mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Śledzie kroimy na paski o szerokości około 0,5-1 cm, dodajemy do całości dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba doprawić, przekładamy całość do słoika lub innego szklanego naczynia zakręcamy i odstawiamy do lodówki, warto poczekać 2 dni, aż całość się przegryzie. Smacznego! Śledzie namaczamy w mleku, tak aby całe zostały pokryte. Odstawiamy do lodówki(...)drobną kostkę. Śledzie po osuszeniu kroimy w paski. Do naczynia dodajemy odciśniętą cebulkę oraz pokrojone ogórki. Dodajemy śmietanę, majonez, koperek ( wedle uznania ). Doprawiamy wstępnie solą oraz pieprzem. Gdy sos wymieszany i gotowy dodajemy śledzie i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Gdy Całość przekładamy do szklanego naczynia. Zostawiamy w lodówce na 2 dni aby wszystkie smaki się
Sprawdzone przepisy kulinarnemagią. Lubię to uczucie. I jeszcze bardzo lubię jesień. I suszone pomidory. I Ciebie - mój drogi czytelniku - też lubię :) Składniki dla 4 osób: 3 połówki piersi z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów żółty ser 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano chili sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy. Każdą połówkę nacinamy nożem i tworzymy kieszonkę wewnątrz. Ważne(...)oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem. Składniki na sos: 1 duża czerwona papryka 100 ml śmietanki 30% oregano sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w bardzo małej ilości wody. Następnie odlewamy wodę
Kuchnia Pani Wiosnytytułowych klopsików potrzebujemy: 0,5 kg mięsa indyczego (ja zmieliłam pierś) ulubiony makaron (spaghetti lub tagliatelle) pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pół słoika naszego fantastycznego przecieru pomidorowo-paprykowego (z TEGO przepisu) sól, pieprz oliwa z oliwek W misce mieszamy mięso w tymiankiem, musztarda, oraz do smaku sola i pieprzem. Formujemy małe klopsiki(...)sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder Manufacturezdradliwa i sprzyja wszelkim infekcjom, ale przez cały rok. Wiosną i latem nasz organizm również potrzebuje wsparcia i wzmocnienia. Eliksir jest nie tylko lekarstwem, ale także świetnym dodatkiem do sosów, sałatek, czy mięs! Domowy eliksir zdrowia Przygotowanie eliksiru jest banalnie proste! Sami zobaczcie ;) Składniki: 500 ml oleju lnianego Oleofarm 500 ml miodu (ja użyłam wielokwiatowego) 5 cytryn(...)cytryn oraz wyciśnięty czosnek. Gotowe! Kilka uwag: - eliksir przechowujemy w lodówce! Olej lniany zachowuje swoje właściwości tylko w niskiej temperaturze; nie lubi także światła - przed każdym użyciem należy wstrząsnąć słoikiem/butelką - miód lubi osiadać na dno Dlaczego eliksir jest taki magiczny? 1) Olej lniany - ma gorzki, orzechowy posmak. Otrzymywany jest przez tłoczenie "na zimno" dojrzałych nasion lnu, dzięki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!pieprzu1 łyżka musztardy w proszku1 łyżka startego imbiru Cytrusowa przyprawa do grilla Ta przyprawa jest świetna do wieprzowiny i drobiu, możemy używać jej samodzielnie albo z ulubionym sosem barbecue. Składniki: ¼ szklanki cukru¼ szklanki soli koszernej 3 łyżki chili w proszku1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka musztardy w proszku1 łyżka startej drobno skórki(...)przy pomocy drucianej trzepaczki. Następnie taką przyprawę powinno się przesiać przez sitko w celu rozbicia grudek. Na sam koniec naszą przyprawę powinniśmy zapakować w stylowy pojemnik np. do ozdobnego słoika czy szklanego zamykanego pojemnika. Niestandardowe opakowanie takiej przyprawy dla przyjaciół i rodziny jest sposobem na dodanie bardzo osobistego charakteru prezentu. Znajdź więcej pomysłów na prezent dla miłośników grillowania na www.sklep.dynamic24.plOryginalny
naRuszcieSkładniki - 1 kg schabu bez kości - 1 słoik suszonych pomidorów w oleju - 15 dag sera żółtego w plasterkach - przyprawa do pieczeni - sól, pieprz - olej Wykonanie Mięso umyć i osuszyć. Rozkroić tak, żeby powstał duży płat. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 1 h. Pomidory osączyć i ułożyć na mięsie. Przykryć serem(...)związać bawełnianą nicią. Roladę włożyć do natłuszczonego olejem z pomidorów naczynia żaroodpornego. Piec godzinę pod przykryciem w temperaturze 190oC. Naczynie odkryć i piec jeszcze 20 minut, polewając wytwarzającym się sosem. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe
Świat Smakuzbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:) Rybka w brzoskwini Składniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka (do panierki) oliwa z oliwek(...)panierce na patelni. W tym celu należy: Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć. Przygotować warzywa na sos: pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paski paprykę i brzoskiwnię. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę, dusić na wolnym ogniu do miękkości(w przypadku papryki konserwowej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzisiaj przepis na ajwar, czyli pastę z pieczonej papryki i bakłażanów. Jest to specjał kuchni serbskiej, bardzo popularny na Bałkanach. U nas jeszcze nie tak popularny
Mieszam w GarnkuW lasach pojawiły się już jagody. Warto zrobić parę słoiczków do domowej spiżarki. Tak przygotowane jagody możemy wykorzystać np. do kaszy manny, lodów czy do innych
Smaki EwyEdamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata: 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu kilka kropli ostrego sosu (np.: Tabasco) estragon INGREDIENTS: Pastry: 1,5 cup wheat flour 1,5 cup wholemeal flour 2 eggs 2 egg yolks 1 cube of butter (200 g) 1 teaspoon baking powder(...)tablespoons olive oil 1 teaspoon balsamic vinegar 1 teaspoon soy sauce 1 teaspoon honey few drops of hot sauce (eg. Tabasco) estragon Najpierw marynata – wszystkie składniki umieść w słoiku, na taką ilość łososia wystarczą podane ilości składników, jeśli jednak marynaty będzie trochę za mało dodaj łyżkę wody. Łososia umyj, osusz, włóż do miski zalej marynatą, dokładnie go w niej
Martyna Cooksrazem kolejny sos indyjski na bazie pomidorów i jabłek oraz korzennych przypraw. Chutney pomidorowy bardziej ostrzejszy niż śliwkowy, przynajmniej w moim przepisie. W posmaku wyraźnie czuć goździki, więc jeśli ktoś nie lubi można dać ich mniej. TU Chutney śliwkowy . SKŁADNIKI 1 kg dojrzałych pomidorów 1/2 kg jabłek (najlepiej kwaśne,np. antonówki) 4 cebule średniej wielkości świeży imbir(...)rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki goździków 1 łyżka ziaren gorczycy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka cukru 1,5 szklanki octu winnego ( czerwonego) WYKONANIE Pomidory do sosu powinny być bardzo dojrzałe. Sparzamy skórkę i obieramy. Wrzucamy pokrojone do dużego garnka z grubym dnem. Jabłka kroimy w kostkę . Cebulę kroimy w dużą kostkę. Czosnek wyciskamy, papryczki siekamy
W kuchennym oknie Ewyjogurtem i owocami. Tak więc na śniadanie grzanki z chleba żytniego ze słonecznikiem i jajko sadzone przyprawione ziołami ze szczypiorkiem. II śniadanie Domowa granola. Uwielbiana - zawsze musi być w słoiku, aby w razie zachcianki ...... otworzyć i pochrupać :) Tym razem z gruszką, bakaliami i oczywiście jogurtem naturalnym. Nie robiłaś nigdy granoli? zajrzyj tutaj i już więcej nie kupuj gotowca(...)potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt. W iesz jaki? zdradzę Ci - patelnia ) to często robimy tortille. Tym razem jedliśmy po meksykańsku, czyli mięso mielone, czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy i duuuuuuużo pietruchy. Takie nasze smaki. Lila zjadła 2 sztuki. Podwieczorek Chipsy z jarmużu. Kolacja Ze względu na to, że jarmużu mieliśmy w tym dniu bardzo dużo
lady-och-mistrzyni.blogspot.comuważam to danie za zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być zdrowszego od domowej wędliny? Możemy też zaserwować ją z sosem i dodatkami jako danie obiadowe. Tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia odlewamy - w rezultacie w pieczeni jest do naprawdę niewielka ilość. Domownicy, a w szczególności mój Mąż, uznali, że jest(...)wtorkowych przepisów to "FIT przepisy", ale w tej kategorii pojawią się także inne przepisy, które do niej się zaliczają. Normal 0 21 Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ½ słoika pomidorów suszonych z czosnkiem (około 10-13 sztuk) ½ puszki cieciorki z puszki 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku
Kolorowy Przepisowniksamą myśl o słodkich pomidorach straciła apetyt. Nic mylnego :) Poniższy dżem jest smaczny, słodki, natomiast pomidory są delikatnie wyczuwalne. Idealnie sprawdzi się na kanapkę lub jako sos do posmarowania spodów pizzy na słodko. Składniki: 1 kg pomidorów malinowych sok z 1/2 cytryny 200 g zwykłego cukru 1 łyżka cukru z wanilią Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki(...)pomidory zgęstnieją. Na sam koniec przygotowany dżem zmiksować za pomocą blendera (aby uzyskał kremową konsystencję) lub przetrzeć przez sito (w celu pozbycia się pestek). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Ostudzony dżem przechowywać w chłodnym miejscu. - z powyższych składników przygotowałam 2 słoiczki po 200 ml, - ewentualnie zakręcone słoiczki z dżemem można gotować do 5 minut we wrzącej wodzie
Ugotowaćsmaku naszych polskich pomidorów na jesienne czy zimowe dni. Polecam przygotowanie kilku słoiczków domowego przecieru, który świetnie nada się na zupę pomidorową czy też rożnego rodzaju gulasze bądź sosy. W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku takich pomidorowych słoiczków. Domowy przecier pomidorowy na zimę SKŁADNIKI: 4,6 kg pomidorów 1 - 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Pomidory(...)zostaną nam nasiona i skórki. Przeciśnięty przecier gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut doprawiając solą i cukrem. Gorący przecier nakładamy do słoiczków, dokładnie wycieramy rant słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki