Włożyć blachę do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec bułeczki przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A póki co, zajadam się truskawkami ze śmietaną. Choć wiem, że powinnam już sięgać po inne owoce sezonowe, nie mogę nacieszyć się tymi czerwonymi pysznościami... Ach, dlaczego sezon truskawkowy jest tak krótki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielkość porcji. A te są całkiem spore - na poobiedni deser z tych proporcji spokojnie przygotujecie 6.Trifle z nektarynkami i marakująSkładniki:(na 4 porcje)3 nektarynki4 owoce marakui180 ml śmietany kremówki (38%)250 g mascarpone1 łyżka cukru pudruziarenka z 1/2 laski wanilii70 g podłużnych biszkoptów2 łyżki Cointreau30 g płatków migdałowychNektarynki zalać wrzątkiem, wyjąć z wody po 2-3 minutach, obrać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogromnie - lepszego prezentu nie mogłabym sobie wymarzyć.I tak teraz staramy się Walle'go troszkę wykorzystać - zagniata ciasto na chleb, bułeczki i makaron, kręci biszkopty i serniki, ubija śmietanę i białka. Oj, będzie miał chłopak ciężkie życie... Co prawda C. stanowczo stwierdził, że najwyżej jedno ciasto na tydzień, ale zobaczymy, co z tego będzie. Walle przecież nie może się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:500 g czereśni70 g cukru1 laska wanilii2 łyżeczki suszonej lawendy8 listków żelatyny2 łyżki wody3 żółtka85 g cukru pudru400 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:250 g czereśniCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka do formy, ugnieść na dnie łyżką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserdecznie. Naprawdę warto spróbować.Cytrynowy sernik z malinamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g miękkiego masłamasa serowa:500 g twarogu 3krotnie mielonego100 ml śmietany kremówki (38%)skórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny150 g cukru3 jajka300 g mrożonych malindodatkowo:15 g białej czekoladyMaliny rozmrozić na talerzu wyłożónym papierem kuchennym.Ciastka dokładnie pokruszyć. Wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedobrze. Rolada z dżemem i mascarpone, dekorowana ciastem cygaretkowymSkładniki:(na blachę 40x35 cm)biszkopt:4 jajka85 g cukru50 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g mascarpone120 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka miodu2 łyżki limoncelloziarenka z 1/2 laski waniliidodatkowo:320 g dżemu nektarynkowego z lawendąciasto cygaretkowe:35 g miękkiego masła35 g cukru pudru1 białko35 g mąki pszennejczerwony barwnik
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorącej wody150 g ciemnej czekolady (70%)150 g masła300 g ciemnego brązowego cukru125 g mielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajkaganache:200 g ciemnej czekolady (70%)160 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:150 g jeżynKakao wsypać do szklanki, wlać gorącą wodę i mieszać aż do rozpuszczenia.Czekoladę i masło rozpuścić razem w kąpieli wodnej. NIeco przestudzić, dodać rozpuszczone kakao, cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLejdi, Martynosi oraz Wojciechowi.Potrójnie czekoladowe rożki sernikoweSkładniki:(na 6 rożków)250 g serka kremowego250 g serka mascarpone110 g cukru1 jajko2 łyżeczki ekstraktu z wanilii430 ml śmietany kremówki (38%)5 listków żelatyny80 g białej czekolady80 g mlecznej czekolady orzechowej1 łyżka likieru kawowego80 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka kakaoNajpierw przygotować rożki:Wyciąć z papieru do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzebezie włoskiej)Składniki:(na 32 gotowe makaroniki)100 g mielonych migdałów100 g mielonych orzechów laskowych200 g cukru pudru75 ml wody200 g cukru160 g białekkrem:250 g serka mascarpone125 ml śmietany kremówki (38%)150 g nutelliMigdały, orzechy i cukrem puder przesiać przez sitko. Większe kawałki orzechów, które zostaną na sitku, odłożyć do dekoracji.80 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast, więc... Są bez śmietany. I tak wyszły genialne.Jeśli nie macie lub nie lubicie fig, po prostu je pomińcie. Lody i tak wyjdą wspaniałe (ach, te rumowe rodzynki...).Lody waniliowo-rumowe ze świeżymi figamiSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeekstraktu z wanilii150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli125 ml maślanki1,5 łyżeczki białego octu winnegokarmelowe szkło:100 g cukru30 ml wodykrem:200 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystko deser polecam - dla mniej/bardziej odważnych bez dodatku wody różanej - bo panna cotta i figi to naprawdę smakowite połączenie.Różana panna cotta z figamiSkładniki:(na 4 porcje)300 ml śmietany kremówki (38%)150 ml mleka50 g cukru1 łyżeczka wody różanejkilka kropli czerwonego barwnika spożywczego4 listki żelatynydodatkowo:4 figi10 g masła30 g cukru1/2 łyżeczki wody różanej50 ml wodyŻelatynę namoczyć w zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowiem. Już sobie wyobrażam, jak będą smakowały latem, przygotowane ze świeżych truskawek...Lody truskawkowe z wanilią i czekoladąSkładniki:(na 1,8 l lodów)250 ml mleka250 ml śmietany kremówki (38%)6 żółtek200 g cukru500 g truskawek, świeżych lub mrożonychsok z 1 cytrynynasionka z 1 laski wanilii100 g czekolady (70%)Truskawki (mrożone rozmrozić na ręczniku kuchennym) zmiksować blenderem z sokiem
Pożeraczka, czyli raz adobrześliwkamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:180 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli20 g zmielonych orzechów laskowych100 g zimnego masła1 jajkomasa:2 jajka40 g cukru200 ml śmietany kremówki15 g zmielonych orzechów laskowychdodatkowo:750 g śliwekMąkę przesiać do miski, wsypać sól i orzechy, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko, ale dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiodu100 ml amarettosok z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonuspód:200 g podłużnych biszkoptów40 g płatków migdałowychnasączenie:80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej)35 ml amarettokrem:250 g serka mascarpone180 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudrudodatkowo:1 łyżka kakao1 łyżeczka cynamonuJabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, lekko podprażyć. Miód, amaretto, sok z cytryny i cynamon wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrze