czosnek granulowany.Pity wypełniać kurczakiem i warzywami, polać sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja do wyrobienia ciasta używam robota kuchennego z hakiem.Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.Czosnek granulowany można zastąpić świeżym.Dodatki można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi
Gospodyni Miejskapomidora i plasterki ogórka. Przykryć wierzchnią połówką bułki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 4 duże chicken burgery.Jogurt naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym.Burgery można podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy nachosami.Dodatki do burgerów można zmieniać zgodnie z własnym upodobaniami smakowymi
Gospodyni Miejskaciasto.Zapraszam!Zajadajcie ze smakiem! Składniki:2 szklanki mąki pszennej;2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;5 łyżek białego cukru;Szczypta soli;250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 ml oleju;1 jajo;200 g rabarbaru (waga po obraniu) + mąka do oprószenia;Kilka kropel aromatu śmietankowego.Sposób wykonania:Przygotować dwie miseczki. Do jednej
Gospodyni Miejskamiski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.Margarynę rozpuścić, dodać do niej 2 roztrzepane jaja i aromat cytrynowy. Wymieszać.Do rozczynu dodać mąkę, resztę cukru, sól oraz pozostałą część mąki
Gospodyni Miejskakońcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %.Z dodatku płatków chili można zrezygnować lub zmniejszyć ich ilość, wówczas potrawa będzie miała łagodniejszy smak.Źródło przepisu: Passionfruit
Gospodyni Miejskastron na złoty kolor.Placki można podawać na ciepło lub na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 10 placków.Placki w wersji na słodko można podać ze śmietaną i cukrem, a w wersji na ostro np. z sosem tzatziki, czy keczupem.Do placków można dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę.Placki smaży się na gorącym oleju
Gospodyni Miejskaobrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Surówkę skropić sokiem z cytynym, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, jogurtem greckim, lub gęstym jogurtem naturalnym.Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.Marchewki powinno być trzy razy więcej od selera.Źródło przepisu: W kuchni u Moniki
Gospodyni MiejskaJeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Lentilki można zastąpić cukierkami M&M's, a jogurt grecki kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub maślanką.Aromat śmietankowy można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego.Upieczone i wystudzone muffiny można dodatkowo polać lukrem i udekorować lentilkami.Źródło przepisu: Śladami
Gospodyni Miejskadokładnie wymieszać.Dodać majonez, jogurt grecki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować zastępując go dodatkowymi łyżkami jogurtu.Por można zastąpić cebulą, a kurczaka np. kabanosami lub jakąś podwędzaną wędliną.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskachyba, że posiada się 1,5 litra rosołu np. z dnia poprzedniego).Zamiast ulubionej przyprawy do zupy (vegeta, ziarenka smaku itp.) można użyć 3 kostek rosołowych, a zamiast mleka śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%, lub śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 18% (takiej do kawy).Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.Parmezan można zastąpić serem grana padano, a nawet startym, żółtym
Gospodyni Miejskadziecka.Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.Z dodatku marchewki można całkowicie zrezygnować, a zamiast samego mascarpone dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskadziecka.Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.Z dodatku chili można całkowicie zrezygnować, a zamiast samego mascarpone dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Źródło przepisu: Ugotowani
Gospodyni Miejskawielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Zamiast samego mascarpone można dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Można użyć zarówno szpinaku mrożonego, jak i świeżego oraz makaronu o dowolnym kształcie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając. Rozpuszczoną czekoladę wystudzić. Odłożyć 1 łyżkę do ozdobienia ciasta na wierzchu.Śmietanę ubić mikserem na szytwną masę, po czym dodać wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę i miksować na wolnych obrotach, aż do połączenia się skałdników.Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie krem śmietanowo-czekoladowy
Gospodyni Miejskaprzygotowania:Wieczorem, dnia poprzedzającego dzień pieczenia chleba, przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 250 ml letniej wody i około 5 czubatych łyżek mąki (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana.Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić
Gospodyni Miejska