sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:85/101)

Pasta oliwkowa – potrójne doznania! 112

Pasta oliwkowa – potrójne doznania Dręczony myślami o panini postanowiłem przygotować pastę, którą właśnie do nich mógłbym wykorzystać. Co prawda, jak już zrobiłem pastę oliwkową i

Blendman
Latawice też muszą jadać - czyli coś gotowego 1130

Rzadko jadam na mieście . Nie specjalnie odpowiada mi bywanie w restauracjach czy zamawianie czegoś gotowego do domu ( o gotowcach w słoikach nie wspomnę ). Ale okazuje się, że życie zmusza do weryfikacji przyzwyczajeń. Nie mam wyboru - albo będę gotować nocami ( a na to już mnie nikt nie namówi ) albo będę wpadać na obiad do jakiegoś lokalu który jest akurat gdzieś(...)Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne oliwki ) --15 zł + do sałatki 4 gorące paluch drożdżowe Punktualnie o 13.00 ( bo tak zamawiałam

Buniabaje w kuchni
Krem a`la Snikers 22570

Bardzo ubolewałam, że kremu snikers nie ma już w sprzedaży. Od dziś już mi nie szkoda, bo mogę go sobie sama zrobić kiedy tylko zechcę. Pierwotnie

Blondynka Gotuje
Domowa vegeta śródziemnomorska – bez chemii 362

smak i aromat . Zachęcam do robienia własnych przypraw , każdy działkowicz ma nadwyżki , które można zetrzeć , posiekać i ususzyć , a później mamy pod ręką zdrowe , bez chemicznych dodatków , bazy do sosów i zup . Składniki : 10 dość dużych, pomidorów o grubym , suchym ,miąższu i małej ilości pestek ( mocno się kurczą wysychając ) 6 dużych , czerwonych papryk słodkich 2 duże zielone papryki 4 duże(...)kawy na średnio – grube kawałki . Trzeba sprawdzać w trakcie , żeby nie zrobił się pył . Mieszamy razem , dodajemy sól ( zapobiega zbrylaniu się przyprawy i nieco ją konserwuje ) . Przesypujemy do słoików , szczelnie zamykamy i gotowe . Vegeta śródziemnomorska gotowa do użycia Smacznego !     Post Domowa vegeta śródziemnomorska – bez chemii pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ketchup z cukinii. 123

Cukinia w tym roku obrodziła więc aż grzech jej nie wykorzystać. Ketchup to ulubiony sos mojej rodziny. Zjadamy go nie tylko z pizzą... Z jakiejś gazecie wpadł mi w oczy przepis na ten domowy ketchup, wyszedł wspaniały. Kto robił czekam na opinie a kto przepis widzi pierwszy raz może się skusi i wypróbuje?! Składniki; 1,5 kg obranej cukinii(...)chwil aby cukinia nie przywarła do dna. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 5 min. Ketchup studzimy i blendujemy na jednolity mus. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. Gotowe! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowy smalec z cebulką i skwarkami 185

Bywając na różnych imprezach plenerowych możemy kupić kromkę chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W takich miejscach często ustawiają się kolejki, każdy zajada się takim chlebem

Smaki Ewy
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 239

jedno z lepszych dań jakie wyszło z naszej kuchni, posiada kilka warstw smaku i kilka ciekawych tekstur – jędrne warzywa, rozpływającą się w ustach wołowinę i aromatyczny winny sos. Biegnijcie zatem po butelkę wina i ugotujcie jedną z najpyszniejszych potraw uniwersum Wiedźmina! Zobacz, jak danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 813 kcal(...)nieco soli i pieprzu, mieszamy. Przekładamy do MISKI z marchewką. 6. CEBULKI (5 min) To krok opcjonalny – cebulki perłowe rzadko pojawiają się w sklepach (marynowane w occie ze słoika odpadają), można zastąpić je pokrojonymi na pół szalotkami lub całkowicie pominąć. Cebulki wrzucamy na patelnię z 1 łyżką masła i smażymy do zarumienia. Gotowe odkładamy do miski z marchewką

