sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:70/101)

Domowy zakwas do żurku 117

Okres zabaw się rozpoczął, warto przygotować w domu zakwas do żurku. Żurek jest rewelacyjną zupą po „nieprzespanej” nocy. Zakwas po zrobieniu, przechowujemy w lodówce, możemy wykorzystać

Smaki Ewy
Cukinia w zalewie musztardowej 169

Cukinia w tym roku obrodziła. Nie pamiętam, żeby było jej tak dużo. Wszystkie robiące przetwory na zimę gospodynie przerabiają ją w zastraszających 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym 166

nich mięsa. Polecam. Składniki: Ogony wieprzowe około 1200 gram Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Vegeta 2 cebule Bulion około 500 ml Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego ½ słoika musztardy sarepskiej Olej do smażenia Wykonanie: Ogony kroimy na połowę lub na 3 części. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i papryką. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebule kroimy na kawałki(...)laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia usuwamy listki i ziele. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy do niej musztardę, mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym sosie. Dusimy jeszcze razem około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso a sos razem z cebulą, miksujemy. Cebula w naturalny sposób zagęści sos. Ogony podajemy z kaszą lub ziemniakami

Smaki Ewy
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 127

idealną kompozycją smaków. Mojej siostrze się to udało, więc spróbujcie i Wy.  Bon appetit. SAŁATKA MAKARONOWA z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: 250 g makaronu muszelki 1/2 słoika suszonych pomidorów 100 g szynki parmeńskiej sałatkowy miks ziarenek np.Bakalland (lub: po 1 łyżeczce ziaren słonecznika, pestek dyni i orzeszków piniowych) 1 łyżka octu 1 ząbek czosnku 50 g parmezanu(...)także w paski.  Ziarenka prażymy na suchej patelni.  Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Do zalewy z pomidorów dodajemy ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie. Takim sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy grubo startym parmezanem. uwaga: Radzę kupić trochę droższe pomidory suszone np. Ponti, ponieważ różną się znacznie smakiem od tych tańszych, nie takiego "rdzawego" maja posmaku

Bon appetit mon amie
Sałatka gyros. 144

mojej siostry. Robiłam ją wiele razy od tamtej pory. Jest to sałatka, do której zawsze wracam. Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, 3/4 główki czosnku. Przygotowanie(...)paczkę przyprawy, ale można dać mniej), dodać cztery łyżki oliwy. Wymieszać i przykryć, włożyć do lodówki na 2h. Następnie podsmażyć i ostudzić. Wyłożyć do miski jako pierwszą warstwę.  Sos: mała śmietana 18%, cztery czubate łyżki majonezu, dwie czubate łyżki ketchupu, pieprz, 3/4 główki czosnku (wycisnąć). Wymieszać. Połową tego sosu polać mięso.   Ogórki pokroić w małą kostkę. Dodać jako

W kuchni u Moniki
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

jest bardzo delikatny, zazwyczaj bezbarwny, choć czasami bladożółtawy. Wytwarzany jest z ryżu lub odpadów sake. Ocet ryżowy jest częstym dodatkiem do wielu potraw kuchni azjatyckiej. Jest składnikiem słynnego chińskiego sosu słodko - kwaśnego, tajskiej zupy ostro - kwaśnej i wreszcie japońskiego sushi. Octu ryżowego nie należy zbytnio podgrzewać, gdyż straci swój smak. Najczęściej dodaje się go do przyrządzanej potrawy jako końcowy produkt(...)sklepach z tajską żywnością sprzedawany jest w postaci całych łodyżek z maleńkimi, zielonymi kulkami. Pieprz zielony dostępny jest też w formie suszonej lub konserwowej, w puszkach i słoikach. Stosuje się go głównie w potrawach tajskich. Dodaje im ostrości, przy jednoczesnym delikatniejszym aromacie niż pieprz czarny czy biały. POCHWIAKI- Świeże osobniki występują w Tajlandii i najlepiej je myć bezpośrednio przed użyciem

ClauditteMissCooking
Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs) 173

Dzień dobry! Sezon na przetwory w pełni. Co chwilę wszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich spory zapas z poprzedniego (oczywiście konfiturę truskawkową musiałam zrobić i z płatków róży, bo wcześniejszy zapas już wykorzystałam i mam w planach powidła śliwkowe), ale za to zajęłam się wytrawnymi... I tak oto przetworzyłam(...)już 20 kg ogórków (wkrótce przepisy!), a także odrobinę czerwonych porzeczek (które zostały odłożone, zanim trafiły do galaretki). Szukając porzeczkowych inspiracji natknęłam się na pewien przepis w magazynie GoodFood. Sos (a w oryginalnej nazwie relish) powstał z połączenia czerwonych porzeczek, cebuli, papryki i ostrych przypraw. Jest kwaśno-słodko-ostry i idealnie sprawdzi się jako dodatek do deski serów czy też

Pora coś zjeść
pikantna sałatka z kurczakiem 194

Szybka i pożywna sałatka, jedna z ulubionych mojego męża.  Składniki: słoik mieszanki sałatkowej (groszek, kukurydza, marchewka) 3 ogórki kiszone 1 duża pierś z kurczaka 2 szklanki makaronu świderki czerwona papryka 1/2 cebuli 5 łyżek majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku szczypta chili sól pieprz łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem(...)usmażyć. Jogurt wymieszać z majonezem, startym czosnkiem i przyprawami. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kosteczki. Makaron ugotować i wystudzić. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem czosnkowym. Odstawić na minimum godzinę, aby smaki przeszły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pesto z czosnku niedźwiedziego 154

jest pod ochroną, dlatego nie wolno go zrywać w lesie. Jeśli uda Wam się zdobyć tę aromatyczną roślinę, warto przygotować z niej pesto, które później  można wykorzystać jako sos do makaronu lub dodatek do grzanek. Można też na jego bazie przygotować pyszny dip, dodając do niego jogurt naturalny. Będzie on doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na grillu.   Składniki(...)soli Przygotowanie: Liście czosnku dokładnie myjemy, kroimy i z pozostałymi składnikami wkładamy do naczynia. Miksujemy blenderem. Jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy więcej oleju i ponownie miksujemy. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Kasza jaglana w liściach winogron 275

liście - Najpierw zbieramy młode liście winogron, odcinamy ich ogonki i zawijamy w ruloniki (możemy po kilka sztuk na raz). Tak zawinięte układamy w słoiczku i dorzucamy koper. Na koniec słoik zalewamy zalewą ( na 1 litr przegotowanej wody 1 łyżeczka soli), wkładamy gałąź kopru i zakręcamy. Po tygodniu powinny być już gotowe do spożycia. Gołąbki w liściach winogron z farszem(...)wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku  - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych  - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka i umieszczamy w misce, do której wlewamy gorącą wodę. Liście moczymy około godziny

Sajkofanka smaku
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 188

gotową w sklepie, podgrzać i zjeść, ale dla tych bardziej ambitnych, przedstawiam mój przepis, na Lazanię od A do Zet, czyli z przepisem na sos i na makaron. Początkowo sos do Lazanii robiłam z fixu, a makaron używałam gotowy, ale stwierdziłam, że najlepiej ją zrobić samemu i od tamtego czasu robię ją według poniższej receptury :) Składniki: 1kg mięsa mielonego(...)około 10 minut. Następnie dodajemy wodę, przecier pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy przez około 5 - 7 minut. Pół szklanki wody przelewamy do niewielkiego słoika, wsypujemy mąkę, zakręcamy i potrząsamy nim kilka razy, tak by mąka się dobrze zmieszała z wodą. Zawiesinę dodajemy do gotującego się mięsa. Całość jeszcze raz zagotowujemy, kosztujemy i ewentualnie jeszcze

Smakowy Raj
Domowy majonez 251

Majonezu używamy w naszej kuchni dość często. Kiedy zabraknie masła, albo zbyt późno jest wyjęte z lodówki i trudno je rozsmarować, wtedy często

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepsze książki o fermentacji 2016 151

Preserver” Na koniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce. Napisała ją Kylee Newton, która ma firmę w Londynie, gdzie można kupić wytwarzane przez nią pikle, sosy, mieszanki warzywne, dżemy i octy. Jej książka, której spora część dotyczy właśnie fermentacji, powstała jako antidotum na wszechobecne marnowanie żywności. Przetwory umożliwiają nam przecież nie tylko rozwijanie własnej kreatywności przez(...)żywności i możliwość obdarowania najbliższych nawet, jeśli mamy ograniczony budżet. Co bym ukisiła z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda kiszony soliród, rzodkiewki, sałatka z fenkuła i pomarańczy ze słoika, czy pikantne mieszanki warzywne typu piccalili. Smacznego! The Modern Preserver: Chutneys, Pickles, Jams and More Autorka: Kylee Newton Wydawnictwo: Square Peg Język: angielski   Tekst ukazał się po raz pierwszy

Ugotowane pozamiatane
Przecier z pomidorów malinowych 125

Każdego roku przygotowuję taki przecier na zimę, jest bardzo zdrowym i smacznym dodatkiem do zup, sosów i wielu innych dań.  Składniki: 5 kilogramów pomidorów malinowych 2 łyżki soli niejodowanej Sposób przygotowania: Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy zielone części, kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy w maszynce do mielenia na sitku o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka z grubym dnem, dusimy(...)godziny. Ostudzone pomidory miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Przelewamy do garnka, dodajemy sól i dusimy na małym ogniu do momentu aż przecier będzie gęsty.Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
ZAPIEKANE KOTLETY Z KARKÓWKI 152

majerankiem,kruchą i mięciutką z liściem rukoli dla smaczku.Zapraszam.   70dag.karkówki b/k 3 ząbki czosnku sól pieprz curry majeranek 1 cytryna 1 szkl.jogurtu naturalnego olej keczup mały słoik majonezu starty żółty ser rukola ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Karkówkę myjemy i osuszamy,tniemy na kotlety.nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą,pieprzem,curry i majerankiem.Cytrynę sparzyć,zetrzeć skórkę,a sokiem z cytryny skropić mięso.Otartą skórkę(...)smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron,aż ładnie się zarumienią.usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy keczupem wymieszanym z wodą i majonezem(w takich porcjach aby powstał gładki sos np.1:1).Zapiekamy około godziny w 180st.10 min.przed końcem posypujemy kotlety żółtym serem i układamy jeden liść rukoli.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
WEGAŃSKA KASZA MANNA Z SOSEM MALINOWYM. 375

czego to zależy, że niegdyś nienawidzone smaki nagle powracają i stają się tymi ulubionymi? WEGAŃSKA KASZA MANNA Z SOSEM MALINOWYM. /własny;/ na 4 porcje 2,5 szklanki mleka roślinnego 10 łyżek kaszy manny  5 łyżek brązowego cukru sos malinowy: 300g świeżych malin 2/3 szklanki brązowego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Kaszkę mannę gotuję na mleku wg przepisu(...)dodaję mąkę ziemniaczaną, dokładnie ją rozprowadzając. Zagotowuję. Zdejmuję z palnika i podaję z kaszą manną lub odstawiam do wystudzenia. Można przechowywać do ok. tygodnia w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki