odliczam dni do pieczenia pierniczków i umilam sobie wieczory piciem kakao. Kilka dni temu natknęłam się na pomysł na to jak podrasować wizualnie zimowe napoje.1) Przygotowujemy bitą śmietanę, taką jak lubimy (u mnie jest z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego).2) Rozsmarowujemy ją cienko (3mm) na papierze do pieczenia i umieszczacie w zamrażalniku.3) Kiedy jest już
W kuchni wieczoremłyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklejamy krawędzie. Można się wspomóc widelcem :)4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierogów. Wykładamy na talerze.5. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na pierogi. Smacznego
My Culinary Artpierwsze urodziny kanału Ditecz zdecydowałam na tort. Wybrałam moje ulubione smaki czyli ciasto czekoladowe + banany, jako dekoracja czarne ciastka w typie Oreo na białym tle z bitej śmietany utworzyły mój ulubiony motyw kropek. Muszę przyznać, że trochę się bałam bo to pierwszy tort który piekłam w swoim życiu. Ale na szczęście nie taki diabeł straszny jak go malują i biszkopt
Diteczprostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt mu się nie oprze.Jeśli nie używacie w kuchni surowych jajek, można je zastąpić pasteryzowanymi. Można też przygotować krem z mascarpone i bitej śmietany - też będzie pyszny, ale to już jednak nie to samo...To tiramisu zrobiło u nas furorę, i choć sycące, zniknęło błyskawicznie. Jeśli macie w domu jeszcze trochę pierniczków - zróbcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszkl. gęstej śmietany1/3 łyżeczki soli2 jajkamasa makowaMąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka i śmietanę oraz sól.Zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć dowolne nadzienie i zwinąć roladę.Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować jajkiem.Piec około
Moje domowe kucharzenieciepłej wodzie.Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .Następnie wlać likier i wymieszać.Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy za długo
Sama słodycz i szczypta chiliDziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną, kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze
Kulinarne przygody Gatitystałe zagości na waszych stołach o poranku! Zapraszam do kuchni i polubienia bloga!Dla 2 osóbCzas przygotowania 40 minutSkładniki:8 łyżek EKO ziarna owsa90 g gorzkiej czekoladygarść rodzynek200ml śmietany kremówki 30% tł.Przygotowanie:1/ Gotujemy owies pod przykryciem ok 30 min.2/ Zalewamy wrzątkiem rodzynki3/ Ugotowany owies odsączamy z wody i dodajemy do niego kremówkę. Zagotowujemy a następnie dodajemy połamane kawałki
Kuchnia PROzdrowotnajeżeli macie mało czasu, a chcecie komuś bliskiemu wręczyć jakieś małe słodkości :) "Składniki: (10 małych 5 dużych babeczek) 80g masła 2 jajka 3 łyżki śmietany 80ml mleka 70g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 70g gorzkiej czekolady 300g mąki Łyżeczka proszku do pieczeniatabliczka białej czekolady kolorowa posypka Sposób
Słodkie Przyjemnościzrobiłam po wszystkich mało przyjemnych wydarzeniach, dlatego wygląda jak wygląda, ale muszę przyznać, że gdybym nie musiała go nigdzie przewozić, byłby to na pewno Wytworny tort czekoladowy z bitą śmietaną :) Chociaż chyba prostszego tortu już się nie da zrobić :) Miłego dnia! "Składniki:5 jajek250 g masła1 szklanka cukrułyżka cukru z prawdziwą wanilią6 łyżek mleka1 i 3/4 szklanki mąki2 łyżki kakao400
Słodkie Przyjemnościkakao3-4 łyżki mlekadrażetki mleczneSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`CMasło należy rozpuścić w rondelku a następnie ostudzić. Przelewamy je do miski i mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, śmietanę i wystudzone espresso.W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól i wszystko mieszamy. Do sypkich składników wlewamy płynne i mieszamy je tylko do połączenia.Ciasto przekładamy
Słodkie Przyjemnościczęści. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki.Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy. Jeżeli używacie chudy ser, dodajcie łyżkę śmietany, albo mleka. Kakaowe naleśniki, smarujemy białym serem, białe - dżemem. I jedne i drugie rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami, najpierw rząd ciemnych później jasnych i tak do wyczerpania
Słodkie Przyjemnościwrzącej wody wrzucamy kilka sztuk ulepionych pierogów i gotujemy około 3 minut ( gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około minutę ).Wyławiamy z wody, przekładamy na talerz i zdobimy kleksem śmietany posypując brązowym cukrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpiekarnika na blacie wyłożonym papierem do pieczenia na około 10 minut (w zależności od grubości placków). Upieczone blaty odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Kruche placki przekładamy kolejno bitą śmietaną, na wierzchu lekko wyrównując nożykiem do dekoracji.Białą i ciemną czekoladę rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, a następnie cienko rozsmarowujemy na marmurowym blacie - ja to zrobiłam na blacie kuchennym - i pozostawiamy do całkowitego
Słodkie Przyjemnościmasło - gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się w jednolitą masę. Gdy to nastąpi dolewamy partiami mleko ciągle mieszając. W momencie, gdy sos nabierze konsystencji gęstej śmietany dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy - co jakiś czas mieszając.Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płaty makaronu, posypujemy startym serem, następnie dodajemy mięso i wyrównujemy. Następnie zalewamy mięso
Słodkie Przyjemności