smak i aromat . Zachęcam do robienia własnych przypraw , każdy działkowicz ma nadwyżki , które można zetrzeć , posiekać i ususzyć , a później mamy pod ręką zdrowe , bez chemicznych dodatków , bazy do sosów i zup . Składniki : 10 dość dużych, pomidorów o grubym , suchym ,miąższu i małej ilości pestek ( mocno się kurczą wysychając ) 6 dużych , czerwonych papryk słodkich 2 duże zielone papryki 4 duże(...)kawy na średnio – grube kawałki . Trzeba sprawdzać w trakcie , żeby nie zrobił się pył . Mieszamy razem , dodajemy sól ( zapobiega zbrylaniu się przyprawy i nieco ją konserwuje ) . Przesypujemy do słoików , szczelnie zamykamy i gotowe . Vegeta śródziemnomorska gotowa do użycia Smacznego ! Post Domowa vegeta śródziemnomorska – bez chemii pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyCukinia w tym roku obrodziła więc aż grzech jej nie wykorzystać. Ketchup to ulubiony sos mojej rodziny. Zjadamy go nie tylko z pizzą... Z jakiejś gazecie wpadł mi w oczy przepis na ten domowy ketchup, wyszedł wspaniały. Kto robił czekam na opinie a kto przepis widzi pierwszy raz może się skusi i wypróbuje?! Składniki; 1,5 kg obranej cukinii(...)chwil aby cukinia nie przywarła do dna. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 5 min. Ketchup studzimy i blendujemy na jednolity mus. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. Gotowe! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Bywając na różnych imprezach plenerowych możemy kupić kromkę chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W takich miejscach często ustawiają się kolejki, każdy zajada się takim chlebem
Smaki Ewyjedno z lepszych dań jakie wyszło z naszej kuchni, posiada kilka warstw smaku i kilka ciekawych tekstur – jędrne warzywa, rozpływającą się w ustach wołowinę i aromatyczny winny sos. Biegnijcie zatem po butelkę wina i ugotujcie jedną z najpyszniejszych potraw uniwersum Wiedźmina! Zobacz, jak danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 813 kcal(...)nieco soli i pieprzu, mieszamy. Przekładamy do MISKI z marchewką. 6. CEBULKI (5 min) To krok opcjonalny – cebulki perłowe rzadko pojawiają się w sklepach (marynowane w occie ze słoika odpadają), można zastąpić je pokrojonymi na pół szalotkami lub całkowicie pominąć. Cebulki wrzucamy na patelnię z 1 łyżką masła i smażymy do zarumienia. Gotowe odkładamy do miski z marchewką
Nerds Kitchendodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie, istnieje bardzo wiele przepisów na pastę harissa. Można ją przygotować zarówno ze świeżych jak i suszonych papryczek chilli i mieszać ze sobą papryczki(...)Przepis na pastę harissa dodaję do akcji Panny Malwinny "VI Festiwal Kuchni Arabskiej" . Jak zrobić domową pastę harissa? - Przepis krok po kroku Składniki pasty harissa / na 1 słoik 200-250 ml: 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (możesz zmieszać świeże i suszone) 1 słodka czerwona papryka 6 ząbków czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 2 łyżeczki
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam :) Składniki : 5 woreczków ryżu 1 kg mięsa mielonego dowolnego ja dalam z indyka 2 główki kapusty włoskiej 2 duże cebule vegeta, pieprz do smaku 40 dag pieczarek 1 słoik Lecza paprykowego firmy Orzech 20 dag pieczarek 1 cebulka Wykonanie : Kapustę umyć , wyciąć głąb. W garnku zagotować wodę , parzyć kapustę aż zmięknie . W garnku zagotować lekko(...)łyżki masła . 20 dag pieczarek umyć i pokroić w pół plasterki. Usmażyć. Do garnka wlać leczo paprykowe , dodać pieczarki i przyprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem leczowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliBakłażan i cukinia idealnie nadają się do gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów. W lato wykorzystuję je bardzo często. Niestety w zimie brakuje mi ich bardzo. Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni. Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi pomidorami. Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka(...)minut. lub dodać domowy przecier pomidorowy . Wymieszałam cukinię i bakłażany. Wlałam do nich przecier pomidorowy. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku. Nakładałam warzywa do słoików, Pasteryzowałam przez około 10-15 minut. Smacznego
potrawyregionalnepokarmowe. Warto wybrać się na spacer do lasu, za miasto i poszukać tych czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce(...)chili, cynamonem i kakao, dusić 15 minut. Pektynę wymieszać z cukrem, dodać do konfitury, mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną. Rada:jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami i nie wiesz
SzczyptaSmaQSyrop ten można używać do herbat, deserów rozcieńczać go samą wodą i oczywiście dodawać również do piwa. Zastosowań ma wiele. Mimo to, że jest z cukrem
Smaki Ewyościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki. Szprot Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte(...)brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach. Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym. Sa tez idealnym składnikiem różnego rodzaju past do chleba. Pasta ze szprotek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g szprotek 1/2 cebuli 2 ząbki
Kulinarne przygody GatitySzał przetworów nadal trwa. Robiłyśmy już ketchup z cukinii , tym razem przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną(...)czasu do czasu mieszając. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień podgrzewamy, dodajemy, cukier, ocet i musztardę. Gotujemy jeszcze ok. 2 h. Wrzący ketchup nakładamy do słoików a następnie pasteryzujemy ok. 30 min. Domowy ketchup z pomidorów - pasteryzacja Z 5 kg pomidorów wychodzi ok. 6 słoiczków domowego ketchupu. Domowy ketchup z pomidorów
Pyza i SurówkaUwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i pesto z natki pietruszki
Kulinarne przygody Gatityśledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem(...)prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia.Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw na dobę do lodówki.Smacznego!*Rada: Jeżeli masz śledzie solone, wymocz je przez kilka godzin w wodzie od czasu do czasu ją zmieniając
karmelowycena to koło czterech złotych. Trawa cytrynowa spokojnie daje się zamrozić, możecie kupić jej więcej. Jeśli nie znajdziecie świeżej, na stoiskach w lepszych sklepach można kupić taką w słoiku – zalaną wodą. Będzie tak samo dobra. Liście limonki kaffir można kupić suszone, ale o wiele więcej aromatu mają te zamrożone. W Piotrze i Pawle szukajcie ich koło mrożonych grzybów i owoców(...)papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody- trzy puszki wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut
Karo in the Kitchenłyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: 400 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody wiśnie w zalewie słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) - do nasączenia: mocna kawa 1 kieliszek wódki Wykonanie: Tort traktor: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno formę(...)piekarniku. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Do masy dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną
Mama GotujeW moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.
moj przepis na