niemal 15-tu lat robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać. A każdy otwarty słoik poza aromatem konfitury i ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych. Czy to nie wspaniałe? :) Już się na to cieszę! Tymczasem w poście kofty, które robiłam 2 tygodnie temu. Te wspaniałe małe(...)kiełbaski. Grillujemy na patelni lub na grillu (odległość od żaru ok. 15 cm), na średniej temperaturze, ok. 6-7 minut z każdej strony. 3. Podajemy z dipem miętowo-jogurtowym, sosem czosnkowym, tzatziki lub kwaśną śmietaną. Można też podawać polane sosem pomidorowym lub pieczeniowym - moim zdaniem opcje dyktują osobiste preferencje smakowe - jedzcie z czym lubicie. ;) I tak smakuję każdemu, niezależnie
Kuchnia Prezydentowejsałatce nie namaczamy chleba, lecz najpierw pieczemy go w piekarniku, a następnie dokładnie mieszamy rękoma upieczone grzanki z pozostałymi składnikami, miażdżąc chleb i pomidory. Chleb mięknie, wchłaniając cudowny sałatkowy sos i sok z pomidorów. Staje się aromatyczny i naprawdę pyszny. Dla mnie ta sałatka jest kolejnym dowodem na zaradność włoskich gospodyń, w pyszny sposób wykorzystujących czerstwy chleb w duchu(...)łyżeczka nasion kopru włoskiego kilka gałązek oregano i rozmarynu oliwa sól 1 łyżka kaparów ok. 15 g anchois w oliwie mały pęczek świeżej bazylii 6 pieczonych papryk ze słoika (u mnie - własnej roboty) 1 ząbek czosnku 3 duże dojrzałe pomidory i 4 gałązki pomidorów koktajlowych (u mnie różne odmiany i kolory) czerwony ocet winny parmezan Przygotowanie: Chleb pokroiłam na kawałki
Chilli Czosnek i Oliwaczas na jego przygotowanie, takiego smaku nie doświadczycie nawet kupując szklaną butelkę najlepszego, amerykańskiego (bo przecież nie innego!) ketchupu. A co ważniejsze - sami decydujecie jak ostry i aromatyczny chcecie sos i dokładnie wiecie, co do niego dodaliście! Składniki: ok. 5 kg pomidorów 5 cebul (ok. 1 kg) 3 jabłka (można zamiast jabłek dać ok. 1 kg śliwek) 6-8 ząbków(...)trzeba mieszać i uważać, ponieważ bulgocze i chlapie! :) Można przykryć specjalną przykrywką z metalowej siatki lub dużym sitkiem/cedzakiem. Ewentualnie doprawić na koniec. 8 . Gorącym ketchupem napełniać wyparzone i osuszone słoiki, zamykać mocno i pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie sprawdzić szczelność i wynieść do piwnicy lub spiżarki. Mogą być przechowywane do 8-9-u miesięcy. Przepis inspirowany przepisem na ketchup
Kuchnia PrezydentowejChyba już domyślacie się co będzie walentynkowym daniem? Tahini to pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. Zaplanowałam sobie jutro spróbować hummusu, więc
CoolinarniePLobsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry znad Balatonu ) Co ciekawe, leczo jest uważane za tradycyjne jedzenie również(...)letnia. Jeśli tylko macie ochotę, do leczo możecie dorzucić suszoną ostrą paprykę chili. Leczo z tego przepisu, przygotowane bez kiełbasy i kabanosów, możecie również zawekować w czystych, wypieczonych słoikach by móc się nim cieszyć w zimie. Przelejcie gorące leczo do naszykowanych słoików, zakręćcie wygotowanymi zakrętkami i pasteryzujcie w gotującej się wodzie w zależności od wielkości słoików 6-10 minut
Karo in the Kitchenprzygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami i utrwalane metodą pasteryzacji. Ja od takich dobroci trzymam się z daleka, ale mój Mąż był zachwycony i bardzo żałuje, że kupił sobie tylko słoik wątrobianki, a nie trójpak, jak zachęcała nas sprzedawczyni:) Mnie te wyroby przekonały naturalnym składem, fajnymi nazwami (jak kiełbasa po świniobiciu, salceson po świniobiciu) i uroczym opakowaniem. Na Targach promowane były(...)również dobrze nam znane stoisko z produktami bułgarskimi - ta firma wie, jak się promować i jest obecna na prawie wszystkich festiwalach. Urzekają czerwieniącymi się słoiczkami pełnymi paprykowo-bakłażanowych dobroci. Sos pepperonata - o to co u nich kupiliśmy. Na koniec ów powiew nowoczesnych trendów - napój z yerba mate o nazwie Bombilla. Bez konserwantów, słodzony tylko owocami - zdrowa alternatywa dla popularnych
Chilli Czosnek i OliwaCzęsto zastanawiam się jak odkryto niektóre połączenia składników. Takie pesto alla genovese na przykład. Jak ktoś wpadł na pomysł, żeby utrzeć bazylię, orzeszki pinii, parmezan, czosnek
Pełny talerzocty smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami.Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych. Nadal wykorzystywany(...)wody), zwłaszcza wtedy, kiedy używamy ziół lub owoców o małej zawartości cukrów.Dla przyśpieszenia fermentacji można też nastaw zaszczepić drożdżami winiarskimi, przygotowując „matkę drożdżową”. W tym celu do słoika lub butelki wlewamy ok. 500 ml ciepłej wody, dodajemy cukier (3 łyżeczki) i drożdże winiarski (wystarczy małe opakowanie, dokładne proporcje są na opakowaniu drożdży). Butelkę lub słoik nakrywamy ściereczką
SzczyptaSmaQłyżki oleju · 3 łyżki sosu sojowego · ok. 1/3 szklanki wody(...)dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l) 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki lub jagody 350 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku
Qlinarnie i QlinarnieDziś u mnie znowu coś prostego – leczo z cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często(...)miękka dodajemy zioła prowansalskie oraz sól i pieprz – do smaku. Podajemy gorące – wraz z pieczywem. Jeśli chcemy zatrzymać smak jesiennych warzyw zimą – danie możemy zapasteryzować w słoikach (wtedy nie dodajemy kabanosów, ani kiełbasy). Wystarczy zrobić podwójną porcję, wyparzyć słoiki oraz nakrętki, wlać do nich gorące leczo i pasteryzować przez 20 minut. Zimą odkręcamy taki słoiczek leczo, podgrzewamy
Poezja smakuwzbogacenia smaku dodaję do nich różnorakie warzywa i zioła. Czasem dolewam też białego wina dla podkręcenia aromatu i nadania winności. Dobry, esencjonalny wywar to idealna baza do sosów, zup czy też risotto. Zazwyczaj przygotowuję go w większej ilości i mrożę z zamiarem wykorzystania przy najbliższej okazji. Wywar ten ugotowałam z kawałkami mięsa, pozostawiając je do samego końca(...)Możesz w ogóle tego nie robić, jeśli tylko jego mętny wygląd w niczym Ci nie wadzi. Jeśli jednak zależy Ci na estetycznym i apetycznym wyglądzie potrawy, np. zupy, galarety lub sosu, nawet się nie zastanawiaj. Nie jest to rzecz trudna i wymaga jedynie dobrze schłodzonego wywaru oraz zastosowania białka kurzego. Klarowny wywar drobiowy. Etap I Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania
Szybko SzybkowarPesto z natki marchewki „WEGE TOGETHER #2” – tym razem za zadanie obraliśmy sobie przygotowanie przepisów opartych o odpady, które zazwyczaj są wyrzucane do
BlendmanSEROWA O SMAKU WIŚNI- ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg- masło 0,5 kostki- cukier, szklanka- jajka. 3- budyń, 1 (pół śmietankowego, pół waniliowego)- wiśnie w syropie, 2 słoiki litrowe - cukier wanili(n)owy, 1/BEZA- białka, 2- cukier, do smaku/KRUSZONKA- mąka kokosowa, pół szklanki- masło, pół kostki- cukier, pół szklankiWYKONANIE:/CIASTO:masło wrzucamy do dużego gara i kroimy(...)naturalna mąka kokosowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego.Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju.Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 1313 kJ / 313 kcalBiałko
Wypisz WymalujJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!