miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część wałkujemy na blat o grubości ok. 0.5 cm i przekładamy
Kuchnia Łukaszagalaretki rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia . 1 zieloną galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej wody i odstawić do całkowitego stężenia . 1 czerwoną ___________________ ;: ______________________________________________ 1 litr śmietany ubić , dodać 0,5 litra czerwonej galaretki , delikatnie wymieszać . Galaretki czerwoną i zieloną pokroić w kwadraciki i dodać do masy śmietanowej , jeszcze raz delikatnie wymieszać . Masę wyłożyć na pierwszą część
Sama słodycz i szczypta chiliprzegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. 7.Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody i odstawić do zastygnięcia . Po zastygnięciu pokroić w kwadraciki. 8.Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać galaretki niebieską z żółtą , ubić chwilkę mikserem , dodać kosteczki galaretki pomarańczowej i delikatnie wymieszać łyżką. 9.Biszkopt rozwinąć , wyłożyć masę i delikatnie zwinąć . 10. Ja wierzch rolady także
Sama słodycz i szczypta chilirozpływająca się w ustach.SKŁADNIKI:- kostka masła,- 1 szklanka cukru (może być trzcinowy),- kaszka ryżowa (opakowanie) lub pół na pół z kaszką kukurydzianą,- 3-4 jajka,- 2-3 łyżki śmietany,- kokos - wiórki - 100g,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowcy - proszek bezglutenowy),- cukier wanilinowy, a najlepiej zmielona laska wanilii,WYKONANIE:Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodać pozostałe składniki
Wypisz Wymalujoliwą i obsypanego bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. 45 minut, aż babka dyniowa się zarumieni. Zapiekankę dyniową możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną skwarkami z boczku. Smacznego! Polecam.The post Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrezentuję dzisiaj przysmak z przepisu Ewy, który towarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę
Apetyczna babeczkapokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.Gęsinę podać z ziemniakami z wody ,posypaną
Kulinarny karnet Christopheragodz. w temperaturze 180 stopni .Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną dodajemy trochę wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do wywaru . Gołąbki podjemy razem z sosem.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewybędą rosły podczas pieczenia).Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 30 minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy.Na krem:400ml mleka1 budyń na 0.5l mlekacukier wg zalecen na opakowaniu budyniułyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia100g miękkiego masłaBudyń gotujemy
Walijskie PichcenieForszmak... nazwa obiła mi się o uszy, ale do końca nie wiedziałam co to jest. Do momentu kiedy nie kupiłam książki "Gulasz i bigos na wiele
Walijskie PichcenieSkładniki:1kg schabu bez kości2 marchewkikawałek pietruszki i seleraliść laurowyziele angielskieodrobina vegetyłyżeczka mąkiśmietana 18%koperekWykonanie:Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad
Walijskie Pichceniedawno, więc padło na zupę grzybową.Składniki:suszone grzyby (ok 100g na duży garnek)1 marchew1 pietruszka kawałek selera2 małe cebule liść laurowysólpieprzziele angielskiełyżka mąki pszennejsłodkiej śmietany 30% masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebulinatka pietruszkiWykonanie:Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka
Walijskie Pichcenieukrywam, że bułeczki z ziarnami to mój... debiut :) Juz dawno miałam upiec jakieś fajne bułki, przepisów są przecież tysiące. Zrobiłam twarożek ze śmietaną i zapragnęłam zjeść go z pełnoziarnistymi bułkami.Troszkę zmodyfikowałam przepis znaleziony w necie i... tak oto powstały :) Pyszne w smaku, pachnące, mięciutkie w środku, tylko trochę mało wyrośnięte. Ale jak na debiut - oceniam
Walijskie Pichcenienaszego naczynia, chodzimy. Po stężeniu kolejnej warstwy do trzeciej galaretki dodajemy pokrojony miks owoców, wylewamy na poprzednią warstwę. Chłodzimy. Po wyjęciu z formy jeśli lubimy przybieramy całość kleksikami ubitej śmietany
Walijskie Pichceniewystarcza mi szklanka mleka, a czasami muszę dodać jeszcze odrobinę. Naleśniki jem najchętniej ... posypane tylko cukrem :-) Dopuszczam jeszcze serek waniliowy i zwykłe, śliwkowe powidła. Nie przepadam za dodatkiem czekolady, śmietany i innych bajerów :-)Obowiązkowo do tego kawa zbożowa z mlekiem....W każdym razie mój przepis podstawowy jest następujący:Składniki:2 szkl mąki1 szkl mleka1 szkl przegotowanej wodyszczypta soliłyżeczka cukru
Walijskie Pichcenie