śmietanowie - 6000 przepisów (strona:323/400)

Tarta dyniowa z szynką i ryżem 217

Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. Tarta  dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g pieczonej dyni 1 cebula 100 g szynki 50 g ryżu 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki domowej warzywnej pasty bulionowej

Kulinarne przygody Gatity
Chili con carne w wersji light 176

rozmiarów sprzed Świąt. Zawartość tłuszczu w tym daniu jest minimalna, ale jeśli byście chcieli troszkę poszaleć, to możecie dodać łyżkę śmietany.Danie to doskonale sprawdzi się w karnawałowym menu. Można je przygotować wcześniej, a następnie tylko podgrzać. Podaję je przy większych imprezach ze szwedzkim bufetem, goście sami mogą się obsłużyć

Kulinarne przygody Gatity
Rybna pasta twarożkowa 204

dziś był to chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu. Rybna pasta twarożkowa  Składniki:1 wędzona makrela o wadze 250 g250 g białego sera półtłustego3 łyżki śmietany 18 %1/2 cebulisólświeżo zmielony pieprz Wykonanie:Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski blendera, dodajemy pozostałe składniki oprócz cebuli i miksujemy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną

Kulinarne przygody Gatity
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 466

tort  dacquoise z daktylami i orzechami Składniki:Beza6 białek300 g drobnego cukru do wypieków2 łyżki brązowego cukruszczypta soli1 łyżeczka octu8 suszonych daktyliKrem250 g mascarpone300 ml śmietany 30 %1 łyżka cukru pudru150 g masy kajmakowej z puszki1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich10 suszonych daktyliDo dekoracji:gorzkie kakaodaktyle Wykonanie:Przed robieniem bezy sprawdźmy czy miska

Kulinarne przygody Gatity
Tęczowy tort (rainbow cake) 221

upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Zimny serek i zimna śmietanę ubijamy w misce na sztywną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Układanie blatów zaczynamy od koloru fioletowego, potem niebieski, zielony, żółty, różowy i czerwony

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem 189

latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Składniki: 3 żółtka330 ml śmietany 30% 400 ml mleka80 g  cukru Mieszanka owocowa 350 g rabarbaru 200 g truskawki kaszubskiej 100 g cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Miskę do robienia lodów

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami 222

godziny Składniki:Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka śmietany Nadzienie: 5 łyżek konfitury wiśniowo-rabarbarowej z kardamonem 3/4 szklanki wiśni nadwiślanki płatki migdałów Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki z cukinii z fetą 277

Pooglądałam sobie u niej na blogu różne ich wersje i wybrałam tę z fetą. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Podałam je ze śmietaną, ale możemy też do ich podać sos feta, sos jogurtowo-ziołowy lub tzatziki.  Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku

Kulinarne przygody Gatity
Szwajcarskie rosti 169

Placek zazwyczaj smażony jest na całej patelni , ale można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych ziemniaków z dodatkiem sera i pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną śmietaną. ziemniaki ser żółty pomidor sól, pieprz szczypiorek  tłuszcz do smażenia  Umyte oraz obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na chwilę do zimnej wody.Osączyć

Moje domowe kucharzenie
Kruche babeczki z dżemem malinowym! 218

kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak... - kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni

SMYKWKUCHNI
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 192

sałat lub np. rukoli garść świeżej mięty 6 świeżych fig pokrojonych na ćwiartki 100 g boczku lub Prosciutto pokrojonego w słupki na sos: 80 g sera gorgonzola, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku opcjonalnie oliwa do smażenia Prosciutto Przygotowanie: Składniki sosu umieść w pojemniku blendera i krótko zmiksuj. Spróbuj

Chilli Czosnek i Oliwa
CHICKEN BURGER Z SOSEM BARBECUE 415

głębokiego talerza wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, pół łyżeczki curry oraz szczyptę soli. Dolewamy 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 4. PANIEROWANIE (1 min) pierś z kurczaka pokrywamy ciastem, a później dokładnie obtaczamy w pokruszonych płatkach. 5. SMAŻENIE (8 min) na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu smażymy kurczaka

Nerds Kitchen
SERNIK REWELACJA 29723

piekarnika nagrzanego do 160*C , pieczemy ok. 80-90 minut. Po wyjęciu boki okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia.Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż mi nie pozwolono...(bunt rodzinki). A byłyby tu bardzo wskazane. Mimo

Smaczne Zdrowe
Szybka i prosta kremówka 692

The post Szybka i prosta kremówka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Obiad. Makaron. Spaghetti a'la carbonara 2458

Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też tacy, którzy idą dalej dodając czosnek, cebulę albo inne warzywa czy nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał

Smaczna Pyza