Polecam Wam zrobienie sosu karmelowego. Jest on o niebo lepszy niż sklepowy :) Najbardziej lubimy jeść z nim naleśniki, ale jego zastosowanie jest ogromne :) Niestety ma jedną wadę - szybko znika ze słoika :( Składniki:20 dag cukru,20 ml wody, 40 g masła, 100 ml śmietanki 30%. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż karmel będzie miał złoty kolor. Trwa to kilka minut. Na tym etapie nie mieszamy i nie wkładamy paluchów, żeby s... czytaj dalej...
Nigdy nie jadłam takiego domowego sosu karmelowego. Będę musiała zrobić dla porównania :)
cudownie wygląda! Myślę, że jego największą wadą jest jednak kaloryczność... Ale co tam. Raz nie zawsze, zawsze nie wciąż:)
Nie przejmuj się, ale sos karmelowy jest mleczny, ja zanim zrobiłam idealny, miałam kilka podejść :) Możesz spróbować następnym razem dać mniej masła i śmietanki.