opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak. Warto skosztować.Potrzebujemy: na ciasto:-3 szklanki pszennej mąki-10 dkg masła-4 jajka-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-szczyptę soli na nadzienie:-4 kaszanki-jedną dużą cebulę-5 plasterków żółtego sera-warzywko-barbecue-olej Drożdże rozcieramy
Maminek kulinarnyWszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy. Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały. Przekładamy do pucharków i gotowe.Można podać z bitą śmietaną lub z lodami.Smacznego
Maminek kulinarnychoć na chwilę do lata i zrobimy słodkie, serowe słoneczniki.Ciasto przygotowujemy jak na sakiewki.Zagniatamy 3 szklanki mąki z 10 dkg margaryny, 2 żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany,szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody. Masa twarogowa do wypełnienia to:-0,5 kg twarogu-0,5 szklanki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Maminek kulinarnyInna wersja faworków, ponieważ zamiast smażenia w głębokim tłuszczu faworki wylądują w piekarniku.Składniki:-1,5 szklanki mąki pszennej-3 żółtka-3 łyżki gęstej śmietany-2 dkg margaryny lub masła-1 łyżka spirytusu Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy na 60 minutdo lodówki. Wyjmujemy z lodówki na stolnicę i ciasto kilka
Maminek kulinarnyrzodkiewki-łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-2 ząbki czosnku-przyprawa tzatziki-sól Twarożek rozcieramy. Dodajemy posiekany koperek.Jeśli twaróg jest zbyt gęsty - można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę. Drobniutko siekamy też czosnek. Rzodkiewkę i czosnek dodajemy do twarogu.Dokładamy majonez i przyprawę tzatziki oraz sól do smaku.Dok
Maminek kulinarnymazurek jabłkowo-orzechowy. Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu
Maminek kulinarnydowolną surówką. Sos brokułowy:-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito-dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany-gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, doprawiając do smakuGotowy obiadek:Smacznego
Maminek kulinarnydodatkiem odrobiny oleju.Gdy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut. Możemy je podać na słodko z owocami, np. truskawkami i śmietaną, ze skwarkami i szczypiorkiem, polane roztopionym masłem a także można je podać z czerwonym barszczem lub rosołem.Dobrze również smakują odsmażone na patelni
Maminek kulinarnyposypujemy warzywkiem.Pieczarki obieramy ze skórek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę.Kiedy zacznie gęstnieć dosypujemy koper i przyprawiamy do smaku. Bardzo smaczne z młodymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty.Smacznego
Maminek kulinarnycebule-pieprz, warzywko-olej do smażenia Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka oraz 1 całe jajko-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-szczypta soli-1 łyżka wody Drożdże, cukier i mąkę mieszamy.Drożdże nie muszą rosnąć. Wszystkie składniki ciasta razem z drożdżami
Maminek kulinarnymięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe.Do barszczu można też dodać śmietanę.Smacznego
Maminek kulinarnynasze dietetyczne menu nie zapominajmy o zupach. Są zdrowe, sycące i pyszne, a nie muszą być kaloryczne. Mogą mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale
Smakowity Blog Kulinarnysię z mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki:1 łyżka oliwy1 biała cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)500g mielonej wołowiny1 puszka 400g obranych
Smakowity Blog Kulinarnyszalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion i dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przepis na kurki po prowansalsku znajdziecie w poprzednim poście. Stek z polędwicy wołowej o grubości około 2 cm przyprawiamy czarnym pieprzem
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:2 małe kalafiory2 korzenie pietruszki1/4 bulwy selera1 szalotka2 ząbki czosnkuoliwa2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowegosól, pieprz biały, szczypta imbiru2 łyżki serka mascarponeDo podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki.Przygotowanie:Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy
Smakowity Blog Kulinarny