śmietanowie - 6000 przepisów (strona:291/400)

Ostatni dzwonek na pierniczki! 145

rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko) i wycinaj ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza

Gotowanie to kochanie
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 200

Rozwałkuj drugą część ciasta i pokrój ją na cienkie, długie plastry. Ułóż kratkę na szarlotce. Wstaw do lodówki na pół godziny.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto posmaruj śmietaną i posyp cukrem. Połóż na papierze do pieczenia (jeśli soki będą wyciekać, papier je zbierze). Piecz ciasto, aż będzie złotobrązowe,a soki w środku ciasta będą bąblować, około

Gotowanie to kochanie
Na dobry początek roku 190

foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka dobrze dociskamy.Przygotowujemy sos toffi. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i stawiamy na gazie. Gdy się rozpuści dodajemy do niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód

Przysmaki Karolki
Sprawdzone sposoby na kaca 4822

odmianach kaca bywa niezbędny. Nie wolno jednak przesadzić z ilością, ponieważ złe samopoczucie "przeniesie" się na kolejny dzień, ze zdwojoną mocą.7. "Polska Ostryga" - wlewamy do szklanki i mieszamy: śmietanę, dwa jajka (surowe), kieliszek oliwy z oliwek, sok z dwóch cytryn. Całość wypijamy "duszkiem" i zagryzamy ziarnami palonej kawy. Metoda tradycyjna (inspiracja J.A. Baczewski Vodka Monopolowa).8. Kwas z ogórków

Pasja Smaku
S jak... smakowity sylwester! 247

rozpuszczonym maśle. Skrapiamy sokiem z cytryny, a kiedy puszczą sok, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, by nie pozostały większe kawałki (zbitki). Smażymy jeszcze ok. 5 min., a następnie dodajemy śmietanę, rozprowadzoną w mleku mąkę i przyprawy. Sos zagotowujemy i jeśli jest zbyt rzadki, chwilę odparowujemy. Jeśli natomiast zgęstnieje za bardzo, dolewamy trochę mleka. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Studzimy.Metalow

Ratunku obiad
Pomarańcze z musem czekoladowym 135

grubą skórką oraz dodatkowo starta skórka z pomarańczy- 200 g gorzkiej czekolady;- 25  g masła;- 3 żółtka i 3 białka jaj;- 1 szczypta soli;- 75 ml śmietany (schłodzonej);- wódka 30mlSposób przygotowania:Pokroić pomarańcze na pół i wycisnąć sok. Uważajmy aby nie naderwać skórki.  Po wyciśnięciu soku, należy wyczyścić ręką lub łyżką delikatnie pozostały miąższ pomarańczy. Odcedzić

Smaki Brazylii
Kartoflak 314

papierem do pieczenia), wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię.Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C około 1,5 godziny.Podawać na gorąco, pokrojony na kawałki. Jako dodatek może być kwaśna śmietana, surówka, różnego rodzaju sosy – grzybowy, pieczarkowy… Jeszcze lepszy jest na drugi dzień, pokrojony na kawałki i odsmażony… oczywiście, o ile zostanie. Możecie mi wierzyć, mój Tato

mojewypiekiinietylko
Twaróg domowy 151

obiady, ciasta, desery, kolacje… Z poniższych składników wyszło mi ok. 600g.    Składniki:                                                                 - 2 litry tłustego mleka- 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki)- 250 ml maślanki- 2 łyżki kwaśnej śmietany    Wszystkie składniki wlać do garnka i odstawić na 2 – 3 dni, najlepiej w ciepłe miejsce. Gdy mleko w garnku się zsiądzie, podgrzewać na małym ogniu

mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 173

się zrumienią.Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi – kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu. Same placki, jako danie nie są treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia, że potrawa nabiera treści. Zresztą, kto lubi placki - to je zje ze wspaniałym gulaszem. Kto lubi

mojewypiekiinietylko
Budyniowiec śmietanowy z figami 150

kolej na masę śmietanową. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Gdy jest zimna i zaczyna tężeć ubijamy 500 ml śmietanki (fresh cream) z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę, mieszamy. Zastygnięte (dzień wcześniej przygotowane) 4 galaretki kroimy w kostkę  i dodajemy do masy śmietanowej, którą następnie wykładamy na masę budyniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, lekko nasączamy

mojewypiekiinietylko
Pierogi ruskie 126

osolony wrzątek z dodatkiem oleju (pierogi się nie sklejają po ugotowaniu), gotujemy 3-4 minuty, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ja podałam ze zrumienioną cebulką, ale można z masełkiem, śmietaną, kefirem… czyli, jak kto lubi.Ciasto, po wyrobieniu, jest mięciutkie i bardzo elastyczne, lepienie z niego pierogów, to … „bułka z masłem”. Farsz nie jest za kwaśny

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z truskawkami 187

pieczenia. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzelka) i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie należy delikatnie wmieszać serek mascarpone. Gotową masę nakładamy (woreczkiem z tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę

mojewypiekiinietylko
Racuszki z twarogu 132

szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Delikatne i  puszyste, bez dodatków są również pyszne. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy gotowe śniadanie, obiad lub kolację

mojewypiekiinietylko
Dufinki 189

jeszcze ciepłe mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, razem z masłem. Dodajemy biały pieprz i gałkę muszkatołową – mieszamy. Gdy ziemniaki przestygną, dodajemy żółtka, posiekany koperek i śmietanę. Wyrabiamy robotem z hakami. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

mojewypiekiinietylko
Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną 149

pistacje. Gotowy kuskus rozdrabniamy widelcem.  Podajemy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną, posypane uprażonymi migdałami z pistacjami oraz chipsami z suszonych jabłek. Dodatkowo, jak kto lubi, można podać z bitą śmietaną.W zależności od sposobu podania kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną może być,  jako śniadanie, do obiadu, czy na deser. Jeśli ktoś lubi, może zjeść też na kolację

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania