śmietanowie - 6000 przepisów (strona:312/400)

Sztuka kuchenna: makaroniki 158

bezie włoskiej)Składniki:(na 32 gotowe makaroniki)100 g mielonych migdałów100 g mielonych orzechów laskowych200 g cukru pudru75 ml wody200 g cukru160 g białekkrem:250 g serka mascarpone125 ml śmietany kremówki (38%)150 g nutelliMigdały, orzechy i cukrem puder przesiać przez sitko. Większe kawałki orzechów, które zostaną na sitku, odłożyć do dekoracji.80 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 116

kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast, więc... Są bez śmietany. I tak wyszły genialne.Jeśli nie macie lub nie lubicie fig, po prostu je pomińcie. Lody i tak wyjdą wspaniałe (ach, te rumowe rodzynki...).Lody waniliowo-rumowe ze świeżymi figamiSkładniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 166

ekstraktu z wanilii150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli125 ml maślanki1,5 łyżeczki białego octu winnegokarmelowe szkło:100 g cukru30 ml wodykrem:200 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Debiuty: woda różana 132

wszystko deser polecam - dla mniej/bardziej odważnych bez dodatku wody różanej - bo panna cotta i figi to naprawdę smakowite połączenie.Różana panna cotta z figamiSkładniki:(na 4 porcje)300 ml śmietany kremówki (38%)150 ml mleka50 g cukru1 łyżeczka wody różanejkilka kropli czerwonego barwnika spożywczego4 listki żelatynydodatkowo:4 figi10 g masła30 g cukru1/2 łyżeczki wody różanej50 ml wodyŻelatynę namoczyć w zimnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze lody truskawkowe 747

powiem. Już sobie wyobrażam, jak będą smakowały latem, przygotowane ze świeżych truskawek...Lody truskawkowe z wanilią i czekoladąSkładniki:(na 1,8 l lodów)250 ml mleka250 ml śmietany kremówki (38%)6 żółtek200 g cukru500 g truskawek, świeżych lub mrożonychsok z 1 cytrynynasionka z 1 laski wanilii100 g czekolady (70%)Truskawki (mrożone rozmrozić na ręczniku kuchennym) zmiksować blenderem z sokiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 164

śliwkamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:180 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli20 g zmielonych orzechów laskowych100 g zimnego masła1 jajkomasa:2 jajka40 g cukru200 ml śmietany kremówki15 g zmielonych orzechów laskowychdodatkowo:750 g śliwekMąkę przesiać do miski, wsypać sól i orzechy, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko, ale dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne tiramisu - z jabłkami 143

miodu100 ml amarettosok z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonuspód:200 g podłużnych biszkoptów40 g płatków migdałowychnasączenie:80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej)35 ml amarettokrem:250 g serka mascarpone180 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudrudodatkowo:1 łyżka kakao1 łyżeczka cynamonuJabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, lekko podprażyć. Miód, amaretto, sok z cytryny i cynamon wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedświąteczne zabieganie, brak czasu i mini serniczki 137

będzie w sam raz.Mini serniczki z białą czekoladą i świeżą żurawinąSkładniki:(na 9-10 sztuk)spód:80 g ciastek digestive40 g masłamasa serowa:130 g białej czekolady60 ml śmietany kremówki (38%)400 g serka kremowego2 jajka60 g cukruskórka otarta z 1 pomarańczydodatkowo:150 g świeżej żurawiny80 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 137

mielonych migdałów125 g cukru pudru30 ml wody125 g cukru100 g białekgalaretka:200 ml mocnej, gorącej kawy3 listów żelatyny20 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliikrem:100 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżka wrzątkuMigdały z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko. 50 g białek ubić na sztywną pianę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciągnące karmelki z czerwonego wina. Mniam! 164

nich innym razem), i obie wersje miały swoich zwolenników. Ciężko mi powiedzieć, która lepsza. Spróbujcie sami.Karmelki z czerwonego winaSkładniki:(na 15 cukierków)275 ml czerwonego wina70 g cukru35 g śmietany kremówki (38%)45 g masłaWino wlać do garnuszka z grubym dnem, zredukować do 65 ml - około 10-15 minut na średnim ogniu. Odrobinę wina wlać do śmietanki, żeby ją zahartować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poświątecznie marudzenie. Creme brulee na pociechę. I książka 99

może kasztanowy...? Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Chrupiąca cukrowa skorupka zgra się z każdym wymyślonym smakiem.Jaśminowy creme bruleeSkładniki:(na 6 porcji)4 żółtka40 g cukru1 łyżeczka wody jaśminowej400 ml śmietany kremówki (38%)150 ml mlekadodatkowo:6 łyżeczek jasnego brązowego cukruŻółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec dodać wodę jaśminową. W tym czasie zagotować kremówkę z mlekiem. Powoli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Happy birthday to You! 160

podzielny - ja nie dałabym rady dokładce...Tort kajmakowo-jabłkowySkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)biszkopt:3 jajka120 g cukru70 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanejkrem kajmakowy:200 ml śmietany kremówki (38%)150 g sera ricotta160 g masy kajmakowej z puszki3 listki żelatynymasa jabłkowa:700 g jabłeksok z 1/2 cytryny65 g cukru3 listki żelatynyponcz:sok z 1/2 cytryny50 ml wódki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybko, słodko, kokosowo... Trufelki 142

sporo trufli, można nimi obdarować małe stadko Walentynek... Albo jedną, która naprawdę lubi kokos.Przepis znalazłam u Ani.Trufle kokosowe IISkładniki:(na 30-35 sztuk)200 g wiórków kokosowych100 ml śmietany kremówki (38%)70 g masła50 g cukru pudru2 łyżki ekstraktu z waniliiWiórki wymieszać z cukrem pudrem.Masło z kremówką rozpuścić, przestudzić. Dodać ekstrakt. Wlać do wriórek, dokładnie wymieszać. Wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fioletowe serce na talerzu 268

masłamus jagodowy:450 g jagód (mogą być mrożone)125 g cukru trzcinowegosok z 1/2 cytrynyziarenka z 1 laski waniliimasa serowa:200 g serka kremowego250 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżki cukru pudru1 opakowanie galaretki cytrynowej200 ml wrzącej wody200 g borówek amerykańskichdodatkowo:50 g borówek amerykańskichJagody wypłukać (mrożone rozmrozić na ręczniku papierowym), razem z cukrem, sokiem z cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie dla mnie, czyli sernik lukrecjowy 162

żeby to zrozumieć, trzeba spróbować.Lukrecjowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:400 g serka kremowego400 ml śmietany kremówki (38%)200 g cukru pudrusok z 1 cytryny5 listków żelatyny2,5 łyżeczki lukrecji w proszkuziarenka z 1 laski waniliiczarny barwnik spożywczydodatkowo:50 g cukierków o smaku lukrecjiCiastka pokruszyć.Masło rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania