sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:61/101)

Domowy paprykarz szczeciński (wersja 2) 161

dodatkowo pasteryzować słoików, a paprykarz dużo lepiej się przechowywał. Składniki: ½ kg dorsza 1 szklanka ryżu 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka ½ małego selera 2 cebule 250 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3 łyżki sosu sojowego sól pieprz(...)przyprawy a następnie wszystko wymieszać. Paprykarz przykryć i dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Gorący paprykarz można przełożyć do czystych i suchych słoików, zakręcić je, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia

Mama Gotuje
Domowy paprykarz szczeciński 164

zrobię. Można przygotować jego większą ilość, włożyć do słoików i pasteryzować. Składniki: 100 g ryżu 1 makrela wędzona 2 cebule 1 duża marchew 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa 2 łyżeczki masła do gotowania

Mama Gotuje
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 185

zalewa się gotowała, włożyłam śledzie do słoików. Gorącą marynatą zalałam rybki. Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny  aby "przeszły" przyprawami. Smacznego! Zapraszam na inne śledziki: śledzie po kaszubsku sałatka śledziowa z jabłkiem sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami    śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie musztardowo śmietanowym

potrawyregionalne
Krótka wielkanocna przypominajka 174

Wytrawnie Jajka w żółtym sosie chrzanowymJajka faszerowane pastą krabowąJajka faszerowane pastą łososiowąPasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiemŚwiąteczna galantyna drobiowaWiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem(...)naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsnyPate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołachDrobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńskaSchab karkowy z pończochy Zakwas na żurekZakwas na czerwony barszczZakwas żytnio-owsiany

Kulinarne przygody Gatity
Nietypowo. I kurczak. 295

NIETYPOWYM SOSIE. (autorski;) pierś kurczaka średnia cebula 200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym,  oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę(...)dusiłam około 20 minut.  Ewentualnie można doprawić sosem chili lub sojowym. Podałam z ryżem. Smacznego! * pędy bambusa kupiłam w pewnym markecie. kiedy je zobaczyłam, oszalałam i stwierdziłam, że muszę je mieć. długo nie wiedziałam, jak je wykorzystać. są miękkie, ale się nie rozpadają. smakują troszkę jak seler naciowy ze słoika. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wołowina w sosie z czerwonego wina i grzybów 190

Ostatnio postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam od Rodziców wielki kawał przepięknego mięsa wołowego, a że miałam trochę wolnego czasu, postanowiłam ugotować cos dobrego. W szafce znalazłam zapomniany słoik grzybów suszonych, a w barku miałam napoczętą butelkę wytrawnego, czerwonego wina. Pomyślałam, że to wszystko fajnie się skomponuje. Rzeczywiście wyszło fajnie. Polecam wypróbować przepis, np. na niedzielny obiad. Co prawda(...)wołowiny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia mięsa 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina domowy bulion  lub gorąca woda z 2-3 łyżkami sosu sojowego jasnego 2 garści suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziarenek jałowca gałązka rozmarynu sól, pieprz do smaku Wołowinę kroimy w plastry lub w kostkę, obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i podsmażamy

Zawsze głodna!
Cotygodniowy przegląd promocji w gazetkach 149

Netto do 7 sierpnia 4.Szczypce do wyciągania słoików- mała rzecz a tak cieszy i ułatwia życie :D --> Netto do 7 sierpnia 5. Termometr do przetworów- przydatny gadżet --> Netto do 7 sierpnia 6. Przecierak do pomidorów- kolejny ciekawy i przydatny gadżet. Nie tylko przy robieniu przetworów, ale również do przygotowywania różnych sosów itp. --> Netto do 7 sierpnia

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców 156

słoików po ponownym zagotowaniu i pogotowaniu ok. kwadransa. Słoiki szczelnie zamykać i odstawiać do ostygnięcia. Konfitury można używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny w sosie własnym

Weekendy w domu i ogrodzie
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 221

sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla)  i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni.Sałata:Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski.Do słoika dodajemy musztardę (u mnie Dijon i francuską pół

Smaczne Zdrowe
chutney dyniowy 150

Znacie chutney'e? Świetna sprawa! Co do genezy nazwy; przeczytałam gdzieś dwa wyjaśnienia: z jakiegośtam języka znaczy to miażdżyć, z innego doprawiać... Chutney to nic innego

6niebo
Pomidorowy dżem z chili 169

następne sezony też będę ładować pomidory do słoików, między innymi właśnie w postaci tego dżemu :) Bardzo wyrazisty w smaku będzie świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, czy nawet mięs! U nas z największą aprobatą spotyka się połączenie go z twarożkiem - wędzonym lub nie. Słodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mielonka warzywna zamiast kostki do słoików na zimę 87

mieszankę warzywną, która podkreśli smak moich zup, sosów i innych dań na bazie wywarów. Składniki: 1 kg marchewki ½ kg selera 1 kg kapusty włoskiej 1 kg pietruszki 1 kg cebuli 1 kg kalarepki 1 kg soli Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić, następnie zmielić przez maszynkę i wymieszać z solą. Przełożyć do słoików lub kamiennego garnka i przenieść w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Prosta sałatka z gotowanej pszenicy, kukurydzy z pomidorem. 102

Potrzebne nam będą: 150 g kukurydzy (ze słoika czy z puszki), 200 g gotowanej pszenicy (do ugotowania), 3 duże pomidory, albo 2 garście pomidorków koktajlowych, 5 cl oliwy z oliwek, 4 łyżki octu. Przygotowanie: Pszenicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odsączamy kukurydzę. Kroimy pomidory (w kosteczkę, albo przepoławiamy pomidorki koktajlowe). Przygotowujemy sos do sałatki. W tym celu mieszamy: oliwę

MODA NA BIO
Domowe bulionetki 150

soli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła można dowolnie miksować według swojego uznania. Składniki: 4 marchewki (około 180 g*) 2 pietruszki (około 80 g*) 1/2 selera (około 80 g*) 1 por (biała część około 100g*) 2 łodygi selera naciowego  (około 90g*) 6 suszonych pomidorów (użyłam ze słoika "pomidory suszone w oleju") 3 łyżki posiekanej natki

Moja Galeria Smaku
ZIELONO MI CZYLI MAKARON Z BAZYLIOWO-SZPINAKOWYM PESTO 298

Pesto to pyszny, zielony sos w oryginale składający się z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i przypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki. Zamiast orzeszków pinii np. można użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych

Walijskie Pichcenie
Kabaczkowa ikra na zimę. 281

trochę twarde grudki.  Ikra z kabaczka jest idealna jako przekąska z kromką chleba lub jako przystawka. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg kabaczka 1 duża cebula 150 g sosu pomidorowego ząbek czosnku 2 łyżki octu łyżka cukru łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej Przygotowanie:  Kabaczka kroimy w plasterki i układamy na blasze do pieczenia, posypujemy połową soli(...)dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min.  Upieczone kabaczki siekamy drobno nożem lub mielimy w malakserze, dodajemy do cebuli, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i cukier i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Pod koniec dodajemy ocet.  Przygotowaną ikrę przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Marynowane papryczki chilli na zimę. 167

mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu papryczki chilli ok. 20-30 szt. Przygotowanie:    W dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez ok. 7 min. Po tym sparzone słoiki napełniamy pionowo papryczkami, a w pozostałej wodzie

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania