sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:63/101)

Wiśnie drylowane w syropie 191

oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie.  Składniki: 3 kg wiśni 250 ml wody 0,5 kg cukru  Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka do warzyw( ja robiłam nożykiem) wypestkować. Wyparzone słoiki napełnić wiśniami

Ala piecze i gotuje
Susz warzywny 193

można wykorzystać do zup, sosów, duszonych mięs i innych potraw.   Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb.Do naszego suszu użyliśmy:-6 marchewek-korzeń pietruszki-natkę pietruszki-natkę selera-kilka ząbków czosnku-2 pomidory-paprykę-1/2 pora-2 czerwone cebule   Pokrojone warzywa suszymy w suszarce.   Wysuszone przekładamy do słoików.Możemy dodać odrobinę soli morskiej

Maminek kulinarny
Burrito/ Taco De Harina 262

cebuli 1 pomidor 1/2 słoika Pudliszki "mieszanka kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona 2-3 łyżki koncentratu Pudliszki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 szklanki wody sól  + do podania: ostry sos, kwaśna śmietana, świeża kolendra

My Culinary Art
Orientalna zupa dyniowa 183

Dostaliśmy dynię. No i trzeba było coś z nią zrobić. Część poszła do słoika na kiszenie (choć teraz okazało się, że trochę jednak lepsza by była

slodkokwasnapl
Pasztet sojowy – bez pieczenia 231

wlej sos sojowy oraz worcester i gotuj 5 minut. Przełóż zawartość patelni do dużej miski, wsyp płatki drożdżowe i zblenduj na gładko. Masa będzie trochę przypominała mus. Nie martw się, że jest trochę „płynne”. W lodówce zastygnie. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz ewentualnie drobno zmielonym pieprzem. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. I voilà

Blendman
Kurczak w białym sosie z żurawiną 191

łyżeczki mąki - pieprz Przygotowanie sosu: Pierwsze 250 mililitrów rosołu podbieramy jeszcze w trakcie jego gotowania i zalewamy nim żurawinę. Przykrywamy miseczkę z góry, by owoce dobrze się zaparzyły. Następnie przekładamy żurawinę z płynem do garnuszka, dodajemy doń kolejne 250 mililitrów rosołu oraz przyprawiamy solą, cukrem, octem i pieprzem. W niewielkiej ilości rosołu, w osobnym słoiku, mieszamy śmietanę oraz mąkę, które

Życie zamknięte w smaku
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 186

smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni się nieco swoim składem w zależności od regionu. Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera na przykład pomidorów. Równie dobrze smakuje na ciepło, jaki na zimno. Możemy ją robić na bieżąco, albo zawekować  w słoikach, żeby pozostała

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z kaszą 178

Mimo, że nie udało mi się uchwycić zdjęciem ich "smaku", to zapewniam, że są pyszne :-) W trakcie przygotowywania sosu może się Wam wydawać, że jest zbyt pikantny, ale w połączeniu z gołąbkami pasuje rewelacyjnie i jego ostrość niweluje się z całością potrawy. Porcja dla 5 osób. SKŁADNIKI 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g) 2 kopiaste łyżeczki vegety(...)najlepiej młoda) 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) oliwa 1 kostka rosołowa (wołowa) 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 1 mała śmietana 30% 1 łyżka cukru przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę umyć i rozdzielić na liście. Każdy

Passions hobbies life
Pyszna Sałatka z Jajkiem i Szynką 277

łyżka startego chrzanu (ze słoika lub świeżego) 2 łyżki usiekanego szczypiorku do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z jajkiem i szynką Przygotowanie: Ogórki kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę. Szynkę kroję w drobną kostkę. Kukurydze odsączam z zalewy. Do majonezu dodaję chrzan, szczypiorek, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Wszystkie składniki

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem z dyni i pigwy 587

będzie bulgotać. Zakręcić szczelnie słoiki i odstawić do spokojnego schłodzenia. Przy każdej obróbce termicznej należy pamiętać o mieszaniu . Dżemu jest dużo (oczywiście możecie zmienić proporcje) i łatwo przywiera do garnka pod wpływem ciężaru. Przypalone kawałki będą brzydko wyglądać w jasnym dżemie. ---------- Podobne: Dżem z mirabelek i jabłek Muffiny z dynią i pigwowcami Pieczona dynia z sosem śliwkowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Szaszłyki z matiesów z sałatką ziemniaczaną 176

cebulki perłowej ze słoika 4 matiesy 1 jabłko sok z cytryny ogórek 2 łyżki octu winnego cukier 3 łyżki oleju po 1/2 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę Przygotowanie   Ziemniaki umyłem , gotowałem ok. 40 minut w osolonej wodzie. Odcedziłem , po ostudzeniu obrałem i pokroiłem w plastry. Majonez wymieszałem z bulionem i posiekanym szczypiorkiem, Sos doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Paprykarz szczeciński 192

słodkiej 34 g sosu sojowego 34 g octu 9 g chili 3 g pieprzu Ryż gotujemy al dente i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo drobno lub mielimy na sitku 4 mm. Cebulę i rybę mieszamy i dodajemy ryż. Wkładamy w sterylne słoiki i pasteryzujemy 50 minut

Marder&Marder Manufacture
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska 158

zakryte Słoik zakręcić i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 4-5 tygodni, aż skórka zrobi się bardzo miękka. Po otwarciu, kiszone  cytryny  można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy. Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.   Zastosowanie: D robno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek .   Do tajine , gulaszy i sosów można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka chrzanowa 44597

sera puszka kukurydzy słoik marynowanej cebulki chrzan majonez mały jogurt naturalny szczypiorek sól, pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć na patelni. 2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. 3. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki. 4. Chrzan wymieszać z majonezem i jogurtem. Zalać sosem wszystkie składniki i dokładnie

Pasja Smaku
MŁOT LOU – GOTHIC II: NOC KRUKA – ognisty trunek z Młotem Lou 192

samego. Dodatkowo połączenie tej mikstury z sosem z ognistego gulaszu (czyli mięsa w kapuście) okazało się bardzo niefortunne (nie podalibyśmy tego nawet orkom!). Pewnie Snaf ściemniał z mocnym sosem i po prostu potrzebował gorzałki do bezpośrednich celów… Jednakże mikstura ma swój potencjał i świetnie nadaje się do stworzenia ognistego… trunku. Co prawda takiego potka i większości jego składników próżno(...)ogień! Zobacz, jak Młot Lou wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MŁOT LOU (5 min + 2 dni) Butelkę lub słoik dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy mają szczelne zamykanie. Wrzucamy do szklanego naczynia umytą natkę pietruszki, obrany czosnek oraz pieprz czarny. Jeśli chcecie ostrzejszą wersję, możecie dodać płatki chili. Zalewamy

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania