sukcesem pełnego kosza grzybów, w szczególności prawdziwków, podgrzybków i kurek (te ostatnie zjedzone były oczywiście w jajecznicy na śniadanie ;) Z racji tego, że grzybów było wiele, wykorzystałam je do sosu grzybowego, spójrz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Sos-grzybowy.html oraz do wysuszenia. Przydadzą się z pewnością do świątecznego bigosu czy ulubionej zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja(...)używamy tylko kapeluszy. Kapelusze można suszyć w całości lub pokrojone na plastry. Ja najczęściej kroję je w podłużne plastry, łatwiej dzięki temu mieszczą się w słoikach i szybciej się suszą. Trzonki grzybów można kroić w plasterki, są one mniej aromatyczne, bardziej łykowate, dlatego można je wykorzystywać na domowe suszenie. KROK 2: Oczyszczone grzyby
Zasmakuj Kuchnidomowe, to domowe. W przypadku roślin strączkowych, najsmaczniejsze będą te, które wcześniej namoczymy i ugotujemy sami. Dla osób z poczuciem ciągłego braku czasu pozostają wersje z puszek lub słoików, które najgorsze nie są, jednak czasami można się naciąć na niesmaczne partie. Tak czy inaczej, poniższa pasta jest z gatunku tych uniwersalnych i sycących, nie zawiera żadnych specjalnych składników – tylko cieciorka(...)łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku 4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną
Roślinna - blog wegańskizupy staram się każdego roku przygotować sobie kilka słoiczków domowego przecieru ... a wtedy przygotowanie zupy trwa znacznie krócej. Poza tym taki domowy przecier wykorzystuję z powodzeniem również do sosu pomidorowego, bo cokolwiek przyrządzimy z jego dodatkiem - kulinarny sukces murowany! Potrzebujemy: pomidorów ( najlepiej odmiany lima lub malinowe) trochę soli trochę cukru szczyptę pieprzu Ilość dodatków uzależniona jest(...)malutkim ogniu bez przykrycia minimum 2h (wszystko zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać). Gdy przecier uzyska zadowalającą konsystencję doprawiamy do solą, cukrem, pieprzem. Wrzący przecier przekładamy do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia (bez pasteryzacji). Taki przecier wytrzyma nam z powodzeniem kilka miesięcy
Walijskie PichceniePasuje do wielu potraw - jako sos do pizzy, ze śmietaną do gołąbków, a także sam, jako dodatek do makaronu czy zapiekanki itp. Jest pyszny i bardzo prosty. Serdecznie polecam!!! Sos hinduski łatwe ok 2 h plus pasteryzowanie 15 minut ok 12-15 słoiczków po 250 ml Składniki: * 2 kg pomidorów - sparzyć i obrać * 4 czerwone papryki - usunąć nasiona * 3 duże(...)delikatnie miksujemy, można też pokroić je drobno ale ja z lenistwa wybieram pierwszą opcje:-) następnie wrzucamy do garnka i gotujemy z marynatą ok 45 minut. Gorące przelewamy do słoików i albo stawiamy do góry dnem albo pasteryzujemy jeszcze ok 15 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnidowolnie pokombinować z ilością i proporcjami dodatków. Jak dla mnie obowiązkowe są grzyby marynowane, korniszony, jajka, szczypior i koper. Jeżeli lubicie, możecie dodać jeszcze kapary. Dla mnie tylko domowy sos tatarski ma prawo pojawić się na wielkanocnym stole. Doskonały do pasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie(...)łyżeczki musztardy stołowej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać od razu lub przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia (najlepiej wyparzonego słoika) i przechowywać w lodówce. Smacznego
Pełny talerzrodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni. Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc do deserów czy odżywczych napoi nadają się(...)prawie nie zawiera cukrów ani tłuszczy. To cenne źródło błonnika pokarmowego i flawonoidów spełniających rolę przeciwutleniaczy. Łuskę gryczaną można dodawać do koktajli , ciast, zagęszczać nią zupy i sosy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzepyszna pasta, idealna jako baza-sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy co zrobić. Polecam! Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu(...)cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy
Z Majeczką w kuchnigrzybobraniu. Las nie był zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :(Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :)Zakonserwowane w ten sposób służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy.W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również... Składniki : grzyby masło cebula ocet(...)pieprz do smaku, przekładamy do czystych, suchych słojów, zakręcamy suchymi dekielkami- tłuszcz powinien wpłynąć pomiędzy grzyby Pasteryzujemy dwukrotnie, pierwszego dnia około godziny, a drugiego dnia 30 min. Po otwarciu słoika, grzyby przełożyć na patelnię, rozgrzać i ewentualnie doprawić do smaku solą, a kto lubi i śmietaną
Proste Potrawysmaku. Jedzmy go na surowo, gotujmy, przerabiajmy... Teraz też jest najlepszy czas na zrobienie pomidorowych przetworów. Nie ma nic lepszego niż domowy przecier pomidorowy, jako baza zupy pomidorowej lub sosu do makaronu. Wybierajmy pomidory mięsiste i podłużne. Ja zawsze robię przeciery z pomidorów polnych. Warto jest się zaopatrzyć w taki specjalny przecierak do pomidorów(...)kilogramów pomidorów to dosłownie 5 minut. Na blogu znajdziecie również przepisy na: Kiszone pomidory Suszone pomidory w oliwie z ziołami Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Przecier pomidorowy na zimę Czas przygotowania: Składniki: 5000 g dojrzałych pomidorów polnych 2 szczypty cukru Wykonanie: Pomidory kroimy na 4 części, wkładamy je do garnka. Garnek
Kulinarne przygody Gatitytrochę zmieniłam przepis :) Składniki: 1 dynia makaronowa 1 papryka 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1 mały słoik przecieru pomidorowego z ziołami 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka masła garść posiekanych listków bazylii Dynię przeciąć na pół i piec 35-40 minut(...)Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zioła. Chwilę podsmażać. Posypać bazylią. Dodać do gorącej dyni. Dla lubiących trochę ostrzej polecam do sosu dodać odrobinę papryczki chilli. Smacznego :) Zapraszam do komentowania :) i dzielenia się swoimi pomysłami na dynię
Jemy Pijemygłównej, szybkie do wykonania, atrakcyjne przez cały rok, można podawać jako danie na każdą porę dnia, doskonale przechowuje się, na drugi dzień staje się jeszcze lepsze, można zagotować w słoiki i mieć na tzw. wszelki wypadek... Składniki: 1 duża cukinia 3 szt papryki (może być różnokolorowa) 0,5 kg pieczarek 0,75 kg mięsa mielonego 2 cebule koncentrat mały słoiczek(...)patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę pokrojoną w półplasterki, dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki, dołożyć oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę, dusić wszystko razem, by warzywa straciły surowość, przelać warzywa z sosem do cukinii. Na tej samej patelni, na "sucho" smażymy mięso mielone, mieszając często, po usmażeniu wraz z sosem, który powstał na patelni przekładamy do cukinii. Wszystko mieszamy, dokładnie, dodajemy przyprawy
kgwjanczewoSos pomidorowy to chyba najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka(...)pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut
Tradycyjna Kuchniapomidorów nie jest pracochłonne. Taki przecier zrobiony z dojrzałych dorodnych pomidorów( innych przecież byśmy sami dla siebie nie wybrali) ,daje nam stuprocentowa gwarancje, że z jego pomocą, zwykły sos zmienimy w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki. Składniki dowolna ilość pomidorów ( najlepiej niewielkich mięsistych, gruntowych) sól olej, lub oliwa ewentualnie ulubione dodatki takie jak: bazylia tymianek sposób przygotowania Zaczynamy(...)studzimy i miksujemy na jednolitą masę. Ponownie wstawiamy rondel na palnik, przyprawiamy solą i ewentualnie ziołami, gotujemy jeszcze przez pięć minut. G otujący się przecier, wlewamy do wyparzonych słoików, na wierzch każdego słoika wlewamy 50 ml oleju i zakręcamy nakrętki. Słoiki odstawiamy do góry dnem do czasu wystygnięcia ( najlepiej na 6-8 godzin). Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia
Miód i pieprzprzepisy ze śledziem w roli głównej: Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 5 małych konserwowych ogórków 1 cebula musztarda dijon czarny pieprz wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki(...)całości, jeśli są większe, kroimy je na pół. Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogórkeczku i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały
Kulinarne przygody Gatityprzerobienie ich na przecier pomidorowy. Ale gdy już dotarłam do domu mój pierwszy zamysł padł, a w głowie zaczął powstawać pomysł na domowy keczup. I tak jednego dnia powstał sos paprykowy i domowy keczup pomidorowy. Warto mieć kilka słoiczków własnego domowego keczupu, zrobionego z samych pomidorów z dodatkiem ziół i przypraw. Składniki: 4 kg pomidorów 2 duże cebule 4 ząbki(...)oliwie pod przykryciem. Dodać pomidory i dusić bez przykrycia. Gdy pomidory zaczną się już rozgotowywać, zblendować wszystko, dodać przyprawy i gotować do uzyskania właściwej konsystencji keczupu. Przygotować czyste, wyparzone słoiki, nałożyć keczup, zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut. Smacznego
na moim stole...Kolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :) Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym. Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka mielonego(...)około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pasteryzacja słoików jest zbędna
Kuchnia w opałachpewno nie upiekę ciasta. Od dobrych paru lat mam zapisany pomysł na połączenie gotowanych buraków i ogórków kiszonych. Postanowiłam to w końcu zrealizować. W szafie mam jeszcze ostatnie słoiki moich ogórków kiszonych, poświęciłam więc jeden z nich. Domowe są najlepsze, mówcie co chcecie, taka jest prawda. Te sklepowe zawsze pachną nie tak jak trzeba. W ogóle w tym roku zrobię(...)punkt. Czuć w niej te składniki, na których najbardziej mi zależało. Są buraki, są ogórki, jest i cebula. Reszta dobrze uzupełniła tę trójkę. Zjedliśmy ją z pulpetami w sosie pomidorowo-koperkowym (przepis za parę dni wjedzie na bloga) z ziemniakami. Wyszedł z tego naprawdę sympatyczny, typowo domowy, obiad. Składniki: 3 większe buraki 3 ogórki kiszone 1 większe jabłko 1 średnia
Kardamonovypodstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których każdy kolejny zamiast(...)się, gotując w szybkowarach. Dlatego – kiedy tylko się w takowy zaopatrzę – przygotuje przepisy z jego użyciem. Buliony można przygotować wcześniej, w większej ilości. Gorące przelewać do wyparzonych słoików i zawekowane przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni. Buliony można również mrozić (do 3 miesięcy). Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania
Moja Delicjaskorzystać z tego dobrodziejstwa . Przepis jest prosty , a efekt znakomity , smak jak sklepowe i do tego zdrowsze , bo bez zbędnych chemicznych dodatków . Kaparów może nie lubię , ale solę w sosie kaparowym uwielbiam .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do dzieła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 3 słoiczki po koncentracie : 3 garście(...)wody zagotowujemy , rozpuszczamy w nim sól i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimną solanką zalewamy nasiona i odstawiamy na 24 godziny . Po tym czasie zlewamy solankę , nasiona przekładamy do słoików , dodając po kawałeczku chrzanu na słoik , pięć ziaren pieprzu . Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą , nasze kapary , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem . Nie trzeba pasteryzować
Ogrodnik w podróży