śmietanowie - 6000 przepisów (strona:308/400)

Faworki z piekarnika 155

Inna wersja faworków, ponieważ zamiast smażenia w głębokim tłuszczu faworki wylądują w piekarniku.Składniki:-1,5 szklanki mąki pszennej-3 żółtka-3 łyżki gęstej śmietany-2 dkg margaryny lub masła-1 łyżka spirytusu   Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy na 60 minutdo lodówki.   Wyjmujemy z lodówki na stolnicę i ciasto kilka

Maminek kulinarny
Twarożek z rzodkiewką 108

rzodkiewki-łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-2 ząbki czosnku-przyprawa tzatziki-sól   Twarożek rozcieramy. Dodajemy posiekany koperek.Jeśli twaróg jest zbyt gęsty - można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany.   Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę.   Drobniutko siekamy też czosnek.   Rzodkiewkę i czosnek dodajemy do twarogu.Dokładamy majonez i przyprawę tzatziki oraz sól do smaku.Dok

Maminek kulinarny
Mazurek jabłkowo-orzechowy 117

mazurek jabłkowo-orzechowy.   Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy  Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu

Maminek kulinarny
Schab duszony 169

dowolną surówką.   Sos brokułowy:-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito-dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany-gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, doprawiając do smakuGotowy obiadek:Smacznego

Maminek kulinarny
Kluseczki serowo - ziemniaczane 125

dodatkiem odrobiny oleju.Gdy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut.    Możemy je podać na słodko z owocami, np. truskawkami i śmietaną,   ze skwarkami i szczypiorkiem,   polane roztopionym masłem   a także można je podać z czerwonym barszczem lub rosołem.Dobrze również smakują odsmażone na patelni

Maminek kulinarny
Pieczarki w śmietankowym sosie 162

posypujemy warzywkiem.Pieczarki obieramy ze skórek.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę.   Dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania złotego koloru.   Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę.Kiedy zacznie gęstnieć dosypujemy koper i przyprawiamy do smaku.   Bardzo smaczne z młodymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty.Smacznego

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 156

cebule-pieprz, warzywko-olej do smażenia       Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka oraz 1 całe jajko-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-szczypta soli-1 łyżka wody   Drożdże, cukier i mąkę mieszamy.Drożdże nie muszą rosnąć.   Wszystkie składniki ciasta razem z drożdżami

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 161

mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe.Do barszczu można też dodać śmietanę.Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 123

nasze dietetyczne menu nie zapominajmy o zupach. Są zdrowe, sycące i pyszne, a nie muszą być kaloryczne. Mogą mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale

Smakowity Blog Kulinarny
Chili con carne 144

się z mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki:1 łyżka oliwy1 biała cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)500g mielonej wołowiny1 puszka 400g obranych

Smakowity Blog Kulinarny
Stek z kurkami i puree z dyni 151

szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion i dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przepis na kurki po prowansalsku znajdziecie w poprzednim poście. Stek z polędwicy wołowej o grubości około 2 cm przyprawiamy czarnym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z kalafiora 117

Składniki:2 małe kalafiory2 korzenie pietruszki1/4 bulwy selera1 szalotka2 ząbki czosnkuoliwa2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowegosól, pieprz biały, szczypta imbiru2 łyżki serka mascarponeDo podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki.Przygotowanie:Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z pieczonych warzyw 258

rozdrabniamy blenderem. Do warzyw wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez chwilę i możemy podawać. Zupę można też zabielić śmietaną

Smakowity Blog Kulinarny
Oponki serowe 270

moja propozycja na Tłusty Czwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie

Smakowity Blog Kulinarny
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym z różowym pieprzem 193

Składniki:2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszonesólbiały pieprzniewielka ilość olejuSos:1 szalotka, posiekanaskórka i sok z 1/2 cytryny400ml śmietany 30%1 łyżeczka miodu2 łyżeczki musztardy Dijon2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistegosólPrzygotowanie:Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania