przygotować małej porcji. Przygotowałam więc deser czarno-biały dla jednej osoby, a właściwie dwóch bo podzieliłam deser na dwie porcje. Deser przypomina konsystencją torcik hiszpański lub torcik z bitą śmietaną i truskawkami. Deser na bazie śmietanki kremówki jest delikatny i lekki. Pyszny deser czarno-biały, który oprócz tego, że wyglądał apetycznie, również był bardzo, bardzo smaczny.Śmietanka jest doskonałą bazą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula 150 ml rosołu sól i pieprz do smaku 1łyżka oleju do smażenia 25 ml octu jabłkowego 25 ml octu winnego na sos: 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku natka pietruszki Sos przygotujemy zalewając podsmażoną na maśle cebulkę, wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową, doprawiamy solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczereśni Pączki z konfiturą z róży Gniazdka pomarańczowe Eklerki z kremem kawowym Ptysie z bitą śmietaną The post Przepisy na Tłusty Czwartek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmenu. Przygotowanie nie jest wcale trudne, i nie wymaga jakiś wielkich umiejętności kulinarnych, trzeba jedynie postępować zgodnie z przepisem. A więc....Potrzebujemy:- 1 laskę wanilii- 400 ml śmietany 36%- 80 g cukru (plus dodatkowo odrobina do skarmelizowania na wierzchu crème brûlée)- 4 żółtka* opcjonalnie dla mega łasuchów: tabliczka białej lub gorzkiej czekolady (około 100 g)Przygotowujemy
W mojej holenderskiej kuchnizapachy dobiegające z małej knajpki rozbudziły skutecznie nasze kubki smakowe i zachciało nam się czegoś słodkiego do napoju. Oboje mieliśmy ochotę na szarlotkę z kulką lodów śmietankowych i bitą śmietaną (wręcz narodowy deser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków. Appelflap to trójkątne ciasteczko
W mojej holenderskiej kuchniCukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie: Masa jabłkowa: jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać..Tak.przygotowane.jabłka.zdjąć.z.ognia.dodać.bułkę.tartą,.cynamon.wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki
RAROSSAzłączyć je ze sobą. Do gotowej masy należy dodać owoce i wymieszać delikatnie. Smażyć na patelni bez tłuszczu na na złoty kolor.Podawać z bitą śmietaną i owocami :) Smacznego
Niezły Młynekpudru 8 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny 2 krople aromatu cytrynowego 1 cukier wanilinowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru 2 łyżki śmietany 18% 70 g masła 2 łyżki wody Przygotowanie: Spód formy wyłożyć herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszając odstawiamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli
Niezły Młynekbudyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć 1/3 masy, ułożyć pokrojone gruszki. Wyłożyć resztę masy, wyrównać powierzchnię, przykryć folią
Świat Smakuciasteczka... :) Kruche ciasteczka... SKŁADNIKI: - 3 szklanki mąki - 4 żółtka - 1.5 szklanki cukru pudru - 1.5 kostki margaryny - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1 płaska łyżka proszku do pieczenie - 1.5 łyżki śmietany 18% - pół buteleczki aromatu rumowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią SZYBKI LUKIER:-pół szklanki cukru pudru
Zainspiruj się kuchniąbardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią, by nie powstał kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej. Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki (wys. 5 cm) tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do dużej
Czerwień i błękitciastem, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 150st.5-6 plastrów boczku1 średnia cebula (dodałam od siebie)1 szklanka startego parmezanu (dodałam od siebie)2 jajka4 łyżki jogurtu naturalnego (oryginalnie śmietana)szczypta gałki muszkatołowejtymianek, prażona cebulka (dodałam od siebie) Boczek pokroiłam w kostkę, lekko podsmażyłam. Cebulę pokroiłam w krążki. Na wstępnie podpieczone ciasto wyłożyłam boczek, surowe krążki cebuli. Ser zmiksowałam
bastalenaKolejny przepis Julii wzięty na tapetę to hamburgery. Jej recepturę ograniczam tylko do przygotowani samego mięsa, dodatki to inwencja każdego z was. Jej hamburgery różnią się dodaniem śmietany do mięsa, zamiast jak w większości przepisów musztardy. Myślę, że ma to wpływ na smak i soczystość hamburgerów. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikboczku wędzonego1/2 szklanki śmietany2 żółtka2 łyżki startego parmezanu1 ząbek czosnkuświeżo mielony pieprznatka pietruszki - ewentualnieMakaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żółtka i parmezan wymieszać ze śmietaną. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, pod koniec dodając wyciśnięty ząbek czosnku. Boczek powinien być rumiany i chrupiący. W dużej misce wymieszać makaron z przygotowanym sosem i boczkiem
wyzwania kuchenneporcje: 1 l mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru muscovado 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej 1 łyżeczka czarnego mielonego pierzu 100 ml śmietany kremówki do dekoracji: cynamon i gałka Mleko wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać posiekaną czekoladę, cukier oraz przyprawy. Wymieszać wszystko małą ubijaczką, aż czekolada się
wyzwania kuchenne