Ciasto orzechowe pod kawową pierzynką 313ksylitolu (lub miodu/innego słodzika/cukru) 5 jajek Krem: 350 ml kremówki 36% 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie Jacobs Crema Gold) 1 opakowanie bezcukrowego fixu do usztywniania śmietany (można zastąpić "tradycyjnym") 3 łyżeczki ksylitolu lub więcej wg.upodobań (można zastąpić innym słodzikiem/cukrem) Do posypania: kawa rozpuszczalna mielone orzechy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Białka ubić
Ze smakiem i z pasją
DEVONSHIRE SCONES (English & Polish) 178Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą śmietaną stanowią doskonały dodatek do popołudniowej kawy. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 330wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Do drugiej miski przesiewamy resztę mąki, jajko mieszamy w spodeczku z cukrami
Symfonia Smaków
Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 330mieszamy do momentu, kiedy stanie się jednolita. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy (ze śmietanfixem lub bez, zależy jak bardzo ufamy naszej śmietanie) i delikatnie łączymy z kremem krówkowym, a następnie z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy na trochę do lodówki. Do momentu, gdy krem da się nakładać na ciasto, ale już nie będzie spływać. Moja
Ratunku obiad
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 234tego typu zupę można ją pododawać z różnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite sposoby. Może być słodkawa lub pikantna, z grzankami, groszkiem ptysiowym, świeżymi ziołami, usmażonym na chrupiąco boczkiem, śmietaną bądź po prostu z makaronem lub pieczywem. Możliwości jest wiele, jednak dziś nie wybrałam żadnej z powyższych. Jest jeszcze jeden sposób, by nadać tej konkretnej zupie charakterystycznego smaku, a jednocześnie
Ratunku obiad
Delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem 260muszą być właśnie takie. Mnie zupa kojarzy się raczej z lekkim, zdrowym posiłkiem. Z dużą ilością warzyw i na bulionie z kurczaka. Takie chyba lubię najbardziej. Zabielone małą ilością śmietany lub mleka (to taki mój sposób na odchudzenie wielu potraw) nie będą ogromnym występkiem nawet na diecie. Na pewno są zaś zdrową, wartościową propozycją obiadową i nie należy o nich
Ratunku obiad
Tarta ze szpinakiem i serem gruyère 291wyparuje z niego większość wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, mąką i startym na tarce o drobnych oczkach serem. Solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową do smaku.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę
Obiad za dychę
Co w "maminej" torbie piszczy... A do tego placek z dżemem. 435postów wkleicie również w komentarzach). A teraz czas na słodkości: Placek z dżemem.Składniki:500 g mąki;250 g cukru pudru;250 g margaryny;2 żółtka;3-4 łyżki śmietany;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;280 g dżemu brzoskwiniowego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i cukier. Siekamy wszystko, szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę
Miksturownik
Kruche ciasto na tartę - przepis II. 327skreślić. popełniłam błąd i choć tarta powstała i jest całkiem smaczna to jednak nie jest to o co mi chodziło :) A tam... napiszę Wam co zrobiłam: Zamierzałam, rozpuścić w śmietanie kremówce czekoladę i wylać ją na ciasto - banalnie proste - pod warunkiem, że zachowa się proporcje. Czyli na 100 ml śmietanki - 100 g czekolady lub więcej. Ja rozpędziłam się i zagotowałam
Miksturownik
Kuźnia - opinia 274opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto zajrzeć do Kuźni i samemu się przekonać o jakości
Pasja Smaku
FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 460sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis na tortownicę 24cm.Składniki :- 275g czekolady (u mnie przewaga gorzkiej 60% - 200g)- 175g masła- 150g mielonego ksylitolu
Smaczne Zdrowe
KURCZAK Z ROŻNA - PIECZONY NA BUTELCE 371dwukrotnie. Za drugim razem tylko w podwójnej ilości... Wczoraj nasz kurczak miał już w piekarniku kumpla do towarzystwa - we dwóch raźniej... ;-)Kiedyś przygotowywało się takiego kurczaka na butelce od śmietany, teraz takowych opakowań brak, ja zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik.Składniki:- 1 kurczak w całości (mój miał ok.1600g)- aromatyczny majeranek (ok.2-3 łyżek)- ostra mielona
Smaczne Zdrowe
Tarta z botwinką i serem korycińskim 234soliFarsz:- pęczek świeżej botwinki - 100 g sera korycińskiego z czosnkiem- ząbek czosnku- łyżeczka siemienia lnianego - połówka cytryny- pieprz, sól Zalewa do farszu:- 1 jajo rozmiar L- 100 ml śmietany 30%- 50ml mleka 2,0% tłuszczu- pół ząbka czosnku zmiażdżonego - świeży koperek posiekany- sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto: składniki na tartę zagniatamy, chowamy do lodówki na godzinę. Po godzinie
Sajkofanka smaku
Babkowa Pani Dynia 196lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki, tak aby otrzymać równiutkie połówki. Połówki przełożyć masą, u mnie serek czekoladowy i udekorować bitą śmietaną z odrobiną barwnika i lukrem. Smacznego
Mia Cucina Sofieta
Straszne Tiramisu 291użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną. Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają bitą śmietanę lub ubite białka, co procentuje w piankowej konsystencji i lekkości kremu. W wersji alkoholowej, do naparu kawowego dodajemy wino Marsala, Brandy, Rum czy kieliszek dobrej polskiej wódki. Napar kawowy musi
Mia Cucina Sofieta