Nerds Kitchen
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 161

dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie, istnieje bardzo wiele przepisów na pastę harissa. Można ją przygotować zarówno ze świeżych jak i suszonych papryczek chilli i mieszać ze sobą papryczki(...)Przepis na pastę harissa dodaję do akcji Panny Malwinny  "VI Festiwal Kuchni Arabskiej" . Jak zrobić domową pastę harissa?  - Przepis krok po kroku Składniki pasty harissa / na 1 słoik 200-250 ml: 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (możesz zmieszać świeże i suszone) 1 słodka czerwona papryka 6 ząbków czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 2 łyżeczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek . 181

Zapraszam :) Składniki : 5 woreczków ryżu 1 kg mięsa mielonego dowolnego ja dalam z indyka 2 główki kapusty włoskiej 2 duże cebule vegeta, pieprz do smaku 40 dag pieczarek 1 słoik  Lecza paprykowego firmy Orzech   20 dag pieczarek 1 cebulka  Wykonanie : Kapustę umyć , wyciąć głąb. W garnku zagotować wodę , parzyć kapustę aż zmięknie .   W garnku zagotować lekko(...)łyżki masła  . 20 dag pieczarek umyć i pokroić w  pół plasterki. Usmażyć. Do garnka wlać leczo paprykowe , dodać pieczarki i przyprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem leczowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW 262

Bakłażan i cukinia idealnie nadają się do  gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów. W lato wykorzystuję je bardzo często. Niestety w zimie brakuje mi ich bardzo. Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach  i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni. Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi pomidorami. Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka(...)minut. lub dodać domowy  przecier pomidorowy .   Wymieszałam cukinię i bakłażany. Wlałam do nich przecier pomidorowy. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku. Nakładałam warzywa do słoików, Pasteryzowałam przez około 10-15 minut. Smacznego

potrawyregionalne
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 204

pokarmowe. Warto wybrać się na spacer do lasu, za miasto i poszukać tych czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce(...)chili, cynamonem i kakao, dusić  15 minut. Pektynę wymieszać z cukrem, dodać do konfitury, mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną.  Rada:jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami i nie wiesz

SzczyptaSmaQ
Syrop brzoskwiniowy – metodą tradycyjną 147

Syrop ten można używać do herbat, deserów rozcieńczać go samą wodą i oczywiście dodawać również do piwa. Zastosowań ma wiele. Mimo to, że jest z cukrem

Smaki Ewy
Pasta ze szprotek i rolmopsy na imprezowy stół 83

ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.    Szprot Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte(...)brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach. Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym. Sa tez idealnym składnikiem różnego rodzaju past do chleba.       Pasta ze szprotek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g szprotek 1/2 cebuli 2 ząbki

Kulinarne przygody Gatity
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 179

Pomidor jest niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne  jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do  zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków   . Pomidory mają cenny składnik mianowicie  likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce z nowotworami, ponieważ niweluje(...)pestką. Bez sztucznych barwników i bez GMO. Musze wam powiedzieć , że uwielbiam zielone oliwki . Mimo , że to sam tłuszcz, ale wyjadam je prosto ze słoika  . Najlepiej smakują z sałatką warzywną . Dodaje je też do pizzy czy koreczków jako przekąskę . Polecam zrobić z nich pastę na kanapki  : -zielone oliwki

Różowa kuchnia
Domowy ketchup z pomidorów - przepis 256

Szał przetworów nadal trwa. Robiłyśmy już ketchup z cukinii , tym razem przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną(...)czasu do czasu mieszając. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień podgrzewamy, dodajemy, cukier, ocet i musztardę. Gotujemy jeszcze ok. 2 h. Wrzący ketchup nakładamy do słoików a następnie pasteryzujemy ok. 30 min. Domowy ketchup z pomidorów - pasteryzacja Z 5 kg pomidorów wychodzi ok. 6 słoiczków domowego ketchupu. Domowy ketchup z pomidorów

Pyza i Surówka