mlecznej czekolady, sok z 1/2 cytryny, 100g krówek. Przygotowanie Banany obrać ze skórki i pokroić w plastry, dodać sok z cytryny i cukier, zmiksować za pomocą blendera. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Przelać do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie znów zmiksować, dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane krówki. Wstawić do zamrażalnika na 2 godz
Z miłości do słodkościczekolady, 3 łyżeczki żelatyny, 200g świeżych truskawek, 3 łyżki likieru amaretto, cukier puder i orzechy włoskie do posypania. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, dokładnie wymieszać. Śmietanę połączyć z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, po czym mocno schłodzić. Dodać likier amaretto i zmiksować na puszystą masę
Z miłości do słodkościNareszcie nadarzyła się okazja, żeby upiec tort z rozmachem :) Cztery tabliczki czekolady, pół litra śmietany i morze przyjemności! Biszkopt:5 jajekszklanka cukru pudru3/4 szklanki mąki tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 350 g truskawek galaretka truskawkowa pół szklanki cukru 1/3 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 4 czekolady mleczne pół szklanki kakao 500 ml śmietanki
sama złodyczodstawić na noc do lodówki. Pozostałe brzoskwinie osączyć. Owoce ułożyć na cieście . Galaretkę wymieszać ze szklanką zalewy brzoskwiniowej , zagotować połać po cieście. posypać migdałami. Brzegi posmarować ubitą śmietaną. Dodatkowo można ozdobić strużkami gorącej czekolady. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyjabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest to dość trudne. Ciasto wykładamy na długą blaszkę wyłożoną pergaminem . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Polecam również: Szarlotka z bitą śmietaną
W kuchennym oknie Ewymiałam tylko cebulę, czosnek , trochę sera żółtego, wszechobecne ziemniaki a z zamrażalnika wyciągnęłam mięso mielone. Udało mi się wyczarować w połączeniu z jarzynką z marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek.dla 3-4 osóbSkładniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju jadalnego pęczek tymianku lub majeranku 500g mielonej wieprzowiny 1 kg ziemniaków
Gorący kąsekząbek czosnku- sól, pieprz,- olej do smażeniaZ tych produktów smażymy placki ziemniaczane. Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Placek węgierski możemy ozdobić kleksem śmietany i natką pietruszki
Salonik smakówzarumieniła. Jeśli tak, wyciągamy ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Jeżeli nie, podpiekamy jeszcze chwilę, cały czas sprawdzając stan zarumienia kruszonki i boków ciasta. 12. PODANIE: > sama lub z bitą śmietaną, ew. słodkim syropem. OM NOM NOM! Post TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenwypłynie z niej większość soków. Sos powinien być zredukowany od pieczenia, ale jeśli nadal jest dla Was zbyt rzadki, zredukujcie go nieco na patelni, możecie też wymieszać go ze śmietaną lub winem. My podaliśmy szynkę z gotowanymi ziemniakami i sosem. Można też upiec ziemniaki, dorzucając obrane i pokrojone w kawałki do naczynia żaroodpornego, w którym pieczecie szynkę
Nerds Kitchenkrojeniu wiec potrzebujecie ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie). Do tego polecamy podać zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana z odrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie nadają. OM NOM NOM! Post TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł pojawił się poraz pierwszy
Nerds Kitchenmiski z dobrze odsączoną cukinią, kurczakiem, cebulą i koprem dodajemy 1 jajko, ok. 5 łyżek mąki i jeszcze nieco pieprzu oraz soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli cukinia puściła Wam za dużo wody do ciasta, dodajcie jeszcze 1 lub 2 łyżki mąki. Jeśli planujecie jeść placki bez sosu czosnkowego (który jednak jest fajnym dodatkiem, więc nie polecamy
Nerds Kitchengładką masę. HUMMUS 7 ZIÓŁ: - puszka cieciorki - 1/3 puszki soczewicy - łyżeczka arabskiej przyprawy siedem ziół - 10 kropli oleju sezamowego - łyżka ziaren sezamu - łyżeczka pasty z trawy cytrynowej - łyżka śmietany lub jogurtu - sól, pieprz Wszystko miksujemy na gładką masę, spożywamy po schłodzeniu w lodówce przez około godzinę. Skład przyprawy 7 ziół: kolendra, cynamon, imbir, pieprz biały, liść laurowy, gałka muszkatołowa, kmin
SMYKWKUCHNIkruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak... - kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni
SMYKWKUCHNIdomowe ciasteczka. Kawa i ciacho z S :* Szału nie zrobiło, jednak Warka jabłkowa smakowała mi bardziej. Niedzielna, poranna kawka w ogrodzie! I bajeczki czasami trzeba pooglądać. Ruskie ze śmietaną lubicie? I podsumowanie naszego wczorajszego Wyzwania Blogerek - baner oczywiście wykonała Magda!Pogodnego tygodnia Wam życzę Kochani
Magiczne Życie Martywięc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem marcepanowy: kubeczek śmietany 36% 200 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi 2 łyżki masła 82% 2 łyżki cukru Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy
sama złodycz