śmietanowie - 6000 przepisów (strona:318/400)

Czas na sałatki. 2597

ziemniaków, doskonała kolacja. Smaczna odmiana popularnej sałatki ziemniaczanej. Składniki. 2 ziemniaki 100g pieczonego (gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu (śmietany) 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka szczypiorku Wykonanie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Mięsko pokroić w paseczki i dołożyć do ziemniaków. Obrać i pokroić w plastry, ostudzić. Posypać solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym. 894

zgaśnie ,podlać mlekiem. Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod kurczaka. Kurczaka wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać wino i śmietanę. Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć. Pomidory pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć. Kurczaka ułożyć na półmisku, obłożyć pieczarkami

Kulinarny karnet Christophera
Bananowy placek. 264

tartą. Wlać ciasto i piec 15 min w temp.170-180stop. Przygotować krem. Banany obrać. Część pokroić w plasterki, skropić cytryną i ułożyć na upieczonym, ostudzonym cieście. 2-3 banany posiekać . Śmietanę ubić z cukrem, dodać posiekane banany i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku i dodać do kremu, wymieszać. Krem bananowy wyłożyć na plasterki bananów i odstawić do całkowitego stężenia

Kulinarny karnet Christophera
Naleśnikowe roladki z twarogiem i truskawkami. 243

ciasto i smażyć cienkie naleśniki, przewracając na drugą stronę. Wychodzi 5-6 naleśników. Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Twaróg zmiksować i połączyć z rozpuszczoną w gorącym mleku żelatyną. ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami. Tężejącą masę wyłożyć na naleśniki . Zwinąć w rulon i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 h. Następnie pokroić w plastry. Truskawki na sos blendować  z cukrem

Kulinarny karnet Christophera
Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. 354

pokroić w ćwiartki i skropić nalewką. Resztę nalewki wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym i startą skórką .Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać do zmiksowanych truskawek. Śmietanę dobrze ubić i powoli połączyć z przestudzoną żelatyną. Połowę masy nałożyć do tortownicy. Teraz warstwa truskawek pokrojonych w ćwiartki. Na truskawki wyłożyć resztę masy. Czekoladę roztopić z masłem i polać

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z rzodkiewką i zieleniną. 215

pęczki rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki 500 g sera na sernik  2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 100 ml  śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie. Umyte, oczyszczone rzodkiewki zetrzeć na dużych łezkach w robocie. Szczypiorek, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Serek wymieszać z zieleniną, rzodkiewką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny ,solą

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowy sos chilli do deserów. 233

Chocolate chilli sauce for dessert. Składniki. 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremowej 1 papryczka chilli Wykonanie. Ze strączka chilli usunąć nasionka i posiekać bardzo drobno. W łaźni wodnej roztopić czekoladę dodając śmietankę i posiekaną papryczkę. Polać lody

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekane truskawki z sosem truskawkowym. 239

Roasted strawberries with strawberry sauce. Składniki. 20dag truskawek 1 łyżeczka cukru pudru 100g sera ricotta 100ml śmietany kwaśnej 2 jajka 1 łyżka mąki kukurydzianej sól Sos. 20dag truskawek 1 łyżka aceto balsamico-krem 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Wykonanie. Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki i posypać cukrem pudrem. Pozostałe składniki zmiksować na puszystą masę. Do 4 ramekinów nałożyć truskawki

Kulinarny karnet Christophera
Kwiecista cukinia z krewetkami. 218

Stuffed zucchini flowers with shrimp.   Składniki. cukinie z kwiatami 3 łyżki serka twarogowego 1 łyżka bazylii 1 łyżka śmietany gęstej 18% sól, pieprz 100 g krewetek koktajlowych sos chilli imbir czosnek Wykonanie. Dmuchnąć w kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami. Blanszować przez 15 sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były bardzo młodziutkie

Kulinarny karnet Christophera
Bananowe placuszki z wysp kanaryjskich. 199

rozdrobnić razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Masę bananową  dodać masy jajecznej, wymieszać. Powoli dolewać mleko i dodawać po 1 łyżce mąkę do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć placuszki z obu stron. Posypać cukrem pudrem ,ja lubię polane syropem klonowym. Placuszki są delikatne i puszyste. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Bruschetta ze smażonymi kaparami. 206

pomidora, posypać pieprzem i ziołami. Kapary krótko smażyć w głębokim tłuszczu, aż będą chrupkie i się rozwiną. Osączyć je i posypać nimi pomidory. Podawać ze skrawkami parmezanu lub kwaśną śmietaną

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowa kostka z żurawiną. 206

Lemon and cranberry cube. Składniki. 20 dag mąki pszennej 5 dag cukru 1 cukier waniliowy 100 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kwaśnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 30 dag marmolady cytrynowej 1 szklanka żurawiny suszonej Wierzch. 3 jajka 5 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki migdałów w płatkach listki melisy Wykonanie

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z figami i gruszką. 217

Tart with figs and pears. Składniki. Spód. 200g mąki  100g cukru 100g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Na grzyby przepisy z borowikami 244

Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo - koperkowy. 100 ml śmietany 18% 1 cebulka mała 1 łyżka koperku Sól, pieprz. Wykonanie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozłożyć na papierze do pieczenia małe kopczyki. Piec w temp.180 stop. z nawiewem około 10 minut.Sprawdza

Kulinarny karnet Christophera
Lody z tamaryndowca 211

cream with tamarind Składniki: 2 jajka 1 żółtko 0,25 szklanki cukier 0,25 szklanki pasta tamaryndowa 400 ml śmietana kremówka 36% Ubić 2 jajka i żółtko z 1/4 szklanki cukru, dodając stopniowo ¼ szklanki pasty tamaryndowej bez pestek. Ubić 2 szklanki kremówki  i połączyć z masą jajeczną. Lody kręcić w maszynce lub wstawić naczynie do zamrażarki .Co jakiś czas

Kulinarny karnet Christophera