śmietanowie - 6000 przepisów (strona:334/400)

Hummus z olejem sezamowym/ Hummus zatar halabi/ Hummus 7 ziół 157

gładką masę. HUMMUS 7 ZIÓŁ: - puszka cieciorki - 1/3 puszki soczewicy - łyżeczka arabskiej przyprawy siedem ziół - 10 kropli oleju sezamowego - łyżka ziaren sezamu - łyżeczka pasty z trawy cytrynowej - łyżka śmietany lub jogurtu - sól, pieprz Wszystko miksujemy na gładką masę, spożywamy po schłodzeniu w lodówce przez około godzinę. Skład przyprawy 7 ziół: kolendra, cynamon, imbir, pieprz biały, liść laurowy, gałka muszkatołowa, kmin

SMYKWKUCHNI
Apple pie- amerykańska szarlotka! 171

kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak... - kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni

SMYKWKUCHNI
Tydzień w moim telefonie XXXXXI 80

domowe ciasteczka. Kawa i ciacho z S :* Szału nie zrobiło, jednak Warka jabłkowa smakowała mi bardziej.  Niedzielna, poranna kawka w ogrodzie! I bajeczki czasami trzeba pooglądać. Ruskie ze śmietaną lubicie?  I podsumowanie naszego wczorajszego Wyzwania Blogerek - baner oczywiście wykonała Magda!Pogodnego tygodnia Wam życzę Kochani

Magiczne Życie Marty
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 161

więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem marcepanowy: kubeczek śmietany 36% 200 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi 2 łyżki masła 82% 2 łyżki cukru      Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy

sama złodycz
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 176

uprzyjemnił mi plotkowanie w babskim towarzystwie.  Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2  szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa:  1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Maślane ciasteczka w czekoladzie 173

wersja dla tych z silną wolą, polecam:) Składniki na około 50 ciasteczek: 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 80 g cukru 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie:Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło oraz roztrzepane trzepaczką jajka i wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pijana szarlotka 151

bójcie się nie rezygnuje z Tego bloga ani nie zamierzam go zaniedbać, obiecuje:) http://pearismysize.blogspot.no Składniki: 200 g masła 150 g cukru 500 g mąki 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 1 kg jabłek lub duży 1 l słoik gotowych  przetartych i przesmażonych 4 łyżki rumu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy cukier, sodę

ciastkarnia na kruchym spodzie
migdałowe ciastka z karmelem na szybko 144

zrobienie ale i tak wyszły smaczne, polecam :) Składniki na 14 ciasteczek 150 g masła 150 g mielonych płatków migdałowych 50 g mąki jajko łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru masa karmelowa Wykonanie: Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasem ciasto rozwałkowujemy na dowolną

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ryżowo-kukurydziane gofry *BEZGLUTENOWE* 159

szklanki gazowanej wody Sposób przygotowania: Włączamy gofrownicę. Oddzielić żółtko od białka. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski dodać pozostałe składniki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzaną gofrownicę dobrze natłuszczamy olejem i wlewamy ciasto. Czekamy ok. 10 minut, aż gofry będą gotowe. Odstawiamy do ostudzenia, aby dobrze odstały. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 221

octu balsamicznego oliwa z oliwek oraz masło do smażenia  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól i pieprz Śmietanowo jajeczna pierzynka: 150ml śmietanki 36% 3 łyżki śmietany 18% 5 jaj pęczek świeżego koperku  świeżo zmielona sól i pieprz po pół łyżeczki kurkumy i świeżo startej gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Oczyszczone i obrane grzyby kroimy na średniej

Symfonia Smaków
Nuggetsy w panierce z chipsów 444

można przestać ich podjadać! Składniki: Nuggetsy Podwójna pierś z kurczaka Dwa jajka Opakowanie chipsów o ulubionym smaku Olej do smażenia Przyprawa złocista do kurczaka Sos śmietanowy 5 łyżek śmietany 2 łyżki majonezu Sól ziołowa Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paski. Podsypujemy nieco przyprawą. Jajka rozbijamy i rozrabiamy widelcem. Chipsy wsypujemy do woreczka i przy pomocy tłuczka rozbijamy

Kolizje Smaków
Cynamonowo-piernikowy sernik na zimno 160

tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć ciasto. Masę wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy serek i krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy

Kolizje Smaków
Ostatni weekend przed świętami. 140

wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis. Niedziela Wyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy sałatki śledziowe takie jak: śledź pod pierzynką ze śmietany, sałatka śledziowa z jajkiem,  klasyczną sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy

Kolizje Smaków
Czekoladowy sernik na zimno 354

gorzką) czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Rozpuszczając czekoladę należy uważać, żeby nie dostała się woda bo wtedy czekolada nie będzie chciała się rozpuścić. Śmietanę kremówkę dzielimy na 3 części po około 130ml. Pierwszą część ubijamy na sztywno. W około 1/5 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Pora na łączenie składników. Do sera z cukrem

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania