Składniki na około 24 pralinki: 200 g czekolady mlecznej 70 g wiórków kokosowych 40 ml śmietany kremówki25 g cukru pudru 25 g masła kilka kropli aromatu rumowegoTym razem pralinki w smaku przypominające batoniki Bounty. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki w kształcie serduszek. Małym pędzelkiem pokrywać boki foremek (fot.1). Czynność należy powtórzyć
Świat CiastaSkładniki na 30 sztuk: 500 g białego sera 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2,5 - 3 szklanki mąki Do posypania:cukier puder Bardzo lubię praktycznie wszystkie ciastka w oparciu o biały ser... Tym razem wypróbowałam świetny przepis na oponki serowe, w niektórych regionach nazywane całuskami
Świat CiastaSkładniki na około 25 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% 4 żółtka 1 łyżka octu 1 łyżka wody 1 łyżka cukru olej do smażenia cukier puder do posypaniaZ podanych składników zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Wyrabiać ręcznie aż będzie gładkie i błyszczące. Następnie energicznie wybić drewnianym wałkiem, żeby napowietrzyć ciasto, które dzięki temu po usmażeniu będzie
Świat Ciastaskusi. Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw należy zrobić rozczyn. Wsypać ją do misy miksera, a następnie dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, lub jeżeli nie posiadamy takich haków, można wyrobić ręcznie. Mimo, że ciasto będzie się kleiło, starać się nie dosypywać mąki
Świat Ciastapolecam. Składniki na ciasto kakaowe: 540 g mąki pszennej 3 żółtka 220 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 kostka margaryny 4 łyżki kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu rumowego Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna odrobinę większa). Zawijamy w folie i wkładamy
Made By Mom And Sonprzepyszne, idealne na poprawę humoru)Składniki:- 0,5kg twarogu półtłustego (2 kostki)-0,5kg mąki pszennej -1 szklanka cukru -2 żółtka- 1 całe jajko -pół szklanki śmietany-1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp.- do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony
Gotuj Z Muzykąszklanki mleka -3 łyżki oleju- 1 szklanka wody mineralnej gazowanejTwaróg:-2 kostki twarogu półtłustego- olejek zapachowy waniliowy (5ml)-cukier waniliowy- 2-3 łyżki oleju-3 łyżki śmietany-cukier puder (tyle ile uważasz)Sposób przygotowania:1.Ciasto:Wszystkie składniki na ciasto zmiksować dokładnie w misce , gdy naleśniki robimy typowo na słodko , można dodać 3-4 łyżki cukru. Konsystencja ciasta powinna być
Gotuj Z MuzykąSkładniki:(na dwie spore blaszki)Ciasto:- 0,5 kg mąki pszennej - 70 g świeżych drożdży- 150 g masła - 5 jajek - szklanka cukru pudru - 3 łyżki śmietany- opakowanie cukru waniliowegoMasa makowa:(nie posiadam maszynki do mielenia maku, więc musiałem kupić gotową masę makową i z nią własnie podaje przepis)Sposób przygotowania:1.W miseczce rozcieramy (widelcem
Gotuj Z Muzykąroku. Pączki, oponki, faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile wciśniesz w siebie ;) Smacznego Tłustego Czwartku życzę ;) Składniki: (na średnią ilość) - 2 szklanki mąki pszennej- 200g śmietany 18% - 5 żółtek- 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)- 1 łyżka octu spirytusowego- tłuszcz do smażenia (2-3 kostki smalcu)- obrany ziemniak- cukier puder do posywania Sposób przygotowania
Gotuj Z Muzykąodcedzamy i opłukujemy zimną wodą. 2. Kasze przerzucamy do jakiegoś naczynka. Dodajemy jajko i skrobie. Następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Konsystencja musi być podobna do śmietany, tak żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę
Gotuj Z Muzykąktórą mogłabym jeść codziennie i nigdy nie będę miała dosyć ;)Lubię naleśniki nie tylko te w wersji na słodko , ale również wytrawnej czy na ostro.Z serem .. z jabłkami … śmietaną , mięsem , pieczarkami czy warzywami – kombinacji jest nieskończona ilość a ograniczyć może nam tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia!Dziś mam dla Was te serowe … ale nie takie zwykłe
Ostra na SłodkoSurówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką”- i „Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną”Czyż nie brzmi smakowicie?Przyznajcie się : komu ślinka cieknie ?Te kilka godzin zleciało w tempie błyskawicznym , a krzątaninę zakończyliśmy delektowaniem się przyrządzonymi smakołykami!U nas Święta 3 tygodnie wcześniej :D******************************************************************Więcej
Ostra na Słodkomama narzeka , że pupa rośnie :p ).Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!Świetna odmiana dla „zwykłych
Ostra na Słodkowody, tak by była kleista.Dodajemy masło.Miksujemy z jajkami i mąką.Dodajemy startą marchew i doprawiamy do smaku.Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące z ulubionym sosem , śmietaną lub solo!Smacznego
Ostra na Słodkogramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek – 1 pęczek* sól – 1 szczyptaSOS:* wino musujące – 100 ml* słodka śmietana 30% – 100 ml* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* szalotka – 2 sztuki* musztarda stołowa – 1 łyżeczka * cukier – 1 szczypta* olej – 3 łyżki* pieprz kolorowy – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodko