śmietanowie - 6000 przepisów (strona:319/400)

Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 194

 Prezentuję dzisiaj przysmak z przepisu Ewy, który towarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę

Apetyczna babeczka
Gęś po polsku w kapuście 156

pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.Gęsinę podać z  ziemniakami z wody ,posypaną

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki tradycyjne 85

godz. w temperaturze 180 stopni .Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną  dodajemy trochę wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do wywaru . Gołąbki podjemy razem z sosem.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 128

będą rosły podczas pieczenia).Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 30 minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy.Na krem:400ml mleka1 budyń na 0.5l mlekacukier wg zalecen na opakowaniu budyniułyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia100g miękkiego masłaBudyń gotujemy

Walijskie Pichcenie
FORSZMAK 254

Forszmak... nazwa obiła mi się o uszy, ale do końca nie wiedziałam co to jest. Do momentu kiedy nie kupiłam książki "Gulasz i bigos na wiele

Walijskie Pichcenie
SCHAB W SOSIE KOPERKOWO-MARCHEWKOWYM 50559

Składniki:1kg schabu bez kości2 marchewkikawałek pietruszki i seleraliść laurowyziele angielskieodrobina vegetyłyżeczka mąkiśmietana 18%koperekWykonanie:Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad

Walijskie Pichcenie
GRZYBOWA 151

dawno, więc padło na zupę grzybową.Składniki:suszone grzyby (ok 100g na duży garnek)1  marchew1 pietruszka kawałek selera2 małe cebule liść laurowysólpieprzziele angielskiełyżka mąki pszennejsłodkiej śmietany 30% masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebulinatka pietruszkiWykonanie:Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka

Walijskie Pichcenie
BUŁECZKI Z ZIARNAMI 71

ukrywam, że bułeczki z ziarnami to mój... debiut :) Juz dawno miałam upiec jakieś fajne bułki, przepisów są przecież tysiące.  Zrobiłam twarożek ze śmietaną i zapragnęłam zjeść go z pełnoziarnistymi bułkami.Troszkę zmodyfikowałam przepis znaleziony w necie i... tak oto powstały :) Pyszne w smaku, pachnące, mięciutkie w środku, tylko trochę mało wyrośnięte. Ale jak na debiut - oceniam

Walijskie Pichcenie
GALARETKA Z OWOCAMI 158

naszego naczynia, chodzimy. Po stężeniu kolejnej warstwy do trzeciej galaretki dodajemy pokrojony miks owoców, wylewamy na poprzednią warstwę. Chłodzimy. Po wyjęciu z formy jeśli lubimy przybieramy całość kleksikami ubitej śmietany

Walijskie Pichcenie
NALEŚNIKI Z POWIDŁAMI 128

wystarcza mi szklanka mleka, a czasami muszę dodać jeszcze odrobinę. Naleśniki jem najchętniej ... posypane tylko cukrem :-) Dopuszczam jeszcze serek waniliowy i zwykłe, śliwkowe powidła. Nie przepadam za dodatkiem czekolady, śmietany i innych bajerów :-)Obowiązkowo do tego kawa zbożowa z mlekiem....W każdym razie mój przepis podstawowy jest następujący:Składniki:2 szkl mąki1 szkl  mleka1 szkl przegotowanej wodyszczypta soliłyżeczka cukru

Walijskie Pichcenie
MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU 196

Minestrone to bardzo prosta, ale za razem smaczna zupka pochodzenia włoskiego. Jest gęsta od ilości warzyw i sycąca, ale jednocześnie lekka i niskokaloryczna, gdyż nie zawiera śmietany, zasmażki, żadnych wędlin ani mięsa. Nie ma dokładnego przepisu na minestrone, w każdym rejonie Włoch urozmaicana jest innymi, zazwyczaj regionalnymi warzywami. To taka trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie

Walijskie Pichcenie
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 384

wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy z tym, z czym lubimy

Walijskie Pichcenie
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 158

zazwyczaj jak to bywa, jedne więcej - inne mniej :-) Zupa grzybowa należy do tych pierwszych. Pamiętam, że w moim rodzinnym domu serwowana była jako zupa "czysta" ,lekko zaciągnięta śmietaną i podawana  na osobnym talerzyku z ziemniakami tłuczonymi z boczkiem. Ja zupę grzybową podaję z drobnym makaronem i urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie mogłabym podawać

Walijskie Pichcenie
TRUSKAWKOWE SZASZŁYKI 206

ogonki, delikatnie osuszamy papierowym ręczniczkiem. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą wstawiamy do garnka z gotującą się wodą), dodając 2 łyżki słodkiej śmietany. Mieszamy aż do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Na patyki do szaszłyków nadziewamy po kilka truskawek, polewamy je polewą czekoladową i zostawiamy do zastygnięcia

Walijskie Pichcenie
B... Brokułowa! 183

Pamiętajcie, że "wypije" on troszkę bulionu, więc postępujcie ostrożnie z pkt.4 :) Zupę po przełożeniu do talerza dekorujemy nasionami i serem. I voilà! Pyszna, ekspresowa, kolorowa, dietetyczna zupa bez grama śmietany ani jogurtu, za to przypominająca konsystencją wszystkie inne kremy, gotowa! :) Smacznego

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania