sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:79/101)

Spaghetti po genueńsku 376

składniki gotujemy w jednym garnku, potem mieszamy z sosem i możemy podawać na stół :) Makaron z ziemniakami?To prawda, jest to osobliwe połączenie, ale pamiętajcie, że Włosi traktują ziemniaki inaczej niż my (jak warzywo, a nie dodatek skrobiowy). W tej potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste. Tradycyjnie(...)trenette, linguine) bazyliowe pesto 4 mączyste ziemniaki 250 g zielonej fasolki szparagowej świeża bazylia do dekoracji parmezan do posypania Przygotowanie:  Przygotuj pesto bazyliowe, ewentualnie możesz użyć takiego ze słoika.  Zagotuj duży garnek osolonej wody. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z fasolki odetnij końcówki i każdą przekrój na 2-3 części. Wrzuć ziemniaki do wrzątku i gotuj przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Chutney z pomidorów i cukinii do słoików na zimę 169

Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze. Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata temu) publikowałam na blogu przepis na chutney- ale w nieco odmiennej wersji- z ananasem, gruszkami (przepis tu ) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów(...)pokroić. Następnie warzywa przełożyć do zalewy, wsypać rodzynki i dusić na bardzo wolnym ogniu około 2 ½  godziny cały czas mieszając. Po czym przełożyć gorący chutney do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Pampuchy z truskawkami 156

mąki pszennej 8 dag drożdży 2 łyżeczki cukru  4 jaja 10 dag roztopionego masła 1 szklanka  ciepłego mleka Dodatkowo:Świeże lub mrożone truskawki lub frużelina truskawkowa ze słoika, można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże ,,ruszyły,,. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, roztopione(...)luźno pływały po 4-5 sztuk. Gotujemy przez ok. 10-12 minut, podczas gotowania będą jeszcze rosły. Wyławiamy łyżką cedzakową na półmisek i podajemy z owocami i dużą ilością sosu

Apetyczna babeczka
G... Gulasz! 312

zjadł wszystko jednego dnia :)Składniki:400g wieprzowiny1 cebula1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona2 marchewkikilka pieczarek 3 łyżki smalcu1 łyżka mąki500ml bulionu (+2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego)1/2 słoika koncentratu pomidorowego1 łyżka ketchupu pikantnegosól, pieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranekPrzygotowanie:Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz(...)angielskie (ja po prostu nie lubię, jak coś mi przeszkadza w jedzeniu).Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Pozostawiamy na małym ogniu.Gdy woda trochę odparuje, sos zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem

Kitchens Alphabet
Zapiekanka ziemniaczana z bigosem Pamapol. 270

Witajcie:) dzisiaj zapraszam na kolejne szybkie danie z  gotowym daniem ze słoika. Dzisiaj w zapiekance wykorzystałam bigos firmy PAMAPOL . Danie jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki:  500 g bigosu ze słoika PAMAPOL 1 duża cebula 2 łyżki masła   około 500g ugotowanych w całości ziemniaków 1 szklanka startego(...)stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Następnie wyciągamy naczynie i posypujemy startym żółtym serem.Pieczemy jeszcze około 8 minut aż ser się lekko podpiecze.   Podajemy z dowolnym sosem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
SUSZONA WOŁOWINA- BEEF JERKY 138

SKŁADNIKI: - 500 g ligawy lub innego wołowego mięsa bez tłuszczu - 80 ml sosu sojowego bezglutenowego - pół łyżeczki soli - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 20 ml oleju rzepakowego - 20 ml sosu piri piri MIĘSO WŁÓŻ DO ZAMRAŻARKI na około pół godziny- dzięki temu łatwiej pokroisz je w cienkie plastry, ich grubość nie powinna przekraczać 5 milimetrów.  DO POKROJONEJ WOŁOWINY dodaj(...)łamie się, ale też nie ciągnie, powinno być takie trochę bardziej al dente :) Wyjmij z suszarki, zostaw w temperaturze pokojowej i gotowe. SUSZONĄ WOŁOWINĘ PRZETRZYMUJ  w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, dobrze zrobiona może postać nawet kilka miesięcy. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Roladki schabowe z oscypkiem 146

pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od pożądanej gęstości sosu podlewamy jeszcze niewielką ilością wody lub bulionu lub nieco redukujemy. Serwujemy z gotowanymi ziemniaczkami i lekką sałatką

Pyry na Gaz
Naleśniki Na Słono Ze Szpinkakiem 193

dodaje Kielecki) 4 łyżeczki ketchupu pikantnego Po pół łyżeczki:pieprzu,wegety, czosnku suszonego ,papryki ostrej Opakowanie suszonej pietruszki Przyprawa gyros lub do kurczaka Ok.10 sztuk zielonych oliwek ze słoika  Składniki na Ciasto: szklanka zimnego mleka 100 g mąki pszennej 2 jaja sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki czosnku granulowanego oliwa do smażenia  Sposób przygotowania:   • Z ciasta naleśnikowego(...)gustu.  • Naleśniki smarujemy ketchupem i majonezem na środek kładziemy farsz i po 2 plastry sera  • Naleśniki zawijamy i kładziemy do naczynia żaroodpornego  • Całość polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym  • Na wierzch kładziemy po plastrze sera żółtego  • Pieczemy aż ser się rozpuści ok. 15 minut

Gotowanie Patki
Salsa meksykańska na zimę 186

Salsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy  nachos'ów. Przepis znalazłam na stronie Filozofia Smaku. Polecam!:) Składniki: 1,5 kg pomidorów 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek(...)cebulą. Papryki kroimy w drobną kostkę. Zawartość patelni oraz papryki wrzucamy do pomidorów, dodajemy ocet i cukier. Dusimy razem około 60 minut. Następnie dodajemy przyprawy.Salsę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Mini gołąbki w liściach winogrona 135

gołąbki w liściach winogron. W tej książce znalazłam właśnie pomysł na wykorzystanie liści winogron, które zerwałam u siebie w ogródku. W większych marketach dostaniecie również takie liście kiszone w słoikach- również nadają się do zawijania :) Wystarczy je jednak przepłukać.Składniki: 30 dużych liści winogron, 200 g mięsa mielonego, 1 woreczek ryżu jaśminowego, 2 jajka, 1 litr bulionu warzywnego(...)Układamy gołąbki w garnku i zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie podsmażamy kurki na masełku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec zalewamy śmietaną. Gołąbki polewamy sosem śmietanowym z kurkami i posypujemy koperkiem

Aga w kuchni
Syrop winogronowy 140

W ogrodzie wszystko dojrzewa, jak widać i winogrona również. Oprócz napoju dla pełnoletnich można je wykorzystać do zrobienia syropu bez alkoholu. A zimą wyciągamy taki słoiczek

Smaki Ewy
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 165

owidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki(...)małym ogniu do czasu kiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut).    Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i macerowane porzeczki (opcjonalnie), wymieszać. Gorące przełożyć do wyprażonych słoików, w każdym umieścić kawałek kory cynamonu. Pasteryzować 10 minut. Gorące wyjąć z wody i wystudzić do góry dnem

SzczyptaSmaQ
Traditional English Trifle - angielski przekładaniec 284

łyżeczka ekstraktu waniliowego 8 żółtek 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Dodatkowo: pół słoika dżemu malinowego wino Cream Sherry do nasączenia biszkoptu (hiszpańskie wino wzmocnione, nie mylić z cherry. Można w zamian użyć wina Madera)  Warstwa owocowa: 500 g truskawek 500 g malin(...)trochu przestudzone mleko, ciągle miksując. UWAGA: mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby żółtka się nie ścięły. 5. Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. 6. Gotowy sos odstawić do przestygnięcia, następnie przelać do pojemnika, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki. Porada: W przypadku, gdy krem się zwarzy można

Domowa Cookierenka Agi
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 191

warzyw to nadal posiłkuję się potrawami jednogarnkowymi, typowymi na zimę. Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Ale z wiadomych przyczyn, jem ją tylko przez 1 dzień, a resztę potrawy wekuję do słoików ;) Tym razem postanowiłam uszlachetnić tradycyjny gar fasoli o dodatek suszonych pomidorów, które mogłabym jeść non stop. Do tej potrawy zainspirowały mnie produkty wędliniarskie Nove bez zbędnej(...)rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy,  listki laurowe i ziela angielskie, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie słodką papryką i mielonym kminkiem. Pamiętajmy

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 190

nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą(...)miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.Pizza: Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy mikserem, aż składniki zaczną łączyć się

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania