śmietanowie - 6000 przepisów (strona:291/400)

Szarlotka polska z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.44 184

słodko i na wierzchu ułożyłam kawałki rabarbaru, które idealnie przełamały słodycz :)Szarlotka polska z rabarbaremciasto:300 g mąki pszennej150 g masła3 żółtka100 g cukru80 g śmietany 18%1/8 łyżeczki sody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto orzechowo karmelowe czyli poWeekendowe Lakocie odc 62 190

Uwielbiam takie słodkie połączenia. Wpierw zobaczyłam to ciasto na blogu Pistachio, potem w Kulinarnych podróżach. Nie mogłam mu się oprzeć. To bardzo moje ciasto, jesienne, ciepłe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos karmelowy z maslem i sola czyli Slodki Czwartek odc.64 192

Pyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka śmietany kremówki, a druga to książka jaką sobie kupiłam tydzień temu. Jest nią "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo. Czekałam i czekałam, potem trochę odstraszała cena, a później była promocja w EMPIKu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Choinki z piernika 177

wczoraj, jak tylko zostałam sama w domu (C. musiał iść do pracy, biedak), zabrałam się za testy. Wyszło bosko! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, podane z bitą śmietaną i karmelizowanymi figami... Niebo, mówię Wam! Przepis niebawem.Póki co jednak, zostaniemy jeszcze w świątecznych klimatach - mam kilka zaległych przepisów na pierniczki i inne takie... Wiem, że teraz już nikomu się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadzionko 389

łopatki1/2 kg wątróbki1 i 1/2 bułki1/2 szklanki bułki tartejmasło roślinne1 torebka kwaśnej śmietany7 jajeksólpieprzdużo natki pietruszkiMięso, wątróbkę i wcześniej namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy bułkę tartą, masło roślinne, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wąską blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do przygotowanej blaszki przekładamy nadzienie. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego

Salonik smaków
Ciasto marchewkowe 422

około 55 minut w temperaturze 180st. C. Przed wyciągnięciem z piekarnika upewniamy się patyczkiem czy masa stężała wewnątrz placka.W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Polewamy czekoladą ciasto.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 174

śliwkowymiSkładniki:(na 12 serniczków w formie do muffinów)spód:65 g płatków owsianych2 łyżki miodu30 g płatków migdałowych30 g masłamasa serowa:200 g twarogu 3krotnie mielonego55 g marcepanu100 ml śmietany kremówki (38%)2 jajka2 łyżki miodudodatkowo:125 g powideł śliwkowychPłatki wymieszać z miodem. Rozłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 160 st. C. przez 20 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe zawijańce z makiem 151

mąki1 jajko250g margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki śmietany1,5 łyżki cukru pudru50g drożdży400g masy makowej z puszki lukier 1. Mąkę zagniatamy wraz z margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, cukrem pudrem i drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.2. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy masę makową

Szefowa kuchni
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 168

Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru

Bon Appetit Małgorzaty
Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam! 191

Składniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:250 ml śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowejSkładniki mus:4 kiwigarść świeżej miętyPonadto: 2 paczki żelków cytrynowych4 kiwi 6 paczuszek herbatnikówMasa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić. Pianka: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety jajeczne z sosem cebulowym 152

odrobiną wody i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko miksujemy w blenderze i gotowe! Sos jest bardzo zdrowy bo nie zawiera mąki ani śmietany :)  Kotlety jajeczne z sosem cebulowym

Bon Appetit Małgorzaty
Śniadaniowo: faszerowane zielone ogórki 152

Składniki na 2 porcje:1 długi, zielony ogórek4 rzodkiewkipęczek szczypiorkubiały ser / twaróg2 łyżki kefiru albo śmietany jak kto wolisól, pieprzOgórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek z nasionek. Biały ser mieszamy z kefirem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy twarożek wypełniamy ogórki, na wierch kładziemy starte na tarce rzodkiewki. Śniadanie

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron,truskawki,musli i czekoladaaaaaa! :) 187

dente. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Część truskawek rozrabiamy w blenderze na mus z dodatkiem cukru. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na talerz kładziemy makaron, następnie truskawki, polewamy śmietaną i musem z truskawek oraz gorącą czekoladą. Całość posypujemy musli z rodzynkami. Dekorujemy miętą.Danie możemy podawać na zimno jak i na gorąco. Jeśli na ciepło to truskawki gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Proste ucierane ciasto z truskawkami 226

25x40. Na cieście układamy truskawki. Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką.Ucierane ciasto z truskawkami

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 138

wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. zagniatamy składniki na ciastozagniecione ciasto wkładamy do lodówkisurowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynieupieczone ciasto po 15 min pieczeniaTarta

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania