prostu, są wspaniałe na przetwory zimowe. Moje przetwory robię z pomidorów Lima, niektórzy mówią o nich "paprykowe". Przygotowałam z nich dzisiaj passatę. Można ją wykorzystać na zupę, sos czy rozcięczyć, aby otrzymać pyszny sok. SKŁADNIKI: 5 kg dojrzałych pomidorów polnych sół, pieprz, cukier (niekoniecznie) do smaku 5 ząbków czosnku WYKONANIE: pomidory dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić(...)kostkę, włożyć do garnka, dodać przyprawy, gotować na wolnym ogniu, aż cząstki pomidorów rozpadną się(około godziny, czasami,nawet mniej-zależy od ich dojrzałości ), masę przetrzeć, wlać do słoików, pasteryzować od zagotowania
Kuchnia Beatysłodkich i chilli jakich użyjecie. Polecam Wam tę pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych. Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki(...)czerwone papryki 2 czerwone papryczki chilli (lub do smaku) 1 łyżka cukru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki soli olej roślinny Przygotowanie: Zacznij od sterylizacji słoika. Umyj go, wysusz, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w celu zabezpieczenia przed potłuczeniem) i wstaw do zimnego piekarnika. Następnie nastaw piekarnik na 140 stopni C i wypiekaj słoik
Chilli Czosnek i Oliwazimnego mleka 3,2% laska wanilii kilka kostek lodu Wykonanie: Wiśnie wraz z cukrem przesmażyć w niedużym rondelku. Wyłożyć na spód szklanek i wstawić do lodówki, by sos zgęstniał. Kawę rozpuścić w 200 ml wody, wychłodzić, wstawić do lodówki. Jeżeli lubicie słodką kawę, to dosłodzić. Mleko podgrzać z ziarenkami z laski wanilii - nie gotować. Wychłodzić, by było zimne. Następnie(...)używam spieniacza ręcznego tłokowego - powiem Wam, że nawet elektryczny nie pozwolił mi osiągnąć tak świetnych efektów. Ale jeżeli nie posiadacie spieniacza, to mleko można spienić w domu za pomocą słoika (powinien mieć pojemność minimum jeszcze raz taką jak ilość spienianego mleka). Mleko wlewamy do słoika i energicznie potrząsamy przez około 30 sekund. Teraz łączymy wszystko. Kawę wlewamy na wiśnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy więc sałatek pomidorowo-ogórkowych. • Nie martw się sezonowością pomidorów. Świeże pomidory z upraw gruntowych są doskonałe, lecz przetworzone pomidory (w puszkach, sosy, przeciery, ketchupy) zachowują większość swoich wartości odżywczych. A ponadto likopenu jest więcej w takich przetworach niż w świeżych owocach. Dodatkowo oliwa często dodawana do nich zwiększa przyswajalność likopenu. To tyle(...)ćwiartki i przecisnęłam przez wyciskarkę. Można go posolić,dodać pieprzu bądź ostrą papryczkę i wypić . Samo zdrowie! Smacznego! Wyciskarka idealnie się nadaje na przygotowanie PRZECIERU POMIDOROWEGO W SŁOIKACH
potrawyregionalneSkładniki: * 1 mały kalafior * 1 słoik oliwek ciemnych * 1 słoik marynowanych pieczarek * 4 jajka * 6 dużych ogórków kiszonych * 3 duże pomidory * pęczek natki pietruszki * 5 łyżek majonezu * 5 łyżek ketchupu * pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Studzimy. Oliwki przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki a jajka, ogórki i pomidory(...)kostkę. Ketchup mieszamy z majonezem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Polewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji"- z moimi zmianami
Pobite gary Barbarymożemy wyjechać z targów bez słoiczka :)Produkty bułgarskie BULECO to piękne słoiczki pełne karminowych pyszności na bazie papryki, pomidorów i bakłażana. Ostry sos Lutika i marynowaną czuszkę już wypróbowaliśmy, tym razem postanowiliśmy spróbować sosu Pindżur (wersja ajwaru z dodatkiem świeżych pomidorów). Kupiłam też przyprawę czubrica, aby dodać swoim potrawom bułgarskiego ducha (podobno jest super do dań tłustych, pomaga je trawić(...)produktach regionalnych z Polski, kilka stoisk oferowało ekologiczne produkty z Grecji czy Hiszpanii, np. ekologiczne oliwy. My zatrzymaliśmy się przy stoisku z produktami z Krety, na którym kupiliśmy słoik oliwek Kalamata, a także ser halloumi z chilli (nawiasem mówiąc z Cypru). Oba produkty poznaliśmy w czasie urlopu w Grecji i bardzo nam zasmakowały. Więcej o halloumi napiszę Wam w przyszłym
Chilli Czosnek i Oliwatruskawki są w takiej cenie, że można przygotować kilka słoiczków na skosztowanie. Smak jest wybitny...dżem nie tylko nada się do samodzielnego szamania. Można też na jego bazie przyrządzić sos do mięsa. Zielony pieprz jak zwykle zaskakuje. Składniki 1,5 kg truskawek 250 g cukru 50 g marynowanego zielonego pieprzu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)rondelka i przez 15 min dusimy na małym ogniu. Następnie dosypujemy cukier, osączony z zalewy zielony pieprz i smażymy przez 2-2,5 godz, często mieszając. Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy wieczka, ustawiamy do góry dniem i ostudzamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenoleju Wykonanie: Do garnka wlać olej i rozgrzać, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć. Do garnka wsypujemy ryż, dolewamy sos pomidorowy, dodajemy kapustę, bulion i mieszamy.Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło.Gdy ryż zacznie pęcznieć przyprawić do smaku pieprzem,bazylią , chili solą lub vegetą(...)długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion za szybko odparuje możecie dolać odrobinę wody.Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem grzanki lub bułki.Taki gołąbko bigos śmiało można zagotować w słoiki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 400 g makaronu spaghetti 500 g małży w słoiku puszka pomidorów 1 cebula 1/2 pęczka pietruszki 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, przelać wodą, odcedzić. Pietruszkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażyć, dodać pomidory, doprawić do smaku(...)Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje i powstanie sos. Na koniec dodajemy małże, ugotowany makaron, wrzucamy pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. Podajemy od razu, smacznego
magiczna kuchnia Kasidziś pozostajemy w tamecie grzybów leśnych to podsunę wam mój ulubiony przepis na przetwory- właśnie z grzybami w roli głównej. Przetarte grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako sos do makaronów i ziemniaków (jedynie po dodaniu śmietanki). Są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek. Składniki: 1 kg leśnych grzybów 3 dag soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szklanki wody Wykonanie: Oczyszczone grzyby zalać(...)dodać sól i pieprz i gotować aż będą prawie miękkie. Następnie ostudzone grzyby drobno posiekać z wodą w której się gotowały i doprawić w razie potrzeby. Nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować na wolnym ogniu jedną godzinę. Następnie po dwóch dniach zagotować powtórnie przez pół godziny
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 9-10 sztuk kabanosów 500 g makaronu kokardki słoik suszonych pomidorów słoik papryki konserwowej 4-5 sztuk ogórków kiszonych puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz ziołowy Wykonanie:Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kabanosy kroimy w talarki średniej grubości, suszone pomidory w paski, a paprykę i ogórki(...)kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i drobno posiekany szczypiorek. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Zalewamy sosem wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.SMACZNEGO!!!:) Inspiracją był przepis ze strony Doradca Smaku
Czerwona Porzeczkatylko bardzo dobra ale i łatwa w przygotowaniu. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej i połączyć je przed samym podaniem. Składniki: ¼ arbuza 1 - 2 opakowania rukoli 1 mały słoik czarnych oliwek 1 opakowanie sera feta 1 czerwona cebula 1 opakowanie pestek dyni 3 łyżki miodu 6 łyżek soku z cytryny pieprz Wykonanie: Arbuza pokroić w kostkę i oczyścić z pestek(...)suchą rozgrzaną patelnię i prażyć aż się przyrumienią. Rukolę umyć i osuszyć, oliwki pokroić w plasterki, ser feta pokroić w kostkę a czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos: wymieszać ze sobą miód cytrynę i pieprz. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można zostawić częćś pestek dyni i posypać nimi wierzch sałatki
Mama Gotujecukier trzcinowy i mieszamy do jego rozpuszczenia. Na końcu wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Ciepłą masę wylewamy do naszej miski z płatkami i bakaliami i wszystko dokładnie mieszamy, aby sos karmelowy dokładnie pokrył wszystkie składniki. Naszą granolę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut, co 10 minut mieszamy granolę aby zrumieniła(...)granolę studzimy i w momencie, w którym jest już zimna wsypujemy pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę i suszoną miechunkę, która nada granoli wyrazistości w smaku. Gotową granolę wsypujemy do słoika i szczelnie zakręcamy. Szczelnie zamknięta może stać do kilku tygodni. Muszę Was jednak zmartwić - granola i tak znika w ciągu trzech dni, bo jest tak pyszna, że trudno jej się
Blondynka GotujeSezon ogórkowy.Jeden z fajniejszych momentów lata, bo o ile lubię ogórki małosolne, kiszoniaczki i świeże mizeryjne to mój sosik po prostu kocham i zawsze czekam
Farmażonypieczonej makreli. Dlaczego, ktoś spyta, pieczonej ?. Otóż dlatego, że po pierwsze, składniki pasty połączę ze sobą na gorąco, co oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz, przełożyć do słoików (co spowoduje spasteryzowanie się pasty) i o wiele dłużej go wtedy przechowywać. Po wtóre, mięso krótko pieczonej ryby, będzie delikatniejsze i bardziej soczyste od uwędzonego. Po trzecie zaś(...)pietruszka 100 g koncentratu pomidorowego 50 g ryżu 4 łyżki oleju 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz ewentualnie dodatkowo 1 łyżka maggi lub sosu sojowego sposób wykonania Rybę myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy studzimy i obieramy rybę
Miód i pieprz