śmietanowie - 6000 przepisów (strona:328/400)

Piersi kurczaka w białym winie 215

skworcu.com.plSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 3-4 łyżki oliwy z oliwek, lub zalewy oliwnej z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku 1 szklanka wytrawnego wina 2/3 szk śmietany kremówki 1/2 szk suszonych pomidorów w oliwie garść świeżej bazylii pęczek zielonej pietruszki Posiekać suszone pomidory, natkę pietruszki, bazylię i czosnek. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i solą. Obsmażyć

Apetyczna babeczka
Sałatka z wędzonym kurczakiem 223

wędzonej piersi kurczaka 1 por puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 jajka 1 czerwona papryka 10 dag świeżych pieczarek łyżeczka musztardy  łyżka majonezu  2-3 łyżki śmietany lub jogurtu pieprz sól Por pokroić w talarki, posolić, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Jaja ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Pieczarki wrzucić do wrzątku, obgotować w całości przez kilka

Apetyczna babeczka
Sernik z jabłkami 226

marmurowe patery znajdziecie na stronie http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24804096Składniki na ciasto:  1 i 1/2 szk mąki 1/3 szk cukru kryształu 3 żółtka 7 dag margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zarobić ciasto z wszystkich składników i odłożyć do zamrażalki Masa serowa: 1 kg sera  6 jaj 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Apetyczna babeczka
Ciasteczka kakaowe 143

masła 25 dag mleka w proszku 1 jajo 1 olejek migdałowy Wszystkie składniki utrzeć.Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki słodkiej śmietany Wszystkie składniki krótko zagotować.   źródło,, ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Sernik przekładany z polewą i kokosem 193

kuchni zajrzyjcie na www.ziołowo.plCiasto - składniki: 4 szklanki mąki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jaja 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana,(tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godz. Ciasto podzielić

Apetyczna babeczka
Ryżowe ciasto z jabłkami i cynamonem 198

piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną

Apetyczna babeczka
Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata 137

podawać na słono i pikantnie!. Wystarczy przepis na dobre ciasto i można podawać na wiele ciekawych i pysznych sposobów! Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru łyżka śmietany 10 dag margaryny Nadzienie: 50-60 dag śliwek węgierek 20 dag jeżyn 4 łyżki miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką

Apetyczna babeczka
Engadyński tort z karmelem i orzechami 144

jajo szczypta soli Karmel: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki wody, ok. 60 ml Nadzienie: 35 dag orzechów włoskich, grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Zagnieść szybko kruche ciasto z podanych składników, zawinąć

Apetyczna babeczka
Naleśniki z serem i kaszą gryczaną 136

szttłuszcz do smażenia naleśnikówjogurt naturalny gęsty-2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Ciasto Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli,wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. FARSZ Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno

Kuchnia Danusi
Dorsz w cieście 222

proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek i mieszamy do konsystencji gęstej śmietany.Filety rybne zanurzamy w cieście , smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron

Gorący kąsek
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 185

naszej bazy):Dzień trzeci:Do naszej bazy dosypuję ok.130g (3 łyżki) mąki i dodaję ok.200g (ml)wody, dokładnie mieszam, by nie było grudek. Masa ma mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Gdyby była zbyt gęsta dolać odrobinę wody (wszystko zależy od mąki, każda ma bowiem inną wilgotność). Naczynie zakrywam, jednak niezbyt szczelnie, masa musi oddychać. Ja nakładam na górę ręcznik papierowy

Smaczne Zdrowe
Kruche babeczki 168

także mycia w zmywarce. Po pieczeniu wystarczy przemyć ją wilgotną gąbeczką i foremka wygląda jak nowa.Postanowiłam w niej upiec kruche babeczki, które można samemu udekorować dobrowolnie, np. bitą śmietaną czy kremem oraz kolorowymi posypkami.Składniki:1/2 margaryny, 0,5 szklanki cukru,2 szklanki mąki,4 żółtka.Przygotowanie:    Margarynę siekamy i wraz z żółtkami, mąką i cukrem zagniatamy

Aga w kuchni
Babeczki z malinami i jeżynami 186

tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy garść malin i rozgniatamy widelcem. Mieszamy, bitą śmietanę umieszczamy w kruchych babeczkach.  Dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce

Aga w kuchni
Kolorowe galaretki 149

pewno zagości w moim domu na stałe :)Składniki: 1 galaretka poziomkowa dr Oetker, 1 galaretka agrestowa dr Oetker, 1/2 żelatyna fix do deserów dr Oetker, 200 ml śmietany 12%, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie:       Galaretki przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku

Aga w kuchni
Bakaliowe wafle 168

pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe,rodzynki, 30 g pistacji. Przygotowanie:     Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i serek mascarpone- delikatnie mieszamy łyżką. Następnie bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wafle. Pistację obieramy ze skorupek, opłukujemy z soli i rozdrabniamy na małe kawałeczki. Posypujemy nimi wafle.Następnie posypujemy słonecznikiem, pestkami dyni, płatkami migdałowymi

Aga w kuchni