sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:63/101)

Danie jednogarnkowe 2 204

wkładam pozostałości  do słoika i pasteryzuje. NIE mrożę, mrożone gotowe posiłki , moim zdaniem tracą na smaku. Oczywiście jest to moje zdanie. Moja córka jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach.  Wracając do rzeczy.  Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki

Eli Gotowanie
Sałatka z arbuzem i rzodkiewką 183

Składniki:arbuz (około 1 kg)1 słoik suszonych pomidorów1 pęczek rzodkiewekpęczek natki pietruszki1 cebula czerwonaSos:6 łyżek octu balsamicznego2 łyżeczki cukru brązowegosól, pieprzPrzygotowanie:Miąższ arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Ocet mieszamy z solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy. Sos dodajemy do sałatki. Sałatkę podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantna ognista oliwa domowa z chili 99

nimi nie przygotowała:). Robiąc sos do mięsa wpadłam na pomysł, aby zamiast dodawać suszoną papryczkę chili przygotować z niej pikantną oliwę, którą będę mogła wykorzystać do smażenia czy sałatek. Banalnie prosty sposób na domową ognistą oliwę z chili! Składniki: 1 dag suszonej papryczki chili  120 ml oleju lub oliwy W małym słoiku układam papryczki i zalewam je oliwą

Apetyczna babeczka
PIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN 130

papryka 1/2 średniej cukinii 1/2 sporego pora 1 średnia cebula 1 spora marchewka 1 cytryna 2-3 ząbki czosnku świeży tymianek, natka pietruszki Marynata: oliwa sos sojowy musztarda ostry sos miód ulubione zioła, czosnek sok z połowy cytryny INGREDIENTS: 1 chicken (approx. 1,5 kg) Any vegetables: 1 green papper 1/2 medium zucchini 1/2 big leek 1 medium onion(...)Tabasco) honey favorite herbs, garlic half of lemon juice blalbs Kurczaka umyj, osusz. Posól, popieprz i odstaw na bok. W międzyczasie zrób marynatę – wszystkie składiniki umieść w słoiku, zakręć go i energicznie wstrząsając wymieszaj. Zamarynuj kurczaka w osobnej misce, im dłużej będzie leżał w marynacie tym lepiej. Warzywa umyj, pokrój wszystkie na dość spore kawałki. Wyjmij kurczaka z marynaty

Martyna Cooks
Domowy przecier pomidorowy 149

pomidorów, których używam do sosów prawie nigdy nie zdejmuję skórki. Trochę z lenistwa, a trochę dlatego, że lubię pomidory właśnie takie. Przecier kojarzy mi się z pomidorową pulpą, w której trudno rozpoznać, że powstała z pomidorów. Ja za to mam dla Was prosty przepis na domowy przecier pomidorowy, który można zamknąć w słoikach na zimę, bez zbędnego przecierania przez sito

Pasja Smaku
Korzenne powidła śliwkowe 104

Koniec lata i początek jesieni upływa mi na przygotowywaniu domowych przetworów. Staram się zamknąć w słoikach jak najwięcej smaków lata, aby cieszyć się nimi kiedy nie będzie ich na straganach. Teraz jest idealna pora na smażenie powideł śliwkowych, bo dojrzałe, bardzo słodkie węgierki idealnie się do tego nadają. Tradycyjnie powidła przygotowuje się bez grama cukru, śliwki smaży się przez wiele(...)myślą o świątecznych wypiekach, dlatego dodałam do nich przyprawy korzenne, dzięki którym stały się magicznie aromatyczne. Gotowe powidła można wykorzystać też do przygotowania wytrawnego śliwkowego sosu BBQ, a przepis na sos znajdziecie  tu . Składniki: 2 kg śliwek węgierek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/3 szklanki wody Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu 6 goździków (roztartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki imbiru

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 218

zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę, pieprz ziarnisty, wyłuskany kardamon– można je dodać w całości, ale lepiej drobno je utłuc w moździerzu – będą bardziej aromatyczne. Wsypujemy mielony cynamon, gałkę i imbir. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy, mieszając żeby miód się nie przypalił – ważne, żeby w ciepłym płynie przyprawy uwolniły swój pełny aromat. W słoiku układamy śledzie i zalewamy

Karo in the Kitchen
Kiszona czerwona papryka 189

kanapek, sałatek a nawet sosów.  Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej wielkości papryk 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru włoskiego 1/2 łyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych  i kroję na ćwiartki. Na dno słoika wsypuję gorczycę a następnie

Magiczna kuchnia Darii
Pizza z pieczonymi warzywami na cieście uniwersalnym 190

zalewy (taką ze słoika) dla zaostrzenia smaku.  składniki pieczone warzywa : 4 czerwone cykorie 1 bakłażan 1 cukinia 2 czerwone podłużne papryki 1 czerwona cebula główka czosnku 2 gałązki rozmarynu sól morska pieprz oregano oliwa z oliwek na 1 pizzę 1/4  porcji  uniwersalnego ciasta prawie do wszystkiego do obłożenia: 3- 4 łyżki dowolnego sosu pomidorowego np  taki

Stare Gary
Wiśnie drylowane w syropie 178

oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie.  Składniki: 3 kg wiśni 250 ml wody 0,5 kg cukru  Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka do warzyw( ja robiłam nożykiem) wypestkować. Wyparzone słoiki napełnić wiśniami

Ala piecze i gotuje
Susz warzywny 182

można wykorzystać do zup, sosów, duszonych mięs i innych potraw.   Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb.Do naszego suszu użyliśmy:-6 marchewek-korzeń pietruszki-natkę pietruszki-natkę selera-kilka ząbków czosnku-2 pomidory-paprykę-1/2 pora-2 czerwone cebule   Pokrojone warzywa suszymy w suszarce.   Wysuszone przekładamy do słoików.Możemy dodać odrobinę soli morskiej

Maminek kulinarny
Burrito/ Taco De Harina 252

cebuli 1 pomidor 1/2 słoika Pudliszki "mieszanka kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona 2-3 łyżki koncentratu Pudliszki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 szklanki wody sól  + do podania: ostry sos, kwaśna śmietana, świeża kolendra

My Culinary Art
Orientalna zupa dyniowa 169

Dostaliśmy dynię. No i trzeba było coś z nią zrobić. Część poszła do słoika na kiszenie (choć teraz okazało się, że trochę jednak lepsza by była

slodkokwasnapl
Pasztet sojowy – bez pieczenia 214

wlej sos sojowy oraz worcester i gotuj 5 minut. Przełóż zawartość patelni do dużej miski, wsyp płatki drożdżowe i zblenduj na gładko. Masa będzie trochę przypominała mus. Nie martw się, że jest trochę „płynne”. W lodówce zastygnie. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz ewentualnie drobno zmielonym pieprzem. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. I voilà

Blendman
Kurczak w białym sosie z żurawiną 183

łyżeczki mąki - pieprz Przygotowanie sosu: Pierwsze 250 mililitrów rosołu podbieramy jeszcze w trakcie jego gotowania i zalewamy nim żurawinę. Przykrywamy miseczkę z góry, by owoce dobrze się zaparzyły. Następnie przekładamy żurawinę z płynem do garnuszka, dodajemy doń kolejne 250 mililitrów rosołu oraz przyprawiamy solą, cukrem, octem i pieprzem. W niewielkiej ilości rosołu, w osobnym słoiku, mieszamy śmietanę oraz mąkę, które

Życie zamknięte w smaku
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 173

smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni się nieco swoim składem w zależności od regionu. Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera na przykład pomidorów. Równie dobrze smakuje na ciepło, jaki na zimno. Możemy ją robić na bieżąco, albo zawekować  w słoikach, żeby pozostała

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania