mału spada, a owoce są coraz bardziej dojrzałe, kusi nas z targowych straganów, więc pora odpalić piekarnik. Tak przygotowaną paprykę, zalaną uprzednio oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki:1 kg dojrzałej(...)części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące w środku !W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę
Kulinarne przygody GatitySałaty bywają u nas nader często, kombinuję więc do niej różne dodatki, dzisiaj padło na tuńczyka. Kupiłam kiedyś takiego w słoiku, w mega dużych kawałkach i jest... przepyszny. W smaku zupełnie nie przypomina tych puszkowych (choć i tym zwykłym też nie pogardzimy). Gdy natkniecie się gdzieś na takiego, nie zastanawiajcie się, jest nieporównywalny w smaku z tym w małych(...)trzeba)Do miseczki odmierzyć 2 łyżeczki musztardy francuskiej, dodać świeżo mielony pieprz, ksylitol, kilka łyżeczek octu jabłkowego, zamieszać. Cały czas mieszając dolewać oliwę z oliwek. Mieszamy tak długo aż sos stanie się jednolity.Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki, lekko posolić i odstawić. Do miski rozkruszyć sałatę lodową, dodać rucolę i roszponkę. Wlać sos i całość dokładnie zamieszać. Rozdzielić
Smaczne ZdrowePapryka z cebulą w sosie pomidorowym... Paseczki miękkiej, czerwonej papryki. Pióra ostrej, białej cebuli. Oblepione aromatycznym sosem pomidorowym. Pyszny dodatek do obiadu czy kanapek. Polecam! Składniki: 1 kg czerwonej papryki; 3 duże cebule; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie 30%); 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%; 1/2 szklanki wody; 8 łyżeczek białego cukru; 10 ziaren ziela angielskiego; 5 liści laurowych(...)papryka stanie się miękka. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę (125 ml - 1/2 szklanki) i cukier. Doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Przełożyć do słoików. Słoiki postawić zakrętkami do dołu i pozostawić tak do ostygnięcia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,3 litra sałatki. Wodę podczas duszenia papryki z cebulą
Gospodyni Miejskaramach nagrody pocieszenia:)- bardzo dziękuję!). Zmienić dzwonek na jakiś radośnie głupkowaty- jak następnym razem zadzwonią będzie przynajmniej trochę radości. Ja rozważam ten . A ten kto dzwoni ukradł ciastko ze słoika! Zjeść coś dobrego. I to jest czas na przepis: LECZO A LA LES MIRABELLES 2 łyżki oliwy 3 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielki kawałek(...)patisona- dorzucamy. Dolewamy 150 mililitrów wody. Kroimy kiełbasę- i do garnka. Zioła drobno siekamy- do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam mrożony w sklepie. Tuż przed podaniem
les mirabellesżeby się zmarnowała i przetwarzam ją jak tylko mogę. Bazując na przepisie warzywny mix z ogórkami stworzyłam cukiniowy sos. Wystarczy potem dodać jakieś mięsko i mamy pyszny sosik do makaronu lub ryżu. W planach mam też sos słodko-kwaśny z cukinią. Nigdy jeszcze takiego nie robiłam, przepis dostałam od znajomej więc zobaczymy co tam z tego wyjdzie.składniki(...)paprykę. Zagotować i gotować. kolejne 10 minut często mieszając. Następnie mase przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić. Potem słoiczki przełozyc do garnka wyścielonego gazetami, zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować 15 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujedetale. Diabeł, jak to często bywa, tkwi w szczegółach. Stosując poniższy przepis, gwarantuję uzyskanie naprawdę smacznej fasolki o głębokim smaku... Składniki: 1 kg fasolki jaś (dużej) 3 duże cebule słoik koncentratu pomidorowego 30-40 dkg kiełbasy, np. podwawelskiej lub toruńskiej 4-5 ząbków czosnku 3-4 łyżki stołowe mąki sól, pieprz, maggi, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego(...)potrzeby doprawiając do smaku. Na samym końcu, po zdjęciu fasolki z ognia i przestudzeniu odrobinę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. SMACZNEGO!:) p.s. my oprócz koncentratu dodajemy jeszcze słoiczek sosu pomidorowego z przetworów własnej produkcji, wtedy fasolka jest jeszcze smaczniejsza:) Przepis na sos pomidorowy również do znalezienia na naszym blogu
Aromatyczne Podróżejedną osobę. Dlatego w Aventino dostaniecie prawdziwie cieniutką pizzę, która w piecu siedzi ok. 4 minuty! Jest lekka, nie ocieka tłuszczem i nie załamuje się od nadmiaru składników! A sos pomidorowy? Bajeczny! I do diaska, zrobiony jest tylko z przetartych pomidorów - bez soli, cukru itd. Ważny jest także ser mozzarella - ten w Aventino jest włoski - przychodzi do restauracji w jednym(...)dwoma spodami, gdzie jeden z nich po upieczeniu położony był na wierzchu pizzy - tworzyło to taką śmieszną kanapkę. Albo to samo - dwa spody - a w środku chyba z pół słoika Nutelli. Drodzy Polacy, nie idźcie tą drogą, nie idźcie! PS dwa Nie wspomniałem, że w Aventino dostaniecie także świetne makarony , bo nie o makaronach ten wpis : ) Więcej info Aventino
Right Behind The KitchenJeżeli jesteście zwolennikami domowych mieszanek przypraw jak i wyrobów to zachęcam do przyrządzenia jarzynki, tzw. wegety. Poniższa przyprawa będzie idealna jako dodatek do zup, sosów lub alternatywa do przygotowania domowego bulionu warzywnego. Domową wegetę należy przechowywać w chłodnym miejscu. Nie wymaga pasteryzacji, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość soli. Składniki na 9 mniejszych słoiczków: 1 szklanka soli morskiej gruboziarnistej(...)koperku odkroić łodygi. Wszystkie warzywa zmielić w maszynce do mielenia za pomocą sitka o najmniejszych oczkach. Do warzyw wsypać sól. Całość wymieszać i odstawić na godzinę. W międzyczasie słoiki umyć i osuszyć. Masę warzywną bardzo dokładnie wymieszać (utworzy się dosyć duża ilość soku). Do przygotowanych słoików nałożyć jarzynkę. Masę delikatnie ubić. Słoiki zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Warzywa przed
Ugotowaćtego wyniknie... :) Krem toffi. Lub jak kto woli - karmelowy. Obłędnie pyszny. przydatny do wszystkiego - do owsianki, naleśników, ciastek czy - jak w moim przypadku - do wyjadania go łyżeczką prosto ze słoika. Już druga porcja właśnie się skończyła... Trzeba pisać coś więcej? :) A do czego go jeszcze wykorzystałam? O tym już niebawem :) Skorzystałam z tego ( klik ) przepisu ale wprowadziłam drobne zmiany(...)powstały krem przechowujemy do tygodnia w lodówce. Choć mogę się założyć, że pewnie tyle nie dotrwa...;) P.S. Po podgrzaniu krem nabiera rzadszej konsystencji, więc może posłużyć także jako sos, np do lodów czy bitej śmietany :) Dzisiaj na spokojnie
My simple kitchenAmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Podobno każdy dobry kucharz musi potrafić zrobić majonez. Więc przyszła pora aby zaprezentować ten przepis na blogu. Domowy majonez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWiśnie stosunkowo rzadko goszczą na naszym stole a to z tego względu, że mąż za nimi nie przepada. Robi jednak wyjątek dla frużeliny. To gęsta masa
Mieszam w GarnkuDziś trochę inaczej- kokosowo. Zaczęło się od tego, że naszła mnie ochota na jakieś pyszne,domowe smarowidło. Postanowiłam zrobić coś, czego nigdy nie jadłam, a jest
Symfonia SmakówMoja lodówka pełna jest wszelakich sosów, jest sos sojowy, majonez, ketchup, musztarda, chrzan .... niektóre sama przygotowuję, inne kupuję. Jednego mi brakuje, to chutney. Nic więc dziwnego, że wraz z wysypem sliwek naszła mnie ochota na domowe chutney. Podstawowymi składnikami tego indyjskiego sosu, nadającymi mu swoisty smak są: goździki, cukier i ocet. Do tej bazy dodaje się sezonowe warzywa lub owoce(...)moczymy w letnej wodzie. Następine wszystkie składniki umieszczamy w rondlu i smażymy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje (ok 1,5 h), pamiętamy o mieszaniu. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Ja, po raz pierwszy, pasteryzowałam w nagrzanym do 140°C piekarniku przez około 25 min. Na razie wszystkie się zamknęły
Mia Cucina Sofietadobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne i delikatne. Czebureki idealne dość łatwe niecałe(...)kulki wielkości małej mandarynki. Każdą kulkę rozwałkowujemy na ok 2 mm i nadziewamy ją masą mięsną. Bardzo dokładnie zlepiamy boki - można sobie pomóc spodkiem od filiżanki (ja użyłam słoika). Patelnię napełniamy do połowy olejem, rozgrzewamy i smażymy nasze czebureki na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia z obu stron. Trzeba uważać aby za szybko się nie zarumieniły gdyż mięso w środku
sierotka maRysia w kuchniBardzo lubię czereśnie już nie mogę się doczekać świeżych Składniki - 1 kg ziemniaków - 1 łyżka masła - 1 jajko - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - sól - 1 słoik 0,5 l czereśni drylowanych w soku własnym - 1 kisiel truskawkowy Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotować odcedzić troszkę odparować dodać masło zmiksować mikserem na gładką masę masę zostawić do ostygnięcia od czasu do czasu(...)agotować sok W 1/4 szklance wody rozpuścić kisiel dodać cukier jak jest na opakowaniu wymieszać z gotującym sokiem mieszać aż się wszystko zagotuje sosem polać knedle
W królestwie smaków Beaty