spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot 1 medium leek (white part) 1/2 medium red pepper(...)pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa był dokładnie namoczony w marynacie. Zostawiamy w misce i zabieramy
Martyna Cooksspore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot 1 medium leek (white part) 1/2 medium red pepper(...)pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa był dokładnie namoczony w marynacie. Zostawiamy w misce i zabieramy
Martyna CooksJeszcze jest czas na ostatnie przetwory. Warto wykorzystać fakt, że w tym roku sezon przetwórczy trwa wyjątkowo długo :) W mojej piwnicy najwięcej przetworów jest z cukinii
Codzienna kuchnia niecodziennamoja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile, ale zmniejszyłam proporcje o połowę. Wyszło mi 4 nieduże słoiczki (po około(...)pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około 30 minut.Pasta powinna być lekko słodkawa, jeśli nie jest należy dodać cukier.Gorącą pastę nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaZabieram Was ze sobą w podróż do Italii. Chociaż pogoda nie funduje nam włoskich temperatur (możne to i dobrze, bo znajoma Włoszka mówiła, że na
Szybko Tanio SmacznieIdealne połączenie łososia i jakże delikatnego sandacza. Podanego z sosem beurre blank i purre z kukurydzy. Do tego surówka z lekkim pazurem. Eksplozja smaku w każdym kęsie. Niebanalne, finezyjnie i zgodne z zasadą efektu WOW. Składniki: 400 g filetu z sandacza 400 g filetu z łososia ok 100 ml śmietany 36 % (rzadkiej(...)chwilę na klarowanym maśle z posiekanym czosnkiem. Ziemniaki gotujemy do miękkości . Z proporcji 1/3 (jedna część ziemniaków i 3 kukurydzy) przygotowujemy puree. Kapustę pekińską drobno kroimy. Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, oliwę, ocet balsamiczny (wszystkie te składniki
Malinowe Pocałunkiwidziałam w internecie przepis na ketchup z cukinii. Zaszalałam i zrobiłam z całej porcji. Stwierdziłam, że jak mi nie będzie smakować, to najwyżej będę go dodawać do wszelkich sosów pomidorowych albo do zupy pomidorowej. A tu niespodzianka, ketchup smakuje rewelacyjnie, ba pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że smakuje bajecznie. Jak na razie to jest mój faworyt i zrobiłam(...)pieprz czarny i cayenne, słodką paprykę, gotować 30 minut. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać masę. Gotowy ketchup zmiksować blenderem na gładki krem, przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: 2 kg pomidorów gruntowych 3 papryki czerwone 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki ostrej musztardy 1,5 łyżki miodu 4
Qchnia po prostuaromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. Od pewnego czasu w sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast gotowego koncentratu pomidorowego albo kupuję czasami pomidory(...)dodałam jeszcze suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, aby dodać trochę pikanterii przecierowi, gotujemy ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją. Pomidory za pomocą lejka przelewamy do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy dla bezpieczeństwa. Chociaż niektórzy uważają, że jak wlejemy wrzący koncentrat/ passatę i dobrze zakręcimy słoiki, odwrócimy je do góry dnem to produkt nie wymaga już pasteryzacji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiąższ tej dyni po podgrzaniu rozdziela się na nitki – jak makaron rosołowy. Do duszenia, do pieczenia podzielona na pół – po upieczeniu wyskrobujemy miąższ-makaron i podajemy, np. z dowolnym sosem lub jako dodatek. DYNIA PROWANSALSKA MUSZKATOŁOWA okrągła, ciemnozielona lub brudnopomarańczowa, czasami nakrapiana jak arbuz, z wyraźnym, mocnym żebrowaniem. Mała komora z pestkami, gruby miąższ. Ma prawie tak pomarańczowy miąższ(...)dojrzałej dyni po wysuszeniu idą do paczek – a miąższ zużywa się jako paszę dla zwierząt (głównie dla dojnych krów – dynia podnosi zawartość karotenu w mleku). PURÉE Z DYNI DO SŁOIKÓW Dynię kroimy ostrym nożem na równe kawałki, rozkładamy je na blasze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy w 180⁰C do miękkości – wbity widelec nie powinien mieć oporu. Studzimy
Karo in the Kitchensię opiec. Te kiełbaski najlepiej smakują z musztardą i świeżymi pszennymi bułkami. A skoro już wszystko robimy sami to i musztardę możemy. My jakiś czas temu zrobiliśmy duży słoik. Przepis tutaj: KLIK A przepis na pyszne pszenne bułki poniżej. BUŁKI PSZENNE 450 g mąki pszennej 225 ml wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)skrapiamy z obu stron oliwą. I chowamy do lodówki. Robimy farsz: paprykę, pieczarki i dymkę kroimy w kostkę, taką nie za małą. Wrzucamy do miski, solimy, dajemy troszkę oliwy, sosu sojowego, mieszamy i wykładamy na tackę do grillowania. Grillujemy. Suszone pomidory kroimy na niewielkie kawałki, oliwki na ćwiartki, ser feta w małą kostkę. Przekładamy wszystko do miski. Dorzucamy drobno posiekane
Marder&Marder Manufacturewięc chcecie sami zdecydować, który sos/pasta Wam bardziej pasuje, nie macie wyjścia jak zrobić i ajwar i pindżur. Pindżur można stosować jako pastę na chleb, wędlinę czy też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów. W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek chili załatwiają sprawę(...)nich czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę oraz paprykę i bakłażana. Solimy i pieprzymy. Dusimy jeszcze do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy pozostałe przyprawy, papryczkę i czosnek. Blendujemy. Gorący przekładamy do słoików i pasteryzujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pindzur-pasta-pomidorow-baklazana-papryki/ BosowKuchni Artykuł Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuW mojej spiżarni nie mogło zabraknąć zapasu domowego keczupu. Co roku staram się przygotować keczup z innego przepisu, na blogu możecie znaleźć już kilka różnych propozycji
6niebooctu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá. Jest to nic innego jak ciasto ze śmietaną(...)przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. * Mała wskazówka: Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka, nie trzeba jej gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać zalewy! Wzbogaci ona smak potrawki. Wtedy wystarczy zmniejszyć ilość dolewanej wody o tyle, ile dodamy zalewy. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itki