śmietanowie - 6000 przepisów (strona:296/400)

Placki z botwiny i cukinii 197

mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :) placki w piekarnikuplacki z botwinki

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 125

Smakują jak  zwyczajna ryba ;) Składniki:2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki) ok. 1 szklanki zsiadłego mleka albo kefiru / maślanki70 g mascarpone1 ogórek zielony2 łyżki kwaśnej śmietany do dekoracji na kleksykilka rzodkiewek1 łyżeczka cukrusok z cytryny (do zupy i przegrzebek)sól, pieprz do smakuszczypiorekkoperek (do zupy i do przegrzebek)1 opakowanie - mrożone przegrzebki1 ząbek czosnku2 łyżki masła1

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami 167

stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką. Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt i na ostudzonej masie układamy delicje a następnie wylewamy masę śmietanową

Bon Appetit Małgorzaty
Pomarańczowy deser z mascarpone i chałwą 175

serca mascarpone1 pomarańcza100 g chałwy (np. waniliowej albo sezamowej)250 g śmietanki 30 %opcjonalnie cukier puder wg uznania1/2 tabliczki gorzkiej czekoladykilka listków mięty do dekoracjiUbijamy na sztywno śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy.  Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru

Bon Appetit Małgorzaty
Twarożek z młodą pokrzywą 152

polecam moździerz ;) Składniki:200-250 g białego, chudego twarogu4 łyżki kwaśnej, więjskiej śmietany1 pęczek młodek pokrzywysól, pieprzPokrzywę myjemy, osuszamy. Drobno siekamy z odrobiną soli. Mieszamy z twarogiem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Twarożek idealny na śniadanie. twarożek z pokrzywą

Bon Appetit Małgorzaty
Wodzionka - zupa kryzysowa 531

kromki czerstwego chleba (dziś grzanki)1 ząbek czosnkułyżka smalcu (dziś masło)sól Pokrój chleb, drobno posiekaj czosnek, dodaj sól i łyżkę tłuszczu. Zalej wrzątkiem. Gotowe!  P.S. śmietana trochę niweluje zapach i ostrość czosnku

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 344

mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojone suszone morele. Zagotowujemy. Finał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy tartą czekoladą. I ponownie wsadzamy do lodówki

Bon Appetit Małgorzaty
Placki ziemniaczane 147

masa nie była zbyt gęsta ponieważ wtedy placki nie zarumienią się na złoto). Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.2. Smażymy placki i serwujemy z ulubionymi dodatkami - u mnie ze śmietaną i cukrem!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Żurek 190

przyprawami. Miażdżymy ząbki czosnku i również dodajemy do żurku. Zagotowujemy i uważamy, by nie wykipiał.4. Jeśli ktoś lubi zabielany żurek, to na koniec dodajemy do żurku 2 łyżki śmietany z 1 łyżką mąki i odrobiną wody dokładnie razem wymieszane.5. Żurek podajemy z pokrojonymi wędlinami, gotowanym na twardo jajkiem, chudym białym serem lub serem "gomółką". Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Na wielkanocnym stole 210

brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki  SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiemSałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiemSałatka z makaronem

Kuchnia domowa Ani
Zupa ogórkowa 158

kiszone na tarce jarzynowej.4. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte ogórki, dolewamy wody z kiszenia ogórków do smaku i doprawiamy. Na koniec dodajemy siekany koperek.5. Zupę można zabielić śmietaną, ale od dłuższego czasu nie zabielam zup (no, poza jarzynówką).Poniżej zdjęcie zabielonej zupy ogórkowej z tartą marchewką.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pancakes z malinami i czekoladą 144

przestudzone masło wlewamy do masy i mieszamy.3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i (mrożone) maliny, całość mieszamy.4. Smażymy placki z obu stron.5. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami lub jak u mnie z sosem owocowym.(Zmiksowałam słoiczek truskawek w cukrze).Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z rabarbarem i budyniem 163

dziś na Dzień Matki.Składniki:Ciasto:3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)2 jajka1 kostka margaryny (250g)3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany (opcjonalnie)1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego)Budyń:3 szklanki mleka2 budynie wanilioweok 1/2 szklanki cukru1/2 kg rabarbaruSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 202

budynie waniliowe3 szklanki mleka3 łyżki masła2 żółtka (można pominąć)500 g śliwek, najlepiej węgierekSposób przyrządzenia:1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i sól. Energicznie zagnieść ciasto, podzielić na pół, a jedną połówkę jeszcze raz na pół. Do 1 małej części dodać kakao i zagnieść. schłodzić w lodówce przez 30 minut.2. Budynie

Kuchnia domowa Ani
Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką 136

cukruszczypta soli1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka:50 g margaryny100 g mąki50 g cukruDodatkowo:75 dag śliwekcukiercynamonSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki lub śmietany. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - moja blaszka ma wymiary 25x30cm.2. na cieście układamy wypestkowane śliwki skórką do dołu. Śliwki oprószamy cynamonem i ewentualnie cukrem.3. Białka ubijamy ze szczyptą

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania