uważnie i dużą ilością masy, gdyż nie powinno się rozsmarowywać polewy (choć u mnie się to dało zrobić). Odstawić ciasto na godzinę, aby polewa stężała i podawać z bitą śmietaną (pominęłam). SMACZNEGO! *** w przypadku nadzienia trzeba uważać na używane dżemy! W oryginalnym przepisie jest tylko morelowy, którego mi zabrakło, stąd pomieszałam z wiśniowym. Najlepiej jednak sprawdzają się konfitury, gdyż dżemy
W kuchni Karmel-itkiKRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 400 g * cukier puder – 80 g * masło – 200 g * jajko – 2 szt MASA SEROWA : * ser biały dwukrotnie mielony – 500 g * śmietana kremówka – 100 ml * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 60 g * cukier – 50 g * cukier wanilinowy – 1 op DODATKOWO: * jabłka – 4 szt * żurawina w syropie
Ostra na Słodkoinna Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Na polewę czekoladową: 1,5 gorzkiej czekolady 150-200 ml śmietany 30% WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę lub blaszkę 25x40 wysmarować lekko olejem i posypać bułką tartą (tylko spód
Passions hobbies lifesumakiem Składniki: (na 6 porcji) 1 kg marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1/2 łyżeczki sumaku 3 łyżki tahini 125 ml śmietany kremówki (38%) sól dodatkowo: grzanki Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrupniku jest troszkę inna od tych najczęściej spotykanych, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. M.in.ja nie dodaję do krupniku ani ziela angielskiego ani liści laurowych. Nie zabielam go też śmietaną ani nie dodaję masła... No, okazuje się, że ilu ludzi tyle przepisów. Mój jest banalnie prosty i jak dla mnie najlepszy na świecie, doprawiam go tylko solą i dużą ilością
Smaczne Zdroweznów dajemy warstwę herbatników/ Wg przepisu na opakowaniu przygotwujemy krem karpatka wykładamy na hebatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na to wykładamy przygotowana wg przepisu na opakowaniu snieżkę, przykrywamy herbatnikami. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, z niewielką ilością cukru pudru, wykładamy na herbatniki, równo rozsmarowujemy, na wierzch tarkujemy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na min dobę wtedy składniki dobrze się przegryzą
Z Majeczką w kuchniogórka zielonego 2 garści kukurydzy konserwowej (Najlepiej EKO lub z gwarancją BEZ GMO) 4 plasterki sera żółtego typu TYLŻYCKI Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: 1/ Miksujemy w małym pojemniku śmietanę z suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente. Kroimy ogórka w cienkie półksiężyce a kroimy ser w kostkę - przekładamy do miski. 2/ Ugotowany makaron przekładamy do durszlaka
Kuchnia PROzdrowotnarozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem, który można maczać w sosie. Mniam! Zapraszam
My Culinary Artczosnkowy Light? Dla leniwych? Ale o co się rozchodzi? Już tłumaczę. Light, bo bazą jest wyłącznie jogurt naturalny, czyli nie dodajemy śmietany, nie dodajemy majonezu jak to zwykle bywa przy klasycznym sosie czosnkowym do pizzy. Czemu dla leniwych? Proste, bo mało pracochłonny w wykonaniu. Zwykle przygotowania pizzy są odrobinkę pracochłonne, bo musimy zrobić sos pomidorowy, który stanowi podstawowe smarowidło, musimy
Blondynka Gotujeciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję stopniowo tak aby otrzymać ciasto gęstsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości mleka. DO tak przygotowanego ciasta wrzucam umyte i osuszone pieczarki. Dokładnie zamaczam w cieście po czym wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Smażę około
Magiczna kuchnia Dariicukru pudru 1 paczka cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Na stolnicy lub w misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem , proszkiem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko i pokrojone masło, śmietanę, zagniatamy, aż do momentu gdy ciasto będzie mieć konsystencje plasteliny i nie będzie się kleić do ręki. Rozwałkowujemy na ok 2 - 3 mm. Wykrawamy , ja robię to po prostu szklanką
Cukier&Puderznalazłam w sieci o tutaj . Sos serowy smakuje znakomicie i na pewno wykorzystam go w innych kombinacjach. składniki pół opakowania makaronu ( ok.250g) mały kalafior 100 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 100 g sera cheddar szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Kalafior gotujemy do momentu, aż zmięknie, odcedzamy. Na patelni podgrzewamy
Cukier&Puderłyżkami wody. Gdy zmiękną i nabiorą „połysku” dodajemy sól, pieprz oraz śmietankę. Całość mieszamy dokładnie i pozostawiamy na ogniu do zagotowania. Uwaga! Cały czas mieszajmy po dodaniu śmietany aby się nie zważyła. Gdy zauważymy ruch masy świadczący o gotowaniu, zdejmujemy z ognia. Voila! Teraz tylko razem ułożyć na talerzu i danie gotowe! Smacznego
PastelFoodpieca. Smażymy po 2 minuty z każdej ze stron. Wychodzą cudowne i miękkie placuszki. Do takich placków pasuje masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści
ladykitchenPrzygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z sodą i proszkiem. Dodaj jajka, rozprowadź. Dodaj mleko, miód i olej, mieszaj, aż wszystko zamieni się w gładką masę o konsystencji śmietany. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze rozgrzej małą patelnię z olejem kokosowym. Smaż na niej po jednym pancakesie, rozlewając masę (1 sporą chochlę) na całą patelnię. Kiedy
Gotowanie to kochanie