śmietanowie - 6000 przepisów (strona:325/400)

Czekoladowe babeczki z niespodzianką. 158

środek ciasta. Piec w temp.180stop.12-15 min. Babeczki są miękkie i wilgotne. Po ostudzeniu przybrać wg smaku. Ja nałożyłem krem czekoladowy, bo miałem taki pod ręką, ale może być ubita śmietana ,lub posypka cukrowa

Kulinarny karnet Christophera
Ryżowe gruszki. 164

Pears with rice Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 1 jajko 25 g parmezanu 50 g sera ementaler 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka maślankowo – pomarańczowa. 173

podgrzać. Do miski wlać sok pomarańczowy ,maślankę ,miód i dodać zioła oraz po szczypcie soli i pieprzu .Masę wymieszać. Żelatynę rozpuścić  podgrzewając i wymieszać z połową kremówki. Resztę śmietany ubić  ,delikatnie połączyć z żelatyną i dodać do masy maślankowej. Wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić w chłodne miejsce. Foremkę  ,10X24 cm, wyłożyć folią. Pomarańcze obrać dokładnie ze skórki

Kulinarny karnet Christophera
Pory zapiekane z parówkami. 158

kostkę. Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu. Zapiekać 15 min w temp.190 stopni. Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiąca szarlotka w filiżance. 202

kosteczkę i dusić z resztą składników około10min. W dosyć obszernych filiżankach, bulionówkach układać warstwami kruszonkę i jabłka. Jeżeli komuś tych słodkości jest mało ,to doda sobie gałkę lodów, ubitą śmietanę itp. Polecam ten szybki ,smaczny deser

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 168

Składniki:  2 filety ze świeżego dorsza 1 mała cukinia 2 marchewki 20 dag pieczarek ½ cebuli 2 plastry cytryny 2 łyżki śmietany kremowej 2 szczypty kolendry 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz 2 kawałki pergaminu 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem. Cukinię i marchewki pokroić  a’la  Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowe klopsiki z szafranową cukinią. 180

with saffron zucchini. Klopsiki-składniki.   40dag cielęciny mielonej 1 bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka skórki cytrynowej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki i wyrobić dobrze masę

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowy biszkopt. 200

góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto. My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. 436

zaskakujący. Składniki:  200g ciasta kadayif 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ½ szklanki orzechów włoskich połamanych Masa budyniowa. 2 budynie waniliowe ¾ l mleka 5 łyżek cukru Laska wanilii 1 śmietana w proszku-Śnieżka Wykonanie. Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry. Na patelni  roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło się wchłonęło, dosypać

Kulinarny karnet Christophera
Imbir kandyzowany. 178

porę. Składniki. 30 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość

Kulinarny karnet Christophera
Czas na sałatki. 2565

ziemniaków, doskonała kolacja. Smaczna odmiana popularnej sałatki ziemniaczanej. Składniki. 2 ziemniaki 100g pieczonego (gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu (śmietany) 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka szczypiorku Wykonanie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Mięsko pokroić w paseczki i dołożyć do ziemniaków. Obrać i pokroić w plastry, ostudzić. Posypać solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym. 853

zgaśnie ,podlać mlekiem. Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod kurczaka. Kurczaka wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać wino i śmietanę. Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć. Pomidory pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć. Kurczaka ułożyć na półmisku, obłożyć pieczarkami

Kulinarny karnet Christophera
Bananowy placek. 224

tartą. Wlać ciasto i piec 15 min w temp.170-180stop. Przygotować krem. Banany obrać. Część pokroić w plasterki, skropić cytryną i ułożyć na upieczonym, ostudzonym cieście. 2-3 banany posiekać . Śmietanę ubić z cukrem, dodać posiekane banany i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku i dodać do kremu, wymieszać. Krem bananowy wyłożyć na plasterki bananów i odstawić do całkowitego stężenia

Kulinarny karnet Christophera
Naleśnikowe roladki z twarogiem i truskawkami. 191

ciasto i smażyć cienkie naleśniki, przewracając na drugą stronę. Wychodzi 5-6 naleśników. Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Twaróg zmiksować i połączyć z rozpuszczoną w gorącym mleku żelatyną. ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami. Tężejącą masę wyłożyć na naleśniki . Zwinąć w rulon i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 h. Następnie pokroić w plastry. Truskawki na sos blendować  z cukrem

Kulinarny karnet Christophera
Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. 312

pokroić w ćwiartki i skropić nalewką. Resztę nalewki wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym i startą skórką .Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać do zmiksowanych truskawek. Śmietanę dobrze ubić i powoli połączyć z przestudzoną żelatyną. Połowę masy nałożyć do tortownicy. Teraz warstwa truskawek pokrojonych w ćwiartki. Na truskawki wyłożyć resztę masy. Czekoladę roztopić z masłem i polać

Kulinarny karnet Christophera