Uwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i pesto z natki pietruszki
Kulinarne przygody GatityPyszna i aromatyczna pasta z cieciorki z dodatkiem tahini, czyli masła sezamowego. Świetny dodatek do chlebowych grissini, czy innych przekąsek chlebowych. Polecam na śniadanie czy kolację
Zasmakuj Kuchniśledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem(...)prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia.Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw na dobę do lodówki.Smacznego!*Rada: Jeżeli masz śledzie solone, wymocz je przez kilka godzin w wodzie od czasu do czasu ją zmieniając
karmelowycena to koło czterech złotych. Trawa cytrynowa spokojnie daje się zamrozić, możecie kupić jej więcej. Jeśli nie znajdziecie świeżej, na stoiskach w lepszych sklepach można kupić taką w słoiku – zalaną wodą. Będzie tak samo dobra. Liście limonki kaffir można kupić suszone, ale o wiele więcej aromatu mają te zamrożone. W Piotrze i Pawle szukajcie ich koło mrożonych grzybów i owoców(...)papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody- trzy puszki wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut
Karo in the Kitchenłyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: 400 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody wiśnie w zalewie słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) - do nasączenia: mocna kawa 1 kieliszek wódki Wykonanie: Tort traktor: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno formę(...)piekarniku. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Do masy dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną
Mama GotujeW moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.
moj przepis nawinogron * 1 papryczka chili (świeża lub suszona) * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić pastą z papryki * 2 łyżki sosu sojowego * 1 ząbek czosnku * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie: * garść świeżych kiełków sojowych * grubo pokrojona kolendra Tuńczyka osączyć(...)własnoręcznie zrobiona), na bieżąco, bo ciągle zjadamy i tylko za pierwszym razem wyszła mi za słona, ale i tak zjadliwa. Przepis już niedługo, bo właśnie kończy mi się ostatni słoik.;) Zupa zgłoszona do akcji Peli
Kuchnia PrezydentowejKiedyś widziałam w sklepie, słoikach, gotowy gulasz wieprzowy po węgiersku firmy, która produkuje również pasztety... Jakoś do mnie ten słoik nie przemówił... Mój gulasz nie jest może węgierski, ale za to na pewno zdrowszy od tamtego, spotkanego na półce w sklepie ;) To danie robię zazwyczaj wtedy, gdy widzę, jak po dwóch, trzech dniach od zakupu papryki, zaczyna ona wołać(...)może troszkę więcej). Dodać 1/2 kostki bulionu, lub nasze domowe kostki rosołowe Dusić do miękkości wszystkich składników, szczególnie mięsa Gdy już wszystkie składniki będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby śmietana z mąką się nie ścięła, musimy śmietanę zahartować. Najpierw w kubeczku dokładnie mieszamy ją z mąką, po czym dolewamy gorący wywar spod gulaszu i ponownie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczęstujcie się! :)" Składniki4 duże jajka 200 g cukru brązowego szczypta soli 50 g orzechów laskowych, bez skórek50 g orzechów włoskich, najlepiej bez skórek2 słoiki gruszek w syropie ( u mnie domowe)troszkę imbiru200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao)400 ml kremówki50 g przesianego cukru pudrunasionka z jednej laski wanilii skórka otarta(...)Ważne jest, aby kremówka była ubita ale nie całkowicie sztywna. Orzechy zwijamy w ściereczkę i miażdżymy je. Połową orzechów posypujemy bezę, polewamy niezgrabie połową ubitej śmietanki i połową sosu czekoladowego. Na wierzchy układamy równo większość gruszek, następnie polewamy ponownie kremówką i czekoladą, posypujemy orzechami, zdobimy puste miejsca resztą gruszek, skórką pomarańczową i świeżą żurawiną.Podajemy natychmiast. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwodę. Na 1 litr wrzątku wsypujemy 1 łyżkę soli kamiennej. Odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy słoiki. Łodyżki kroimy na kawałki (długość dowolna, u mnie ok. 1,5 cm). Na dno słoika dajemy pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Władamy pokrojone łodyżki, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy(...)świeżych warzyw. Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkowyskoczyłam, bo już tydzień po ostatnim egzaminie maturalnym czyściłam toalety w Londyńskich pubach), nigdy nie dostawałam wyprawki. Nawet gdy wróciłam na chwilę na studia do Polski, to od mamy słoików nie dostawałam. Z jednym wyjątkiem… Chili con carne! To jedna z tych potraw, która już zawsze będzie mi się kojarzyć z moją mamą (mamo, wybacz ). Pamiętam dokładnie cały protokół(...)oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego 125ml (pół szklanki) przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1 spora łodyga selera naciowego 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka fasoli czerwonej 1 marchewka 1 pietruszka 8 łyżek
Fill The Bowlspore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot 1 medium leek (white part) 1/2 medium red pepper(...)pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa był dokładnie namoczony w marynacie. Zostawiamy w misce i zabieramy
Martyna Cooksspore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot 1 medium leek (white part) 1/2 medium red pepper(...)pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa był dokładnie namoczony w marynacie. Zostawiamy w misce i zabieramy
Martyna CooksJeszcze jest czas na ostatnie przetwory. Warto wykorzystać fakt, że w tym roku sezon przetwórczy trwa wyjątkowo długo :) W mojej piwnicy najwięcej przetworów jest z cukinii
Codzienna kuchnia niecodziennamoja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile, ale zmniejszyłam proporcje o połowę. Wyszło mi 4 nieduże słoiczki (po około(...)pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około 30 minut.Pasta powinna być lekko słodkawa, jeśli nie jest należy dodać cukier.Gorącą pastę nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut.SMACZNEGO
Czerwona Porzeczka