sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:76/101)

Buraczki z jabłkiem na zimno 108

słodkich buraczków z miodem.  Buraczki przepisy . Przepisy na buraczki to nie tylko sałatki i surówki. To także barszcz czerwony, zakwas z buraków, buraki kiszone i na zimę do słoików. To temat rzeka.  Buraczki z chrzanem, buraczki z czosnkiem, buraczki z jabłkiem z octem. To wariant buraczki na zimno. Mamy jeszcze buraczki na ciepło lub zasmażane(...)kuchni. A takie dodatki jak miód, cytryna tylko wzbogacą to znakomite warzywo. Buraczki z jabłkiem na zimno są tylko jednym z przepisów na buraczki.  Smacznego 😊  Polecam także: sos chrzanowy , surówka jak od Chińczyka , manogo z rukolą .  Więcej o naszym buraczanym przyjacielu i jego właściwościach

Dieta moja pasja
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 193

sukcesem pełnego kosza grzybów, w szczególności prawdziwków, podgrzybków i kurek (te ostatnie zjedzone były oczywiście w jajecznicy na śniadanie ;) Z racji tego, że grzybów było wiele, wykorzystałam je do sosu grzybowego, spójrz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Sos-grzybowy.html oraz do wysuszenia. Przydadzą się z pewnością do świątecznego bigosu czy ulubionej zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja(...)używamy tylko kapeluszy. Kapelusze można suszyć w całości lub pokrojone na plastry. Ja najczęściej kroję je w podłużne plastry, łatwiej dzięki temu mieszczą się w słoikach i szybciej się suszą. Trzonki grzybów można kroić w plasterki, są one mniej aromatyczne, bardziej łykowate, dlatego można je wykorzystywać na domowe suszenie.  KROK 2: Oczyszczone grzyby

Zasmakuj Kuchni
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 204

domowe, to domowe. W przypadku roślin strączkowych, najsmaczniejsze będą te, które wcześniej namoczymy i ugotujemy sami. Dla osób z poczuciem ciągłego braku czasu pozostają wersje z puszek lub słoików, które najgorsze nie są, jednak czasami można się naciąć na niesmaczne partie. Tak czy inaczej, poniższa pasta jest z gatunku tych uniwersalnych i sycących, nie zawiera żadnych specjalnych składników – tylko cieciorka(...)łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku  4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz  Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną

Roślinna - blog wegański
DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY 184

zupy staram się każdego roku przygotować sobie kilka słoiczków domowego przecieru ...  a wtedy przygotowanie zupy trwa znacznie krócej. Poza tym taki domowy przecier wykorzystuję z powodzeniem również do sosu pomidorowego, bo cokolwiek przyrządzimy z jego dodatkiem -  kulinarny sukces murowany! Potrzebujemy:   pomidorów ( najlepiej odmiany lima lub malinowe) trochę soli trochę cukru szczyptę pieprzu Ilość dodatków uzależniona jest(...)malutkim ogniu bez przykrycia minimum 2h (wszystko zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać). Gdy przecier uzyska zadowalającą konsystencję doprawiamy do solą, cukrem, pieprzem. Wrzący przecier przekładamy do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia (bez pasteryzacji). Taki przecier wytrzyma nam z powodzeniem kilka miesięcy

Walijskie Pichcenie
Sos hinduski 179

Pasuje do wielu potraw - jako sos do pizzy, ze śmietaną do gołąbków, a także sam, jako dodatek do makaronu czy zapiekanki itp. Jest pyszny i bardzo prosty. Serdecznie polecam!!! Sos hinduski łatwe ok 2 h plus pasteryzowanie 15 minut ok 12-15 słoiczków po 250 ml Składniki: * 2 kg pomidorów - sparzyć i obrać * 4 czerwone papryki - usunąć nasiona * 3 duże(...)delikatnie miksujemy, można też pokroić je drobno ale ja z lenistwa wybieram pierwszą opcje:-) następnie wrzucamy do garnka i gotujemy z marynatą ok 45 minut. Gorące przelewamy do słoików i albo stawiamy do góry dnem albo pasteryzujemy jeszcze ok 15 minut. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Sos tatarski 152

dowolnie pokombinować z ilością i proporcjami dodatków. Jak dla mnie obowiązkowe są grzyby marynowane, korniszony, jajka, szczypior i koper. Jeżeli lubicie, możecie dodać jeszcze kapary. Dla mnie tylko domowy sos tatarski ma prawo pojawić się na wielkanocnym stole. Doskonały do pasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie(...)łyżeczki musztardy stołowej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać od razu lub przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia (najlepiej wyparzonego słoika) i przechowywać w lodówce. Smacznego

Pełny talerz
Deser kokosowy z Chia, gryką i owocami 124

rodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni. Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc do deserów czy odżywczych napoi nadają się(...)prawie nie zawiera cukrów ani tłuszczy. To cenne źródło błonnika pokarmowego i flawonoidów spełniających rolę przeciwutleniaczy. Łuskę gryczaną można dodawać do koktajli , ciast, zagęszczać nią zupy i sosy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
PASTA Z CUKINII 162

Przepyszna pasta, idealna jako baza-sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy co zrobić. Polecam!   Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu(...)cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy

Z Majeczką w kuchni
Grzyby duszone z masłem na zimę 186

grzybobraniu. Las nie był zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :(Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :)Zakonserwowane w ten sposób służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy.W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również... Składniki : grzyby masło cebula  ocet(...)pieprz do smaku, przekładamy do czystych, suchych słojów, zakręcamy suchymi dekielkami- tłuszcz powinien wpłynąć pomiędzy grzyby Pasteryzujemy dwukrotnie, pierwszego dnia około godziny, a drugiego dnia 30 min. Po otwarciu słoika, grzyby przełożyć na patelnię, rozgrzać i ewentualnie doprawić do smaku solą, a kto lubi i śmietaną

Proste Potrawy
Przecier pomidorowy na zimę 134

smaku. Jedzmy go na surowo, gotujmy, przerabiajmy... Teraz też jest najlepszy czas na zrobienie pomidorowych przetworów. Nie ma nic lepszego niż domowy przecier pomidorowy, jako baza zupy pomidorowej lub sosu do makaronu. Wybierajmy pomidory mięsiste i podłużne. Ja zawsze robię przeciery z pomidorów polnych. Warto jest się zaopatrzyć w taki specjalny przecierak do pomidorów(...)kilogramów pomidorów to dosłownie 5 minut. Na blogu znajdziecie również przepisy na: Kiszone pomidory Suszone pomidory w oliwie z ziołami Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Przecier pomidorowy na zimę Czas przygotowania: Składniki: 5000 g dojrzałych pomidorów polnych 2 szczypty cukru Wykonanie: Pomidory kroimy na 4 części, wkładamy je do garnka. Garnek

Kulinarne przygody Gatity
Dynia makaronowa w wersji wegetariańskiej prosty przepis 165

trochę zmieniłam przepis :) Składniki: 1 dynia makaronowa 1 papryka  1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1 mały słoik przecieru pomidorowego z ziołami 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka masła garść posiekanych listków bazylii Dynię przeciąć na pół i piec 35-40 minut(...)Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zioła. Chwilę podsmażać.  Posypać bazylią. Dodać do gorącej dyni. Dla lubiących trochę ostrzej polecam do sosu dodać odrobinę papryczki chilli. Smacznego :) Zapraszam do komentowania :) i dzielenia się swoimi pomysłami na dynię

Jemy Pijemy
Leczo z mięsem mielonym 175

głównej, szybkie do wykonania, atrakcyjne przez cały rok, można podawać jako danie na każdą porę dnia, doskonale przechowuje się, na drugi dzień staje się jeszcze lepsze, można zagotować w słoiki i mieć na tzw. wszelki wypadek... Składniki: 1 duża cukinia 3 szt papryki (może być różnokolorowa) 0,5 kg pieczarek 0,75 kg mięsa mielonego 2 cebule koncentrat mały słoiczek(...)patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę pokrojoną w półplasterki, dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki, dołożyć oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę, dusić wszystko razem, by warzywa straciły surowość, przelać warzywa z sosem do cukinii. Na tej samej patelni, na "sucho" smażymy mięso mielone, mieszając często, po usmażeniu wraz z sosem, który powstał na patelni przekładamy do cukinii. Wszystko mieszamy, dokładnie, dodajemy przyprawy

kgwjanczewo
Sos pomidorowy z cukinią i bazylią do słoików na zimę 136

Sos pomidorowy to chyba najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka(...)pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
przecier pomidorowy 204

pomidorów nie jest pracochłonne.  Taki przecier zrobiony z dojrzałych dorodnych pomidorów( innych przecież byśmy sami dla siebie nie wybrali) ,daje nam stuprocentowa gwarancje, że z jego pomocą, zwykły sos zmienimy w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki.  Składniki dowolna ilość pomidorów ( najlepiej niewielkich mięsistych, gruntowych) sól olej, lub oliwa ewentualnie ulubione dodatki takie jak: bazylia tymianek sposób przygotowania Zaczynamy(...)studzimy i miksujemy na jednolitą masę. Ponownie wstawiamy rondel na palnik, przyprawiamy solą i ewentualnie ziołami, gotujemy jeszcze przez pięć minut. G otujący się przecier, wlewamy do  wyparzonych słoików, na wierzch każdego słoika wlewamy 50 ml oleju i zakręcamy nakrętki.  Słoiki odstawiamy do góry dnem do czasu wystygnięcia ( najlepiej na 6-8 godzin).  Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania