennym oknie Ewy
Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi 71

poszukiwaniu sosu do wędlin. Na święta. Znalazłam swoją ulubioną piątkę. Z piątki wybrałam trójkę. Mając problem z wybraniem jednego, postanowiłam je połączyć. Mogłam zaszaleć jeszcze bardziej, postanowiłam się jednak ograniczyć do kilku sprawdzonych składników, które jakoś tam ze sobą współgrają. I pyk, wyszedł bardzo smaczny sos. Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi trochę przypomina sos tatarski. Chrzan powoduje(...)wymyślać jakiegoś niestworzonego przepisu. Miał być szybki w zrobieniu i raczej przydatny. A wiemy jak wyglądają stoły świąteczne i że takie sosy zawsze znajdą amatorów. Jeżeli macie ochotę na więcej propozycji takich sosów, wejdźcie w mój post o sosach do wędlin . I przy okazji, dobrych Świąt. Trzymajcie się zdrowo i ciepło. Składniki: 2 jajka 1 ogórek konserwowy pół małej cebuli

Kardamonovy
Tajskie zielone curry (Thai Green Curry) 179

lepsze niż to z azjatyckich lokali. Niesamowicie dobre. No, ja bym mogła to jeść dzień w dzień. ;) Na zdjęciach tego nie widać, bo robiłam je w sztucznym świetle, ale sos jest nieco bardziej zielonkawy. Składniki zielonej pasty curry: 6-8 zielonych papryczek chili, najlepiej tajskich 2 łodygi trawy cytrynowej 4 ząbki czosnku 2 szalotki 3-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru(...)dodać 2 łyżki wody. Wyłożyć do słoika, powierzchnię zalać olejem kukurydzianym i włożyć do lodówki. Może być przechowywana w lodówce ok. 2 miesięcy.  Składniki zielonego curry: 50-60 g zielonej pasty curry 2 łyżki oleju kukurydzianego 250 g piersi kurczaka 400 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Kuchnia Prezydentowej
Bazyliowy ketchup z papryki 156

kolejne 20 minut, co pewien czas mieszając drewnianą łyżką, aby nie doprowadzić do przypalenia - sos ma być ostatecznie gęsty . Na końcu wyjąć liście laurowe i zmiksować resztę blenderem na gładką masę. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Chwilę jeszcze podgotować. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Wszystko

Grunt to przepis!
PERFEKCYJNIE UPIECZONA PIERŚ KACZKI 144

musztardy miodowej/ np.  TAKIEJ sól morska WYKONANIE DRESSING : Wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i mocno potrząsamy lub w miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu poza oliwą. Mieszamy i stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy oliwę, cały czas energicznie mieszając. Powinniśmy otrzymać lekko gęsty, jednolity sos. KACZKA : Niedużą żaroodporną foremkę ustawiamy na kratce w środkowej części piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy

cool and minty
Karkówka w sosie słodko- kwaśnym 197

moim menu. Mięso wychodzi bardzo delikatne, miękkie a warzywa w słodko-   kwaśnym sosie dodają fajnego smaku. Mimo, że nie należę do fanów karkówki ta wersja bardzo mi smakuje ;-) Zapraszam!!!   Składniki: 1,5 kg karkówki, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule ( średniej wielkości), słoik ogórków konserwowych ( pojemność 0,75 lub 1 l), 200 ml ketchupu, oliwa/ olej do smażenia

Passion of Cooking
Polska zupa szczawiowa. 166

nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych na twardo 2 -3 łyżki mąki 100-125 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów 1 łyżka koperku      Mięso lub kości zalewamy 2-2,5 litrami wody, lekko

Rozpustne gotowanie
Sałatka z awokado,mozzarellą ,pomidorkami i sosem balsamicznym 166

imprezie ale również do grilla będzie super pomysłem-polecam!! Składniki: 10 pomidorków koktajlowych, awokado, słoik oliwek(zielonych lub czarnych) opakowanie mozzarelli mini(malutkich kuleczek) cebula czerwona, 4 łyżki octu balsamicznego 6-7 łyżek oliwy z oliwek(lub jakiejś smakowej,np z bazylią i pomidorami) łyżka sosu balsamicznego, sól,pieprz można dodać kilka posiekanych listków bazylii  Przygotowanie: mozzarellę odcedzamy

Swojskie jedzonko
Pasta z wędzonego tofu 143

cebulę 2 łyżki łagodnej musztardy 1-2 łyżki oliwy (opcjonalnie) sól lub łyżka sosu sojowego - aby stworzyć bardziej słoną pastę (opcjonalnie) pieprz, łyżeczka chilli lub czosnku granulowanego  - aby stworzyć bardziej ostrą pastę Wykonanie: 1. Kroimy lub rwiemy tofu na mniejsze części i wrzucamy do słoika blendera. 2. Następnie kroimy cebulę w kosteczkę i wrzucamy do kielicha.  3. Dodajemy

Bananowe Pole
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 143

czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno cebulę. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego!   Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik)    śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik)    sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie

potrawyregionalne
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 210

zmiksować, najlepiej to zrobić, kiedy tarliśmy warzywa na tarce. Przekładamy do szczelnie zamykanego słoika, pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.  !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach. Sól pełni tutaj rolę środka konserwującego, stosując koncentrat wedle zasady, po wymieszaniu z wodą

Be Fit Be Strong
Sałatka z suszonymi pomidorami i sezamem 195

Składniki: ½ sałaty lodowej, słoik suszonych pomidorów, 25 dag pomidorków koktajlowych, 7 łyżek sezamu, ½ ogórka szklarniowego, 1 średniej wielkości czerwona cebula, puszka kukurydzy, 5 korniszonów, łyżka masła, 15 dag wędzonego sera,  2 łyżki suszonego koperku sos: 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka wody, łyżeczka sosu sojowego, szczypta cukru pudru, szczypta soli. Sposób przygotowania: Ziarna

Pobite gary Barbary
Marynowana dynia 213

żałuję; z pewnością jest to jedna z niezbędnych rzeczy w spiżarce - nadaje się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika. Tak jak ja... :)   Przepis , z moimi zmianami cytuję (prawie!) za Olą

Kuchnia Prezydentowej
Sos do spaghetti 168

gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora.Sos  wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania