sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:84/101)

Majonez domowy 147

Zrobiłam  na podstawie tego przepisu. Czyli po raz kolejny  - niezawodny Jamieskładniki2  żółtka  ze świeżych jaj dobrego gatunku1 łyżeczka musztardy Dijon

Stare Gary
Ketchup pomidorowy z cukinią i octem winnym 138

roku udało mi się trochę zapełnić piwnicę pomidorowymi przetworami. Obok sprawdzonej pomaroli wypróbowałam też ketchup z dodatkiem papryki i octu z czerwonego wina i sos z pieczonych pomidorów . Ketchup podczas obróbki traci sporo na objętości, więc uznałam, że zrobię jeszcze jedną, podobną wersję do tej paprykowej, ale z wykorzystaniem cukinii. Często spotykam się z przepisami na ketchup z cukinii(...)czasie dodać przyprawy, miód i pozostały ocet, gotować jeszcze 30 minut – mieszając co jakiś czas. Po tym czasie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików, postawić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia

FitKot
Deser lodowy oraz Lodowy Shake czekoladowy 169

dodatkiem jagód. Świetnie orzeźwi w upalne dni! Dzieci go uwielbiają! Deser lodowy z płatkami ryżowymi i wiśniami Składniki: 200g płatków ryżowych, szklanka mleka, szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru, słoik wypestkowanych wiśni, 1/2 opakowania lodów Carte d'Or Chocolate Brownie kilka łyżek likieru jajecznego. Wykonanie Na mleku z cukrem ugotować płatki ryżowe do miękkości. Gotować około 10 minut, często mieszając(...)49zł Lody są podane w formie 6 gotowych rozetek, które można bardzo ładnie i efektownie wyjąć z pudełka. Dzięki temu, że w swoim składnie zawierają kawałki ciasteczek brownie oraz sos czekoladowy można je podawać bez żadnych dodatków. To bardzo ekskluzywny rodzaj lodów, dlatego jego cena sugerowana nie jest zbyt niska. Jednak mnie udało się je kupić za jedyne 10,99zł

Z miłości do słodkości
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 175

świetnego smaku, długo pozostaje świeży. Warto użyć produktów dobrej jakości, więc śmiało mogę polecić EVGE . Oryginalne i greckie produkty do nabycia w sklepach internetowych. Resztę oliwek wyjadłam prosto ze słoika. (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy z oliwek 110g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)stopniach. (Piekąc w większej formie - odrobinę dłużej, babeczki - 25-30 minut.) Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby lepiej się kroił. Można podawać w wersji solo lub z ulubionym sosem

Di gotuje
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 177

znowu: produkty potrzebne do potraw "wcześniejszych" kupujemy wcześniej, a warzywa, owoce, nabiał itp. jak najpóźniej.  Jakie potrawy można przygotować wcześniej, a które na ostatnią chwilę? Bigos - zawekować w słoiki lub zamrozić w mniejszych porcjach. Pieczenie mięsne - mięso przyprawić, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Wyjąć dzień przed pieczeniem, rozmrażać stopniowo, bez przyspieszania np. zanurzając w letniej wodzie. Upieczone mięso(...)Pieczywo upieczone własnoręcznie wystarczy owinąć w bawełnianą lub lnianą ściereczkę i wytrzyma w zależności od rodzaju od 2 do 5 dni. Sałatki owocowe - powinny być zjedzone tego samego dnia. Sosy jogurtowe, majonezowe - 2-4 dni, przechowywane w lodówce i w zamkniętych naczyniach. Szaszłyki - mięso do nich można pokroić i przyprawić nawet 2 dni wcześniej. Dzień wcześniej nabić na patyki wraz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 227

boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania ze sobą do pracy czy na wyjazd! Jest też smaczny omlet z warzywami z salsą(...)szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem

Plate of Joy
Chutney śliwkowy- ze śliwek kalifornijskich 106

2 szalotki, 500 g suszonych śliwek kalifornijskich, olej słonecznikowy, 2 liście laurowe, laska cynamonu, 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka świeżego pieprzu, korzeń imbiru (ok 3 cm

królestwo garów
Pesto z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego 73

nadarzyła się okazja, żeby je u nich kupić, kupiłam. Kupiłam raz i drugi. Kupię i piąty. Tylko to ichniejsze pesto jest już wpakowane do słoika, gotowe do użycia właściwie. Zbierają je, rozdrabniają i pakują do słoików razem z olejem. Tymczasem to, które ja kupiłam na wakacjach (w przypadkowym sklepie) było w formie suszonej. No tej wersji jeszcze nie miałam. Jeżeli(...)cytryny i oliwę. Miksujemy pulsacyjnie tak długo, aż powstanie z tego nie za gładka masa, chodzi o to, żeby były wyczuwalne w konsystencji poszczególne części pesto. Taka forma sosu jest smaczniejsza, niż taka zmielona na śmierć. Jeżeli pesto wyszło Wam za gęste, dolejcie do niego więcej oliwy. Na koniec doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty ser, mieszamy

Kardamonovy
Pasta oliwkowa – potrójne doznania! 118

Dręczony myślami o panini postanowiłem przygotować pastę, którą właśnie do nich mógłbym wykorzystać. Co prawda, jak już zrobiłem pastę oliwkową i wybrałem się do stonki po

Blendman
Pomidorowo-paprykowy przecier do słoików na zimę 117

innymi rzeczami. Właściwie to można go na dwa sposoby używać. Może być jako półprodukt do dalszego przerobienia, a może też być, w takiej formie jaka jest, wykorzystany np. jako sos do pizzy. Dlatego też warto ten przecier zrobić, bo spektrum jego zastosowań zależy tylko od waszej wyobraźni. A warto mieć na zimę kilka takich pysznych słoiczków. Z tego przepisu wyszło(...)konsystencji jaką chcemy uzyskać. Czy bardziej płynną jak przecier, czy nieco gęstszą jak koncentrat. My w sumie dusiliśmy około 2 godziny na bardzo małym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy mocno i stawiamy do góry dnem żeby słoiki się zassały. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture
Tuńczyk z jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym 129

zapraszamy na szybki numerek do naszej kuchni. Dzisiaj tuńczyk i jarmuż w rolach głównych! Podane na makaronie, bo jednak węglowodany są konieczne! Składniki: tuńczyk w kawałkach (my mieliśmy ze słoika, może może być z puszki, spróbujcie) jarmuż makaron 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 kostki sera feta kilka łyżek śmietany nasiona kolendry skórka otarta z połówki cytryny oliwa z oliwek(...)pieprzycie i wkładacie kawałki tuńczyka. Przykrywacie i trzymacie na wolnym ogniu, aż ryba się zagrzeje. Kiedy się rozgrzeje, wykładacie na talerze z jarmużem makaron, później tuńczyka, na koniec polewacie sosem i posypujecie posiekaną natką z pietruszki lub kolendry. Można pokropić sokiem z cytryny. Do tego koniecznie białe wino! Szybko poszło? To teraz jedzcie powoli i niech Wam będzie dobrze. Click

GRUBY WAŁEK
Fasolka nie po bretońsku ;) 145

wydaniu mogłabym jeść dosłownie codziennie i dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :)Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :)))W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna(...)obrać ze skóry i zmiksować.Do garnka z cebulką i papryką dorzucić pokrojoną cukinię oraz zmiksowane pomidory i czosnek wyciśnięty przez praskę.Gotować na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (około 25-30 min.).Do gotowego sosu dodać fasolę, doprawić i wymieszać.Smacznego! :)* można użyć każdej odmiany fasoli, ale polecam dużego 'Pięknego Jasia'. Może być też fasola z puszki

Kraina Miodem Płynąca
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 168

portugalskiej, mają maksymalnie po 30-50g, a ja mam wtedy pewność, że sól nie będzie długo stała nieużywana, będzie świeża, mocna i wyrazista. Sól smakową przechowujemy w szczelnych słoikach lub pojemnikach, bez dostępu wilgoci, żeby zapobiec jej zbrylaniu.   Jako baza do wykonania każdej z nich przyda się dobra jakościowo grubo- lub średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne(...)stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca

Karo in the Kitchen
Schab pieczony faszerowany warzywami 276

łyżeczk1 soli peklowej 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki kminku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Słoik relish z papryki, pomidorów i papierówek Jak zrobić pyszną roladę schabową faszerowaną i upieczoną w piekarniku? Sposób poniżej. Przygotowujemy mieszankę z przypraw i ziół. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy(...)czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy schab w piekarniku do ostygnięcia. Tak upieczony schab wieprzowy jedliśmy solo, do kanapek krojąc go w dość grube plastry, ale można do niego dorobić sos pieczeniowy i zjeść jako drugie danie na obiad.. Smacznego!     The post Schab pieczony faszerowany warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta oliwkowa – potrójne doznania! 112

Pasta oliwkowa – potrójne doznania Dręczony myślami o panini postanowiłem przygotować pastę, którą właśnie do nich mógłbym wykorzystać. Co prawda, jak już zrobiłem pastę oliwkową i

Blendman