Gęś po polsku w kapuście 210pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.Gęsinę podać z ziemniakami z wody ,posypaną
Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki tradycyjne 141godz. w temperaturze 180 stopni .Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną dodajemy trochę wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do wywaru . Gołąbki podjemy razem z sosem.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 184będą rosły podczas pieczenia).Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 30 minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy.Na krem:400ml mleka1 budyń na 0.5l mlekacukier wg zalecen na opakowaniu budyniułyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia100g miękkiego masłaBudyń gotujemy
Walijskie Pichcenie
FORSZMAK 322Forszmak... nazwa obiła mi się o uszy, ale do końca nie wiedziałam co to jest. Do momentu kiedy nie kupiłam książki "Gulasz i bigos na wiele
Walijskie Pichcenie
SCHAB W SOSIE KOPERKOWO-MARCHEWKOWYM 50685Składniki:1kg schabu bez kości2 marchewkikawałek pietruszki i seleraliść laurowyziele angielskieodrobina vegetyłyżeczka mąkiśmietana 18%koperekWykonanie:Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad
Walijskie Pichcenie
GRZYBOWA 217dawno, więc padło na zupę grzybową.Składniki:suszone grzyby (ok 100g na duży garnek)1 marchew1 pietruszka kawałek selera2 małe cebule liść laurowysólpieprzziele angielskiełyżka mąki pszennejsłodkiej śmietany 30% masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebulinatka pietruszkiWykonanie:Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka
Walijskie Pichcenie
BUŁECZKI Z ZIARNAMI 120ukrywam, że bułeczki z ziarnami to mój... debiut :) Juz dawno miałam upiec jakieś fajne bułki, przepisów są przecież tysiące. Zrobiłam twarożek ze śmietaną i zapragnęłam zjeść go z pełnoziarnistymi bułkami.Troszkę zmodyfikowałam przepis znaleziony w necie i... tak oto powstały :) Pyszne w smaku, pachnące, mięciutkie w środku, tylko trochę mało wyrośnięte. Ale jak na debiut - oceniam
Walijskie Pichcenie
GALARETKA Z OWOCAMI 222naszego naczynia, chodzimy. Po stężeniu kolejnej warstwy do trzeciej galaretki dodajemy pokrojony miks owoców, wylewamy na poprzednią warstwę. Chłodzimy. Po wyjęciu z formy jeśli lubimy przybieramy całość kleksikami ubitej śmietany
Walijskie Pichcenie
NALEŚNIKI Z POWIDŁAMI 178wystarcza mi szklanka mleka, a czasami muszę dodać jeszcze odrobinę. Naleśniki jem najchętniej ... posypane tylko cukrem :-) Dopuszczam jeszcze serek waniliowy i zwykłe, śliwkowe powidła. Nie przepadam za dodatkiem czekolady, śmietany i innych bajerów :-)Obowiązkowo do tego kawa zbożowa z mlekiem....W każdym razie mój przepis podstawowy jest następujący:Składniki:2 szkl mąki1 szkl mleka1 szkl przegotowanej wodyszczypta soliłyżeczka cukru
Walijskie Pichcenie
MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU 262Minestrone to bardzo prosta, ale za razem smaczna zupka pochodzenia włoskiego. Jest gęsta od ilości warzyw i sycąca, ale jednocześnie lekka i niskokaloryczna, gdyż nie zawiera śmietany, zasmażki, żadnych wędlin ani mięsa. Nie ma dokładnego przepisu na minestrone, w każdym rejonie Włoch urozmaicana jest innymi, zazwyczaj regionalnymi warzywami. To taka trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie
Walijskie Pichcenie
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 446wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy z tym, z czym lubimy
Walijskie Pichcenie
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 218zazwyczaj jak to bywa, jedne więcej - inne mniej :-) Zupa grzybowa należy do tych pierwszych. Pamiętam, że w moim rodzinnym domu serwowana była jako zupa "czysta" ,lekko zaciągnięta śmietaną i podawana na osobnym talerzyku z ziemniakami tłuczonymi z boczkiem. Ja zupę grzybową podaję z drobnym makaronem i urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie mogłabym podawać
Walijskie Pichcenie
TRUSKAWKOWE SZASZŁYKI 259ogonki, delikatnie osuszamy papierowym ręczniczkiem. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą wstawiamy do garnka z gotującą się wodą), dodając 2 łyżki słodkiej śmietany. Mieszamy aż do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Na patyki do szaszłyków nadziewamy po kilka truskawek, polewamy je polewą czekoladową i zostawiamy do zastygnięcia
Walijskie Pichcenie
B... Brokułowa! 244Pamiętajcie, że "wypije" on troszkę bulionu, więc postępujcie ostrożnie z pkt.4 :) Zupę po przełożeniu do talerza dekorujemy nasionami i serem. I voilà! Pyszna, ekspresowa, kolorowa, dietetyczna zupa bez grama śmietany ani jogurtu, za to przypominająca konsystencją wszystkie inne kremy, gotowa! :) Smacznego
Kitchens Alphabet
Trolley walking 3D i Stwórcy drugie śniadanie 270dodałam płynne masło. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiłam na 30 min. Następnie usmażyłam naleśniki. Obustronnie, na maśle. Gotowe serwowałam posmarowane kremem orzechowym.Przełożone plastrami banana.Z kleksem bitej śmietany.Oprószone wiórkami kokosowymi. I czasem takie śniadanie Stwórcy uprzejmie dowozimy. Kusząco- pachnące. Norwesko- kardamonowe. I pieruńsko kaloryczne! Takie, że kubki smakowe kankana wywijają, w rytm szczekających zębów, jeszcze przez pół
bastalena