sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:82/101)

Suszenie i mrożenie liści warzyw 139

ładnymi liśćmi. Po umyciu i posegregowaniu suszę lub mrożę liście warzyw. W ten sposób przygotowuję zapas aromatycznej zieleniny na zimę. Suszone liście doskonale się przechowują, używam ich do zup, sosów, farszy.  Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu(...)drzwiczkach. Wyjątek stanowi suszenie liści pora, wymaga wyższej temperatury - 70 stopni. Czas suszenia zależy od grubości liści, a trwa minimum godzinę. Wysuszone liście przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Suszone liście warzyw zachowują doskonały smak i aromat nawet przez rok. Pod warunkiem, że są przechowywane w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Mrożenie: Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego

Codziennik Kuchenny
Placek po węgiersku z gulaszem 147

rozgrzewa.  Gulasz: - 500 g mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki  - papryczka chili  - 1 duża lub 2 małe cebule,  - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) -  1/2 kg pieczarek, -  2-3 ząbków czosnku,  -  2 liście laurowe,  -  kilka ziaren ziela angielskiego(...)wodą.  Pod koniec gotowania dodać pokrojone pieczarki , aby się nie rozgotowały.  Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany.  Placki ziemniaczane: -  1-1,5 kg obranych ziemniaków

Aromatyczne Podróże
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 181

Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Opcjonalnie doprawiamy kardamonem i cukrem wanilinowym. Dodajemy gruszki ze skórką i mieszamy. Bardzo gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków . Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-gruszkowo-cynamonowy   Dorota Wellman: Chutney z ananasa Czas przygotowania: 1,5h Pozom trudności: łatwe Chutney z ananasa (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki(...)pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/dorota-wellman-chutney-z-ananasa   Karol Okrasa: Konfitura z pomidorów curry Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Konfitura z pomidorów curry

WojnaNaSmaki.pl
Śledzie pieczone w sosie pomidorowym 159

domu przygotować pyszne śledzie w sosie pomidorowym. Do chleba. Domowa wersja rybek z puszki :) Z gotowych, upieczonych śledzi wystarczy delikatnie wyjąć kręgosłupy, a jeśli komuś nie przeszkadzają pojedyncze pozostałe ości (zresztą bardzo drobne i miękkie) może je spokojnie zjeść, dostarczając sobie dodatkowo sporej dawki wapnia. Zapraszam na śledzie ... Śledzie pieczone w sosie pomidorowym okrągłe naczynie żaroodporne około(...)przykrycia. Wyjąć z piekarnika, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia. Takie śledzie można spokojnie przez tydzień trzymać w lodówce. Można również gorące zawekować w słoikach

Posadzone i zjedzone
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 170

resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla w wersji wege. Są to szaszłyki z serem halloumi i warzywami, zamarynowanymi(...)paprykę pokrój w dużą kostkę, cukinię w półplasterki, cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie oddziel od siebie poszczególne segmenty. Warzywa i ser umieść w misce. W małej miseczce lub słoiku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Polej nią warzywa i ser, wymieszaj i odstaw na 30 minut. 6 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie. Wyjmij patyczki do szaszłyków z wody i ponabijaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Konfitura jabłkowa z cynamonem i goździkami 167

wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami... wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy, nie myślę o niczym innym jak tylko o tym, by eksperymentować, przyprawiać, smakować, próbować, jestem w swoim kulinarnym małym świecie. Uwielbiam to. Dziś kolejny dzień kuchennych przyjemnych(...)cukier wanilinowy, dobrze wymieszaj. Duś na średnim ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając, by się nic nie przypaliło. Jeśli zobaczysz, że konfitura ładnie się łączy w słodki sos (około 30-40 minut), zdejmij ją z ognia i napełnij nią wyparzone i dobrze wysuszone słoiczki. Ułóż je do góry dnem do ostygnięcia na bawełnianej kuchennej ściereczce. Wieczka

Zasmakuj Kuchni
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 144

Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy(...)Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią

Tradycyjna Kuchnia
Salsa chili na zimę 203

Przepis na salsę wypatrzyłam u Malwiny na blogu Filozofia smaku. W domu lubimy meksykańską kuchnię, ale nie przepadamy za gotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy się mogli delektować cały rok własnoręcznie wyprodukowaną ostrą salsą. Wykorzystam ją do quesadillas z kurczakiem albo do quesadillas z serem.Kto ma ochotę, niech się spieszy, bo jeszcze na targach mamy sezon(...)niewielkim ogniu, aż salsa zgęstnieje, czyli około 60-80 minut. Następnie dodajemy słodką paprykę, kumin, oregano, pieprz i sól i jeszcze chwilę gotujemy.Gorącą salsę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Tort naleśnikowy truskawkowo – czekoladowy 132

rodzaju placków, koniecznie wypróbujcie ten sposób. Na blogu pokazywałam już takie danie w wersji i na słodko i na wytrawnie, sprawdźcie poniższe przepisy: Tort naleśnikowy z szynką serem i sosem słodko kwaśnym Zielony tort naleśnikowy ze szpinakiem i kozim serem Tort naleśnikowy z mięsem Torcik naleśnikowy z twarożkiem miodowym, truskawkami i czarnym bzem Ten dzisiejszy tort to dzieło mojego synka(...)snem, ochota na tort naleśnikowy głównych bohaterów zmotywowała mojego pierwszoklasistę do przygotowania dania PRZEPIS TORT NALEŚNIKOWY TRUSKAWKOWO CZEKOLADOWY Składniki: 10-12 naleśników – tutaj przepis na naleśniki podstawowe 1 słoik ok 250g dżemu truskawkowego niskosłodzonego 1 mały słoiczek powideł śliwkowych bez cukru do podania bita śmietana polewa czekoladowa: 150g masła 5 łyżek gorącej wody 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek

Dorota Smakuje
Mus z Jeżyn 128

cieszy się z tego co ma, Nie zaprzątam sobie głowy tym czego nie mam. A ja mam jeżyny, więc tragedii nie ma. Będę działać zimą jeżynami. Pamiętacie mój ulubiony sos do pizzy albo do wątróbki? Ten z octem balsamicznym i musem malinowym? W tym roku będę jadła z musem jeżynowym. Będę kombinować tym co mam, bo malin(...)gotowania wsypałam cukier, Jak mi się nie chce, to po godzinie studzę garnek z musem, wstawiam do lodówki i gotuję jeszcze na drugi dzień.Potem przelewam mus do wyparzonych słoików,zakręcam i stawiam na ściereczce dnem do góry i pozostawiam słoiki do całkowitego wystudzenia. Nie pasteryzuję, bo uważam, że nie ma takiej potrzeby. Co roku tak robię i jeszcze się

Blondynka Gotuje
Węgierski smalec – na kanapki 308

Węgierski smalec- na kanapki Smalczyk jesienną pora , to jedna z najlepszych rzeczy , jakie można sobie wyobrazić . Ok. jest ciężko strawny , może mało zdrowy , ale raz na

Ogrodnik w podróży
Spaghetti z bakłażanem i orzechami 196

zapobiegają licznym chorobom, m.in. nowotworom. Spaghetti z bakłażanem i orzechami  Przepis na 5-6 porcji Potrzebujemy: 1,5 puszki pomidorów 1 średniej wielkości bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 słoika suszonych pomidorów 1 cebulę 2 ząbki czosnku Garść orzechów włoskich lub laskowych Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku(...)doprawiamy je bazylią i oregano oraz pieprzem i solą do smaku. Wszystkie składniki i smaki łączymy ze sobą na patelni.  6. Ugotowany makaron nakładamy na talerze i polewamy sosem z warzywami, dekorujemy świeżą bazylią i wcinamy, a później bierzemy dokładeczkę :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Karp w marynacie 145

Włożyć do wody, dodać przyprawy i ugotować aż będą al dente. Wlać ocet, zagotować. Gotować pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i cukrem. Ostudzić. Zimną rybę ułożyć w wyparzonym słoiku, zalać zimną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Karp w marynacie może stać około tygodnia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie ryba w pomidorach   oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów   zastawa

królestwo garów
Kolorowo sałatkowo 148

trochę kolorami i smakami. To pewnie znak jak bardzo domagam się już naprawdę ciepłych dni i sezonowych warzyw i owoców. Szczególnie na truskawki czekam z utęsknieniem, bo te 45 słoików moje gwiazdy już pochłonęły. No ale dziś nie truskawkowo za to na pewno kolorowo Składniki: duża garść rukoli duża garść roszponki opakowanie sera feta 1/2 bakłażana 1/2 owocu granatu czarny(...)sałatkę. Opcjonalnie kiełbasę salami zwinąć w rulon i ułożyć na sałatce. Trochę ona zbędne, szczerze mówiąc, ale na zdjęciach jest, więc w składnikach dodałam. Nakładać na talerz i polewać sosem. Składniki na sos: 4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub innego dobrej jakości 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

gutfut
Sos pomidorowo parykowy 151

Teraz mamy tanią paprykę i pomidory więc warto się zaopatrzyć i zrobić na zimę kilka słoiczków pysznego sosu. Taki sos jest świetną bazą do zupy pomidorowej, klopsików jaki i do spaghetti. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 800 g pomidorów lima 1i1/2 kg pomidorów malinowych 50g czosnku (ząbki) 8-10 łyżek oliwy z oliwek 3 małe gałązki rozmarynu 3-4 łyżeczki(...)się w trakcie zapiekania. Dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Zimne zmiksować na gładko blenderem. W zależności jak pikantne lubimy jedzenia można jeszcze doprawić do smaku. Rozlać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania