śmietanowie - 6000 przepisów (strona:291/400)

tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 185

chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez ok 5 -6 minut. W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz.tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia

Stare Gary
Sernik truskawkowy na zimno 232

popularna. Przepis ze strony Moje WypiekiSkładniki na spód:140 g herbatników70 g masłana masę:500 g świeżych truskawek2 łyżki soku z cytryny1 szklanka jogurtu naturalnego1 szklanka śmietany kremówki1/4 szklanki miodu ( dałam mniej)3 łyżki cukru (dałam mniej)2,5 łyżki  żelatyny (użyłam żelatyny w listkach - 12 listków)1/4 - 1/3 szklanki wodyprzygotowanieSkładniki spodu umieścić w malakserze

Stare Gary
Kwiaty cukinii w tempurze 256

kwiatku. Lekko zakręcić końcówki płatków, tak aby zamknąć całość.Przygotować tempurę: wymieszać  mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać  gazowaną wodę, lekko posolić. Ciasto ma  mieć konsystencję śmietany. W garnku lub głębokiej patelni ( mały wok)  rozgrzać olej do temperatury 175 st.C. Kwiaty cukinii zanurzać w tempurze. Delikatnie wkładać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć ok 1 min z każdej strony

Stare Gary
naleśniki - przepis podstawowy 196

prawdę, myślę że nie jest istotna ilość mąki, jajek czy mleka - istotna jest konsystencja ciasta. Gdzieś w pamięci mam zapisane, że to ciasto ma być gęste jak śmietana (tak podawały mądre przepisy). I bądź tu człeku mądry! Co to znaczy???? Nigdy nie wiedziałam. Zaczęłam smażyć i to jest najlepsza metoda. Ciasto powinno się dobrze rozprowadzać

Stare Gary
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim 222

godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje sie do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu,  Sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną. Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego

Stare Gary
Zupa z dyni i pomidorów - pikantna 150

zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę.  Podawać z grzankami  i świeżą kolendrą. Można dodać śmietany. Smacznego

Stare Gary
Zupa z ziemniaków z zielonym chili 231

następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie  -  około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Część ziemniaków możemy lekko rozgnieść. Wlać do miski; dodać  śmietanę lub jogurt, posypać posiekaną kolendrą. Smacznego

Stare Gary
Krokiety z kapustą 268

wody,2 jajka,pół łyżeczki soli,czubata łyżeczka cukru,olej do smażenia.Wszystkie składniki połączyć razem do uzyskania gładkiego ciasta. (Powinno mieć konsystencję gęstej słodkiej śmietany - nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać więcej wody lub więcej mąki.) Można to zrobić mikserem - ja używam trzepaczki rózgowej. Ciasto odstawić na kilkanaście minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakręcone serowo-czekoladowe pączusie 203

lutego mamy Tłusty Czwartek więc wypadałoby objadać się tymi-banalnie prostymi w wykonaniu i rozpływającymi się w ustach- pączusiami :)Polecam! :)* mąka pszenna- 240g* twaróg- 250 g* żółtka- 2 szt.* śmietana/gęsty jogurt- 3 czubate łyżki* soda- 1 i 1/2 łyżeczki* cukier- 80g* wanilia- pół laski (lub ekstrakt)* olej do smażenia- 1 litrPrzesiać mąkę wraz z sodą do mski, dodać

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka orzechowe 217

formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min.  temperaturze 200 stopni.Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie czekoladę wrzucamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki śmietany. Czekamy od czasu, do czasu mieszając,  aż wszystko się połączy i czekolada rozpuści.Końcówki rogalików maczamy w czekoladzie, obsypujemy wiórkami kokosowymi.. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać rogalika

W kuchennym oknie Ewy
Świąteczny tort w gwiazdki 274

użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut  180 stopniach ( do suchego patyczka).Przygotowujemy masę.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany.Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym.Pna pierwszym biszkopcie układamy rozwałkowaną masę marcepanową,smarujemy 1,5 łyżki

Mienta blog
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 205

cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego.Gdy lubisz jasne sosy możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia.Nie dodawalam.Na końcu całość przetrzeć przez sitko,jeśli sos ma być idealnie gładki.Podgrzać z odłożonymi ,pokrojonymi kawałkami schabu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 260

pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimipokruszony ser bardzo łatwo rozpuści się w gorącej zupie.Istnieje też inna opcja podania kremu z gorgonzolą.W małym garnuszku podgrzać 2-3 łyżki śmietany kremówki,dodać pokruszony ser,mieszając do rozpuszenia,nastepnie dodać do zupy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 198

skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną.Zblendować na gładki krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam)zrumienić pestki dynii na patelni bez tłuszczuz marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczkirozlać zupę do miseczek,przybrać podprażonymi pestkami dynii,marchewką i olejem z dynii .Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami 178

natki pietruszki250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegopieprz kolorowy do smakusól do smakukucharek w płynie do smaku1/2 szk śmietany 18%1 łyżka mąki pszennej typ 500Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni